Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

‘Saddam Ocak sonunu görmez’

Irak’ın hakkında idam cezası verilen devrik lideri Saddam Hüseyin’in ocak ayı sonuna kadar “asılacağı” bildirildi. İngiliz The Times gazetesinin web sitesinde yer alan habere göre, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin partisi Dava’nın önde gelen isimlerinden Haydar El Abadi, “Saddam’ın asılmasının ocak ayından sonrasını bulacağını sanmıyorum” dedi

Saddam’ın avukatlarının, müvekkillerinin asılmasını geciktirmek amacıyla temyiz mahkemesine adli gerekçelerini sunmak için aralık sonuna kadar bekleyeceklerini tahmin ettiğini söyleyen Abadi, ancak bundan sonra temyiz mahkemesinin yargıçlarının kararlarını çabucak vermelerini beklediğini ifade etti. Abadi, “Herkes Saddam’ın cezasının infaz edilmesi için sabırsızlanıyor. Ona destek veren insanlara onun geri geleceği konusunda ümit bulunmadığını göstermek önemli, böylece cinayetler ve bombalı saldırılar durur” dedi. Saddam Hüseyin’in büyük olasılıkla bir Irak cezaevinde kapalı bir salonda cezasının infaz edileceğini yazan The Times’a bilgi veren bir hükümet yetkilisi de infaza hükümet yetkililerinin, eski diktatörün kurbanlarından bazılarının ailelerinin, bazı gazetecilerin ve sivil toplum örgütlerinden temsilcilerin katılacağını söyledi.

Öte yandan, feshedilen Baas Partisi, internetten yaptığı açıklamada, Saddam Hüseyin’e verilen cezanın infaz edilmesi halinde, Bağdat’ın merkezindeki çok iyi korunan ve yabancı büyükelçilik ile Amerikan gizli servislerinin merkezlerinin yanı sıra Irak hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge’ye saldırı düzenleme tehdidinde bulundu. Baas Partisinin web sitesinde yayımlanan bildiride, “Devlet Başkanı Saddam Hüseyin idam edilirse parti, Yeşil Bölge’deki büyükelçilik ve istihbarat servisi merkezlerini imha etmek için elindeki tüm imkânları kullanacaktır” denildi. “Amerika ve İran, müttefiki, tüm işbirlikçileri, Irak’taki ve dışardaki tüm uşakları havaya uçacaklar” denilen bildiride, mahkeme kararının ABD’de Cumhuriyetçilerin çıkarlarına hizmet etmesi için parlamento seçimleriyle çakışmasına dikkat çekildi.

Saddam yeniden hakim karşısında

Bu arada, Duceyl dâvâsı nedeniyle hakkında ölüm cezası verilen devrik Irak lideri Saddam Hüseyin, dün Enfal dâvâsı nedeniyle yeniden hakim karşısına çıktı. Irak’ın devrik lideri, Bağdat’ta görülen ve Kürtlere soykırım yapıldığı gerekçesiyle açılan Enfal davasının dünkü duruşmasına katılarak, diğer 6 sanıkla birlikte salondaki yerini aldı.

Öte yandan, Irak’ın başşehri Bağdat’ta Saddam Hüseyin hakkındaki mahkeme kararının açıklanmasından sonra ilân edilen sokağa çıkma yasağı dün sabah kaldırıldı. Yetkililer, uluslar arası havaalanının da yeniden açılmasını kararlaştırdılar. İçişleri Bakanlığı da Bağdat’ın çeşitli bölgelerinde son 24 saat içinde vurularak öldürülmüş 10 kişinin cesedinin bulunduğunu bildirmişti.

/ ANKARA

08.11.2006


 

İsrail’den kadın vekile tanklı saldırı

İsrail, geçen hafta Beyt Hanun’daki cami kuşatmasında militanların kaçmasını sağlayan protesto gösterisini düzenleyen kadın milletvekilinin evine tank ateşi açtı.

