Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Maliye ‘ceza’dan kazandı

Devletin bu yılın ilk yedi aylık döneminde tahsil ettiği para cezaları geçen yılın aynı dönemine göre bir kattan fazla artarak 2.3 milyar YTL’ye kadar yükseldi. En yüksek artış yüzde 581’le vergi cezalarında yaşandı.

Maliye Bakanlığından edinilen verilere göre bu yılın ilk yedi aylık döneminde tahsil edilen idari, adli ve veri para cezaları geçen yılın tümünde tahsil 1.8 milyar YTL’nin de üzerine çıktı. İlk yedi ayda tahsil edilen cezalar 2 milyar 276 milyon YTL düzeyine ulaşırken, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 121.3 oranında artı. Bu yüksek artışa rağmen tahsil edilen ceza, tahakkuk edilen toplam cezanın yüzde 20.3’ü düzeyinde kaldı. Başka bir ifadeyle devlet çeşitli sebeblerle kestiği her 100 liralık para cezasının ancak 20 lirasını tahsil edebildi. Temmuz sonu itibariyle kesilen toplam para cezası 11 milyar 129 milyon YTL düzeyinde bulunuyor.

Ocak-Temmuz döneminde en yüksek tahsilat artışı yüzde 581’le vergi cezalarında yaşandı. 8 milyar 460 milyon YTL olan tahakkuk ettirilen vergi cezalarının 824 milyon YTL’lik kısmı tahsil edildi. Tahsilat tahakkuk ettirilen cezanın yüzde 9.5’i gibi düşük bir düzeyinde kaldı.

Bu dönemde tahsil edilen cezaların 1 milyar 45 milyon YTL’lik kısmını ise vergi ve diğer kamu alacaklarının gecikme zamları oluşturdu. Geçen yıla oranla yüzde 119.8 oranında bir büyüme kaydedilen vergi cezası tahsilatı ise tahakkuk ettirilen 1 milyar 308 milyon YTL’lik cezanın yüzde 79.9’u kadar bir büyüklük meydana getirdi. Geçen yılın ilk yedi aylık dönemindeki vergi ve diğer kamu alacaklarının gecikme cezalarının tahsilatı 475 milyon YTL düzeyinde kalmıştı.

Devletin trafik para cezaları tahsilatı ise 202 milyon YTL olarak gerçekleşti. Devlet 389 milyon YTL olan kesilen trafik cezasının yüzde 51.9’unu tahsil etmiş oldu. Geçen yılın aynı döneminde ise 242 milyon YTL’lik trafik cezası tahsilatı yapılmıştı.

Bu yıl ilk kez bütçeye gelir kaydedilmeye başlanan Kabahatlar Kanunu uyarınca 234.4 milyon YTL ceza verilirken bunun 78 milyon YTL’lik kısmı tahsil edildi. Ocak-Temmuz döneminde tahsil edilen yargı para cezaları 61 milyon YTL olarak gerçekleşirken, idari para cezaları tahsilatı da 31 milyon YTL’ye ulaştı.

/ ANKARA

24.08.2006


 

Oteller Formula 1’le doldu

Formula 1 için Türkiye’ye gelen takımlar ve seyirciler sayesinde İstanbul’daki otellerin doluluk oranları yüzde 100’e çıkarken, oto kiralamada rezervasyonlara yetişilemiyor. Ceylan Intercontinental Hotel Istanbul’da Formula 1 dolayısıyla doluluk oranı yüzde 60’lardan 100’e çıktı.

Doluluğun yüzde 100 olduğu Swissotel’de de, yarış haftasında rezervasyonların yüzde 70’i Formula 1 ziyaretçilerinin konaklamasından oluşuyor.

