Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yoksulun enflasyonu düşmedi

Gelir gruplarının kendi harcama ağırlıklarına göre yapılan hesaplamaya göre Türkiye genelinde yüzde 10.26 olarak gerçekleşen Ağustos sonu itibariyle yıllık enflasyon oranı en yoksul yüzde 20’lik kesim için yüzde 11.08 olarak gerçekleşti.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon oranlarını hesapladı. TÜİK’in Tüketici Fiyatları Endeksi ve 2004 yılı Hanehalkı Tüketim anketi sonuçları üzerinden yapılan hesaplamaya TÜFE yıl başından bu yana en fakir yüzde 20’lik dilim için yüzde 5.45 oranında artarken, en zengin yüzde 20’lik dilim için yüzde 6.06 düzeyine yükseldi. Ağustos ayında kimi maddelerdeki yüksek düşüş yoksulun enflasyonunu da aşağıya çekti. TÜFE Ağustos’ta en yoksul yüzde 20 için yüzde 0.38 oranında düşerken, en zengin yüzde 20 için yaşanan düşüş ise yüzde 0.22 oldu.

Ancak madde kalemlerine bakıldığında düşüş gerçek anlamda dar gelirliye yansımadı tersine yük getirdi. Araştırmaya göre enflasyonda ki düşüşte meyve ve sebzedeki mevsimsel etkiyle petrol fiyatları belirleyici oldu.

Enflasyonun düşmesi,

dar gelirli ücretliye yansımalı

Araştırmaya göre karpuz ve domates fiyatlarındaki yüksek düşüş, dar gelirlinin enflasyonunu aşağı çekerken, mutfağa yansıyan boyutu gizledi. Enflasyonun yüzde 0.44 düştüğü Ağustos’ta dar gelirli mutfakta alım gücünü biraz daha yitirdi. Dar gelirlinin en çok tükettiği ürünlerde fiyat artışı yüzde 3.3’ü buldu. Dar gelirlinin vazgeçilmezi ekmek yüzde 2.31, pirinç yüzde 2.05, makarna yüzde 3.31, yağ yüzde 1.55 artış gösterirken, enflasyon en çok etkileyen maddelerden benzindeki yüzde 3’lük düşüşe rağmen, toplu taşıma ücretlerinde yüzde 4 artış yaşandı.

Doğalgazla ısınan ve kirada oturan dar gelirli ise enflasyondan en kötü etkilenen kesimi oluşturdu. Doğalgaz aylık yüzde 7.41 artarken, kira yüzde 2 yükseldi. Yıllık bazda ise pirinç yüzde 12, makarna yüzde 15.74, ekmek yüzde 11.67, yağ yüzde 16, kira yüzde 20, doğalgaz yüzde 28.39, ulaşım yüzde 14 zamlandı.

/ ANKARA

08.09.2006


 

Açlık sınırı geriledi, yoksulluk arttı

Türk Harb-İş Sendikası, Ağustos ayında açlık sınırının 534 YTL 87 YKr’ye gerilediğini, yoksulluk sınırının ise bin 721 YTL 67 YKr’ye yükseldiğini bildirdi.

Türk Harb-İş Sendikası’ndan yapılan yazılı açıklamada, Araştırma Merkezi’nin araştırmasına göre, Ağustos ayında 4 kişilik bir ailenin asgari gıda harcamasının Temmuz ayına göre 7 YTL 7 YKr azalarak 534 YTL 87 YKr olarak gerçekleştiği belirtildi.

Araştırmaya göre, yoksulluk sınırı olarak nitelendirilen 4 kişilik bir ailenin barınma, giyim, ulaşım gibi aylık zorunlu harcama tutarı ise 8 YTL 45 YKr artarak, bin 721 YTL 67 YKr’ye yükseldi.

/ ANKARA

08.09.2006


 

‘Sanal banka’ mağduru 10 bini aştı

Türkiye’de sanal ortamda banka dolandırıcılığının ‘’korkutucu boyutlara’’ ulaştığını belirten, sanal banka mağdurları sitesinin kurucusu Cem Polatoğlu, “Sitemizde isminin açıklanmasına izin veren 831 kişi bulunurken, gerçekte bu sayı 10 binin üzerinde’’ dedi.

