Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Eğitim

Yurt dışında üniversite okumak

Her yıl binlerce öğrenci lisans, yüksek lisans ve sertifika eğitimleri için yurt dışına gitmektedir. Kültürleri, dilleri ve eğitim teknikleri farklı okullara giderek, dünyayı anlamaya çalışmaktadır. Yurt dışına eğitim için giderken Millî Eğitim Bakanlığı’na bilgi veren öğrenci sayısı yaklaşık 20 bin 500’dür. ABD, Kanada, Almanya, İngiltere, Avustralya, Fransa başta olmak üzere tüm ülkelere öğrenci gönderen Türkiye, beyin göçü yaşanan ülkeler listesinde 24. sırada yer almaktadır.

Ne yapma istediğinize karar verin

Yurt dışında üniversite eğitimine başlamadan önce, çok dikkatli davranmak ve tüm ihtimalleri göz önünde bulundurmak gerekir. Yurt dışına çıkmadan önce bunu gerçekten isteyip istemediğinizi düşünün. Farklı kültür ve inançtaki insanlarla iletişim kurmak, onlara uyum sağlamak kolay olmayabilir. Gideceğiniz üniversiteleri derinlemesine araştırın. Yurtta mı kalacaksınız, öğrencilere yemek imkânı sunuyorlar mı, ne tür sosyal aktiviteler gerçekleştiriyorlar, arkadaş çevresi nasıldır? Ayrıca hangi dersler veriliyor, geçmek için kaç kredi gerekli, sıkıntıya düşerseniz nereye başvuracaksınız, en çok hangi bölüm tercih ediliyor vb. sorulara tatmin edici cevaplar almaya çalışın. Seçeceğiniz bölüm öğrencilerine burs veriliyorsa, ne gibi şartlar gerektiğini öğrenin.

Üniversitelerin YÖK denkliği olması önemlidir

Yurt dışındaki üniversitelerin kaliteli eğitim verip vermediği, Yüksek Öğretim Kurumu tarafından denetlenmektedir. Belirlenen kriterlere göre yapılan incelemeler sonunda, hangi üniversitelerin diplomalarının Türkiye’de geçerli olacağı belirlenir. Üniversite eğitimini tamamlayan öğrencilerin Türkiye’ye döndükten sonra diploma geçerliliği ve erkek öğrencilerin askerlik gibi sıkıntılarla karşılaşmaması için YÖK’ten bilgi alması çok önemlidir. Bunun için: Yükseköğretim Kurulu Denklik Birimi 06539 Bilkent/Ankara adresine, 0 312 298 71 42 telefon numarasına, 0 312 266 47 44 numaralı faksa veya [email protected] adresine başvurulabilir. YÖK, yurt dışında öğrenim görecek öğrencilerin ÖSS sınavında önlisans için 165, lisans için 185 puan alınmasını şart koşmaktadır. Özellikle Amerika’daki pek çok üniversitenin YÖK denkliği bulunmamaktadır. Bu ülkedeki üniversitelere başvuracak öğrencilerin dikkatli bir araştırma yapması gerekmektedir.

Yurt dışına çıkan öğrenciler, ilk birkaç ay gittikleri ülkenin kültürüne büyük yakınlık ve hayranlık duyarlar. Ancak ilerleyen dönemlerde kültürler arası anlayış ve davranış farklılıkları ortaya çıkar. Bu dönemde öğrenci yabancı olma ve yalnızlık duygularını güçlü şekilde hisseder. Stres ve yalnızlık döneminde karşı taraftakilerin davranışları, konuşmaları yani tüm davranışları öğrenciye ters ve itici gözükür. Yaklaşık yedi ila on ay içinde gerçek uyum ve anlayış sürecine girilmeye başlar. Sonraki dönemlerde öğrenci arkadaşlarıyla rahat iletişim kurar ve hayata aktif katılır.

ÜNİVERSİTELERİN ÖĞRENCİ

KABUL ŞARTLARI NELERDİR?

