Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Çalışanlar mutsuz

İş yerlerinde çalışan mutluluğu üzerine yapılan uluslar arası bir araştırma, Türkiye’de çalışanların yarısından azının işlerinde mutlu olduğunu ve çalışanların patronlarının performansını beğenmediğini ortaya koydu.

İnsan kaynakları alanında faaliyet gösteren Kelly Services tarafından 28 ülkede 70 bin çalışanla yapılan ve Kelly Global İşgücü Endeksi adı altında yayınlanan araştırmada, mutluluk oranı en düşük çıkan çalışanlar Türkiye’den çıktı.

Çalışanların mutluluğu açısından Türkiye, 28 ülke arasında yalnızca Rusya ve Macaristan’ı geride bırakarak 26’ıncı olabildi. En mutlu çalışanlar ise Danimarka, Meksika ve İsveç’te.Türkiye’den ankete 1000’i aşkın çalışan katıldı. Türk çalışanlar arasında işlerinde en mutlu olanları; seyahat/eğlence (yüzde 71), profesyonel hizmetler (yüzde 66), ilaç sanayi (yüzde 65) ve eğitim (yüzde 61) dallarında çalışanlar oluşturdu.

Çalışanların gözünde patronların performansı ise ‘’Liderlik ve etkili iş dağıtımında iyi, takım ruhu açısından zayıf’’ olarak değerlendirildi.Patronların yüzde 39’u iyi yapılan işi ya nadiren ödüllendiriyor ya da hiç ödüllendirmiyor. Genç çalışanlar patronlarına daha hoşgörülü bakıyor.

Kadın çalışanlar, erkeklere göre patronlarını daha iyi derecelendiriyor. Çalışanlara göre en iyi patronlar Meksika, ABD ve Kanada’da iken, en kötüleri ise İsveç, İtalya ve Türkiye’de.

Kelly Services Türkiye Genel Müdürü Taylan Kovanlıkaya araştırmanın sonuçlarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ‘’Bu sonuçlar gösteriyor ki, Türkiye’deki pek çok kuruluş çalışanlarını motive edecek iş yeri uygulamaları geliştirme ve iyileştirme ihtiyacı içinde’’ dedi.

/ İSTANBUL

14.12.2006


 

E-devlet 2007’de hizmete girecek

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, vatandaşlara ve şirketlere önemli kolaylıklar sağlayacak e-devlet kapısının, 2007 yılı başında hizmete girmesini beklediklerini bildirdi.

TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfının ortaklaşa düzenlediği 4. e-Türkiye ödülleri ve kongresinin açılışında konuşan Bakan Şener, e-devlet kapısından sunulacak hizmetlerin başlangıçta sınırlı sayıda olmakla birlikte, zaman içerisinde çeşitlenerek yaygınlaşacağını söyledi.

Kurumlar vergisi beyannamelerinin yüzde 69, gelir vergisi beyannamelerinin ise yüzde 55’inin internet üzerinden alınır hale geldiğini anlatan Şener, vergi daireleri aracılığıyla yapılan vergi toplama işlemlerinde işlem başına maliyetin 2 dolar olmasına karşılık, elektronik vergi uygulaması sayesinde 35 cent’e indiğini belirtti.

/ ANKARA

14.12.2006


 

Asgarî ücrette ikinci tur yarın

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, gelecek yıl geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için yarın ikinci kez toplanacak.

TİSK’te gerçekleştirilecek toplantıda, ilk toplantıda alınan karar doğrultusunda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Maliye Bakanlığından istenen ekonomik ve sosyal göstergelerle ilgili değerlendirme yapılacak.

TİSK, asgari ücrette, ‘’Uluslararası rekabet gücünü zayıflatacak, işsizliği ve kayıt dışını büyütecek artışlardan titizlikle kaçınılması’’ gerektiğini savunuyor. Asgari ücretin, ‘’insanca yaşanacak ücret’’ özelliğini koruması gerektiğini belirten TÜRK-İŞ ise net asgari ücretin, en az 605 YTL olarak hesaplanan ‘’açlık sınırına çekilmesini’’ talep ediyor.

SSK verileri, Türkiye’de yaklaşık 7 milyon kayıtlı işçinin yüzde 44’ünün asgari ücretle çalıştığını ya da asgari ücretli olarak gösterildiğini ortaya koyuyor.

/ ANKARA

14.12.2006


 

Ceyhan’da arsa fiyatları 15 kat arttı

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı ile yıldızı parlayan Adana’nın Ceyhan ilçesinde, arsa fiyatlarının 15 katı değer kazandığı, bu durumun arsa spekülatörlerini de hareketlendirdiği bildirildi.

Ceyhan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Duru, 5 büyük firmanın yörede rafineri tesisi kurmak için çalışmalarını sürdürdüğünü, bunlardan her biri 4-5 milyar dolar değerindeki iki petrol rafinerisi için izin alma çalışmalarının son aşamaya geldiğini öğrendiklerini belirtti.

