Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Bilişim-Teknik

Pardus 2007, ikinci beta sürümü “Sait Faik” ile son dönemeçte!

TÜBİTAK UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) bünyesinde geliştirilen açık kaynak kodlu özgür işletim sistemi Pardus, 1.0 sürümünden bu yana aralıksız sürdürülen çalışmaların ardından, “son beta” aşamasına ulaştı.

Pardus’un yeni ve güncellenmiş “Sait Faik” kod adlı son beta sürümü, 24 Kasım akşam saatlerinden itibaren geniş testçi ve destekçi kitlesinin desteğiyle birlikte son dönemece, kararlı sürüme doğru ilerleyecek.

Pardus 2007 Beta 2 “Sait Faik” sürümünde ne yenilikler var?

Pardus 2007’nin yapılandırma çerçevesi ÇOMAR kullanılarak geliştirilen açılış sistemi sayesinde çok daha hızlı açılıyor.

Pardus paket yöneticisi PiSi’de yapılan geliştirmelerle yazılımlar artık çok daha az yer kaplayıp, internet üzerinden çok daha hızlı indirilebiliyorlar. PiSi’nin kullanışlı ve sevimli grafik arayüzü kullanılarak yazılımların güncelleme ve kurulum süreçleri de büyük ölçüde kolaylaştı.

Pardus 2007, her zaman olduğu gibi tüm masaüstünde Türkçe yazım denetimi, internet araçları, ofis yazılımları, çokluortam (resim, müzik, video v.b.) oynatıcıları, oyunlar ve sayısız yazılım ile kullanıcılarının tüm ihtiyaçlarını karşılayacak tek bir CD olarak geliyor.

Pardus 2007 Beta 2 “Sait Faik”, bir önceki beta sürümüne göre, 200’e yakın hata düzeltmesi ve iyileştirmeyi içeriyor.

Bu yenilenmiş sürümünde Pardus 2007; USB belleklerden başlatılabilme, çok dilli kurulum desteği (Türkçe, İngilizce, Almanca, Hollandaca), Tulliana simge setine eklenen yeni semboller gibi iyileştirmelerle birlikte geliyor.

Pardus 2007 için çıkarılacak son beta sürümü, kod adı olarak, 18 Kasım 1906’da doğan ünlü öykücü Sait Faik Abasıyanık’ın adını taşıyacak.

Sözü iyisi mi; martıların, sarhoşların, balıkçıların, dülger balığının, sokakların, İstanbul’un ve avareliğin yazarı Sait Faik’e bırakalım:

“Söz vermiştim kendi kendime: Yazı bile yazmayacaktım. Yazı yazmak da hırstan başka ne idi? Burada namuslu insanlar arasında sakin ölümü bekleyecektim. Hırs hiddet neme gerekti? Yapamadım. Koştum tütüncüye, kâğıt kalem aldım, oturdum. Ada’nın tenha yollarında gezerken canım sıkılırsa küçük değnekler yontmak için cebimde taşıdığım çakımı çıkardım. Kalemi yonttum. Yonttuktan sonra tuttum öptüm. Yazmasam deli olacaktım.”

Belma UĞUR

26.11.2006


İnternette Türkçe karakter devri

Türkiye’de internetin ilk kullanıldığı Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde faaliyet gösteren ve internet sayfalarının “.tr” uzantılı alan adlarını tahsis eden “nic.tr” sitesinin girişimleriyle Türkçe karakterli alan adı sistemi hayata geçiriliyor. “nic.tr” yönetiminin yaptığı açıklamaya göre, internet sitelerinin gerçek veya tüzel sahiplerine “ğ, ı, ü, ş, ö, ç” harflerini kapsayan Türkçe karakterler ihtiva eden alan adları tahsis edilecek.

