Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Krizler işçiyi vurdu

"Ekonomik krizlerin emekçi kesimini vurduğu" tespitine yer verilen Birleşik Metal-İş Sendikası araştırmasında, 1992 yılı verilerine göre birim başına reel işgücü maliyetlerindeki azalışın Türkiye’de yüzde 29’a ulaştığı kaydedildi.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmada, Türkiye’nin, birim başına işgücü maliyetlerinin en fazla gerilediği ülke olduğu ifade edildi.

Birleşik Metal-İş Araştırma Dairesinin Avrupa Birliği Ekonomik ve Finansal Göstergeler verilerinden yararlanarak yaptığı araştırmada, Türkiye, birim başına işgücü maliyeti konusunda, Avrupa Birliği 25 ülkesi ve birlik dışındaki OECD ülkeleriyle (ABD, Japonya, Kanada, İsviçre, Norveç, İzlanda, Meksika, Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda) karşılaştırıldı.

Araştırmada, Türkiye’nin, 2000 yılından bu yana işgücü maliyetlerindeki yüzde 12,6’lık azalma ile işçilerin en fazla yoksullaştığı ülke olduğu ifade edildi.

Araştırmaya göre, Türkiye’yi sırasıyla yüzde 10’luk azalmayla Romanya, yüzde 9,1’lik azalmayla Litvanya, yüzde 8,8 Polonya, yüzde 6,6’lık azalmayla Japonya izliyor.

Avrupa Birliği 25 ülkesi için işgücü maliyetindeki azalmanın yüzde 1,5 olduğuna işaret edilen araştırmada, en çok zenginleşen işçiler, yüzde 5,9’lık oranla ile Lüksemburg’ta yer alıyor. Lüksemburg’u, Macaristan yüzde 5,7’lik, Finlandiya yüzde 3,2’lik, Yeni Zelanda yüzde 3’lük reel artış oranıyla izliyor.

"KRİZLER EMEKÇİYİ VURDU"

Araştırmada, özellikle 1994 ve 2001 yıllarının, Türkiye açısından emekçilerin ciddi biçimde yoksullaştığı dönemler olduğu dikkat çekilerek, 1992 yılı ile yapılan karşılaştırmalarda işgücü ödemelerinde yaşanan kaybın çok ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çekildi.

‘’Ekonomik krizlerin emekçi kesimini vurduğu’’ tespitine yer verilen araştırmada, 1992 yılı verilerine göre birim başına reel işgücü maliyetlerindeki azalışın Türkiye’de yüzde 29’a ulaştığı kaydedildi.

/ ANKARA

14.09.2006


 

Köprülerde iş yavaşlatılacak

KESK’e bağlı Yol, Yapı, Altyapı, Tapu ve Kadastro Emekçileri Sendikası (Yapı-Yol Sen) üyeleri, bugün ‘’insanca yaşanacak ücret’’ ve toplu sözleşme talebiyle iş yavaşlatma eylemi yapacak. Eylemin etkinliğini arttırmak için trafiğin yoğun olduğu saatler tercih edilecek.

Alınan bilgiye göre, eylem, Fatih Köprüsü’nde saat 15.00’te başlayacak, Boğaziçi Köprüsü ve otoyollarda ise eylemin etkinliğini arttırmak için trafiğin yoğun olduğu saatler tercih edilecek.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ve Yapı-Yol Sen Genel Başkanı Bedri Tekin, İstanbul’da Çamlıca gişelerinde ve Fatih Köprüsü’nde çalışanları ziyaret edecek.

Bu arada, sürücülere eylemin gerekçesini anlatan bildiriler dağıtılacak.

İstanbul halkına yönelik hazırlanan bildiride, sürücülerden, birkaç dakikalığına gişe memurlarının çalışma koşullarını düşünmeleri ve gişe memurlarının eylemini anlayışla karşılamaları istendi.

Bildiride, geçen hafta otoyol ve köprü geçiş ücretlerine yüzde 50’ye varan zamlar yapıldığı anımsatılarak, ‘’Biz hem artışa karşı çıkıyoruz, hem de otoyol ve köprülerin ücretsiz olmasını savunuyoruz’’ ifadelerine yer verildi

/ ANKARA

14.09.2006


 

Bakliyat'ta zam beklenmiyor

Pirinç, fasulye ve nohut gibi bakliyat ürünlerinin fiyatlarında, hasadın sürmesi ve piyasaya fazla ürün arzının olması nedeniyle Ramazan ayı öncesinde zam beklenmediği belirtildi.

