Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Türkiye, Tunus olmayacak

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, “Türkiye’nin Tunus’a dönüştürüleceği umudunu kimse taşımamalıdır” dedi. Tunus Hükümeti tarafından alınan bir karar gereği başörtüsünün sokaklarda bile yasaklanma gayretlerine tepki gösteren Başoğlu, “AİHM’i ve özellikle Tunus’u başörtüsüne karşı giriştiği saldırıdan dolayı protesto ediyorum” dedi.

Konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Tunus’ta başörtülü Müslüman kadınların sokakta başlarını zorla açtıran bir uygulamaya bakarak Türkiye’nin Tunus’a dönüştürüleceği umudunu hiç kimse taşımaması gerektiğini vurgulayan Başoğlu, “Hiç kimse bir dinî vecibenin gereği olarak başını örten Müslüman Türk kadınının başından örtüsünü zorla çıkarma girişimlerinin tepki ile karşılanacağını aklından çıkarmamalıdır. İşgalci Fransızların Müslüman Türk kadınlarının başlarını açma girişimlerine karşı gösterilen tepki unutulmamalıdır” dedi.

“AİHM’İ SON KARARINDAN

DOLAYI PROTESTO EDİYORUM”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Marmara Üniversitesi’ne başörtülü fotoğraf verdiği için kaydı yapılmayan Emine Araç’ın 2002 yılında yaptığı başvuruyu eski bir kararı emsal göstererek reddettiğini bildiren Başoğlu şöyle dedi: “Bilgi ve insan haklarının zirveye ulaştığı bir çağda hâlâ bazı kimselerin çağdışı bir tavır sergileyerek insanların başlarını açtırmaya çalışmaları övünülecek değil, utanılacak bir tutumdur. Bu sözlerim her şeyden önce AİHM hâkimlerini kapsamaktadır. Başörtüsü yasağı eninde sonunda kalkacaktır. Bu yasağı zorla sürdürerek insanların özgürlüklerini sınırlandırmak, çalışma, okuma ve seçilme haklarını ellerinden almanın doğru ve adil olmadığı gerçeği kabul edilecektir.”

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

19.10.2006


 

Sarsılmaz bağlarımız var

Çok sayıda vakıf ve derneği bünyesinde toplayan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Başkanı Necmi Sadıkoğlu, beraberindeki heyetle birlikte gittiği Diyarbakır’da “Bizi birbirimize bağlayan en kopmaz, sarsılmaz bağlarımız, birçok ortak paydaya sahip olmamıza rağmen öncelikle inançlarımızdır. Bizler aynı Allah’a, aynı kıbleye, aynı Kitaba, aynı Peygambere inanan, aynı vatanı paylaşan, aynı tarihi birlikte yaşamış bir coğrafyanın evlâtlarıyız” dedi.

30 kişiden oluşan TGTV Heyeti 16 Ekim Pazartesi günü bir takım temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’ı ziyaret etti. Başta Diyarbakır Valisi Efkan Ala, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan vekili Dr. İlhan Diken olmak üzere, Diyarbakır Ticaret Odası, Diyarbakır Sanayi Odası ve bir çok gönüllü teşekkül kuruluşlarını ziyaret eden TGTV Heyiti, şehirdeki tarihi mekanları da gezdikten sonra Diyarbakır Kervansaray Otel’inde bir basın açıklamasını yaptı.

Heyet adına basın açıklamasını yapan TGTV Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Sadıkoğlu şu görüşler dile getirildi: “Türkiye’nin en büyük şemsiye kuruluşu olan ve yurdumuzun doğusuyla batısıyla bir çok bölgesinde yüzlerce şubesiyle faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını çatısı altında barındıran Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı’na üye dernek ve vakıf başkanlarımızla birlikte Diyarbakır’daki kardeşlerimizi ziyaret etmeye geldik. Son yaşanan üzücü provokatif olaylar çerçevesinde kardeşlerimizin acılarını paylaşmaya, kendilerine destek olmaya geldik. Kardeşlerimizle beraber olmaya, ülkemizin problemleri üzerinde fikir alışverişinde bulunmaya, Rahmet mevsimi Ramazan ayı vesilesiyle muhabbetlerimizi tazelemeye ve bir kez daha tüm dünyaya karşı, bir binanın taşları hükmünde birbirine destek olan, kuvvet veren kardeşler olduğumuzu haykırmaya, ilan etmeye geldik. Bu bir kardeşlik buluşmasıdır.”