İnternette bir ilk olan çalışma 4 Aralık 2006 tarihinde başlayacak. Mevcut alan adı sahipleri, sistemde kayıtlı olan alan adlarının Türkçe karakterli karşılıkları için, 4 Mart 2007 tarihine kadar başvurabilecekler. Bu başvurular sırasında nic.tr tarafından ilgili alan adına ilişkin daha önce gönderilmiş belgelere istinaden yeni bir belge talep edilmeyecek. Sistem, Türkçe desteği olan Firefox veya IE 7.0 gibi bir tarayıcı ve Türkçe karakterlerin yüklü olduğu bilgisayarlardan ve dünyanın her tarafından efektif olarak kullanılabilecek. Buna göre yeni sistemde “www.basbakanlik.gov.tr” yerine “www.başbakanlık.gov.tr” alan adını almak mümkün olacak.

4 Mart 2007 tarihinden itibaren yapılacak olan ve Türkçe karakter ihtiva eden tüm alan adı başvuruları, mevcut alan adının sahip ve sorumlu bilgileri kontrol edilmeden, halen uygulanmakta olan “ilk gelen alır” ilkesiyle tahsis edilecek. Türkçe karakterler ihtiva eden bir alan adı için başvuruda bulunulduğunda, bu alan adının latin alfabesindeki karşılığı ile kayıtlı bir alan adı yok ise, “https://www.nic.tr” adresinde var olan prosedür izlenecek.

Türkçe karakter ihtiva eden alan adları, “com.tr”, “org.tr” gibi belgeli tahsis edilen uzantılar için hak sahipliğini gösteren resmî belgelere istinaden, “web.tr”, “gen.tr” gibi belgesiz tahsis edilen alan adlarında ise “ilk gelen alır” yaklaşımı ile hareket edilerek, başvuru yapan kişi ya da kuruluşa tahsis edilecek. Ayrıca, Türkçe alan adları diğer alan adları ile aynı fiyattan satışa sunulacak.

Neslihan ÖZGÜL

26.11.2006


Dünyanın en hızlı bilgisayarları

Dünyanın en hızlı bilgisayarlarını belirleyen Top 500 Süper Bilgisayar Listesi yenilendi. Listede yer alan bilgisayarların yüzde 47.4’ünün IBM’e ait olduğu açıklandı.

IBM’den yapılan açıklamaya göre, dünyanın en hızlı bilgisayarlarını belirleyen listedeki 500 bilgisayarın 237’sine sahip olan IBM, listedeki yüzde 47.4’lük payı ile ilk sırada yer aldı. IBM, aynı zamanda dünyanın en hızlı birinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci bilgisayarlarının da üreticisi olarak açıklandı.

Listede yer alan ve ABD’deki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’nda bilimsel araştırmalar için kullanılan IBM Blue Gene/L simli bilgisayar, saniyede 280.6 trilyon işlem gücüyle dünyanın en hızlı bilgisayarı ünvanını sürdürdü. Barcelona’daki Katalonya Teknik Üniversitesi bünyesinde tıp araştırmaları için kullanılan IBM Mare Nostrum isimli bilgisayar ise listeye 5. sıradan girerek, Avrupa’nın en hızlı bilgisayarı olma ünvanını elde etti.

Saniyede yapılan işlem sayısını ölçen Linpack adlı matematiksel hız testine göre oluşturulan Top 500 listesinde, HP yüzde 28’lik oranla ikinci, Silicon Graphics yüzde 8.2’lik oranla üçüncü sırada yer aldı.

1993 yılında başlayan Top 500 Süper Bilgisayar Projesi, kapsamında dünyanın en hızlı bilgisayarları proje yürütücüleri tarafından yılda iki kez açıklanıyor. Ayrıntılı bilgi için www.top500.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.

26.11.2006


Google, hatadan döndü

İnternetin yaygın olarak kullanılan “Google Earth” programı, yanlışlıkla Yunanistan’ın Girit adasındaki bir havaalanının adıyla tanıttığı “Erkilet Havaalanı”nın adını düzeltti. Google Earth programında Kayseri Erkilet Hava alanı, uydu görüntüsüyle net olarak görüntülenebiliyor. Ancak Erkilet Hava alanı’nın görüntüsü, Yunanistan’ın Girit adasındaki N. Kazantzakis Airport adıyla veriliyordu. Yunanistan’ın Girit adasının uydu görüntüsüne girildiğinde ise N. Kazantzakis Havaalanı, yine orijinal ismi olan “N. Kazantzakis Airport” adıyla yer alıyordu.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Kayseri Müdürü Mehmet Muslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada hatanın düzeltildiğini belirterek “Google Earth programındaki bu yanlışlığın düzeltilmesi için Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğüne bilgi verdim. Genel Müdürlüğün yaptığı girişimler sonucu Google yanlışlığını düzeltti” dedi.