‘’www.sanalbankamagdurlari.com’’ adlı sitenin kurucusu Cem Polatoğlu, amaçlarının ‘’sanal ortamda soyguna uğrayan’’ mağdurların bir araya gelerek sorunlarına çözüm bulmak olduğunu söyledi.

Kendisinin de bir mağdur olduğunu, siteye başvuranlar arasında öğretim üyeleri ve bilişimcilerin de bulunduğunu belirten Polatoğlu, Türkiye’de sanal ortamda banka dolandırıcılığının ‘’korkutucu boyutlara’’ ulaştığını ifade etti. Siteyi geçen yılın Aralık ayında oluşturduklarını, bu yılın Mart ve Nisan ayı sonrasında ise yoğun başvurularda bulunulduğunu belirten Polatoğlu, ‘’Sitemizde isminin açıklanmasına izin veren 831 kişi bulunurken, gerçekte bu sayı 10 binin üzerinde’’ dedi.

Bankaların gerekli tedbirleri almadığını vurgulayan Polatoğlu, “Sanal dolandırıcılık sistemiyle sadece bu yıl mağdurların hesaplarından Rusya’ya yaklaşık 500 milyon dolar aktarıldığı tahmin ediliyor. Sanal ortamda mağdur edilenlerin hemen hemen hepsi bankaların hatası yüzünden soyuluyor. Çünkü, artık hiç kimse mailden şifresini veya parolasını vermiyor’’ diye konuştu.

/ ADANA

08.09.2006


 

Yumurta fiyatları yükseldi

Kuş gribinden sonra zorlu bir dönemi geride bırakan yumurta sektörü, Ramazan ayına hazırlık, tatilden eve dönüşlerin artması gibi nedenlere bağlı olarak talebin yükselmesiyle rahat nefes aldı.

Konya Yumurta Üreticileri Tarımsal Birliği (KYÜTB) Başkanı Hasan Konya, kuş gribinin Türkiye’deki bütün tavuk çiftliklerini derinden etkilediğini söyledi. Ülke genelinde birçok çiftliğin kapısına kilit vurduğunu, maliyetlerin düşürülmesi adına milyonlarca tavuğun kesildiğini belirten Konya, bu yüzden yumurta üretiminin azaldığını bildirdi. Konya, Türkiye genelinde yumurta üretiminin azalması sebebiyle şu andaki arzın talebi karşılayamadığını, bu sebeble de fiyatların yükseldiğini bildirdi. Fiyatların 2 ay içinde yüzde 35-40 arasında arttığını vurgulayan Konya, ‘’Toptan fiyatlar ortalama 13-14 YKr arasında oluşuyor. Okulların açılmasıyla talep daha da yükselecek. Arz-talep dengesizliğinin büyümesi fiyatları biraz daha yukarılara çekecek. Ancak okullar açıldıktan sonra birkaç hafta içinde fiyatların yükselişi durur ve bir denge oluşur’’ dedi.

/ KONYA

08.09.2006


 

Kota artarsa borç maliyeti azalır

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, Türkiye’nin Uluslararası Para Fonundaki (IMF) kota payının artmasının, banka içindeki oy gücünü de artıracağını, ayrıca Türkiye’yi Çin ve Hindistan gibi ‘’büyüyen ekonomiler ligine’’ oturtacağını, bunun büyük bir başarı olduğunu söyledi.

Türkiye’nin IMF’deki kotasının artırılmasının, Dünya Bankası içindeki ağırlığının da artmasına neden olacağını vurgulayan Vorkink, uluslararası kuruluşların, Türkiye’nin dünyada yükselen ve güçlenen ekonomik statüsünü tanımasının çok olumlu bir işaret olduğunu ifade etti. Türkiye’nin son yıllarda ekonomik büyümesi sonucunda milli gelirinin artmasının, banka içindeki pozisyonunu da yükselttiğinin altını çizen Vorkink, ‘’Türkiye, Bankadan borç alan ülkeler arasında, en yüksek kişi başına milli gelir kapasitesine sahip ülke konumuna geldi’’ dedi.

