Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Düşünme yönetimi ve disiplini

Düşünmeyi yönetmek ve düşünme disiplini üzerinde kafa yormadığımız önemli bir konu. Hayal yönetimi de öyle. Tefekkür olayı daha önemli ve öncelikli anlam çağrıştırıyor. Hattâ dinî terminoloji içinde yer almakta olup nafile ibadetten daha hayırlı olması kutsiyet anlamını da yükleniyor.

Düşünme disiplini; düşünme sürecinde, niyet, kasıt, amaç, hedef belirli ve tanımlı bir alanda kafa yormak olarak demektir. Yoksa dış direktifli etkenlerle belirlenen konularda düşünmek disiplin dışıdır. Aslında hiçbir insan düşünme süreci dışında değildir. Mutlaka bir şeyler düşünüyordur.

Kuğular ve kumrular da düşünüyor görüntüye bakıldığında. Niyet, kast, irade isteme ve süreç sıralaması düşünmek sayılabilir.

İnsanlar kendi halinde iken ister istemez bir şeyler düşünüyorlar.

-Ama neyi düşünüyorlar?

-Neyi düşünmeliler?

-Nasıl düşünmeliler?

Günlük tekrar edilen rutin, monoton acı ve zevklerle karışık, yaşadıkları ve yaşayacakları konusunda gayri ihtiyari düşünme eylemi bahsimizin dışındadır. Düşünmeyi tetikleyen uyarıcılar doğru ve yanlış düşünme sürecinde etken olabilir. O zaman pozitif uyarıcılar ortamını tercih etmek de önem kazanıyor.

Düşünme kalitesi

Kaliteli düşünmek de nereden çıktı diye tepki verenler olacaktır. Bu kalite işi de artık ağızlara sakız olup anlamını yitirdi diyenler olacaktır. Olsun. Demokrasi karşı düşüncelerin ifade edilebildiği iklimde gelişir.

Kaliteli düşünce, niyetin kalitesi yani pozitif oluşudur. Halis niyet, ihlas, samimiyet, insaniyettir.

Düşünce disiplini ve Paradigma

Düşünceyi pozitif bulvarda, olumlu hedeflere, insanı yüceltecek zirvelere yönlendirebilmek maharetli kaptanlık gerektirir. Zihin işler, akıl yorum yapar, beden eyleme geçer kalp tatmin olursa yapılandan lezzet alır. Aldığı lezzet zehirli bir bal hükmünde de olabilir şifalı dağ meyvesi de. Netice ve akibete göre değer kazanır veya kaybeder.

Paradigma, değerler ve öncelikler şablonudur. Master şablonun kaynağı, modelin seçimi doğru sorulardan geçer. Doğru sorular insanın kendini sorgulamasıdır. Üç temel soru ve bunların içini dolduracak diğer sorular paradigmanın doğru şekillenmesinde yardımcı olacaktır.

-Ben kimim, neciyim?

-Nereden geliyorum?

-Nereye gidiyorum? Görevim nedir?

Bu sorular neler olabileceği konusunda “Profil” köşesinden faydalanabilirsiniz.

Bu yazılar farklı zamanda farklı ortamda yazılmakla beraber biribirini destekler mahiyette oluşu bir tevafuk tevafuk ettiği sayfa muhtevası hazırlanırken ortaya çıktı. Hayatı ve pratiklerini kurgularken, tasarlarken hep bu üç soruya göre dizayn yapılırsa işte o zaman paradigma düzgün olur.

Düşünceyi yönetmek

Hayal kurmak ve yönetmenin de ciddî iştir.. Evet aynen öyledir. Vesileler v. Paradigma, değerler ve önceliklere göre düşünce yönetimi okumak, yazmak ve yapmakla olur. Uyarıcılar önemli olduğu kadar yine işin başı niyet.

Kalemi aklın eline, düşünme ve hayali kalemin eline bırakmak. Kalemin ucu düşüncenin elinden tutmalı, gitsin gidebildiği yere kadar. Ne kadar uzaklar ve yükseklere gidebilirse o kadar makbuldür. Temel ölçü sınırları içinde olabildiğince özgür hayal kurabilenlere radikal diyorlar. Radikallik iyi bir şeydir. İnsanlığın önünü hep radikal düşünenler açmıştır zaten. Siz de radikal düşünerek yeniliklere, keşiflere icatlara vesile olabilirsiniz. Neden olmasın?

Dursun SİVRİ

21.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Personel Müdürlüğünden, İnsan Kaynakları birimine geçiş

  Lâkaytlık eğrileri (Indifference curves)

  Düşünme yönetimi ve disiplini

  Kendimize rehberliğe hazır mıyız?

  YASEM AJANDASI

  ZEKÂ KIRINTILARINDAN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004