Formula 1 döneminde Çırağan Palace Kempinski’de ise doluluk yüzde 85 civarında olacak. Bu dönemde otel kontenjanının yüzde 70’i, Formula 1 için gelen ziyaretçilere kapatılmış durumda. Formula 1 takımlarından ikisini ağırlayacak olan Mövenpick Otel’de ise doluluk oranı yüzde 80’e ulaştı. Bu doluluk oranının tamamı, Formula 1 takım üyeleri ile konukların rezervasyonlarından oluşuyor. The Green Park’ın Taksim ve Bostancı otelleri de geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yüzde 100 doluluğa ulaştı.

TUROB Başkanı Timur Bayındır, şu anda Anadolu yakasındaki bütün otellerin dolu olduğunu belirterek, Avrupa yakasında da tüm otellerdeki doluluğun ortalama yüzde 80-90 civarında olduğunu söyledi.

Formula 1 resmi sponsoru Intercity Rent A Car Genel Müdürü Vural Ak ise, özellikle son günlerde gelen rezervasyonları karşılamakta zorlandıklarını ve bugüne kadar yaklaşık bin 200 araç kiraladıklarını belirterek, geçen yıla göre yüzde 60 oranında artışın söz konusu olduğuna işaret etti.

/ İSTANBUL

24.08.2006


 

KOBİ’ler büyümeye ayak uyduramadı

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ‘Türkiye’nin ikinci büyük 500 sanayi şirketi’ raporu açıklandı. Rapor, KOBİ’lerin geçen yıl ekonomideki yüzde 7.6’lık büyümeden yararlanamadığını ortaya koydu.

Çalışmanın sonuçlarını değerlendiren İSO Başkanı Tanıl Küçük, “Tablo çok olumsuz. Toplam borçların payı arttı. Satış karlılığı küçüldü. Kârlılık ve kaynak oluşturmadaki sıkıntı derinleşti” dedi. Tanıl Küçük, ikinci 500 şirketin durumunun ilk 500’den daha kötü olduğunu söyledi.

İkinci 500 büyük sanayi kuruluşunun kâr ve zarar toplamı bir önceki yıla göre yüzde 18.6, net katma değeri yüzde 2 azaldı. İstihdam, ise sadece yüzde 0.8 artış gösterdi.

Rapora göre, 2004 yılında ise 217’inci sırada yer alan Ve-Ge Hassas Kağıt ve Yapıştırıcı Bant Sanayi ve Ticaret A.Ş, 2005 yılındaki 69 milyon 41 bin 297 YTL’lik üretimden satış hasılatıyla ilk sırayı aldı. Ve-Ge’yi 68 milyon 684 bin 647 YTL’lik üretimden satış hasılatıyla Beldeyama Motorlu Vasıtalar Sanayi ve Ticaret A.Ş, 68 milyon 547 bin 894 YTL düzeyindeki üretimden satış hasılatıyla da Teknik Alüminyum Sanayi A.Ş. izledi.

/ İSTANBUL

24.08.2006


 

‘Anadolu Kaplanları’ ABD televizyonunda

ABD’de kamu televizyonu PBS’te yayınlanan ”Türkiye’nin Kaplanları” adlı programda, daha çok Anadolu kökenli ve muhafazakar olduğu ancak dünya ekonomisiyle bütünleşmeyi amaçladığı belirtilen ve ”Anadolu Kaplanları” diye tanınan iş çevreleri tanıtıldı.

Programda, son yıllarda iş dünyasında atılım yapan Anadolu Kaplanları’nın ekonomide oynadığı rolün artmakta olduğu anlatıldı ve İstanbul ile Kayseri’deki tekstil ağırlıklı bazı sanayi kuruluşlarına ilişkin bilgi verildi.

PBS’in programında, Batılı ve muhafazakar hayat biçimlerinin bir arada görüldüğü ve Türkiye’nin İslâmî değerlerle demokrasiyi bağdaştırdığı kaydedildi.

/ WASHINGTON

24.08.2006


 

Afşin-Elbistan’a 5 milyar dolarlık yatırım

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Afşin-Elbistan C ve D santrallarının rödovans karşılığı 5 milyar dolarlık yatırımla yapılacağını açıkladı.

