Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Gümrükler kalksın

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin İslam ülkeleriyle aradaki bağları kurmaya çalıştığını belirterek, ‘’Hayalim önümüzdeki dönemde İslâm ülkeleri arasındaki sınırların, gümrüklerin kalkması, serbest ticaretin yapılması’’ dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından bu yıl ‘’Rekabetin İtici Gücü Yenilikçiliktir’’ temasıyla düzenlenen 11’inci MÜSİAD Uluslararası Fuarı CNR Expo Fuar Merkezinde açıldı. Kürşad Tüzmen açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin yanı sıra İslâm ülkeleriyle de aradaki bağları kurmaya çalıştığını vurgulayarak, İslâm ülkeleriyle yapılan ticaret anlaşmalarına dikkat çekti.

“AÇIK RAKAMLARI BİZİ UYARIYOR”

MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Bolat ise konuşmasında, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, ‘’Bu yıl dış ticarette 50, cari işlemlerde 30 milyar doları aşması beklenen açıklarımız daha yapılacak çok işimiz olduğunu bize ciddi şekilde uyarmaktadır’’ dedi.

İhracatçıların, kendi başlarına bir lobi unsuru olmadığını da dile getiren Bolat, şöyle devam etti: ‘’Onlar üretici, yatırımcı, istihdam sağlayan ve döviz kazandıran insanlardır, işletmelerdir. Son 5 yıllık istikrar ortamında onların katkısı büyüktür. İstedikleri, dünya şartlarında rekabet için uygun bir ortam. Girdi maliyetleri olarak enerji ve sigorta prim maliyetlerinde indirim, markalaşma fuar katılımı ve mağaza açma desteklerinin artması, suni şekilde bastırılmamış uygun döviz kuru.’’

450 FİRMA STAND AÇTI

Bolat, fuarda Türkiye’nin yükselen değerlerini temsil eden işletmelerin ürünleri ve hizmetleri ile Avrasya’nın ürünleri ve iş adamlarının buluşmasının gerçekleştiğini söyledi. 50 ülkeden toplam 2 bini aşkın işadamının geldiğini ve 27 bin metre kare kapalı alanda 350’si yerli, 85’i yabancı toplam 450 firmanın stand alarak ürünlerini sergilediğini ifade eden Bolat, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Almanya, Filistin, Cezayir, Fas gibi kardeş ülkelerden çok sayıda stand bulunduğunu söyledi.

ŞAM TİCARET KÖYÜ

Fuarın bu yıl partner ülkesinin Suriye olduğunu belirten Bolat, Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Amer Hüsnü Lütfi ile birlikte 220 Suriyeli iş adamının fuara geldiğini ve fuarda ‘’Şam Ticaret Köyü’’ kurduğunu söyledi. Bolat, bu yılki fuarın önceki fuara göre 3 kat büyüdüğünü ifade ederek, toplam üç salonda makine, otomotiv, elektronik, dekorasyon, inşaat, tekstil, gıda ve ambalaj sektörlerinin bir araya geldiğini kaydetti.

İHRACATTAKİ BAŞARI ÖZEL SEKTÖRÜNDÜR

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş da Türkiye’nin kat ettiği başarıya dikkat çekerek, özel sektörün ve fuarların önemine değindi.

Yalçıntaş, MÜSİAD’ın da iş dünyasında önemli bir yeri bulunduğunu, Türk ekonomisine katkısının inkar edilemeyeceğini belirterek, fuarın bu yılki başarısına vurgu yaptı. Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan ise MÜSİAD’ın ‘’kulüpçü’’ anlayış içinde olmadan bütün Anadolu’yu kucakladığını söyledi. Konuşmaların ardından Fuar, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat ve beraberindekiler tarafından açıldı.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

24.11.2006


 

Çalışan emeklilerin prim yükü artacak

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Mehmet Timur, ‘çalışan emeklilerin’ destek primi yükünün yeni yılda artacağını bildirdi.