26.11.2006


IBM koruma alanını genişletiyor

IBM; Internet Security Systems (ISS) Proventia Masaüstü Güvenlik ürününe yeni antivirüs ve antispy özellikler ekleyerek koruma alanını genişletti. BitDefender’la yapılan birleşme; Internet Security Systems’in sisteme izinsiz girişleri engelleme teknolojisi ve patentli Virüs Önleme Sistemi (VPS) ile BitDefender’ın antivirüs ve antispy çözümlerinin entegrasyonunu sağlıyor. Internet Security Systems VPS teknolojisi; herhangi bir ağda sistemi çökertme amaçlı saldırıda bulunan virüslerin % 90’dan fazlasını engelliyor.

BitDefender tarafından eklenen yeni koruma katmanları da, müşterilerin virüsleri tanımlama ve sistemlerinden yok etme kabiliyetini artıracak. IBM Internet Security Systems Ürün Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Greg Adams, günümüzün karmaşık tehdit ortamında hiçbir koruma katmanının tek başına bir kurumu saldırılardan korumaya yetmeyeceğini belirterek, “Ancak sürekli yetersiz yeni ürün satın alındığında, bir süre sonra durumun yönetilmesi kuruluş açısından kabusa dönebilir.

Bizim bu soruna çözümümüz, var olan entegre güvenlik platformumuza yeni katmanlar eklemek ve böylece müşterilerimizi her sorunda yeni yazılım alıp, bunları yönetmek kâbusundan kurtarmaktır” dedi. Proventia Desktop masaüstü bilgisayar koruma sistemi; kişisel firewall, müdahale önleme, buffer overflow güvenlik açığı önleme, uygulama ve iletişimin korunması ve virus önleme teknolojilerinden oluşuyor.

BitDefender ‘la yapılan birleşme ile Internet Security Systems, tek noktadan çok kapsamlı masaüstü koruma talebini tamamen karşılayabiliyor. Ürün; farklı katmanların otomatik olarak dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara yönelik tehditleri ortadan önleyeceği şekilde tasarlanmış. IBM ortaklarından Intelligent Connections’ın Teknik Direktörü Eric Eder, “Her tür güvenlik teknolojisini delmek ve firmaların sistemlerine sızmak için sürekli çalışan saldırganlar var. Bu sebeple farklı tehditlere karşı, çok katmanlı korunma sistemi gerekiyor.

Proventis Desktop, tek noktadan ve birleşik yönetimle çok katmanlı güvenlik ihtiyacını karşılıyor, tabiî bu durum da, personel sayısı ve maliyetleri açısından kazanç sağlıyor. Bir tehdit, güvenlik teknolojilerinden herhangi birini geçse bile, hedef bilgisayara ulaşmadan bir seri farklı önleme teknolojisi ile karşılaşıyor. Tek noktadan bu denli güçlü ve kapsamlı bir masaüstü koruma teknolojisini müşterilerimize sunmaktan heyecan duyuyoruz” dedi.

26.11.2006


Sony Vaio kullanıcıları, dikkat!

Sony kendi üretimi olan pillerini aşırı ısındıkları gerekçesiyle toplatıyor. Sony, kendi üretimi olan mevcut lityum iyon dizüstü bilgisayar pillerinin aşırı ısınma vak’aları sebebiyle son kullanıcılara yönelik küresel değişim programı başlattığını açıkladı.