Türkiye’nin, kişi başına milli gelirdeki yükseliş sonucunda, Dünya Bankasının ülke kategorisi sıralamasında, ‘’Yüksek Orta Gelirli Ülke’’kategorisine yükseldiğini vurgulayan Vorkink, IMF ve Dünya Bankasındaki ağırlığının artmasının, Türkiye’nin kredi notunu da arttıran bir unsur olacağını ifade etti. Vorkink, Türkiye’nin kredi notunun yükselmesinin, uluslararası piyasalardan borçlanma imkânını artırarak, borçlanma maliyetini de azaltacağını söyledi.

IMF, Türkiye’nin kota payında yüzde 23,6’lık bir artış sağlanması için, geçen hafta tavsiye kararı almıştı.

/ ANKARA

08.09.2006


 

Eker: Fındık fiyatı, bize göre makul

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, fındığa verilen 4 YTL’lik fiyatın makul bir fiyat olduğunu söyledi.

Bakan Eker, Gaziantep’te Vali Süleyman Kamçı’yı ziyaretinde yaptığı açıklamada, Fiskobirlik’in geçen yıl aldığı ürünlerin karşılığını ödeyemediğini, hükümet olarak 2006 yılı için tedbir aldıklarını belirtti. Fındıkta 4 YTL taban fiyat belirlediklerini ve alımların gelecek hafta Pazartesi gününden itibaren başlayacağını kaydeden Eker, “Fındığa verdiğimiz fiyat, bize göre makul bir fiyattır. Bu bizim kendi müdahale fiyatımızdır. Tabiî ki, herkes bu fiyattan satacak değil” dedi.

Bakan Eker, kendilerinin önerdiği 4 YTL fiyatın, kesinti miktarlarını azalttıkları için 4.3 ile 4.5 YTL arasında bir fiyata tekabül edeceğini de sözlerine ekledi.

/ GAZİANTEP

08.09.2006


 

Akaryakıt fişleri fatura yerine geçecek

Tüketicilerin ticarî, ziraî ve meslekî faaliyetleriyle ilgili satın aldıkları akaryakıt karşılığında düzenlenecek ödeme kaydedici cihaz fişleri, üzerinde yazılı tutar ne olursa olsun, fatura yerine geçen belge olarak kabul edilecek.

Maliye Bakanlığı’nın Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanan tebliğe göre alıcılar, gider fişlerinin faturaya dönüştürülmesini isteyemeyecek. Ancak ‘’Taşıt veya müşteri tanıma sistemi faturaya dönüştürülecek’’ ibaresi bulunanlar bunun dışında kalacak.

/ ANKARA

08.09.2006


 

Enflasyonda tek hane umudu

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Ağustos ayında enflasyondaki iyileşmenin tek haneli rakamlara ulaşılabilmesi açısından önemli gelişme olduğunu söyledi.

Malatya’da ‘Para Politikaları’ konulu konferansta konuşan Yılmaz, fiyat istikrarının hiçbir öncelik ve hedef için vazgeçilmeyecek bir amaç olduğunu belirterek, “Fiyat istikrarı sağlanmış değildir. Enflasyona karşı yürütülen mücadele devam etmekte” dedi.

Yıl sonundaki yüzde 5’lik enflasyon hedefine ulaşılmasının mümkün olmadığını ifade eden Yılmaz, “2007 yılı enflasyon hedefi üzerindeki baskının azalacağını ve düşüşün devam edeceğini beklemekteyiz. Enflasyonu orta vadede olumsuz etkileyecek gelişmeler olursa bankamız ek parasal sıkılaştırmaya gidecektir” şeklinde konuştu.

MB Başkanı Yılmaz enflasyonun orta vadede düşmesindeki riskleri, ham petrol fiyatlarındaki artışın sürmesi, malî piyasalarda oluşabilecek dalgalanmalar, fiyatlama davranışlarının bozulması, hizmetler sektöründeki fiyat katılıkları ve siyasî riskler olarak sıraladı.