Bu güne kadar devam edegelen yanlış idari uygulamalar sebebiyle halkı birbirine bağlayan gerçek değer yargılarımızın ve manevi bağlarımızın unutturulduğuna dikkat çeken TGTV Yönetim Kurulu Başkanı Sadıkoğlu şunları kaydetti: “Son örneklerde de olduğu gibi karanlık ve dış mihrakların acımasız tuzak ve tertipleri, bölgenin ekonomik, siyasi ve sosyal olarak yıllardır ihmal edilmesi, sorunlarımızın esas sebebidir. Bizler siyasetçi değiliz ama şu iyi bilinmelidir ki gerçek sebepler teşhis edilerek, bizi biz yapan değerlerimize hakkıyla sahip çıkılmadıkça, gerek yurdumuzda gerekse dünya konjonktöründe karşılaştığımız sıkıntılar kaçınılmazdır. Bu sorunların çözülmesi için her seviyedeki insanımızın halkla ve halkın değer yargılarıyla barışık olmaları zaruridir.”

Necmi Sadıkoğlu, “Bizler, ‘Bütün inananlar kardeştir!’ diyen, bir Kitab’a gönülden bağlı olan ve bu inançları uğruna gözünü kırpmadan şehitler veren, tüm yürek acısına rağmen ‘Vatan sağ olsun!’ diyebilen, daha dün kurtuluş savaşında omuz omuza, sırt sırta mücadele veren bir ecdadın torunlarıyız” diye konuştu.

İŞTE, TGTV’NİN TEKLİFLERİ

TGTV Başkanı Necmi Sadıkoğlu, bölgede var olan temel sorunların çözümü için şu teklifleri sıraladı:

* Öncelikle Güneydoğu bölgemizde Gönüllü Teşekküller güçlendirilmeli.

* Hükümet, bürokrasi, bölgedeki kanaat önderleri ve sivil toplum liderleriyle işbirliği içinde sosyal barış ve adaleti sağlamak için gayret göstermeli.

* Devlet adına bölgede görev yapan tüm unsurlar, milletin dini ve örfü ile uyum içinde olmalı, hareket ve tavırlarında kardeşlik, şefkat ve merhameti, sivil hak ve özgürlükleri esas tutmalıdırlar.

*Adalet mekanizması hızlı ve doğru bir şekilde çalışmalı, hukukun üstünlüğü her sahada hâkim kılınmalıdır.

* Temel insan hakları ihlallerine sıfır tolerans gösterilmeli,

* Huzur ve refahı artıracak en önemli dinamikler olan din, vicdan, dil ve haberleşme hürriyeti her ne sebeple olursa olsun ihlal edilmemelidir.

* Bölgenin ekonomik ve sosyal açıdan kalkınması için gereken her türlü tedbir alınmalı.

* Gönüllü Teşekküller, insanî yardım kuruluşları, iş adamları, eğitimciler tüm güçleriyle bu bölgemize yatırım yapmalı.

* Bölgede yaşayan halk özenle sağduyulu davranıp, bölgem üzerinde oynanan global oyunların ve karanlık güç odaklarının oyununa gelmemeli.

*Asırlardır olduğu gibi birlik ve beraberliğe hep beraber sahip çıkılmalı.

* Bizler bu coğrafyada ortak bir geçmişe, ortak bir kadere, ortak bir geleceğe sahibiz.

