Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Enstitü

Varlığın besmelesi olan sevgi

Varlığın besmelesi Âlemlerin Rabbi’nin güzelliklerine yönelik çok güçlü bir duygu olmalıdır. Bu mukaddes ve mualla duygu ile şekillenen varlık idrak sahiplerinin kalp ve ruhlarında tekrar aynı sevgi mânâsına dönüşmeyi hedefleyen bir süreç ortaya koymaktadır. Aklın klavuzluğu ile ortaya çıkan Rabbi’ni tanıma yani marifetullah mânâsı, kalpte oluşturduğu sevgi duygusu ile ve şefkatle kemal noktasına ulaşmış olur.



Birey ve devlet

Asrımızın büyük İslâm âlimi ve mütefekkiri Bediüzzaman Said Nursî'nin Risâle-i Nur'da temel hak ve sorumluluklara, parlamenter sisteme, demokratik değerlere İslâmî referanslarla sahip çıktığını görmekteyiz. Demokrasinin kurum ve kurallarıyla işlemesi ise, hem bireyin temel hak ve sorumluluklarının gelişmesine, hem de toplumun yararına olacaktır. Böylece devlet, kendinden beklenen hizmeti mükemmel mânâda sağlamış olacaktır.



Sir Thomas Arnold (1864-1930)

İngiliz asıllı araştırmacı olup, İslâm tarihi ve medeniyeti üzerine eserler neşretmiştir. İslâm tarihini tarafsız bir şekilde inceleyen ve ön yargılardan arınabilen müsteşriklerin ilklerinden olmuştur. Kendi dönemine kadar, Müslümanların Hıristiyanları zor kullanarak İslâmiyet'e dahil ettikleri tezi ileri sürülürken, bunun aksini ifade ederek Hıristiyanların gönüllü olarak din değiştirdiklerini belirtmiştir. Uzun süre Hindistan'da bulunmuş ve buradaki bazı kolejlerde felsefe derslerini okutmuştur. İngiltere'de ise Hintli öğrencilere danışmanlık yapmıştır. Risâle-i Nurda İslâmiyetle ilgili görüşlerinden alıntı yapıldığı için ismi zikredilmektedir.



 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004