Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Lübnan’da kılıçlar çekildi

Hizbullah Lideri Şeyh Hasan Nasrallah, İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Lübnan ziyaretini ve hükümeti şiddetle eleştirdi. Nasrallah, El Cezire televizyonunda yayımlanan konuşmasında, ‘’Blair, cinayetin ortağı. Sonra sen onu evime, aileme getiriyorsun ve hoşça ağırlıyorsun. Bu insanların duyguları yok mu?’’ dedi.

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora’yı ve kendisini destekleyen siyasi bloğu, ‘’öldürülen, yaralanan ya da yerinden edilen kişilere karşı ahlaklı ve insanca olmayan davranışta bulunarak ilk hatalarını yapmakla’’ suçlayan Nasrallah, bunun üzücü olduğunu söyledi. Sinyora yönetimini, savaş sırasında ülkenin çıkarlarını korumamakla suçlayan Nasrallah, ‘’Bu hükümet ne savaşı durdurdu, ne de Lübnan’ı korudu’’ diye konuştu. Sinyora’nın ABD’nin çıkarları için bir kukla olduğunu öne süren Nasrallah, ‘’Biz Suriye’nin ya da İran’ın maşasıysak, onlar da bir Amerikan maşası’’ dedi. BM’nin Lübnan savaşını sona erdiren ateşkes kararında Hizbullah’ın silahsızlandırılması gerektiği konusunda Nasrallah, ‘’İsrail dışişleri ve savunma bakanlarının bile dünyada Hizbullah’ı silahlandıracak ordu bulunmadığını söylediğini’’ belirtti.

Şeyh Nasrallah ayrıca, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın, Hizbullah ile İsrail arasında olası mahkum değişimi için arabuluculuk yapmak üzere bir temsilcisini gelecek hafta bölgeye göndereceğini bildirdi. Temsilciden, İsraillilerden arabuluculuk görüşmeleriyle ilgili bilgileri basına sızdırmaması için söz almasını isteyeceğini belirten Nasrallah, ‘’görüşmelerin en iyi, basından saklandığı zaman sonuç verdiğini’’ savundu. Lübnan’da yeni bir ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısında da bulunan Nasrallah, bu yeni hükümete, Sinyora hükümetine karşı olan Hizbullah’ın müttefiki Hıristiyan muhalefet lideri General Michel Aoun’un da dahil olması gerektiğini söyledi.

Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah, El Cezire’deki konuşmasında, İsrail, Lübnanlı mahkum Samir El Kantar’ı serbest bırakmadan, kaçırdıkları 2 İsrail askerini bırakmayacaklarını söylemişti.

/ BEYRUT

14.09.2006


 

Bush’tan Sarkozy'e teşekkür

ABD Başkanı George Bush, Fransa’da cumhurbaşkanlığının güçlü adaylarından İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy ile görüştü. Bush’un 25 dakika süren görüşmede Sarkozy’e, ‘’Fransa’nın terörle mücadele çabalarında gösterdiği güçlü destekten’’ dolayı teşekkür ettiği bildirildi.

Ulusal Güvenlik Danışmanının sözcüsü Frederick Jones, yaptığı açıklamada, Sarkozy ile Ulusal Güvenlik danışmanı Stephen Hadley arasında Beyaz Saray’da yapılan görüşmeye daha sonra Bush’un da katıldığını söyledi. Sözcü, Bush’un 25 dakika süren görüşmede Sarkozy’e, ‘’Fransa’nın terörle mücadele çabalarında gösterdiği güçlü destekten’’ dolayı teşekkür ettiğini bildirdi.

Jones görüşmede, ortak küresel zorluklara karşı ABD-Fransız işbirliğinin öneminin de ele alındığını kaydetti.

/ WASHINGTON

14.09.2006


 

Erdoğan Bush’la Irak ve PKK’yı görüşecek

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George W. Bush, 2 Ekim günü biraraya gelerek, Irak’taki Kürt ayrılıkçılara karşı işbirliği konusunu görüşecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2 Ekim tarihinde ABD Başkanı George W. Bush ile biraraya gelecek. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Irak ve Kürt sorunu tartışılacak. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, “Görüşme ile birlikte Erdoğan ve Bush, Türkiye-ABD arasındaki stratejik işbirliğini pekiştirecek” ifadelerini kullanarak, başta PKK’ya karşı yürütülecek işbirliği olmak üzere terörle mücadele için atılacak adımların masaya yatırılacağını söyledi. Bu arada, Irak ve Lübnan’daki demokratik reform hareketlerinin sürdürülmesi için izlenecek politikaların da tartışılacağı görüşmede, Türkiye’nin siyasi ve ekonomik durumunun da ele alınacağı bildirildi. Snow, konular arasında Türkiye’nin AB’ye girmesi konusunda yaşanan gelişmelerin de bulunacağını dile getirdi.

/ WASHINGTON

14.09.2006


 

ABD: İran ipe un seriyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Tom Casey, İran’ın, nükleer programına ilişkin tutumunda hiçbir değişiklik olmadığını söyledi. Tom Casey, basın toplantısında, ‘’İran’ın, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini 2 ay askıya alabileceğine dair bir öneride bulunmadığını iyi bildiğini’’ bildirdi.

Bush yönetiminin, BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a yaptırım uygulanması amacıyla diğer ülkelerle görüşmelerini sürdürdüğünü belirten Casey, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns’ün bu çerçevede, diğer hükümetlerin yetkilileriyle telefonla görüştüğünü ve bu görüşmeleri sürdüreceğini bildirdi. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın da yaptırım konusunu, New York’ta gelecek hafta yapılacak BM Genel Kurulu’nun özel oturumunda gündeme getireceğini belirten sözcü yardımcısı, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin askıya alınmasının, İran ile müzakereler için bir şart olarak kalacağını sözlerine ekledi.