Üniversiteler; şartlı, doğrudan ve hazırlık kursları aracılığıyla öğrenci kabul etmektedir. Yükseköğretim kurumları, not ortalaması yüksek, okulunda aktif olarak sosyal faaliyetlerde görev almış, sivil toplum kuruluşlarında çalışmış, iletişimi güçlü ve gelişime açık öğrencileri tercih etmektedir.

Direct Placement: Diploma notu, akademik bilgisi yüksek, yabancı dil seviyesi yeterli öğrenciler, tüm belgelerini hazırlayarak, üniversitelere doğrudan kayıt yaptırabilmektedir.

Conditional Acceptance: Diploma notu, akademik bilgisi yüksek ancak dil seviyesini belgelendirmemiş öğrenciler üniversitelere şartlı kabul edilirler. Bu öğrencilerin üniversitelerce belirlenen sınavlarda istenilen puan ortalamalarını tutturmaları beklenmektedir. Yurt dışında yabancı dil eğitimi sırasında üniversiteye devam etmek isteyen öğrencilerin, bizzat o üniversite yetkilileriyle görüşmeleri ve gerekli evrakları hazırlamaları gerekir.

ÖSYM’nin sınavlarına girme şartı aranıyor mu?

Avusturya, Kazakistan, Almanya, Ukrayna ve Azerbaycan’da eğitim görebilmek için ÖSYM kılavuzundaki okullardan düşük puanlı bile olsa bir bölüme yerleştirilmiş olmak ön koşul. Gittiğiniz ülkenin dilini çok iyi bilmek ve sınavlarından geçerli not almak da çok önemli. Diğer ülkelerdeki üniversiteler, lise diploması, not dökümü, hazırlık kursu bitirme belgesi, öğretmen referansları, dil sınavı başarı belgesi (IELTS: 6,5, TOEFL: 173–213, CBT), pasaportun yanı sıra kendi kıstaslarının da yerine getirilmesini bekliyor.

Dil sınavları farklılık gösteriyor mu?

Avustralya, İngiltere, Yeni Zelanda ve Kanada’da IELTS (İnternational English Language Testing System), Cambridge Advenced, Proficency, Amerika’da TOEFL (The Test of English as a Foreing Lanuage) ile SAT (Scholastic Aptitude Test) sınavlarında başarılı olunması isteniyor. Yüksek lisans programlarında ayrıca GMAT gibi sınavlar da ön şart olarak ileri sürülmektedir. Üniversiteler, öğrencilerde aradıkları niteliklere göre kendileri de sınavlar yapabilmektedir.

Okurken aynı zamanda çalışabilir ya da burs

alabilir miyim?

İngiltere’de çalışma izni mevcuttur. Çin, Fransa, Avustralya, İtalya’da öğrencilerin haftada en fazla 20 saat çalışmasına izin veriliyor. Amerika ve Kanada’da kampus içinde çalışılmasına izin verilirken; Azerbaycan, Macaristan, Kırgızistan, Estonya ve Kazakistan çalışma izni vermiyor. Burs alabilmek için 4’lü not sisteminde 3,5 ve daha yüksek not ortalaması, sportif ve kültürel başarılar, ileri dil seviyesi gereklidir.

Kayıt işlemlerine hemen başlamalı mıyım?

Üniversitelere, kayıt döneminden çok önce tüm evraklarınızın eksiksiz olarak ulaşmasını sağlamalısınız. Kayıtlar için bahar dönemi ve Ağustos sonundan Ocak ayı başına kadar olan dönem uygundur. Üniversitelerin istediği şartları taşımıyorsanız, o bölümlere başvurmayın. Akademik başarınızın uygun olduğu ve uyum sağlayabileceğiniz yükseköğretim kurumlarını tercih edin. Çünkü çok başarılı olmamasına rağmen ‘’belki kazanırım’’ diyerek en gözde yerleri seçen öğrenciler hayal kırıklığına uğrayabilmektedir.

Ücretler bütçemi çok zorlar mı?

