Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Fatih Millet Kütüphanesi millete hazır

İstanbul İl Özel İdaresi’nin desteğiyle “Fatih Millet Kütüphanesi” onarım çalışmaları tamamlanıyor. 2000 yılından bu yana devam eden çalışmalarda son aşamaya gelindi.

Projesi İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından oluşturulan Kütüphane, bahçe düzenleme çalışmalarının tamamlanmasının ardından hizmete girecek.

17 Ağustos 1999 depreminden etkilenen binada bu güne kadar zemin ve yapının güçlendirilmesi, cephe restorasyonu, kalem işi ve altın varak süslemeleri gibi çalışmalar yapıldı.

Kütüphane ile ilgili bilgiler veren İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, “İdare olarak İstanbul’daki tarihî yapıların onarılarak tekrar hayata kazandırılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fatih Millet Kütüphanesi hem kültür hem de eğitim açısından büyük bir öneme sahip. Değerli eserlere ev sahipliği yapan bu Kütüphane tamamlandığında, yerli ve yabancı araştırmacılara hizmet vermeye kaldığı yerden devam edecek” dedi.

1916 yılında kurulan ve 1638 m²’lik bir alanda yer alan kütüphanede, 30 Bin’i aşkın el yazması, kıymetli eski harfli matbu eser, padişah fermanları, tıp kitapları, minyatürlü tek nüsha eserler bulunuyor.

Kütüphanede yer alan kitapların dijital ortama aktarılması için çalışmalara da başlandı. Çalışmalar tamamladığında, okuyucular tüm kitaplara www.milletkutup.gov.tr internet adresinden ulaşabilecek.

Onarım çalışmaları için bugüne kadar yaklaşık olarak 1 Trilyon 984 Milyar TL harcandı.

23.10.2006


 

Kültürel miras koruma altında

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Avrupa Birliği (AB) Bilgi Bürosu Koordinatörü ve GTO Genel Sekreter Yardımcısı Figen Öğüt, Avrupa Komisyonu tarafından GAP İdaresi Başkanlığı’nca kültürel miras ve turizmi desteklemek amacıyla açılan ‘’Kültürel Mirası Geliştirme Programı’’ çerçevesinde Gaziantep’te 10 projenin yürütüldüğünü bildirdi.

GTO AB Bilgi Bürosu tarafından düzenlenen ‘’Gaziantep’te Turizm Sektörü ve Kültürel Mirasın Geliştirilmesine Yönelik Projeler’’ konulu seminer, GTO Meclis Salonu’nda yapıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan GTO AB Bilgi Bürosu Koordinatörü ve GTO Genel Sekreter Yardımcısı Figen Öğüt, program kapsamında GAP Bölgesi’nden 9 ili kapsayan 121 başvurunun gerçekleştiğini ve bunlardan 32’sinin kabul edildiğini belirterek, ‘’Desteklenmesi kararlaştırılan 32 projeden 10’u Gaziantep’te yürütülüyor. Bütçeleri 30 bin ile 650 bin Euro arasında değişen projeler, 2007 Ağustos ve Eylül aylarında tamamlanacaktır’’ dedi.

23.10.2006


 

‘Ağzı Açık Alâmetin’ galası bir köyde yapılacak

Yeni sezonun filmleri, ünlü konukların katılımıyla gösterişli salonlarda gösterime sunulurken, ‘Ağzı Açık Alâmet’ isimli belgesel filmin galasının Doğu Anadolu Bölgesi’nde bir köyde yapılacağı bildirildi.

‘Ağzı Açık Alâmet’ adlı belgesel filmin galasının Bitlis’in Adilcevaz İlçesi İpekçayır Köyü’nde 28 Ekim 2006 tarihinde yapılacağı açıklandı. Adilcevaz Belediye Başkanı Selim Arıkbaş’ın ev sahipliği yapacağı galaya protokol üyelerinin yanı sıra basın çalışanları ve köy halkının da katılacağı bildirildi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından çekilen filmin konusunun, İpekçayır Köyü ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin köklü geleneklerinden biri olan tandır ekmeği ve tandır kültürü olduğu bildirildi. Köyün tabiî ortamında köylülerin günlük hayatından kesitlerle çekilen belgesel filmin Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki kültürün batıya yansıtılması açısından ve geleneksel kültürün gelecek kuşaklara aktarılması açısından önemli bir işlev üstlendiği aktarıldı.