* Huzurlu ve mutlu olmanın yolu, birlik ve beraberlikten, birbirimizin dertleriyle dertlenmekten geçer.

Yeni Asya / İSTANBUL

19.10.2006


 

Ağar geri adım atmasın

Van Barosu Başkanı Av. Ayhan Çabuk, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın sözlerini terör sorununun çözümü için olumlu bulduğunu, bu sözleri eleştirmekten çok problemin ortadan kalkması için yeni projeler üretilmesi gerektiğini söyledi. Çabuk, “Ağar geri adım atmamalı” dedi.

Yeni Asya’ya yaptığı açıklamada DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın “Elde silah dağda gezeceklerine, düz ovada politika yapsınlar” sözlerinin son derece olumlu bir açıklama olduğunu ifade eden Van Barosu Başkanı Av. Ayhan Çabuk, “Bugüne kadar bu sorun ciddi anlamda ele alınmadı. Sadece askeri yöntemlerle çözülmeye çalışıldı. Bunu bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Legal siyasete fırsat tanınmalı” dedi.

Ağar’ın açıklamalarının eleştirilmesini sorunun çözümüne katkısı olmayacağına dikkat çeken Çabuk, “Sayın Ağar, bu söyleminin altını doldurmalı. Açması lazım. Birilerinin tepkisi üzerine geri adım atmaması lazım. Bu söylemlerinin arkasında ciddi anlamda durursa kamuoyunda çok büyük bir destek bulur” şeklinde konuştu.

Çabuk şöyle konuştu:“Bu sorun bir şekilde çözülmek zorunda. Bugüne kadarki yöntemlerle çözülemeyeceği açığa çıktı. Aklı selimle düşünüp AB sürecine girmiş bir ülkenin bu problemi bir şekilde çözmesi sürecin de bir gereğidir. “Eleştirmekten ziyade çözüm önerisi gelsin. Başka ülkelerde de benzer sorunlar yaşandı. Silahlı mücadele eden hareketler eninde sonunda siyasete girdi. Türkiye’de de olabilecek bir şeydir.

“Sorunu daha fazla derinleştirmeden bir şekilde çözmenin yolunu bulmak lazım. Bunu da üst düzey devlet yöneticilerinin, siyasetçilerin bulması gerekiyor. Bu tür söylemleri iyi niyetle değerlendirip, çözüm projeleri üretmek adına katkıda bulunmak gerekir.”

Kemal BENEK / ANKARA

19.10.2006


 

Erdoğan istirahat ediyor

Kan şekerinin düşmesine bağlı olarak kaldırıldığı ve dokuz saat tedavi gördüğü Güven Hastanesinden önceki akşam saat 20.40’ta taburcu olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, evinde istirahate çekildi. Önceden belirlenmiş bütün programları iptal edilen Erdoğan'ın istirahatinin en az bu hafta sonuna kadar devam edeceği belirtildi.

AK Parti Ankara Milletvekili Faruk Koca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geceyi rahat geçirdiğini ve herhangi bir sıkıntısının olmadığını bildirdi. Koca, aynı binada oturdukları Başbakan Erdoğan’ın evinden ayrılırken, gazetecilerin Erdoğan’ın sağlık durumuna ilişkin sorusu üzerine, ‘’Gecesi rahat geçti. Şu anda uyuyor. Ailesi yanında. Herhangi bir sıkıntısı yok. Bugün evden çıkmayacak. Ziyaretçi de kabul etmeyecek’’ dedi.

/ ANKARA

19.10.2006


 

Lübnan’a gidecek askerler yola çıkıyor

Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNIFIL) harekatına katılacak Türk birlik ve unsurları, bugün Mersin’den törenle uğurlanacak.