Yıllardır Ramazan ayı öncesinde nohut, fasulye, pirinç ve mercimek gibi ürünlerin fiyatlarında ciddi artışlar görülüyordu.

Geçmişte, özellikle kış aylarının ortalarına rastlayan Ramazan aylarında fiyat artışları görülen bakliyat ürünlerinde, bu yıl hasat ve piyasaya fazla ürün arzı nedeniyle fiyat artışının olmayacağı ifade edildi.

Türkiye’nin coğrafi konumu itibariyle fasulye, nohut ve pirinç hasadının sürmesi fiyatların sabit kalmasını hatta bir miktar düşmesini sağladı. Hasadın devam ettiği bugünlerde Konya Ticaret Borsasında fasulyenin kilogramı ortalama 1 YTL’den işlem görüyor.

Karaman’da kurulu Karaman Bulgur Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin Ticaret Müdürü Fuat Dikyol, Ramazan ayının hasat dönemine denk gelmesi nedeniyle ürünlerine zam yapmadıklarını söyledi.

Birçok üretici ve satıcı firmanın bu yıl ramazan ayına sabit fiyat uygulamasıyla gireceğini bildiren Dikyol, ‘’Piyasaya sürülen ürünün fazlalığı ve talepteki yükseliş arz-talep dengesini şimdilik bozmadı. Ancak ilerleyen günlerde dengenin bozulması fiyatlarda biraz oynamaya yol açar, ancak bu oynama çok büyük olmaz’’ dedi.

/ KONYA

14.09.2006


 

Çürük tohum darbesi

Yozgat’ın Darıcı Köyü’nde, İl Özel İdaresi Müdürlüğü desteğiyle Tarım İl Müdürlüğü tarafından alınan ve alternatif ürün projesi kapsamında çiftçilere dağıtılan sertifikalı patates tohumlarının çürük çıkması sebebiyle, üründe istenilen verim elde edilemedi.

Niğde ve Nevşehir’de hastalık nedeniyle patates ekiminin yasaklanmasının ardından harekete geçen Yozgat Tarım İl Müdürlüğü, buğday ve pancara alternatif ürün olarak patates ekimini yaygınlaştırmak amacıyla bir çalışma başlatmıştı. Bu çalışma çerçevesinde, çiftçilere ekim öncesi ücretinin bir kısmı Özel İdare’den finans edilen bir kısmı da çiftçiler tarafından karşılanan sertifikalı patates tohumu dağıtıldı.

Bu yıl dağıtılan patates tohumluklarının hastalıklı ve çürük çıkması sebebiyle istenilen verimi alamadıklarını ifade eden Darıcı Köyü çiftçileri, “Bir önceki yıl dağıtılan patates tohumundan dekar başına 3-4 ton arası verim alırken, bu yıl dağıtılan tohumluklardan istediğimiz verimi alamadık ve zarar ettik” dedi. Şu anda patates hasadı yaptıklarını ve ekim zamanında verilen tohumlukların çürük olması sebebiyle ekilen alanların büyük bir kısmında ürün olmadığını dile getiren çiftçiler, “Bu yıl dekar başına 1-1.5 ton verim alabiliyoruz. Aldığımız bu verim de harcadığımız masrafın 3’te 1’ini kurtarmıyor” dedi. Köylüler, zararlarının karşılanmasını istedi.

/ YOZGAT

14.09.2006


 

YTL’ye alışamadık

Vatandaşlar bir yılı aşkın zaman geçmesine rağmen YTL’ye uyum sağlayamadı. Bilecik’te pazarcıların mallarının üzerine koyduğu fiyat etiketlerinde kargaşa yaşanıyor.

Etikette yazan rakamlar vatandaşları şaşırtıyor. Bazı etiketler TL, bazıları YTL ve bazıları da para birimi olmadan yazılırken, vatandaşlar etiketlerin ne anlama geldiğini anlamakta zorlanıyor. Özellikle kırsal kesimden gelen esnafın eski alışkanlıklarını bir türlü bırakmadığını belirten vatandaşlar, “Üzüm 1 milyon yazılmış, ama para birimi belirtilmemiş. Fasulye tezgahında ise 4000 yazıyor. Bamya 4000, barbunya ise 2000 yazıyor. Bazen biz de ne yapacağımızı şaşırıyoruz” dediler. Pazarcılar ise, YTL konusunda tam bilgilerinin olmadığını, kendi anladıkları dilden fiyatları yazdıklarını belirterek, “Etikette ne yazarsa yazsın sonuçta vatandaşla anlaşıyoruz” diye konuştu.

