Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Bilişim-Teknik

Gözünüz arkada kalmasın...

Maliyeti yüksek faturalardan hepimiz yılmışız. En aza nasıl indirilebilir, sınırlı kullanım yoluyla mı, değil? Ankara Ticaret Odası’nın bir anketine göre, Türkiye gelirinden fazla tüketiyor. Peki, bu neye bağlanabilir? Kimilerince Özal’lı yıllara... Bana kalsa tüketelim tüketmesine, ama biraz daha makul fiyatlara…

Ağzı olan konuşuyor: Internet üzerinden telefon görüşmesi yapmak artık iyiden iyiye kolaylaştı. VoIP, yani IP üzerinden ses ve de veri aktarımı sistemiyle, bildiğimiz IP network’den ses+fax iletişimi kurmak suretiyle, şehirlerarası (Los Angeles-Ankara) telefon görüşmelerini anormal ucuza getirebiliyorsunuz. Güvenli, muhteşem bir şey. Böylesi teknolojiye, kolay yoldan para kazanmak denir. Deterjan reklamlarında vardır; iki kuruşunuz cebinizde kalsın. Türkiye’de VoIP Mart ayından bu yana kanunî. Şirketlerden birkaçı, şimdi ‘Uzak Mesafe Telefon Hizmeti’ (UMTH) lisansına sahip bulunuyor. Bu hizmetten şimdilik tekno ülke Japonya, en fazla yararlananlardan. Olayı kolaylaştırarak ifadeye yeltenirsek; ismini vereceğimiz firmalardan dilediğinize uğrayarak adaptör almak (veya açtırabileceğiniz bir hesapla), bu firmalar üzerinden gerçekleştirdiğiniz güvenli görüşmelerinizin ücretlerinin oldukça düşmesi şeklinde konuyu özetleyebiliriz. İlaveten taşınabilir adaptörlerinizle dünyanın neresine gitmek isterseniz gidin, bavulunuza alarak, göçmen kuşlarla lak lak edebilmeniz büsbütün ucuzladı.

Bu hizmeti bireysel ve kurumsal bazda sağlayan şirketler var. Bireysel hizmet veren firmalardan Sabancı Telekom’un, Bigalo hesaplı arama adaptörünü, abone merkezinden edinerek sabit telefonunuza bağlıyorsunuz. Görüşmeleriniz bu tarifeden hesaplanıyor.

Global İletişim bir öteki. Türk Telekom’la A tipi UMTH arabağlantı sözleşmesini imzalayacağını belirten ilk operatör. Buna göre, firmadan telefon hizmeti alan aboneler, şehirler arası, milletler arası, GSM’den yaptıkları konuşmaları için, başka ön numara çevirmeden, ek cihaz kullanmadan şirketin şebekesi üzerinden görüşebilecekler.

Superonline Telekom’un hizmetiyse Alo!Box. Taşınabilir cihaz yardımıyla başka bir hatta taksanız da herhangi bir ücret yansımamasıyla göze girmiştir. ‘Numaramıtanı’ isimli seçenek de sunan Superonline, bununla şehirler arası, mobil, uluslar arası konuşmalarınıza indirim sağlıyor. Yurtdışı aramalarınıza yüzde 50 tenzilatla konuşmak içinse Webtel farklı bir alternatif. Eser, Doğan, Borusan, Koç.net diğerleri…

Casus yazılımlardan kendimizi koruyalım: Bu hafta Spyware’e rağ-men savunma mekanizmaları geliştirelim ne dersiniz? Siz mutlu mesut hayatî öneme haiz bilgilerinizi (yalnızca evet ve hayırdan anlayan bilgisayarınıza, ortasını kabul etmez) özgürce depolarken, Avrupa yakasında sinsi sinsi özel arşivinizi copy eden ajan-dalar satılıyor. ‘Hangi sitede o gün daha çok oturdunuz’, ‘Patronunuza ne dediniz?’, güvenli bir şekilde, Anadolu’nun bağrından koparaktan yerine ulaşıyor. Bir de Şişli benim, Cihangir senin turluyorsanız, bunlardan korunma yolları bir adet anti-spyware programı yüklemektir. Bir ikisini bu hafta özetle tanıtalım da Cihangir’in entelleri, Şişli’nin sosyelitleriyle kapışmasın:

Spybot-SearchDestroy 1.4: Kullanıcılara sağlanan kolay kullanımıyla ve dahi Türkçe olması onu çekici kılan özelliği. Aynı zamanda 46 tane dil seçeneği var. Windows 95, 98, ME, NT, 2000 ve XP ile çalışıyor. 4.8 MB. İnternetten güncelleme sağlıyor. Tümüyle ücretsiz oluşuyla diğerlerinden her yönüyle başta gidiyor.