Yaptığı yazılı açıklamada, 1 Ocak 2007’de yürürlüğe girecek olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile çalışan emeklilerden kazancının yüzde 33,5’i oranında destek primi kesileceğine dikkat çeken Timur, şu görüşlere yer verdi: ‘’Destek primi, asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında beyan edecekleri kazancın yüzde 33,5’i yani üçte biri kadar olacak. Çalışılan işin iş kazası ve meslek hastalığı yönünden tehlike derecesine göre prim oranı yüzde 39’a kadar yükselebilecek. Bu durumda şu anda yaklaşık 65 YTL civarında Bağ-Kur’a destek primi ödeyen emeklilerin, bu yükü 2007 başından itibaren 178 YTL’ye yükselecek. Serbest meslek sahipleri ise beyan edecekleri kazanca göre 178 YTL ile 1.156 YTL arasında destek primi ödeyecek. Eksik ya da düşük kazanç beyan ettiği tespit edilenlerden de, prim farkları cezalı olarak ayrıca tahsil edilecek.’’ TÜRMOB Başkanı, bu durumun kayıt dışı istihdamı körükleyeceğini ifade etti.

/ ANKARA

24.11.2006


 

Cazibe merkezi haline geldik

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin istikrarlı bir ekonomiye kavuştuğunu ve küresel sermaye için cazibe merkezine dönüştüğünü söyledi.

İstanbul’da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun açılış oturumunda konuşan Erdoğan, “Türkiye’nin adı son dönemde fırsatlar ülkesi olarak anılıyor. İnanıyorum ki, hepimiz İstanbul’dan birşeyler kazanarak çıkacağız” dedi.

Güvensizlik ortamının geride kaldığını belirten Erdoğan şunları söyledi: “Mayıs ayında yaşanan dalgalanmaya rağmen Türkiye bundan ciddi manada rahatsız olmadı. Türkiye’nin özgüveni var, belli bir gücü var. Küresel sermaye Türkiye’ye yatırım yapmaya devam ediyor. Türkiye ekonomisi köklü bir yapısal değişim sürecinden geçiyor.”

2007’nin seçim yılı olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, mali disiplinden taviz vermeyeceklerini, seçim bütçesinin olmayacağını kaydetti.

‘YOKSULLUK ŞİDDETİ KÖRÜKLÜYOR’

Türkiye’nin çevresinde yaşanan olumsuzluklara rağmen demokratik gelişmeyle ekonomik gelişmeyi birlikte götürdüğüne dikkat çeken Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Barış ve refah ayrılmaz ikilidir. Yoksulluk şiddeti, şiddet yoksulluğu tetikliyor. Küresel barış umutlarımız, küresel teröre yerini terk etmiştir. Medeniyetler ittifakı girişimi bu tehlikeye verdiğimiz cevaptır. Küresel teröre yer kalmasın, medeniyetler ittifakı dünyada egemen olsun istiyoruz. Bu forum da refahın yaygınlaşmasına katkıda bulunacaktır.”

‘’HERKES TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNDEN ÜMİTLİ’

Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Claus Schwab, Türkiye’nin geleceğinden herkesin ümitli olduğunu söyledi. Schwab, basın toplantısında, Türkiye ile ilgili olarak Avrupa Risk Raporu, Rekabet Gücü Raporu ve Türkiye’nin jeopolitik konumuna ilişkin raporlar hazırlandığını, bu iki günlük toplantıda Türkiye’nin ekonomik, siyasi ve jeopolitik gücü, AB ile ilişkileri ve kültürler arası diyaloğun ele alınacağını kaydetti.