/ WASHINGTON

14.09.2006


 

İsrail'de Lübnan istifası

İsrail’de Lübnan bombardımanları yüzünden eleştirilen ordu, ilk “kurbanını” verdi. Savaşın önde gelen aktörlerinden General Udi Adam istifa etti.

Ordu sözcüsü, kuzey bölgesinden sorumlu General Adam’ın istifa dilekçesini Genelkurmay Başkanı General Dan Halutz’a sunduğunu, Halutz’un da bu isteği kabul ettiğini açıkladı. İstifa gerekçesi hakkında bilgi vermeyen sözcü, halefi belirlenene kadar müstafi generalin görevinin başında kalacağını da belirtti.

/ KUDÜS

14.09.2006


 

Irak’ta eylemsiz gün geçmiyor

Irak’ın başşehri Bağdat’ta, park halindeki bir araca yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu, ilk belirlemelere göre 11 kişi öldü, 58 kişi yaralandı.

Polis, patlamanın, ulusal spor stadyumu yakınında meydana geldiğini kaydetti.

Öte yandan, İçişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak, son 24 saatte Bağdat’ın çeşitli yerlerinde, kimliği belirsiz toplam 60 kişinin cesedinin bulunduğunu söyledi. Kaynak, bu kişilerin bağlanıp başlarından vurularak öldürüldüğünü, birçoğunda da işkence izleri olduğunu belirtti.

/ BAĞDAT

14.09.2006


 

ABD'li terör uzmanı: ABD hükümeti içinde PKK yandaşları var

ABD’li terör uzmanı Daveed Gartenstein-Ross son yazdığı makalesinde PKK ve TAK terör örgütlerinin Türk ekonomisine zarar vermeyi ortak hedef aldığını söyledi.

ABD’li terör uzmanı Daveed Gartenstein-Ross, Counterterrorismblog.com adlı internet sitesinde yayınlanan makalesinde terör örgütleri PKK ve TAK’ın saldırılarının ortak bir hedefe (Türk ekonomisi) sahip olmasının soru işareti uyandırdığını ve Türk ekonomisin endişe konusu olmasının altında saldırıların arkasında gizli bir el olduğu şüpheleri uyandırdığını yazdı.

Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) terör örgütünün Türk turizmini hedef aldığını söyleyen yazar, turizmin Türk ekonomisin baş gelir kaynağı olduğuna değinerek PKK terör örgütünün ise Türk petrol ve doğalgaz boru hatlarına saldırdığının altını çiziyor. Bu saldırıların Türk ekonomisine önemli ölçüde zarar verebileceğine değinen Ross, “Bu saldırılar PKK ve TAK arasında koordinasyon seviyesi hakkında akıllara soru işareti getiriyor. PKK Türk ekonomisini zayıflatmak için turizme yöneliyor, ancak AB’li turistlerin de kendilerine cephe almasından çekiniyor. Bu noktada devreye TAK giriyor” diye yazıyor. Gartenstein-Ross, Kuzey Kıbrıs’ın da iki terör örgütü tarafından hedef alınabileceğine işaret ediyor. Diğer yandan PKK sorununun ABD-Türkiye ilişkilerini zedeleyebileceğini söyleyen yazar, terörist başı Abdullah Öcalan’ın kardeşi ile yaptığı röportajda Öcalan’ın kardeşinin kendisine PKK’nın ABD’den destek aldığını söylediğini iddia ediyor. PKK’yı desteklemenin ABD’nin resmi bir politikası olmadığına işaret eden Gartenstein-Ross, “Ancak Amerikan hükümeti içinde PKK yanlısı yetkililerin olduğuna dair inandırıcı delliler var. ABD PKK’ya karşı sert tedbir almazsa ve Türkiye ile ilişkilerini birincil öncelik vermezse bu tür iddialar kuvvet kazanmaya devam edecek” şeklinde yazdı.

/ WASHINGTON

14.09.2006


 

Elçilik saldırganlarının tamamı Suriyeli

Suriye’nin başşehri Şam’daki Amerikan Büyükelçiliğini hedef alan saldırganların hepsinin Suriyeli olduğu bildirildi.

Suriye haber ajansı SANA, saldırganların 4’ünün de Suriyeli olduğunu duyurdu. Saldırganlardan 3’ü dün Suriyeli güvenlik güçlerince öldürülmüş, yaralı olan dördüncüsü hastanede hayatını kaybetmişti.

/ ŞAM

14.09.2006


 

Katsav beşinci kez sorgulandı

İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav, hakkındaki taciz iddiaları sebebiyle dün 5. kez sorgulandı. Polis sözcüsü Micky Rosenfeld yaptığı açıklamada, Katsav’ın sorgusunun Kudüs’teki ikametgahında başladığını doğruladı.

Evli ve 5 çocuk babası olan 61 yaşındaki İsrail Devlet Başkanı, ofisinde çalışan 2 bayana cinsel tacizde bulunduğu ve görevini kötüye kullandığı iddiasıyla suçlanıyor. İddiaları reddeden Katsav, gelen istifa çağrılarına rağmen, soruşturmanın tamamlanmasına kadar geri adım atmayacağını açıklamıştı. İsrail hükümeti devlet adamlarına yönelik iddialarla zor günler yaşıyor.

/ KUDÜS

14.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004