Yurt dışında eğitim görecek öğrencilerin, ödeme gücünün yüksek olması gerekmektedir. 1000 dolardan başlamak üzere üniversitelerin bölüm ve alan çeşitliliği, eğitim kalitesi ve popülerliğe göre çok yüksek seviyelere de çıkabilmektedir. Rusya, Çin, Ukrayna ve Bulgaristan 1000 ila 4000 dolar arasındaki ücretlerle en uygun ülkeler konumundadır. Türk öğrenciler, dünyanın her yerindeki üniversitelerde eğitim görmektedir. Daha uygun ücretlerle ama hayat şartları düşük ülkelerde de eğitim alabilirler. ABD’de yüksek öğretim kurumlarında ücretler 13 bin dolardan başlamaktadır.

Yüksek lisans, master ve doktora için

danışman şart!

Master ve doktora programlarında akademik başarı ve kariyer imkânları da göz önünde bulundurulmalıdır. Avrupa ülkelerinden Almanya’da yüksek lisans öğrenimi ücretsizdir. Bu ülkede sadece üniversite harcı ödenir. Avrupa Birliği ve üye ülkelerden alınan diplomalar tüm Avrupa’da geçerliliğe sahiptir. Benzer şekilde yüksek lisans ve doktora programları için ileri derece yabancı dil gereklidir. Master ve doktora programlarına başvururken, uzman danışmanlık şirketlerinden yardım alınmasında yarar vardır.

Mustafa OĞUZ

29.08.2006


Belden aşağı

İnsan neslinin bilinçaltındaki temel içgüdüsü, zaman zaman ortaya farklı ifadelerle çıkıveriyor. Hayvansal beynimiz, farkında olmadan kendi terminolojisini üretiyor. Kimi zaman sokak kavgalarında, kimi zaman entelektüel gözüken kavgalarda bu terminolojiye sıkça rastlıyoruz.

Radikalin ortaya çıkardığı kitap skandalında da durum böyle. İğrenç bilmeceler, küçücük çocuklarda belden aşağı kültürün oluşmasına hizmet ediyor. Zaten sosyal çevresinde sıkça duyduğu ve gördüğü belden aşağı sözlerle oluşan kültür masum beyinleri yaralarken, bir de buna kitap desteği olması oldukça vahimdir.

Kitap desteği dışında, ağız bozma kültürüne diğer bir katkı da siyasîlerin ağız dalaşlarında veriliyor. AKP’li Dengir Mir Fırat ve Haluk Koç arasında geçen argolu atışmalar da bu kültürün tuzu biberi olsa gerek. Gerçi siyasette gizliden gizliye edilen küfürleri muhatapları duysaydı, epeyce kan dökülürdü sanırım. Eh, zaman zaman da bu aleniyete dökülüveriyor.

Doğu toplumlarında “masumiyet”, Batı toplumlarına göre daha az. Batılı, yetiştiği kültürün gereği olarak, her şeyi açık söyler. Batılının içinde sakladığı oldukça azdır. Bu bakımdan Batıda kalan insanlarımızda, içinde kin tutmadığı, düşmanlık beslemediği için Batılı insanları övme eğilimi oldukça yüksektir. Dürüstlük, hilesizlik ve diğer negatif davranışlar gerçekten de az görülür.

Danışmanlık hizmetlerinde “iyi insan + iyi sistem= mükemmellik” vurgusu daima yapılır. Bu yaklaşımın diğer versiyonları ise şöyle: İyi insan kötü sistemde içe kapanır. Kötü insan iyi sistemde fitneci olur. İyi insan iyi sistemde harika olur. Kötü insan kötü sistemde iktidar olur. Özetle, insan kumaşınızı her halükârda iyi dokumak gerekir.