Hamas yetkilileri, Hamaslı milletvekili Cemile Şanti’nin Cebaliye kasabasının doğusundaki evine düzenlenen saldırıda 3 kişinin öldüğünü söyledi. Ölenlerden birinin Şanti’nin kadın akrabası olduğu belirtildi.

İsrail ordusu ise Filistinli militanların roketatar saldırısından sonra tank ateşi açıldığını, saldırıda belirli bir evin hedef alınmadığını açıkladı.İsrail askerleri, geçen perşembe günü Beyt Hanun’da militanların saklandığı bir camiyi kuşatmıştı. Ertesi gün de yerel bir Hamas radyosundan yapılan çağrı üzerine yüzlerce kadın camiye doğru yürüyüşe geçmişti. Camideki militanlar Filistinli kadınların protesto eylemine karışarak kaçmayı başarmıştı. İsrail askerlerinin protestoculara açtığı ateşte 2 kadın ölmüştü.

/ BEYT HANUN

08.11.2006


 

Sel Kuzey Irak’ta: 18 ölü

Irak’ın kuzeyindeki Erbil vilayetinde şiddetli yağışların yol açtığı sellerde 18 kişi öldü. Erbil Valisi Nevzat Hadi, dün akşam başlayan şiddetli yağıştan en çok vilayetin Halifen bölgesindeki 5 köyün etkilendiğini söyledi.

Hadi, 20 kişinin de yaralandığı felakette, 9 köprüyle bazı evlerin yıkıldığını belirtti. Ölenlerden 9’unun aynı aileden olduğu kaydedildi. Bu arada, Şemdinli’deki selde kaybolan 3 kişiden ikisinin cesedi, bölgede çalışma yürüten Devlet Su İşleri, Karayolları ve Şemdinli Belediyesi ekiplerince bulundu. Şevket Erenler’in ve kardeşi Azime Erenler’in bunulan cesedleri otopsi yapılmak üzere Şemdinli Devlet Hastanesine gönderildiği bildirildi.

Öte yandan, Şırnak’ta meydana gelen selden sonra yapılan hasar tespit çalışmalarında de bin 497 küçükbaş ile 307 büyükbaş hayvanın telef olduğu belirlendi. Şırnak Tarım İl Müdürü Sami Eren hasar tespit komisyonunun çalışlarının sürdürdüğünü bildirdi. 4 Kasım akşamı sağanak yağışın etkisiyle Munzur Çayı’nın taşması sonucu ulaşıma kapanan Tunceli-Ovacık karayolu kontrollü olarak ulaşıma açıldığı bildirildi.

/ KERKÜK

08.11.2006


 

Amerikan askerinden tüyler ürperten itiraf

Irak’ta görev yapan bir Amerikan askeri, Irak’ta 7 askerler birlikte bir Iraklıyı kasten öldürdüğünü ve ardından bu kişiyi öldürmek için yasal sebepler olduğuna dair yalan söyleme konusunda askerlerle anlaştıklarını itiraf etti.

Onbaşı Tyler Jackson isimli 23 yaşındaki Amerikan askeri, Hamdaniye köyünde “terörist olduğuna inanılan” bir kişinin evine onu öldürmek için baskın düzenlediklerini söyledi. San Diego’daki Pendleton askeri üssünde askeri mahkeme karşısına çıkan asker, daha sonra yanlış kişi olduğunu öğrendikleri bu adamı, ellerini bağlayıp bir çukur kazdırdıktan sonra aynı anda eteş ederek öldürdüklerini aktardı. Jackson, “Herkes sözlü olarak anlaştı. Daha fazla bir şey konuşulmadı.” dedi.

/ PENDLETON

08.11.2006


 

İran: ABD’nin Irak’taki varlığı gayri meşrû

İran hükümet sözcüsü Gulamhüseyin İlham, ABD’nin Irak’taki varlığının gayrimeşru olduğunu, ABD’nin çekilmesiyle bu ülkedeki sorunların çözülebileceğini söyledi.