Yıllardır Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki tarihsel ve kültürel konuları filmle belgelemeyi kendine görev olarak üstlenen belgeselin yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci, Doğu Anadolu Bölgesi’nin hızlı ve yanlış şehirleşen gelişimi içinde yitirilen geleneksel kültür ögelerinden biri olan tandır üzerinde yaklaşık 3 yıldır çalıştığını, tandırın yalnızca ekmek ve yemek pişirilen bir ocak olmaktan öte, ailenin varlığının, komşuluk ilişkilerinin, sıcak söyleşilerin ve içten yerel kültürün mekânı, bir simgesi olduğu için belgesel film konusu olarak seçtiğini dile getirdi. Daha önce geleneksel Vanevi, Van Gölü, yer altı su kanalları olan kehrizler, Urartu su kanalı Şamram gibi konuları işleyen Prof. Dr. Cereci, yiten her geleneksel değerin ülkenin varlığından kopup giden birer parça olduğunu ifade etti. 21. yüzyılın yüksek hayat temposu içinde söz konusu değerlerin yaşanamasa bile, birer kültürel bilgi olarak genç kuşaklara aktarılması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Cereci, Türkiye’de ilk kez bir köyde yapılacak olan film galasının köy halkı tarafından merakla beklendiği ve hazırlıklar yapıldığını kaydederek, İpekçayır Köyü’nün tek toplumsal mekânı olan ilköğretim okulunda yapılacak galada konuklara, tandır ekmeği, otlu peynir ve çay ikram edileceğini söyledi.

23.10.2006


 

ÇETKODER’den aile semineri

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanlığı Kadınlara yönelik bir seminer gerçekleştirdi.

Seminerde bir konuşma yapan Doç. Dr. Ayşe Tömbeki, “Kadınlar toplumun temel yansımasıdır. Aile içi şiddet eğitimsizlikten kaynaklanmaktadır. Eğitimin ilk yeri ise Ailedir. Çocuk ilk eğitimini anne ve babadan alır. Annelere çok büyük görev düşüyor. Her başarılı erkeğin ardında başarılı bir kadın vardır sözü buradan kaynaklanıyor. Annelerimiz en önemli unsur. Eğitim küçük yaşta aileden başlar ve ileri yaşlarda da artarak devam eder. Eğitimsiz toplumlarda şiddet daha fazladır ve bu aile içine de yansımaktadır. Nedeni ne olursa olsun, şiddet doğru bir olay değildir” dedi.

23.10.2006


 

nurasya.com’un hatim kampanyası sona erdi

nurasya.com ramazanda “sevab-ı amal bire bindir” parolasından hareketle düzenlediği hatim kampanyası sona erdi. Kampanya sonunda toplam 470 hatim indirilirken, 1500 Yasin-i şerif ve 720.000 salâvat-ı şerife de okunmuş oldu

nurasya.com ilgilileri kampanyanın çok feyizli ve bereketli geçtiğini, önümüzdeki dönemlerde de bu tarz Kur’ân ve Risâle okumaya yönelik kampanyaların devam edeceğini belirttiler. İndirilen hatimlerin duâları başta Abdulkadir Özkan Eğitim Vakfı olmak üzere Sincan, Batıkent, Etlik ve Cebeci semtlerinde coşkulu bir cemaatin katılımıyla Kadir Gecesinde yapıldı. Abdulkadir Özkan Eğitim Vakfı’ndaki toplantıda konuşan Ali Vapurlu Ramazanın sosyal hayatımıza etkileri, insanlığın peygamberliğe olan ihtiyacı ve Kadir Gecesinin ehemmiyeti üzerinde durdu.

Furkan DEMİR

23.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004