Schwab, ‘’Bölgeleri Birleştirmek-Yeni Fırsatlar Yaratmak’’ isimli Türkiye zirvesinde Türkiye’nin bütün yönleriyle tartışılacağını aktardı.Türkiye’nin Brezilya, Rusya, Çin ve Hindistan gibi yatırım açısından cazip bir ülke olduğunu ifade eden Schwab, ayrıca Türkiye’nin büyük bir ekonomik ve siyasi potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

/ İSTANBUL

24.11.2006


 

Sadece tekstil sektörü zarar etti

Türkiye’deki firmaların 2003 yılında yüzde 6.4 olan vergi öncesi kâr marjı, 2005 yılında yüzde 4.2 olurken, ana sektörler ve imalat sanayii alt sektörleri itibarıyla tekstil sektörü hariç bütün sektörler 2005 yılında vergi öncesi kâr elde etti

Merkez Bankası’nın, reel sektörde faaliyet gösteren firmaların, ‘’2003-2005 dönemine ait mali tabloları’’ndan yararlanılarak hazırlanan ‘’Sektör Bilançoları’’ çalışması yayınlandı.

Bu yıl 15’incisi tamamlanan ‘’Sektör Bilançoları’’ çalışması, 17’si kamu kuruluşu olmak üzere toplam 7 bin 103 firmanın katılımı ile gerçekleştirildi.

Bu firmaların 3 bin 667’si imalat sanayinde, 3 bin 436’sı ise imalat sanayi dışında kalan diğer sektörlerde yer aldı. Çalışmada, 13 ana ve 24 alt sektörde faaliyet gösteren firmaların birleştirilmiş mali tabloları ile 13 ana ve 164 alt sektör için hazırlanan sektör oranlarına ve standart oranlara yer verildi. Ana sektörler ve imalat sanayii alt sektörleri itibarıyla incelendiğinde, tekstil sektörü hariç bütün sektörlerin 2005 yılında vergi öncesi kÂr elde ettiği belirlendi.

/ ANKARA

24.11.2006


 

Trafikte 12 milyon araç var

Trafiğe kaydı yapılan motorlu taşıt sayısı, bu yılın Eylül ayında 82 bin 40 adet oldu. Eylül ayı sonu itibariyle de trafiğe kayıtlı toplam araç sayısı 12 milyon 27 bin 462 adete çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, bu yılın ilk dokuz aylık döneminde trafiğe toplam 925 bin 836 taşıtın kaydı yapılırken, 44 bin 200 taşıtın ise trafikten kaydı silindi. Böylece trafikteki toplam artan araç sayısı 881 bin 636 oldu. Eylül ayı sonu itibariyle trafiğe kayıtlı toplam 12 milyon 27 bin 462 adet taşıtın yüzde 50.4’ünü otomobil, yüzde 14.7’sini motosiklet, yüzde 13.7’sini kamyonet, yüzde 10.7’sini traktör, yüzde 5.9’unu kamyon, yüzde 2.9’unu minibüs, yüzde 1.4’ünü otobüs, yüzde 0.3’ünü ise özel amaçlı taşıtlar oluşturuyor.

/ ANKARA

24.11.2006


 

Fiskobirlik kredi peşinde

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, yılbaşına kadar üreticiye olan borçlarını ödemeyi planladıklarını söyledi.

Bankalardan yeni kredi bulabilmek için Ankara’da temaslarını sürdüren Pamuk, “Bayramdan önce 10 milyon YTL, bayramdan sonra da Ziraat ve Şekerbank’tan 50 milyon YTL kredi aldık ve üreticilerimize dağıttık” dedi.

Yönetime geldikten sonra bankaların kuruma sıcak baktığını dile getiren Pamuk, kalan borçları ödemek için çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Hafta sonuna kadar kredi görüşmelerini sürdüreceklerini ve bu parayı bulacaklarını dile getiren Pamuk, “Üreticilerimize olan borcumuzu yılbaşına kadar bitireceğiz” açıklamasını yaptı. Yaşar Pamuk, kurumun 16 bin üreticiye 85 milyon YTL borcu bulunduğunu da sözlerine ekledi.

/ ANKARA

24.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004