Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Reel sektör zorda

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, faizden ve sıcak paradan geçinenlerin halinden memnun olduğuna dikkat çekerek, reel sektörün çok yüksek bir metanet göstererek ayakta kalmaya çalıştığını söyledi.

ASKON Genel Başkanı Koca, yaptığı açıklamada sürekli kamu kesiminin sorunlarının ve faiz, döviz borsa üçgenin konuşulduğunu belirterek, artık zor durumda olan reel kesimin konuşulması gerektiğini kaydetti.

Bir ülkede reel sektörün dengeleri tutturamamasının ve sürekli portföy yatırımlarının şamatası altında kalmasının, istikbalinin karanlık ve belirsiz olacağını gösterdiğini vurgulayan Koca açıklamasına şöyle devam etti; “Ülkede faizcilerin durumu son derece iyi, keyfleri yerinde oranlar oldukça yüksek ve kamu kağıtlarından dolayı aldıkları faizden vergi dahi vermiyorlar. Ülkede sıcak paracıların durumu iyi piyasaları manipüle edebiliyorlar ve canları istediği zaman tokat çarpıp kaçabiliyorlar. Borsayı kimlerin nasıl yönettiği konusunda zaten hiç emin olamadık. Yakın zamanda ortaya çıkan sıkandalar endişelerimizi pekiştirdi. Ama sesleri çok çıkıyor ve herkes onlarla ilgili.

2001’i kimseye hatırlatmak gibi bir niyetim yok, şartlar da çok farklı ama, reel sektör çok yüksek bir metanet göstererek ayakta kalmaya çalışıyor. Bunun anlaşılması lâzım. Bu meselenin konuşulması lazım. Daha farklı nasıl bağırabiliriz bilmiyorum ama, ey yetkililer artık sesimizi duyun. Bu durumun böyle uzun vadeli hatta orta vadeli gitme şansı yok.”

Reel sektörün şartlarının rekabete uygun olmadığını, vergi avantajını kullanamadığını ve sağlıklı işleyen teşvik sistemi olmadığını da kaydeden Koca şunları söyledi; “Şu anda istihdam üzerindeki yük konusunda şampiyonuz. Oran net ücrete göre yüzde 74.1 bu korkunç bir durum. OECD ortalaması yüzde 38.3, AB 15’ler ise, yüzde 46.2. daha ileri söylenecek söz yok aslında. Artık reel sektör konuşalım. Eğer biraz daha konuşamaz isek. İthalatın hücumu ile zaten konuşacak bir şeyimiz kalmayacak.”

Yeni Asya / İSTANBUL

17.11.2006


 

Üç yılda 1.6 milyon kişiye iş

Hükümet, üç yılda 1.6 milyon yeni istihdam oluşturmayı hedefliyor. Ancak bu hedefe ulaşılsa bile işsizlik oranı yüzde 10’ların altına düşmeyecek. İşsizlik oranının 2009 sonunda yüzde 10.4 düzeyinde olması planlanıyor.

NTV’nin haberine göre, işsizliğin önlenmesi ve istihdamın artırılması çalışmalarına ağırlık veren hükümet, Dünya Bankası ile bu amaca yönelik bir proje başlattı. Yeni istihdam oluşturmanın önünü açacak tedbirler içeren proje 2007 içinde uygulamaya konacak.

2006-2009 dönemi için üç yıllık yeni bir program hazırlayan hükümet, üç yılda 1.6 milyon yeni istihdam sağlamayı öngörüyor. Ancak buna rağmen genel işsizlik oranının yüzde 10’un altına düşmesi mümkün görünmüyor.

Programa göre, Türkiye nüfusunun 2007’de 73.9, 2008’de 74.8 ve 2009’da da 75.6 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. İşgücüne katılma oranının ise sırasıyla yüzde 48.9, yüzde 49.2 ve yüzde 49.5 olacağı öngörülüyor.

İstihdam sayısının 2007’de 23, 2008’de 23.6, 2009’da da 24.2 milyon kişi olması planlanan programda işsizlik oranları önümüzdeki üç yıl için sırasıyla yüzde 10.5, 10.6 ve 10.4 olarak hesaplanıyor.

/ ANKARA

17.11.2006


 

IMF: Enerji yükü tüketiciyle paylaşılmalı

IMF Türkiye Temsilcisi Bredenkamp, enerji KİT’lerinin zarar etmesinin sürdürülebilir olmadığını belirterek, Başbakan’ın yükün milletle paylaşılması yönündeki analizine katıldıklarını söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, Türkiye ekonomisindeki güncel gelişmelere yönelik soruları cevapladı. Bredenkamp, yıl sonu enflasyonunun tek haneli olarak gerçekleşmesinin mümkün olduğunu belirterek, “Biz, enflasyon rakamının yüzde 10’a yakın gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.

Enerji maliyetlerindeki artış ve bu artışın finansman yöntemleri konusuna da değinen Bredenkamp, “Dünya enerji fiyatlarındaki artışı karşılamak için ya tüketicilerin daha çok ödemesi ya da enerji KİT’lerinin zararlarının Türk vergi mükellefleri tarafından ödenmesi gerekir” diye konuştu.