Doğu toplumlarında, özellikle dinin yasakladığı davranışlar, demek ki, insanların en çok uygulama eğilimi gösterdikleri davranışlar olsa erek. Bir nevi, Allah, insanların önünü kesiyor. Dedikodudan (gıybet) tutun da her türlü düşmanlıktan, hırs, hased ve kindarlığa kadar tüm olumsuz davranışlar yasaklanırken, sevgi, merhamet, saygı, hürmet gibi toplumsal davranışlar sevap olarak nitelendirilmektedir.

Belden aşağı kültürü bir şekilde toplumdan çıkararak anamızı, bacımızı, sülâlemizi ve diğer sevilen ve değer olarak nitelendirilen her türlü kavramı, küfrün bel altı saldırılarından koruyalım.

B. Sait ÇİFTÇİ

29.08.2006


Doğru sözcüğü seçmek

Brooklyn köprüsünde bir bahar günü kör bir adam dilencilik yapmaktadır. Dizlerinin dibine bir tabela koyar. Üzerinde ‘doğuştan kör’ yazılıdır. Herkes dilencinin önünden geçip gider. Bir reklâmcı bunu görür. Tabelayı alır, arkasına bir şeyler yazar, olduğu yere tekrar bırakır. Ne olduysa olur. Gelip geçen ve bu tabeladaki yazıyı okuyan herkes dilencinin önündeki şapkaya para atmaya başlar. Onca kişiyi etkilemeye ve dilencinin şapkasının kısa sürede ağzına kadar parayla dolup taşmasına reklâmcının tabelaya yazdığı bir cümle yeter: ‘Güzel Bir Bahar Günü… Ama Ben Baharı Göremiyorum.’

29.08.2006


İyi düşünmek iyidir; iyi hareket etmek çok iyidir

Bir dönüm performans dünya kadar söze bedeldir (Jeremiah Howell). Eylemler, teorilerin çözemeyeceği şüpheleri silecektir (Tehyi Hsieh). Dünyadaki tüm güzel değerleri toplasak bile, küçük sevimli bir hareketten daha hafif olacaklardır (James Russell Lowell). Küçük bir fikrin arkasındaki aktivite, bir dâhinin uygulanmayan planından daha üretkendir (James A. Worsham). Hayatın her alanında sorulması gereken soru “Ne elde ettik?” değil, “Ne yaptık?”tır (Carlyle). Kendimi başarılı görüyorum... Diğer insanlar da mutlaka benim düşündüklerimi düşünmüşlerdir. Farkımız; ben düşündüklerimi uyguluyorum, onlar ise uygulamıyor (Nolan Bushnell). Yaptıklarımız bizi oluşturur, biz de yaptıklarımızı (George Eliot). Hayatın sırrı bilgili olmak değil, harekete geçebilmektir (Thomas Huxley). Zor bir işi geciktirmek, onu imkânsız bir işe dönüştürür (George H. Lorimer).

29.08.2006


Haklı tenkit

Eflatun, bir grup arkadaşı arasında oturan Sokrat’a:

“Geçen gün bir arkadaşını herkesin arasında azarladın. O sözleri baş başa kaldığın zaman söyleyemez miydin?” diye çıkışmış

Sokrat, soruya soruyla karşılık vermiş:

“Beni böyle azarlamak için, baş başa kalmamızı bekleyemez miydin?”

29.08.2006


Ders öncesi öğretmen kendini iyi hissetmiyorsa...

Eğitimci, ders öncesinde kendini hasta, yorgun, kızgın ya da üzgün hissediyorsa birkaç noktaya dikkat ederek, sıkıntısını en aza indirgeyebilir. Öncelikle derin bir nefes alın ve nefesi birkaç saniye tutup, yavaş yavaş bırakın. Bu hareketi birkaç kez tekrarlayın. Gözlerinizi kapatın ve birkaç dakika zihninizi boşaltmaya çalışın. İyi olayları ve mutlu anlarınızı hatırlayın. Hafif boyun ve yüz egzersizleri yapın. Alnınızın iki yanına parmaklarınızla hafifçe masaj uygulayın. Sınıfa ve derse odaklanarak, sıkıntılarınızı unutmak için kendinizi zorlayın.

29.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004