Mersin Limanından Lübnan’a hareket edecek askeri birliğe lojistik destek verecek olan malzemeleri taşıyan TIR, kamyon, ambulans ve askeri araçlar, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığına giriş yaptıktan sonra, gemilere yüklendi. UNIFIL’e katkı sağlamak amacıyla görevlendirilen İstihkam İnşaat Bölüğünün TCG İskenderun (A-1600) ve TCG Serdar (L-402) adlı askeri gemiler ile Lübnan’a intikali kapsamında yarın saat 11.00’da Mersin Limanında yapılacak törenle uğurlanacağı bildirildi. Refakat ve Karakol Filotillası Komodorunun komutasındaki birliğe intikal süresince, TCG Bafra (F-505) ve TCG Beykoz (F-503) kuvvetlerinin refakat edeceği kaydedildi. İstihkam İnşaat Bölüğünde 24’ü sivil olmak üzere 261 personel yer alıyor. Türk birliği beraberinde 11’i askeri olmayan 46 araç götürecek. Araçlar arasında 5 iş makinesi de bulunacak.

/ MERSİN

19.10.2006


 

Ferşadoğlu ve Döküler beraat etti

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinin 2005/1050 E. sayılı dâvâ dosyasıyla, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlaması ile, yazarımız Ali Ferşadoğlu ve Yazıişleri eski Müdürümüz Mustafa Döküler hakkında açılan dâvâ beraatle neticelendi.

Ferşadoğlu’nun “Yahudilerle dostluğa dikkat” başlıklı 17.11.2001 tarihli yazısı hakkında açılan ceza dâvâsının dünkü duruşmasında savcının da katılımı ile beraat kararı verildi. Daha önce aynı dosya hakkında DGM tarafından mahkûmiyet kararı verilmiş, dosya yeni TCK yönünden tekrar ele alınmıştı.

19.10.2006


 

Yetimlerin yüzü güldü

Ümraniye Belediyesi, yaklaşmakta olan Ramazan bayramı öncesi kıyafet yardımı yaparak, 2 binden fazla yetim, öksüz ve şehit ailesi çocuğun yüzünü güldürdü.

Her biri 245 YTL değerindeki yardım hem çocukların, hem de velilerinin yüzünü güldürdü. Sarmaşık Giyim Mağazası’nda yapılan yardımların dağıtımını kendisi yapan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, çocuklarla tek tek ilgilenerek bazılarının kıyafetlerini de yine kendisi giydirdi.

Yeni Asya / İSTANBUL

19.10.2006


 

Öğrencilerden örnek davranış

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğrencilerinin kurduğu sosyal dayanışma topluluğu, Ankara’nın çeşitli semtlerinde bulunan yardıma muhtaç ailelere, Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği (TOBB) ile çeşitli kuruluşların desteğiyle oluşturulan yardım paketlerini dağıttı.

Dört kişilik bir ailenin günlük kalori ihtiyacı üzerinden iki aylık temel gıda ihtiyacını karşılayacak bu malzemelerin dağıtımında TOBB ETÜ öğrencileri bizzat çalıştılar. Öğrenciler ayrıca, gittikleri evlerde sorular sorarak ihtiyaçları ve ailenin sosyo-ekonomik durumu hakkında bilgilenmeye yönelik sohbetler de yaptılar.

Yeni Asya / ANKARA

19.10.2006


 

50 hakime, ifade özgürlüğü dersi

TÜSİAD ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen, AB destekli bir proje ile AİHM”nin hukukçuları tarafından, Türkiye genelinden seçilecek 50 hakimin, ifade özgürlüğü konusunda eğitileceği açıklandı.

TÜSİAD ve Bahçeşehir Üniversitesinin işbirliği ile Avrupa Birliği destekli olarak, 16 Ekimde başlamak üzere, “ifade hakkının uygulamaları ve kısıtlamaları” adlı proje çerçevesinde, Türkiye genelinden seçilecek 50 hakime meslek içi eğitim verilmesine karar verildi.