/ ANKARA

17.11.2006


 

IMF haddi aşmasın

IMF’nin emeklilerin maaşlarının dondurulması açıklamasına tepki gösteren Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, IMF’nin haddini aştığını söyledi.

2007 yılı için emeklilere verilmesi düşünülen zam oranları ve IMF’nin gözden geçirme programları sonrasında yayınlanan raporu değerlendiren Aksu, “2007 Yılı Programı’nda, emekli aylıklarının önceki 6 aylık kümülatif tüketici fiyat endeksi artışını yansıtacak şekilde Ocak ayında yüzde 4.7, Temmuz ayında ise yüzde 2.18 oranında artırılması emeklilerin yaşam şartlarını iyileştirmekten uzak bir rakamdır” dedi.

Aksu, IMF’nin, emeklilerin maaşını yüksek bulduğunu açıklamasının memurları infiale sevk ettiğini de belirterek “Memur, işçi ve emeklimizin insanca yaşayacak bir ücrete ihtiyaçları vardır. IMF haddini aşmıştır. IMF politikaları sınıflar arasından ayrımcılığı körüklemektedir. Bu itibarla hükümetin IMF politikalarına değil halkın gerçek taleplerine eğilen ve sorunları çözen politikalara ihtiyaç vardır” diye konuştu.

Recep GÖREN / ANKARA

17.11.2006


 

Geçici işçilerin kadrosu ertelenmemeli

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, kamuda geçici işçi statüsünde çalıştırılan işçilerin daimi kadroya alınması konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın vaadini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Yaptığı açıklamada geçici işçilerin kadroya alınmaları konusunda başlatılan çalışmaların daha önce hesaplanmayan ek maliyetler yüzünden engelle karşılaşmasına tepki gösteren Başoğlu, “Sayın Başbakan bu işçilerin yılbaşına kadar daimî kadroya alınacakları konusunda söz vermiştir. Devletin bütçesinden çalıştırdığı işçilere yapılacak ödeme, boşa giden ödeme değildir. Geçici işçilerin kadroları ertelenmemeli, bu işçiler artık huzura kavuşturulmalıdır” dedi.

Ahmet TERZİ / ANKARA

17.11.2006


 

İstanbul’da suya zam geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde alınan kararla 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren su fiyatlarına yaklaşık yüzde 6 ile yüzde 10 arasında değişen oranlarda artış öngörüldü.

Yeni fiyat ayarlamasına göre konutlarda bir ayda ilk 30 metreküpe kadarki suyun metreküp fiyatı 1.75 YTL, 31 metreküpten sonrası da 3.40 YTL olarak belirlendi. İşyerlerinde tüm kullanımlarda yeni fiyat 3.40 YTL, resmî ve özel okullarda 1.50 YTL, resmî ve özel hastahanelerde 2.50 YTL, genel ve katma bütçeli kuruluşlarda 2.50 YTL ve köylerde de 0.75 YTL olarak tesbit edildi. Bütçe ve su tarifesi Belediye Meclisi’nde görüşüldükten sonra yılbaşından itibaren yürürlüğe girecek.

17.11.2006


 

Akenerji iki santralini kapatacak

Akkök Grubu’na bağlı Akenerji, zarar sebebiyle iki elektrik üretim santralini kapatmaya karar verdi.

Akenerji’den borsaya yapılan açıklamada, Uşak ve İzmir Batıçim elektrik üretim santrallerinin zarar sebebiyle kapatılmasına karar verildiği belirtildi. Açıklamada, kapatma işlemleri için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan alınan, elektrik üretim lisansının sonlandırılması için, kuruma başvurulacağı kaydedildi.

/ İSTANBUL

17.11.2006


 

WEM fuarı aydınlatıyor

WEM (Elektrik-Aydınlatma-Elektronik Fuarı) İstanbul Fuar Merkezinde (Atatürk Hava Limanı karşısı CNR’in yanı) açıldı.

9. ve 10. Holde dün düzenlenen törenle açılan fuara 400 firma katıldı. 19 Kasım’a kadar sürecek fuarı, dünyanın 32 ülkesinden 2000 nitelikli ziyaretçinin ve Türkiye’nin 40 ilinden gelecek olan sektör temsilcilerinin ziyaret etmesi bekleniyor.

yeni Asya / İSTANBUL

17.11.2006


 

Trabzon’un geleceği değişecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Trabzon’un Sürmene ilçesi’nde, Yeniçam Tersanesi’nin temelini attı.

Bakan Binali Yıldırım açılış töreninde yaptığı konuşmada, yöre halkının tersane isteğine cevap verdiklerini belirterek, “Bu sadece bir tersane temeli atmak değildir. Trabzon’n geleceğini değiştirecek, insanların yüzünü güldürecek bir projedir. Buradan 5 bin insanımız ekmek yiyecektir” dedi. Yaklaşık 49 milyon YTL’ye mal olacak tersanede, yılda 90 gemi yapımı planlanırken 200 geminin de bakımının yapımı hedefleniyor. Bu projenin sahil yolundan sonra en büyük yatırım olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, projeye ilk harcı koyarak, tersanenin yöre halkına hayırlı olmasını diledi.

Kahraman ALPAK / TRABZON

17.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004