McAfee Antispyware 2: Kullanıcı arabirimi çok basit. Kendisini güncelliyor. Ekran, seçenekler, arama, özet menüleri var. 6.8 MB. Windows 98, 2000, XP, Internet Explorer 5.5 sistemli şahane casus yazılımıdır. Güvenlik açığınızı kapatır… Makinesini seven beher kullanıcı, bu iki yazılıma sahip çıkmalıdır.

Kaynak: www.pcmag.com.tr;

Bilgi için: superonline.com; spybot.info; mcafee.com

Belma UĞUR

03.09.2006


Telekom’a ADSL modem şikâyeti

Türk Telekom’un ADSL abonelerine vereceği modem cihazları tepki çekti. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Gama Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksünger, Türk Telekom’un ADSL abonelerine vereceği modem cihazlarının tekelleşmeye sebep olacağını iddia ederek, Rekabet Kurumu’na başvuruda bulunacaklarını belirtti. AA muhabirine açıklamalarda bulunan Aksünger, Türk Telekom’un ADSL modem alımı için yaptığı ihalenin önceki günlerde tamamlandığını hatırlattı.

Yaklaşık 4 milyon avroya sonuçlanan ihaleyle kurumun 500 bin adet modem alacağını ve ADSL bağlantısı yapacak abonelerine vereceğini aktaran Aksünger, şöyle konuştu: ‘’Türk Telekom’un görevi modem satmak değil ADSL hizmetini sunmaktır. İhaleyle alınan modemlerin tüketiciye ücretsiz olarak verileceği belirtilse bile bunun bedeli abonelik bedeli içinden çıkartılacaktır. Bu sistem tüm dünyada böyle işler.

ADSL modem pazarı için hazırlık yapan bir çok şirket, ihale kararıyla zora girdi. İhale, bu konuda yatırım ve bağlantı yapmış tüm firmaların işlerini etkiledi. Türk Telekom, ADSL portları üzerindeki tekel durumunu kötüye kullanarak haksız rekabete sebep oluyor. Tüketicinin önündeki alternatifler kaldırılarak tek bir markanın kullanımına zorunlu tutuluyor. Bu konuyu Türk Telekom yetkililerine aktaracağız, ihale iptal olmazsa İzmir Ticaret Odası olarak Rekabet Kurumu’na başvuru yapacağız.’’

Türkiye’de bilgisayara sahip olma oranının yüzde 9’lar seviyesine ulaştığını, bilişim sektörünün her yıl yaklaşık yüzde 30 oranında büyüdüğünü anlatan Aksünger, perakende piyasasına uluslar arası devlerin girmeye hazırlandığına dikkati çekti. Sektörün yıllık cirosunun 3 milyar doları bulduğunu ama tüm işleri toplam 200-250 milyon dolar sermayeye sahip dağıtıcı kuruluşların yürüttüğünü kaydeden Aksünger, şunları kaydetti:

"Dünya çapında iddia sahibi olmak varken sermaye yetersizliği elimizi kolumuzu bağlıyor. Belirsiz piyasa şartlarında kısıtlı sermayeye sahip firmalar büyük katma değer sağlanabilecek yatırımlara girişemiyor. Bu sebeple sektörde evliliklerin yaşanacağı bir döneme giriyoruz. Eski kârlılıklarını yitiren tekstil, konfeksiyon, inşaat gibi sektörlerdeki yatırımcıları bilişim sektöründe yatırıma çağırıyoruz:

Teknolojiyi Türkiye’de üretip dünyaya satabilmek için yüksek dinamizme sahip bu sektörde ortaklıklar kurun. Gaziantep’te Sanko ve Bursa’da Sönmez grupları sektöre yatırıma başladı. Bunu diğer şirketlerin takip etmemesi halinde gelecekte sektör tamamen yabancı şirketlerin eline geçecek.’’ Bilişim sektörünün 10 yıl içinde 20-25 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağının tahmin edildiğini aktaran Aksünger, bu pazarın tamamen ithalatla karşılanmasının Türkiye ekonomisi için iyi sonuçlara yol açmayacağına dikkati çekti.

Neslihan ÖZGÜL

03.09.2006


Microsoft’un gözbebeği Türkiye

Bilişim devi Microsoft, Türkiye’deki büyümesinden memnun. Microsoft Türkiye, firmasının bünyesinde dünya ülkeleri arasında en hızlı büyüyen 5 ülke arasında yer aldı. Microsoft Türkiye, Antalya’nın turizm beldesi olan Beldibi’nde basın ve iş ortaklarıyla ‘2005 Yılı Değerlendirme ve Yeni Ürünlerin Tanıtımı’ toplantısı yaptı.