/ BİLECİK

14.09.2006


 

Bedeli ödenecek ilaçlar listesi değişti

Maliye Bakanlığı’nın 2006 yılı tedavi yardımına ilişkin uygulama tebliğinde düzenlemeye gidildi.

Buna göre, bedeli ödenecek ilâçlar listesinden 35 ilaç çıkarıldı, 99 ilaç eklendi. Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Altan Ayaz, düzenlemedeki en önemli unsurun, kemoterapi gören hastalara verilen Neupogen adlı ilâcın listeden çıkarılması olduğunu söyledi.

/ ANKARA

14.09.2006


 

Bölge ticaretine darbe

Güney ve Güneydoğu Genç İşadamları Federasyonu (GİAF) Başkanı Selçuk Tanrısever, ‘’Mersin Limanı’ndaki sahipsizliğin bölge dış ticaretine önemli darbe vurduğunu’’ bildirdi.

Tanrısever, yaptığı yazılı açıklamada, bir yıl önce özelleştirme kapsamında kullanma hakkı 36 yıllığına AK-FEN&PSA ortaklığına verilen Mersin Limanı’nda bugün yaşananlara anlam veremediklerini bildirdi.

Gelişmeleri şaşkınlıkla izlediklerini ifade eden Tanrısever, şunları kaydetti:

‘’Türkiye’nin en önemli kapısı niteliğindeki Mersin Limanı’nda yaşanan sahipsizlik, bölge dış ticaretine önemli darbe vuruyor. İhaleyi kazanan firma limanı tam olarak devir alamamaktan yakınıyor, bu nedenle yapılması gereken yenileme ve geliştirme yatırımları yapılamıyor.

Kapılar ağır çalışıyor, bürokratik işlemler uzuyor. Çalışan sayısı ve depolar yetersiz. Park düzenlemesi yok. Teknoloji eski ve yetersiz. Limanda işlemler adeta kilitlendi. Sorunun çözümü için muhatap bulunamıyor.’’

Üretim ve pazarda sıkıntı yaşayan iş dünyasına limanda sıkıntı yaşatılmaması gerektiğini ifade eden Tanrısever, 2006 yılında başka hangi ülkenin iş adamının limanında, bürokrasiye, kuyruklara takılıp, bin bir güçlük yaşadığını merak ettiklerini kaydetti.

/ GAZİANTEP

14.09.2006


 

İTO’nun tüm yayınları internette

İstanbul Ticaret Odası, tüm yayınlarını internette tam metin ve ücretsiz olarak vermeye başladı.

İTO’dan yapılan açıklamada, odanın, bilgi teknolojisi ve günümüz bilgi paylaşımı doğrultusunda hedeflerinden birinin bilgi ve hizmetlerinin elektronik ortama aktarılması olduğu belirtilerek, bu çalışmayla çevrenin korunması konusunda da bir katkı sağlanmasının amaçlandığı vurgulandı.

Açıklamada, İTO’nun bu anlayıştan yola çıkarak 2004 yılından bugüne kadar çıkardığı yayınları internetten tam metin ve ücretsiz olarak vermeye başladığı, kuruluştan günümüze kadarki tüm yayınların internetten verilmesine yönelik çalışmaların ise devam ettiği bildirildi.

İTO’nun yayınlarına ‘’www.ito.org.tr’’ adresinden ulaşmak mümkün.

Yeni Asya / İSTANBUL

14.09.2006


 

İngiltere'de enflasyon tırmanıyor

İngiltere’de enflasyon artışının son 9 yılın en yüksek seviyesine eriştiği ve tüketici fiyat endeksinin Ağustos ayında yüzde 2,4’ten yüzde 2,5’e çıktığı açıklandı.

Son 9 yılın en yüksek artışının önemli sinyaller içerdiğine işaret eden ekonomistler, Ulusal İstatistik Enstitüsünün gaz fiyatlarının geçen bir yılda yüzde 40 artmış olmasının da son derece önemli bir uyarı olduğuna dikkat çekti. Bu rakamın gaz fiyatlarında son aylarda yaşanan artışları da içermediği belirtildi.

/ LONDRA

14.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004