Bakan Hilmi Güler, Elektrik Üretim A.Ş.’nin (EÜAŞ) Afşin-Elbistan’da yapılmasını planladığı projelerle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Afşin-Elbistan kömür havzasındaki C ve D kömür sahalarında termik santral kurmak ve işletmek üzere rödovans karşılığı kömür üretim hakkı verilmesine ilişkin ihaleye önceki gün çıkıldığını ve 5 yıl sürecek bu yatırım ile Türkiye elektriğinin yüzde 18’inin üretileceğini bildirdi.

Çöllolar Kömür Sahasının İşletilmesi ve Afşin-Elbistan A Santralinin Rehabilitasyonu Projeleri’ ile beraber, paket olarak 5 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olduğunu vurgulayan Güler, “Türk tipi, yatırım modeli ile cebimizden 1 kuruş para çıkmayacak” dedi.

Projenin yapımı sırasında 15 bin kişinin istihdam edileceğini ve dolayısıyla da aileleriyle birlikte 75 bin kişinin bu projeden ekmek yiyeceğini belirten Güler, yatırım sürecinin ardından kalıcı olarak da 8 bin 500 kişinin istihdam edileceğini dile getirdi.

/ ANKARA

24.08.2006


 

Balıkçılar ‘rastgele’ye hazırlanıyor

Karadeniz’de 1 Eylül’de sona erecek av yasağı öncesinde balıkçılar son hazırlıklarını yaparken, yasağın sona ermesinin ardından balık fiyatlarında da önemli düşüş yaşanması bekleniyor.

Karadeniz’de 1 Mayıs’ta başlayan ve 1 Eylül’de sona erecek av yasağı öncesinde balıkçılar yeni sezonun heyecanını yaşarken, son hazırlıklarını yapıyorlar. Tekne ve ağlarındaki eksiklikleri gidererek yeni balık mevsimine hazırlanan balıkçılar, av yasağının son ermesinin ardından Hopa’dan İstanbul’a kadar uzanan sahil şeridinde avlanabilecekler.

Yasağın sona ermesinin ardından balık fiyatlarında önemli düşüş yaşanması bekleniyor.

/ SAMSUN/ORDU

24.08.2006


 

Toplu görüşmelerde 4. tur bugün

Memur sendikalarıyla hükümet arasındaki toplu görüşmelerin 4. turu bugün yapılacak. Görüşme, Başbakanlık Yeni Binada saat 14.00’te gerçekleştirilecek.

Önceki günkü görüşmede hükümet, memurlara, 2007 yılı yüzde 4’lük enflasyon hedefi çerçevesinde her iki altı ay için yüzde 2’şer zam teklif etmiş ve hedeften sapma durumunda bunun telafi edilmesi sözünü vermişti. Hükümetin zam teklifini ‘hakaret’ olarak nitelendiren sendika yöneticileri zammı yeterli bulmayınca toplantı sona ermişti. Onun için bugünkü toplantıdan çıkacak sonuç yaklaşık 1.5 milyon memur tarafından merakla beklenecek.

Ekonomi Servisi

24.08.2006


 

ÖİB’den karayolları arazisi için çalışma

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), İstanbul Levent’te bulunan ve yaklaşık 96 bin 500 metrekare olan Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait arazinin satışı için kolları sıvadı.

İdare, bunun için öncelikle arazinin imar planını üzerinde çalışmalarına başladı. Yeni İmar planı, arazide, kongre merkezi, rezidans ve otel gibi yapıların inşasına imkan tanıyacak. İmar planlarının tamamlanması ve ilgili kuruluşlardan gelecek görüşlerinin ardından imar planı Özelleştirme Yüksek Kurulu’na (ÖYK) sunulacak ve buradan alınacak onay sonrası ihale süreci başlamış olacak. Öte yandan, arazinin satışının kamuoyunda çok fazla gündeme gelmesi sebebiyle İdare’nin, başlangıcından sonuna kadar olabildiğince şeffaf bir ihale süreci gerçekleştireceği belirtiliyor.

/ ANKARA

24.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004