Düzenlenen seminerlerde, Avrupa Birliği ülkelerinden seçilecek 10 hukukçunun eğitim vermesi ve eğitim görecek hakimlerin 20’sinin Yargıtay tarafından, 30’nun Adalet Bakanlığı tarafından seçilmesi konusunda mutabakata varıldığı belirtildi. Bu seminerlerde Orhan Pamuk, Hrant Dink, Elif Şafak gibi yazarlar hakkında açılan dâvâların örnek dâvâ olarak irdeleneceği ifade edildi. Üç dâvâ ile ilgili, Avrupalı hukukçuların görüş bildireceği, bu dâvâlar kendi ülkelerinde olsa, dâvâların ne şekilde çözüleceği hususunun işleneceği belirtildi. Büyük Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Kemal Kerinçsiz Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanlığı’na yazdığı dilekçede Türkiye genelinden seçilecek 50 hakimin, ifade özgürlüğü konusunda eğitilmesinin amaçlanması Anayasaya, Hakim ve Savcılar Yasasına, Türk Adalet Akademisi Yasasına ve genel anlamda milli egemenlik ilkesine ters düştüğünden ileri sürerek söz konusu projenin iptali istedi.

Yeni Asya / İSTANBUL

19.10.2006


 

Zekat sosyal yaraları sardı

Diyarbakır Müftüsü Ali Maraşlıgil, Kadir Gecesi öncesi yayınladığı mesajda Ramazan ayında toplumun sosyal yaralarının sarıldığını söyledi.

Yayınladığı mesajla müslümanların hem Kadir Gecesi’ni hem de Ramazan Bayramı’nı kutlayan Diyarbakır Müftüsü Ali Maraşlıgil, Ramazan ayında, hayır, bereket, cömertlik, ikram, paylaşma, ibadet ve coşkunun topluma yayıldığını; zekat ve fitreler ile toplumun sosyal yaralarının sarıldığını söyledi.

/ DİYARBAKIR

19.10.2006


 

Onların gidecekleri okulları yok

İsrail’in 33 gün boyunca bombaladığı Lübnan’da okullar da bombalardan nasibini aldı. Uçak ve tanklarla nokta atışı yaptığı bilinen İsrail’in; okulları ve binaları vurmasının arkasında halkı yılgınlığa sürüklemek olduğu açıklandı.

Savaşın en şiddeti yaşandığı Güney Lübnan’da okullar da kullanılmaz hale geldi. Savaşta 50 kadar ilk ve orta dereceli okulun kullanılmaz gele geldiği Lübnan’da; yeni eğitim ve öğretim geçtiğimiz Pazartesi günü başladı. Yalnız bu bölgelerde yaşayan binlerce çocuğun gidebileceği okulu kalmadığından ders başı yapamadı. Hâlâ okul bahçelerinde ve çevresinde patlamamış bomba bulunuyor. Öğrencilerin okula gelmesi halinde büyük tehlike ile karşı karşıya kalacaklar. Güney Lübnan’da yaşayan çocuklarının binlercesi okullarını tamir edilmesini veya yeni okul yapılmasının bekleyecek.

Öğrencilerini ağırlayacak olan okulların durumu içler açısı.

Duvarlar yıkılmış sıralar dağılmış masalar parçalanmış merdivenler çökmüş. Başta Türkiye olması üzere bir çok ülkeden yapılan gıda yardımı ile yiyecek sıkıntısı yaşamayan Güney Lübnanlılar şimdi çocuklarını okullara gönderebilmek için okul istiyor sıra istiyor kırtasiye malzemesi istiyor.

Yaklaşan kış mevsimi sebebiyle soğuyan hava, evleri yıkılan ve içinde yaşanması imkânsız hale gelen Lübnanlılar için kış ayları daha çetin geçeceğe benziyor. Evleri kullanılmaz hale gelenler daha az hasarlı yakınlarının yanında veya çadırda yaşamaya devam ediyorlar. İnsanların en az gıda malzemesi kadar battaniye ve yatak ihtiyaçları da olacak. Çünkü şu anda 5 cm kalınlığındaki süngerin üzerinde ince bir pike ile yatıyorlar.

Yeni Asya / İSTANBUL

19.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004