Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Abbas'ı ABD koruyacak

ABD’nin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın güvenliğini sağlamak için yeni bir askerî birim oluşturma aşamasında olduğu öğrenildi. Abbas’ın güvenliğini temin edecek 11 bin kişilik askerî birime, Eriha yakınlarındaki bir üste eğitim verme hazırlığının sürdüğü ileri sürüldü.

ABC muhabiri Wilf Dinnick imzalı haberde, Washington yönetiminin, kendisine yakın bulduğu Abbas’ın güvenliğini temin edecek 11 bin kişilik askeri birime, Eriha yakınlarındaki bir üste eğitim verme hazırlığında olduğu ileri sürüldü. Haberde, Filistinli askerlerin, Eriha’ya 15 dakika uzaklıkta, ana yollara uzak bir alan üzerinde inşa edilen üste Amerikalılardan eğitim alacakları ve harcamaları Amerikan yönetiminin üstlendiği belirtildi.

/ ANKARA

22.10.2006


 

Rehineler serbest bırakılsın

Toplantıda imzalanan ve İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından okunan “Mekke belgesi’’nde, “Müslümanların şerefinin, kanının, mal-mülkünün, ibadet yerlerinin ve İslâm birliğinin korunmasının gerekliliği’’ vurgulandı. Dinî liderler, ayrıca “kaçırılan ve rehin alınan masum Müslüman ve gayrimüslimlerin serbest bırakılması ve evlerini terk etmek zorunda kalanların evlerine dönmelerinin sağlanması’’ çağrısında bulundular.

Irak’ta kan dökülmesini durdurmak amacıyla Iraklı Sünnî ve Şii dini liderler Mekke’de bir araya geldi.

El Arabiya televizyonu, imzalanan ‘’Mekke Belgesi’’nin İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından okunduğunu duyurdu.

Belgede, ‘’Müslümanların şerefi, kanı, mal-mülkü, Müslüman ve Müslüman olmayanların ibadet yerlerinin ve ulusal İslam birliğinin korunmasının gerekliliği’’ vurgulandı.

Liderler, ayrıca ‘’kaçırılan ve rehin alınan masum Müslüman ve Müslüman olmayanların serbest bırakılması ve evlerini terk etmek zorunda kalanların evlerine dönmelerinin sağlanması’’ çağrısında bulundu.

Irak hükümetinin ‘’masum olduğu halde tutuklananları serbest bırakmaya ve suç işledikleri sanılanları adil şekilde yargılamaya’’ çağrıldığı belgede, ‘’Irak’ta ulusal birlik, güvenlik ve barışın sağlanmasına yönelik tüm girişimlerin desteklenmesi’’ istendi.

Belgede, ‘’Sünnî ve Şiilerin Irak’ın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü için birlik olmaları gerekliliği’’ de vurgulandı.

Türk Dışişleri olumlu karşıladı

Dışişleri Bakanlığı, İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nun girişimiyle Iraklı Sünnî ve Şii dini liderlerin bir araya gelerek şiddete son verilmesi çağrısında bulunan bir bildiri yayınlamasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, komşu Irak’ın istikrara kavuşmasının önündeki en önemli engellerden birisi olan mezhepler arası şiddet olaylarının kaygıyla izlendiği ifade edildi. Açıklamada, Türkiye’nin, Irak Başbakanı Nuri El Maliki tarafından ulusal uzlaşı yolunda sarf edilen gayretleri ve bu çerçevede, bu soruna çözüm bulunması yönünde ortaya konulan yapıcı girişimleri desteklediği belirtildi.

/ MEKKE

22.10.2006


 

Beyaz Saray: Irak parçalanmamalı

Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow, Irak’ın üç ayrı bölgeye bölünmesi yönünde bazı çevrelerden gelen tekliflere karşı çıkarak, Irak’ın parçalara ayrılması durumunda ülkenin kuzeyinde Kürtlerle ve Türklerle zorluklar çıkacağını söyledi.

Snow, Beyaz Saray’daki basın toplantısında, Irak’ın üç bölgeye ayrılması yönünde iktidardaki Cumhuriyetçi Parti’ye mensup bazı isimlerden de çağrılar geldiğinin hatırlatılması üzerine, ‘’Iraklıların parçalara ayrılması fikri şu ihtimalleri artırır: İran’dan, çoğunlukla Şii olan güneye yönelik baskı görürsünüz, kuzeyde Kürtlerle, Türklerle ve Suriyelilerle zorluklar çıkar, ortada ise petrol zenginliğinden mahrum kalmış bir Sünnî nüfus ortaya çıkar. Bütün bunlar, barut fıçısının patlamasının formülü’’ dedi.

/ WASHINGTON

22.10.2006


 

İspanya’dan Nejad’a tepki

İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın sözlerinin ‘’tamamıyla kabul edilemez’’ olduğunu belirtti.

Kudüs günü dolayısıyla İran’ın başşehri Tahran’da bir konuşma yapan Ahmedinejad’ın, ‘’Allah’a şükür bu rejim, var olma nedenini yitirdi. Bu uydurma (İsrail) rejimi istikrara kavuşturma çabaları, Allah’ın inayetiyle tamamen başarısız oldu. Bu rejimin ortadan kalkıyor olduğuna inanmalısınız’’ şeklindeki sözleri İspanya’da büyük tepki aldı. İspanya Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının EFE haber ajansına verdikleri bilgide, Ahmedinejad’ın sözlerini Moratinos’un ‘’Kesinlikle bir anlayış ortamı yaratmaya yardım etmiyor. Tamamiyle kabul edilemez’’ diye yorumladığı ifade edildi.

/ MADRİD

22.10.2006


 

KKTC'ye AB yardımı

Avrupa Birliği, KKTC’ye yapılacak 200 milyon Euro’luk mali yardımı oylayarak kabul etti.

AB’ye üye ülkelerin temsilcilerini bir araya getiren komite toplantısında, Kuzey Kıbrıs’la ilgili yapılan ilk oylamada 200 milyon Euroluk mali yardım nitelikli oy çoğunlu ile kabul edildi. AB kaynaklarından edinilen bilgiye göre, oylamada Türkiye aleyhinde 4 ülke oy kullandı. Sürpriz olarak nitelenebilecek ret oylarını İspanya ve Slovakya verdi. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum kesimi de karşı oy kullandı. Malta ve Slovenya çekimser oy kullanırken, diğer 19 ülke ise lehte oy kullandı.

Kararın gelecek hafta Avrupa Komisyonu’nca da onaylanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

/ BRÜKSEL

22.10.2006


 

Pakistan’da ABD ve İsrail’e büyük tepki

Pakistan’da, Kudüs günü dolayısıyla biraraya gelen binlerce Şii, ABD ve İsrail’i protesto etti. Karaçi’de ve İslamabad’da toplanan 4 bin kişi, Amerika ve İsrail karşıtı sloganlar atarak yürüyüş yaptığı belirtildi.

‘’İsrail’e ve ABD’ye ölüm’’ sloganları atan aralarında 1000 civarında kadının da bulunduğu yaklaşık 4000 Şii’nin, şehrin büyük caddelerinden birinde yürüyüş yaptıkları gösteri sırasında, herhangi bir şiddet olayı yaşanmadığı kaydedildi.

/ KARAÇİ

22.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004