Sony VAIO Avrupa grubu da VGN-FE11S, VGN-FE11M, VGN-FE11H, VGN-FE11SR ve VGN-FE11MR VAIO dizüstü bilgisayar modellerinde kullanılan VGP-BPS2B pilleri ve VGN-T2XP/L, VGN-T2XP/S, VGN-T2XRP/S modellerinde kullanılan VGP-BPS3A pilleri için (seri numarasına göre istisnalar mevcut) “İsteğe Bağlı Pil Değişim Programı”nı uygulama kararı almıştır. Yetkili servislerinden ekstra pil satın alan veya mevcut pilini değiştiren bazı kullanıcılarda da bu pillerin bulunma ihtimali söz konusu. Sony, tüketici odaklı ve şartsız güvenlik anlayışıyla hareket eden bir firma olarak kullanıcılara, sahip oldukları pillerin isteğe bağlı değişim kapsamında olup olmadığını kontrol etmelerini öneriyor. Sony, “İsteğe Bağlı Pil Değişim Programı” kapsamına giren pillerin ve değişim noktalarının kontrol edilebilmesi için Web üzerinden www.vaio-link.com adresinde bir tesbit ve başvuru sayfasını hizmete açtı. İsteğe Bağlı Pil Değişim Programı kapsamında yapılan başvurular Aralık ayı içerisinde cevaplanmaya başlayacak ve talepler pillerin mevcudiyetine göre ve başvuru sırası önceliği esas alınarak değerlendirilecek.

Tüketicilerin söz konusu aşırı ısınma vak’alarından endişe duyabileceklerini varsayarak “İsteğe Bağlı Pil Değişim Programı”nı hayata geçiren Sony, üstün kalitede ürün sunma konusundaki faaliyetlerini sürdürdüğünü ve pil ısınma vak’aları konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek için çalışmalarına devam ettiğini belirtiyor.

26.11.2006


Turkcell’e “En İyi Mobil Uygulama” ödülü

Türkiye’nin önde gelen GSM operatörlerinden biri olan Turkcell, “gnctrkcll Guiness Rekoru” Kampanyası ile Marketing&Management Institute’un düzenlediği “Etkileşimli Pazarlama Ödülleri” kapsamında “En İyi Mobil Uygulama” ödülünün sahibi oldu.

22 Kasım 2006 tarihinde Hilton Convention Center’da düzenlenen ödül töreninde Turkcell adına ödülü gnçtrkcll Program Yöneticisi Dilara Demir aldı. Turkcell ödüle Guinness tarafından Dünyanın En büyük Mozaiği unvanı verilen ve 41 bin 600 parçadan oluşan Türkiye Cumhuriyeti haritası MMS kampanyası ile ulaştı.

“Dünyanın En Büyük Mozaiği” unvanını alan “Guinness Rekoru” kampanyası, “yaratıcı metin yazımı, yaratıcı görsel tasarım, özgün olma, yenilikçi olma, mobil mecrayı etkin kullanabilme ve izinli pazarlama kampanyalarına uygunluk” özellikleriyle ödüle lâyık görüldü.

Turkcell, önceki hafta da Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen “2006 Türk Patent Ödülleri” kapsamında “Marka” dalında “Büyük Ödül”ü kazanmıştı.

Türkiye’nin gençlik kulübü gnçtrkcll üyeleri, 19 Mayıs vesilesiyle, portre fotoğraflarını gönderdikleri resimli mesajlarla (MMS) oluşturdukları dev Türkiye Cumhuriyeti haritası ile Guinness Dünya Rekorunu Türkiye’ye kazandırdılar. Cep telefonlarıyla istedikleri kişinin portre fotoğrafını çekip 2233’e yollayan gnçtrkcll’lilerin fotoğrafları, gnctrkcll web sitesinde yayınlandı ve üyeler kendilerine SMS ile gönderilen referans numarasını siteye girerek Türkiye haritası şeklindeki mozaiğin üzerinde gönderdikleri MMS’i buldular. Türkiye haritası mozaiğine katılan her üyeye ilk 3 resimleri için teşekkür olarak 10’ar kontör hediye edildi. Mozaiğin Guinness tarafından onaylanması için de TEM Stüdyoları’nda, tüm fotoğrafların basılarak parça parça birleştirildiği, basketbol sahası büyüklüğünde dev bir harita oluşturuldu. Gönderilen yüz binlerce MMS’in yer aldığı 41 bin 600 parçadan oluşan, 416.03 m2’lik dev Türkiye mozaiği, 14’er kişilik iki ekip tarafından gece-gündüz çalışılarak üç günde tamamlandı.

26.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004