İlham, haftalık basın toplantısında, Irak’taki sorunların çözümüne yardım için Washington yönetimiyle görüşüp görüşmeyeceklerinin sorulması üzerine, ABD ve İngiltere olmaksızın bölgenin daha güvenli ve özgür olacağını kaydetti. ABD’nin Irak’ta bulunmasının “gayri meşru” olduğunu ifade eden İlham, önce bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti. Irak’ta yasal bir hükümet kurulduğuna, bu ülkenin anayasası ve kanunî kurumları olduğuna işaret eden İlham, “Bu yüzden Amerika’nın bu ülkede bulunması gayri meşrudur. Şu anda Irak’ta çok muğlak bir sorun yok. Eğer ABD oradan geri çekilirse Irak halkı ülkesini yönetebilir” diye konuştu. İlham, eski Irak devlet başkanı Saddam Hüseyin’in idama mahkûm edilmesine ilişkin de Saddam’ın bölgede yaptıklarının ABD tarafından desteklendiğinin herkes tarafından bilindiğini vurgulayarak, Washington yönetiminin Saddam’ın “cinayetlerine” ortak olduğunu ve bunların sorumluluğunu paylaşması gerektiğini söyledi.

/ TAHRAN

08.11.2006


 

İran’dan Körfez’e güvenlik anlaşması teklifi

İran, Basra Körfezi ülkelerine, ortak savunma ve güvenlik anlaşması önerdi.

İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar, ülkenin güneyinde devam eden askeri tatbikata ilişkin soruları cevaplarken, bölge ülkeleri arasında ortak savunma ve güvenlik anlaşması yapılmasının Basra Körfezi’nde kalıcı emniyetin sağlanmasını garanti altına alabileceğini söyledi. Neccar, savunma, askerî ve teknik ilişkilerin geliştirilmesi, ortak tatbikat yapılması, terörizm, silâh ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele ile bölge güvenliğinin sağlanması konularının anlaşmanın içeriğini oluşturabileceğini kaydetti. “Büyük Peygamber-2” tatbikatının ülkenin savunma gücü ve caydırıcılığının artırılması amacı doğrultusunda gerçekleştirildiğini ifade eden Neccar, “İran’ın askeri gücü, tamamen savunmaya yönelik ve bölge barışının hizmetindedir” dedi.

/ TAHRAN

08.11.2006


 

Blair’in eski koruması ayrımcılık mağduru

İngiltere Başbakanı Tony Blair’in koruma ekibinden, “aşırı unsurlarla ilişkisi bulunduğu’’ kuşkusuyla alınan Müslüman polis memuru Amjad Faruk, kendisine sırf Müslüman olduğu için ayrımcılık yapıldığını öne sürdü.

Polis memurunun oğullarının, bir terör zanlısıyla ilişkili kılınan bir imamın vaaz verdiği caminin cemaati arasında bulunduğu iddia edildi. Üstlerinin görevden aldıkları polis memuruna, kendisinin ulusal güvenliği tehdit eden unsurlarla ilişkili olduğuna dair iddiaları hatırlattıkları ve diplomatik koruma grubundaki görevinin ABD gizli servislerini de rahatsız ettiğini söyledikleri bildirildi.

/ LONDRA

08.11.2006


 

Çad’da etnik çatışma: 100 ölü

Çad’da Arap ve Arap olmayan gruplar arasında geçen hafta çıkan çatışmalarda, yüzden fazla kişinin öldüğü bildirildi.

Çad Toprak Yönetimi Bakanı Ahmet Muhammet Beşir, ülkenin güneydoğusundaki Selamet bölgesinde 31 ekimde Arap ve Arap olmayan Kibet aşiretine mensup gruplar arasında çıkan çatışmalarda, 100’den fazla kişinin öldüğünü belirtti. Çatışmaların neden çıktığına ilişkin bilgi vermeyen Beşir, ayrıca yaralananlar olduğunu, bazı kişilerin evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve birçok evin ateşe verildiğini söyledi. Beşir, 4 kasımdan itibaren durumun normal olduğunu da kaydetti.