Firmanın Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, Microsoft Türkiye’nin 2006 (1 Temmuz 2005-1 Temmuz 2006) malî yılını birçok başarıya imza atarak geride bıraktığını söyledi. Kurumsal pazardaki performansıyla Microsoft Türkiye’nin, firmanın dünya çapında en hızlı büyüyen 5 ülkesi arasında yer aldığını belirten Arkan, Türkiye bilişim pazarının kapasitesinin 2005 yılında 4,4 milyar dolar olduğunu, 2006’da bu rakamın yüzde 21 artarak 5,3 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Türkiye’de bilgisayar satışının her geçen yıl hızla arttığına dikkat çeken Arkan, şu bilgileri verdi:

“Türkiye’de 2005 yılında 4,5 milyon olan PC satışı 2006’da 5,5 milyona ulaştı. Gelecek yıl bu sayının 6,7 milyon olması hedefleniyor. Geçen yıl 13 milyon olan internet erişiminin 2006’da 19 milyona yükselmesi bekleniyor.” Arkan, Türkiye’nin, 10,2 milyon hotmail kullanıcısı ile dünyada altıncı, 14,4 milyon MSN kullanıcı ile de üçüncü sırada yer aldığını açıkladı. Türkiye bilişim pazarının geçtiğimiz dönemde dikkat çekici büyüme gösterdiğini dile getiren Arkan, “2005 yılında Türkiye’deki bilişim teknolojileri harcamaları bir önceki yıla göre, yüzde 27,3 oranında artarak 4,4 milyar dolar gerçekleşti.” şeklinde konuştu. Çağlayan Arkan, Türkiye’de 1 milyon 800 bin küçük ve orta boy işletme (KOBİ) bulunduğunu, bunun yüzde 25’inin bilişim teknolojilerini kullandığını belirterek, bu rakamlarla Türkiye ekonomisinin dünya ile rekabet edebilmesinin mümkün olamayacağını söyledi. Toplantıda, Microsoft’un dünyada Kasım ayında, Türkçe olarak da Ocak 2007’de piyasaya süreceği yeni ürünleri Microsoft’un iş ortaklarına tanıtıldı. Tanıtımda, 2007 Office System ile Windows Vista, Ultra Mobile PC, Windows Live, Exchange Server gibi ürünlerin yeni versiyonlarının insan hayatına, şirketlerin çalışma şartlarına birçok kolaylık sağlayacağı ve güvenlik tedbirlerini arttırdığı vurgulandı.

Microsoft Türkiye’den GadgetCup2006

Microsoft Türkiye, yazılımcılar ve veri sağlayıcılar arasında Gadget geliştirme yarışması düzenliyor. Yarışmaya üretici fikirleri olan ve bunu Vista ile sunulan Microsoft yazılım çözümleri alt yapısını kullanarak uygulayan tüm yazılımcıların ve servis sağlayıcıların katılmasını bekleyen Microsoft Türkiye, yarışma için ön başvuru tarihini 22 Ekim 2006 ve son teslim tarihini 31 Ekim 2006 olarak belirledi.

03.09.2006


Gadget nedir?

Gadgets Microsoft’un yeni nesil işletim sistemi Microsoft Vista ile çıkacak bir teknoloji. Gadgets kullanıcılara farklı bilgilerin sunulabildiği , PC üzerinde yer alan servis ve uygulamalardan en etkin şekilde faydalanılarak görsel anlamda verileri bilgiye dönüştürüp kullanıcıya sunabilmemizi sağlayan küçük uygulamalar olarak tanımlanabilir. GadgetCup2006 hakkında daha ayrıntılı bilgi için http://www.gadgetcup2006.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

03.09.2006


Windows Vista’nın fiyatı belli oldu

Microsoft, yeni kuşak işletim sistemini Ocak ayına yetiştirmeye çalışırken, internetin en büyük perakende sitesi Amazon.com, Vista siparişi almaya başdı.

Microsoft, şimdiye dek birçok kez ertelediği Windows Vista’yı Ocak ayına yetiştirmeye çalışırken, internetin en büyük perakende sitesi Amazon.com, hızlı davranarak Vista fiyat listesini açıkladı. Amazon.com şimdiden Vista için ön-sipariş almaya başladı. Sitede, Windows Vista Business 299 dolar, Windows Vista Home Basic ise 199 dolardan satılacak. Kullanıcılara televizyon yayınlarını kaydetme imkânı sağlayan Windows Vista Premium, 239 dolardan satılacak. Vista Ultimate adlı en gelişmiş versiyon ise 399 dolar.

