Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Borcunu ödemeyen ve geciktiren sayısı arttı

Ankara Ticaret Odası (ATO), piyasanın stresini ölçmek amacıyla, protesto edilen senetler, karşılıksız çıkan çekler, özel sektörün alacak tahsilatında karşılaştığı sorunlar ve batık tüketici kredilerini dikkate alarak ‘’Piyasa Stres Endeksi’’ oluşturdu.

ATO’nun Piyasa Stres Endeksi, piyasalardaki ‘’borç ödememe eğiliminin’’ son aylarda, özellikle de Mayıs-Haziran aylarında yaşanan dalgalanmadan sonra önemli ölçüde arttığını ortaya çıkardı. Piyasa Stres Endeksine göre, 2002 yılında ayda ortalama 41 bin 562 senet protesto edilirken, bu yılın ilk dokuz aylık döneminde protesto edilen aylık ortalama senet sayısı 93 bin 604’e yükseldi. Protesto edilen aylık ortalama senet sayısı, 2002 yılına göre yüzde 125 artış gösterdi. Bu yılın Ağustos ve Eylül aylarında protesto edilen senet sayısı ilk kez 100 bin sınırını aştı.

Aynı gelişme, karşılıksız çek sayısında da yaşandı. Bankaların bildirdiği karşılıksız çek sayısı 2002 yılında ayda ortalama 61 bin 914 düzeyinde seyrederken, bu yıl aylık ortalama 82 bin 585’e çıktı. 2004 yılı, özellikle karşılıksız çek sayısındaki yüksek artışla birlikte piyasa stresinin giderek yükseldiği bir yıl olurken, 2005 yılı hem karşılıksız çekler hem de protestolu senetlerdeki yüksek oranlı artışlarla birlikte ‘’ödememe eğiliminin’’ oldukça arttığı bir yıl olarak kayıtlara geçti. ATO Piyasa Stres Endeksi, 2004 yılı sonunda 141,6 iken, 2005 yılı sonunda 158,6’ya çıktı. Piyasalar, 2006 yılına düşen bir stresle başlarken Ağustos ayında 154,4 olan stres endeksi, Eylül ayında ise 156’ya çıkarak bu yılın en yüksek düzeyine ulaştı.

ATO Başkanı Sinan Aygün, protestolu senetler, karşılıksız çekler, alacak tahsilatında karşılaşılan sorunların, küçük işletmelerin yaşadığı nakit sıkışıklığının bir göstergesi olduğunu belirterek, “Ekonomiyi yönetenlerin bu gelişmelere dikkat etmesi gerekiyor’’ dedi.

/ ANKARA

26.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Faiz ekonomiye zarar veriyor

  Borcunu ödemeyen ve geciktiren sayısı arttı

  İstihdam vergilerinde birinciyiz

  Asgarî ücret 584 YTL’nin üzerinde olmalı

  Tüzmen’den, 40 günde iki devri âlem

  Ayakkabıcılar yüzde 30 kapasite ile çalışıyor

  Petrol 60 dolar sınırına yükseldi

  Edirne’de doğal gaz umudu

  Madenciler “bilinçsiz kredi” mağduru

  Hatay’lı esnafta Suriyeli sevinci

  BOTAŞ’ın finansman ihtiyacı büyüdü


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004