/ N’DJAMENA

08.11.2006


 

Baker: Irak’ın bölünmesi iç savaşı tetikler

İngiliz basını, ‘Irak Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki gibi üç özerk idarî bölgeye bölünürse ne olur?’ sorusuna cevap aradı. Financial Times Gazetesi’ndeki bir haberde, ABD Irak’tan çıkmanın yollarını ararken, bu seçeneğin de giderek daha çok konuşulduğu kaydedildi.

Ama haberin yazarı Roula Halaf, batılı ve Ortadoğulu bir çok gözlemci ve uzmana atıfla bunun durumu çok daha kötü bir hale getirebileceğini yazdı ve eski Amerikan dışişleri bakanlarından ve şu anda Bush yönetimine danışmanlık yapan James Baker’ın şu sözlerini aktardı: “Sınırları nasıl çizeceksiniz? Daha ağzınızdan ‘üç özerk bölge oluşturmak istiyoruz’ lafı çıkar çıkmaz muhtemelen iç savaş patlayacaktır”. Financial Times haberinde, sözleri aktarılan eski Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi Lakdar İbrahimi ise “Irak tartışmasının acı yanı, artık kimsenin Irak’ın geleceğini konuşmaması. Herkes, İngilizlerle Amerikalıların oradan nasıl çıkabileceğini tartışıyor” dedi.

/ LONRA

08.11.2006


 

‘İnternet düşmanı’ 13 ülke

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, ‘’internet düşmanı’’ olarak nitelendirdiği sansürcü 13 ülkenin listesini yayımladı.

Basın özgürlüğünü savunan örgütün yayımladığı listede, Suudi Arabistan, Belarus, Myanmar, Çin, Kuzey Kore, Küba, Mısır, İran, Özbekistan, Suriye, Tunus, Türkmenistan ve Vietnam yer alıyor. RSF’nin açıklamasında, listede geçen yıl yer alan 3 ülkenin çıkarıldığı belirtildi. Açıklamaya göre interneti artık sansürlenmediği belirlenen Libya, Maldiv Adaları ve Nepal, artık ‘’internet düşmanı’’ değil. Daha önce listede yer almayan Mısır, bu yıl listeye girdi. RSF’nin açıklamasında, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in internet konusundaki tavrının endişe verici olduğu kaydedildi.

/ PARİS

08.11.2006


 

Çin’de 24 milyon kişi aç

Çin’de 24 milyon kişinin sefalet ve açlık içinde yaşadığı, 60 milyon kişinin ise obezite sorunu bulunduğu bildirildi.

Devlet Gıda ve Beslenme Danışma Komitesi Müdür Yardımcısı Pan Beyley, Pekin’de düzenlenen gıda tüketimi ve sağlık konulu bir konferansta yaptığı konuşmada, dengesiz beslenmenin değişik sağlık sorunlarına yol açtığına dikkati çekti.

Çinli yetkili, her geçen gün daha fazla sayıda Çinlinin daha çok yağlı ve kalitesiz yemek, buna karşın daha az hububat ve sebze yediğini, bu durumunun yüksek tansiyon ve şeker hastalığına yol açtığını söyledi.

Pan, Çin’de 160 milyon yüksek tansiyon, 20 milyon da şeker hastası bulunduğunu belirtti, resmî ve akademik organları vatandaşlara beslenme konusunda yol göstermeye çağırdı. Büyüyen gelir farkının bölgeler arası beslenme durumunun farklı olmasını beraberinde getirdiğini kaydeden Pan, bölgeler arasında gelir farkının azaltılması durumunda yoksul bölgelerdeki halkın beslenme ve sağlık durumunun iyileştirilebileceğini söyledi.

/ PEKİN

08.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004