Amazon’un Vista fiyatlarını açıklaması, yeni işletim sisteminin birçok kez ertelemeden sonra Microsoft’un son verdiği tarih olan Ocak ayına yetişeceği şeklinde yorumlanıyor. Kullanıcılar, Windows Vista’yı iki türlü elde edebiliyor. İstenirse paket ürün satın alınıp mevcut bilgisayara yüklenecek, istenirse de yeni bir bilgisayarın içinde yüklü olarak gelecek.

Windows’un üst düzey yetkilisi Kevin Kutz, fiyatların, Vista’nın nihaî sürümüne en çok benzeyen betası olan Release Candidate 1 sürümün Eylül sonu çıkmasıyla açıklanacağını belirtmişti.

Amazon.com sözcüsü Sean Sundwall da, fiyatların Microsoft’tan alındığını ifade etti. Ancak, fiyatların ön-sipariş olduğunun altını çizen Sundwall, Vista’nın lansman tarihi hakkında bir bilgi sahibi olmadıklarını ve 30 Ocak tarihinin değişebileceğinin altını çizdi. Microsoft yetkilileri, kusursuz bir işletim sistemi elde etmeyi hedeflediklerini, gerekirse Vista’nın ertelenebileceğini sık sık dile getiriyor.

Öte yandan, Microsoft’un Kanada iştirakinin internet sitesi de Vista fiyatlarını çok kısa bir süreliğine yayınladı. Ancak fiyat listesi, yayınlanmasından hemen sonra geri çekildi. Birçok internet kullanıcısı fiyat listesini çekerek bloglara ve sitelere dağıttı. Microsoft’tan yapılan açıklamada, söz konusu fiyat listesinin Kanada için geçerli olduğu ifade edildi.

03.09.2006


Elektrik hattından internet için ilk adım

CeBIT Eurasia 2006’da, ev ve iş yerlerinde ana dağıtım ünitesine bağlı mevcut tüm elektrik prizlerinden internet erişimi sağlayabilen Yaksu Plug’u kullanıcıların beğenisine sunacak. Türkiye’de bir ilk olan elektrik hattından internet bağlantısı sağlayan YAKSU PLUG, BIT Eurasia 2006’da adından söz ettirecek.

5-10 Eylül 2006 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan CeBIT Eurasia 2006 Bilişim Fuarı’ına katılacak olan Yaksu; yüksek performans ürünlerini bireysel ve kurumsal kullanıcıların beğenisine sunacak.

Türkiye’de geniş bant internet erişiminde bir ilk olan elektrik hattından internet bağlantısı sağlayan YAKSUPLUG/ APA- 2000-DB çözümlerinde; elektrik dağıtım panosuna veya alçak gerilim trafosuna monte edilen bir ana dağıtım ünitesi tüm ağı kontrol ediyor. 205 Mbps geniş bant hızına ulaşabilen YAKSUPLUG, ev ve iş yerlerinde ana dağıtım ünitesine bağlı mevcut tüm elektrik prizlerinden internet erişimi sağlıyor.

YAKSUPLUG’ta bulunan VLAN desteği sayesinde, aynı bina içerisinde kullanılan farklı ağ bağlantıları birbirinden ayrılabiliyor ve her çeşit kullanıcının kolayca bağlanabilmesi için Ethernet arayüzü bulunduruyor. YAKSUPLUG; VoIP özelliğiyle istenirse analog olarak istenirse IP telefonlara bağlı olarak kullanılabiliyor.

Yaksu; ADSL Modem alanında S400 VE SW550 Wireless Modem’in yanı sıra iki yeni ürünü olan SW600 ve SW800 MIMO ile kesintisiz ve sorunsuz bir şekilde kablosuz internet erişimi sağlamayı amaçlıyor.

Internet üzerinden sınırsız ve bedava görüşme imkânı sağlayan Skype yazılımın desteklediği YP200 Yaksu Phone ve YP600 Skype Santral ile yüksek ses kalitesinde VoIP görüşmeleri yapılabiliyor. Fuarda tanıtılacak diğer bir VoIP ürünü olan Yaksu YX112 VoIP Adaptör ile sabit telefonunuzu telefona dönüştürüp VoIP görüşmeleri yapabiliyorsunuz.

Yaksu; YPS2200 Mobil Uydu Anteni içerisinde yer alan GPS Modul ve 60 derece/ saniye reaksiyon hızı sayesinde sahip olduğu geniş bir kapsama alanıyla; karayolu seyahatlerinde kesintisiz ve net bir şekilde uydudan televizyon izleme imkânı sağlıyor.

03.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004