Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Avrupa, Lübnan kararını bekletiyor

Avrupalıların barış gücünün etraflıca görev tanımı yapılıncaya kadar Lübnan’da görev alacak birlik gönderme konusunda kararlarını askıya aldıkları ve bu durumun en azından Çarşamba gününe kadar devam edeceği öğrenildi.

NYTimes gazetesinin bu yöndeki haberine göre Avrupalılar acele etmiyor ve ihtiyatı elden bırakmıyorlar.

Bu arada, Bulgaristan hükümetinin Lübnan’a 30 kişilik askeri uzman birliği yollamayı planladığı bildirildi. Savunma Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Birleşmiş Milletlerin (BM) himayesinde Lübnan’a askerî-sivil personel yollamaya hazır 28 ülkenin arasında yer alan Bulgaristan’da üç alternatif görüşülüyor.

Bulgar bakanlarının en çok tercih ettiği ihtimalin, askerî istihbarat uzmanlarının yer alacağı 30 kişiyi geçmeyecek askeri birliğin yollanması olduğu açıklandı.

Görüşülen diğer alternatiflerin, bir veya iki askerî tıp uzman ekibinin yollanması veya içeriği halen belli olmayan insanî yardım misyonu yollanması olduğu öğrenildi.

Ülkenin Irak, Afganistan, Kosova ve Bosna Hersek’te toplam 500 kişilik askerî personel bulundurduğunu bildiren Bulgar hükümeti, Lübnan’a yollanabilecek personelin görev tanımının BM tarafından belirlenmesinin beklendiğini kaydetti.

Hizbullah silâhsızlanmayı reddediyor

Bu arada, Hizbullah’ın, İran’daki temsilcisi Abdullah Safieddin, örgütte “silâhsızlanma” olmayacağını söyleyerek, gerekli olduğu takdirde yeni silâhların alınabileceğini belirtti. Shargh gazetesine demeç veren Safieddin, “Silâhsızlanma olmayacak, Birleşmiş Milletler (BM) kararı da bunu öngörmüyor. İnşallah bir sorunumuz olmayacak. İhtiyaç olunursa silâh alınır. Ordunun ülkeyi savunma gücü olmadığından bizim onu savunmamız gerek” diye konuştu. Hizbullah’ın askerî bir üssü olmadığını, örgütün “güney Lübnan sakini” olduğunu belirten Safieddin, “Hizbullah olduğu gibi kalacak. Biz bu savaşın direniş ruhunu daha da ciddileştirdiğine inanıyoruz. Siyasî işlerimizi yapacağız, ama ülkemizi de savunacağız” diye belirtti.

/ BRÜKSEL

22.08.2006


 

Bush’un busesi lânetli çıktı

ABD’de Cumhuriyetçi Başkan George W. Bush’a yakınlığıyla tanınan, Bush’un Kongredeki bir konuşmasından sonra öptüğü Demokrat Partili senatör Joe Lieberman, Kasım ayındaki kritik Kongre seçimlerinden önce partisini böldü.

Irak savaşında Bush’a verdiği destekle bilinen Lieberman, Senatoda 18 yıldır temsil ettiği Connecticut eyaletinde geçen haftalarda yapılan Demokrat Parti ön seçiminde, savaşa ilişkin bu tutumu yüzünden liberal rakibi Ned Lamont’a yenildi.

Ancak Lieberman, bu gelişme karşısında çekilmek yerine Kongre seçimlerine bağımsız aday olarak katılacağını duyurarak yeni kampanyasına başladı.

Lieberman, bağımsız olarak yarışmasına karşın hâlâ Demokrat Partili olduğunu belirtti. Bu ortamda Lieberman’a destek, rakip partili cumhuriyetçilerden geldi. Anketler, Cumhuriyetçi Parti seçmenlerinin yüzde 90’a yakınının, Kasımda kendi partilerinin adayına değil, Lieberman’a oy vereceğini ortaya koydu.

Başkan Yardımcısı Dick Cheney de Lieberman’a arka çıkarak, ön seçimde Lieberman’i veto eden demokratların, teröre karşı zayıflıklarını bu tutumla ortaya koyduğunu savundu. Demokrat Parti’nin üst düzey isimleri arasındaki liberaller ise, partiye ‘’ihanet eden’’ Lieberman’a savaş açtı. Demokrat Parti adına 2004 seçiminde başkan adayı olan senatör John Kerry, Lieberman’ı ‘’yeni bir Cheney’’ olmakla suçladı.

Kerry, ‘Lieberman’ın Irak’a ilişkin tutumunun Cheney’den hiçbir farkı yok’’ dedi. Bush’un Irak savaşı sebebiyle zor durumda olduğu ABD’de, Demokrat Parti son aylarda büyük atak yaparak Kasım seçimleri öncesinde Kongrenin iki kanadı olan Senato ve Temsilciler Meclisinde kontrolü ele geçirebileceğinin sinyallerini vermişti. Ancak Lieberman’in durumunun yol açtığı sıkıntının, seçimde Demokratlara büyük zarar verebileceği belirtiliyor.