Para politikasının temkinli duruşunun devam etmesiyle 2007 ve 2008 hedeflerinin ulaşılabilir nitelikte olduğunu ifade eden Yılmaz, “Ekonomik birimlerin bu hedefleri referans alması son derece önemlidir” dedi.

Yılmaz, bankanın 2002 yılından bu yana 15’i alım, 6’sı satım olmak üzere 21 kez piyasalara müdahalede bulunduğunu belirterek, 43.7 milyar dolarlık alım yapıldığını kaydetti.

/ MALATYA

08.09.2006


 

Türkiye, kanat değil ‘pivot’ ülke

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, 11 Eylül saldırılarından sonra Türkiye’nin ‘’kanat’’ ülke olmaktan çıkarak ‘’pivot’’ ülke konumuna geldiğini, dünyanın siyasi güvenliği ve enerji güvenliği açısından vazgeçilmez ülke konumunda olduğunu söyledi.

Dünya Ticaret Merkezi Antalya (DTMA) Şubesi Anfaş Fuar Merkezi’nde törenle açıldı. Açılışta bir konferans veren Yalçıntaş, Türkiye’nin 10 yıl sonra AB’ne üyelik hedefini gerçekleştirme niyetinde olduğunu anlatarak, 2023 yılında Cumhuriyet’in 100.yılı kutlamalarına, GSYİH’ı 1 trilyon dolara ulaşmış, bir ekonomiye sahip girmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin konumu konusunda da değerlendirmeler yapan Yalçıntaş, şöyle devam etti: “Türkiye, 11 Eylül sonrasının yeni küresel dengelerinde, artık yeni uluslar arası siyasî alan içersinde, alanın merkezine oturmuş durumdadır. Bu nedenle Türkiye artık, kanat değil, pivot ülke konumundadır. Dünyanın siyasî güvenliği ve enerji güvenliği açısından vazgeçilmez ülke konumundadır.’’

Müşerref AKSOY / ANTALYA

08.09.2006


 

Petrol fiyatları geriliyor

ABD’de yaz sezonunun sona ermesi ve petrol arzı ile ilgili korkuların azalması fiyatları son 5 ayın en düşük seviyesine indirdi. ABD ham petrolü 67,41 dolara gerilerken 10 Nisan’dan bu yana en düşük seviyesini de görmüş oldu.

Fiyatlardaki gerilemeyi değerlendiren analistler, Nijerya, İsrail ve İran ile ilgili gelişmelerin piyasaları artık fazla etkilemediğine dikkat çekiyorlar. Analistler, Ortadoğu’da tüm yaşananlara karşın ABD petrol stokunun geçen seneye göre daha yüksek olmasının, piyasadaki tedirginliği de bitirdiğini belirtiyorlar.

70 dolara geriliyebilir

Analistler, petrolde son dönemde yaşanan gerilemenin bir süre daha devam edebileceğini belirterek, teknik olarak 70 dolara kadar gerilemelerin görülebileceğini belirtiyorlar. Petrol fiyatları Temmuz ayında İsrail ile Lübnan arasındaki savaş ve petrol arzının talebe yetişemeyeceği kaygıları ile 78.40 dolara kadar çıkarak rekor kırmıştı.

08.09.2006


 

THY, ikram ihalesini iptal etti

Türk Hava Yolları A.O, bugün yapılacağı bildirilen ikram ihalesini iptal etti.

THY’den yapılan açıklamada, 27 Temmuz 2006 tarihli özel durum açıklamasında, THY’nin ‘’Türkiye çıkışlı ve iç hat seferlerine ikram mal ve hizmeti’’ alımına ilişkin ihalesinin 8 Eylül 2006 tarihinde yapılacağının bildirildiği hatırlatılarak, dün yapılan yönetim kurulu toplantısında ihalenin iptal edilmesine ve ikram hizmetinin kurulacak yeni bir şirketle idame ettirilmesine karar verildiği belirtildi.

Yeni Asya / İSTANBUL

08.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004