Lieberman, 2000 seçiminde Demokrat Parti’nin ABD başkan yardımcısı adayıydı.

/ WASHINGTON

22.08.2006


 

Saddam savunma yapmayı reddetti

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin, 1988 yılında ülkenin kuzeyinde yaşayan Kürtlere karşı soykırım yapmak ve savaş suçları işlemekle yargılandığı davanın ilk duruşmasında, suçlamalara karşı kendini savunmayı reddetti.

Mahkeme salonuna ilk giren sanık olan ve siyah bir takım elbiseyle beyaz bir gömlek giydiği görülen Saddam, başyargıç Abdullah El Emiri’nin kendisini tanıtması yönündeki talebine, “Beni tanıyorsunuz” diye karşılık verdi. El Emiri’nin, yasa gereği sanıkların kendilerini tanıtması gerektiğini belirterek, Saddam’a “Bu yasaya saygı gösteriyor musun” sorusuna, “Bu işgal yasası” cevabını veren devrik lider, daha sonra kendini “devlet başkanı ve silahlı kuvvetlerin genelkurmay başkanı” olarak tanıttı.

/ BAĞDAT

22.08.2006


 

Mısır’da yine tren faciası

Mısır’ın başşehri Kahire’nin kuzeyinde dün sabah erken saatlerde meydana gelen, onlarca kişinin öldüğü, 160’tan fazla kişinin yaralandığı haber verilen tren kazasındaki can kaybı konusunda çelişkili bilgiler alınıyor.

En son bir güvenlik kaynağının kazada 80 kişinin öldüğünü, 163 kişinin yaralandığını bildirdiğinin duyurulmasından sonra, ölü sayısını Mısır’ın resmî haber ajansı MENA 51, uydudan yayın yapan Katar’ın El Cezire televizyonu 65 olarak verdi. Mısır’da 2002 yılından bu yanaki en büyük demiryolu felâketi olarak nitelenen son tren kazasında, bir güvenlik kaynağına göre 163 kişi yaralandı. Kaynak, ölü sayısının onlarca olduğunu söyledi, kesin sayı belirtmedi.

Kazanın sebebi konusunda henüz açıklama yapılmazken, olay yerindeki bir yetkili kazayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü kaydetti.

/ KALYUB

22.08.2006


 

Rum bakan: 7 defa çözümü reddettik

Kıbrıs Rum yönetiminin eski Dışişleri Bakanı Nikos Rolandis, Kıbrıs Rum tarafının 1974’den bu yana 7 kez çözüm fırsatını reddettiğini itiraf etti.

Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Alithia gazetesine açıklama yapan Rolandis, “Rum tarafının zamanı boşa harcadığını, 3,5 yıldır görevde olan hükümetin hiçbir şey yapmadığını ve fırsatların kaybedildiğini” belirtti. Rum tarafının Annan planını reddetmesinden sonra bugün Türk tarafının tezlerini ve eğilimlerini bilmediğini söyleyen Rolandis, “Tren istasyona her zaman gelmez. Geldiğinde de biz trenin kaçmasına izin verdik” dedi.

/ LEFKOŞA

22.08.2006


 

Bir HAMAS milletvekili daha tutuklandı

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria topraklarında iktidardaki Hamas partisinden bir milletvekilini daha tutukladı.

İsrail askerleri ve Şin Bet istihbarat servisi görevlileri, Filistin hükümet merkezinin bulunduğu Ramallah kentinde evini kuşattıkları milletvekili Mahmud El Ramahi’yi tutukladı. İsrail askerleri, dün de üst düzey Hamas yetkilisi Nasır El Şair’i de gözaltına almıştı.

/ RAMALLAH

22.08.2006


 

Müslüman oldukları için uçaktan indirildiler

İspanya’nın Malaga şehrinden Manchester’a sefer yapacak olan bir uçaktan Kuzey Afrikalı ya da Asyalı gibi görünen iki yolcunun, diğer yolcuların baskısı sonucu, terörist oldukları şüphesiyle indirilmeleri Müslüman toplumda tepkiye sebep oldu.

The Independent gazetesi konuyla ilgili haberinde, “İngiltere Müslüman Konseyi Başkanı Muhammed Abdül Bari, bu olayın, ‘Sıradan Müslümanlar’ın haksızca karşı karşıya kaldığı yüksek şüphe seviyesini’ gösterdiğini söyledi ve birçok Müslüman’a ‘aksi ispatlanıncaya dek suçluymuş’ gibi muamele edildiğini savundu. İki yolcu, üç ailenin onlar indirilmediği takdirde uçağa binmeyi reddetmeleri ve iki ailenin de durumu protesto etmek için uçağı terk etmelerinin ardından uçaktan indirilmişti.”

/ LONDRA

22.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004