Devasa firmaların yöreye ilgisinin arsa fiyatlarının da katlanmasına yol açtığını ifade eden Duru, BTC ile birlikte yıldızı parlayan Ceyhan’da, daha önce 2 bin YTL’den satılan bir dönüm tarla için bugün yöre halkının 25-30 bin YTL talep ettiğini belirterek, ‘’Bir firmanın hukuk müşaviri ile arsa görmeye gittik. Denize en az 200-250 metre mesafede olan bu arsa için bile sahibi, dönüme 25-30 bin YTL’nin altına düşmedi’’ dedi.

/ ADANA

14.12.2006


 

Anadolu Yaklaşımı KOBİ’lere can simidi olacak

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, Türkiye’de KOBİ’lere yönelik işletme veya yatırım kredilerinin artırılması gerektiğini vurgulayarak, ‘’Büyümenin, ihracatın ve istihdamın esas motoru burası’’ dedi.

KOBİ’lerin borçlarını yeniden yapılandıracak Anadolu Yaklaşımı’nın önemli bir karar olduğunu belirten Koçer, ‘’KOBİ’lerin Türkiye genelinde böyle bir yaklaşım içerisinde, ekonomiye yeniden kazandırılması geç de olsa önemli’’ diye konuştu.

Koçer, şunları dile getirdi: ‘’KOBİ’lere bir şeyler yapmanın vakti geldi. Hala teminat sorununu çözemedik. KOBİ’ler kredi alamıyor. Kredi Garanti Fonunu çok daha öne çıkartmamız, bunları teşvik etmemiz gerekiyor. Büyümenin, ihracatın ve istihdamın esas motoru burası. Türkiye’de esas büyüme KOBİ’lerle gerçekleşecek. Bu tür enstrümanlarla KOBİ’leri desteklemek zorundayız.’’

“EKONOMİ CANLANACAK’’

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu da, finansal sıkıntılardan dolayı son 4 ayda 600-700 civarında üyelerinin iş yerini kapattığını bildirdi. KOBİ’lerin Anadolu Yaklaşımı ile borçlarının yeniden yapılandırılması sayesinde reel sektörün canlanacağını ve işsizliğin azalacağını vurgulayan Küsbeoğlu, ‘’Anadolu Yaklaşımı, geç kalınmasına rağmen iyi bir girişimdir. Bunun ile sanayicimiz nefes alacak, iflasların önüne geçilecektir’’ görüşünü dile getirdi

/ GAZİANTEP

14.12.2006


 

DB: Cari açık azalacak

Dünya Bankası, Türkiye’de cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya oranının 2006’da yüzde 8’e ulaşacağını, ardından 2007’de yüzde 7.5, 2008’de de yüzde 6.4’e gerileyeceğini tahmin etti.

Bankanın yıllık Küresel Ekonomik Beklentiler raporunda, Türkiye’nin 2006 yılı büyümesi ise yüzde 6 olarak tahmin edildi; 2007 ve 2008 içinse yüzde 5’lik büyüme oranları öngörüldü.

Dünya Bankası, Türkiye, Bulgaristan, Macaristan ve Romanya gibi ülkelere güçlü sermaye akışının, özellikle de doğrudan yabancı yatırımların sürmesinin muhtemel olduğuna işaret etti. Yatırımcı ilgisinin AB süreçleriyle bağlantılı olduğunu kaydeden Dünya Bankası ancak yüksek cari açığa sahip ülkelerin olası dalgalanmalara karşı daha hassas olduklarını belirtti.

Dünya Bankası, güçlü iç talebin enflasyonist baskılara ve para politikasında sıkılaştırmaya yol açtığı ülkeler arasında Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Rusya’yı saydı.

/ İSTANBUL

14.12.2006


 

MB rezervi, ABD bonosu

Merkez Bankası, sahip olduğu döviz rezervlerini gelişmiş ülkelerin hazine kağıtlarına yatırarak değerlendiriyor.

Edinilen bilgiye göre, Merkez Bankası, 1 Aralık tarihi itibarı ile 58 milyar 484 milyon dolar olan döviz rezervinin bir kısmını, uluslar arası piyasada en risksiz olarak görülen başta ABD olmak üzere sanayileşmiş ülkelerin hazine bonolarını almak üzere değerlendiriyor.

Merkez bankalarının ABD bonosu tutmayı tercih etmelerinin sebebi, bu ülke bonolarının istendiği anda en kolay yatırım aracı olarak görülmesi ve küresel düzeyde teminat olarak kabul görmesi olarak belirtiliyor.

/ ANKARA

14.12.2006


 

Trakya’da doğal gaz umudu

Merty Energy Ltd. Mühendislik Operasyonlar Müdürü Tayfun Atalay, Edirne’nin Süloğlu ilçesinde açtıkları ‘’Batı Umur-1’’ ve ‘’Arpacı-1’’ kuyularında buldukları doğal gazın ardından, önümüzdeki haftalarda ‘’Köyüstü-1’’ adıyla yeni bir kuyu daha açacaklarını söyledi.

Atalay, Trakya’da açtıkları kuyularda buldukları doğal gazın, kendilerini yeni kuyular açmaya yönelttiğini bildirdi. Açılacak Köyüstü-1 kuyusunun maliyetinin 2,5 milyon doları bulacağını ve bunun ardından açılacak olan ‘Ürün-1’’ kuyusunda gaz buldukları takdirde 4 kuyu için üretim tesisi kuracaklarını kaydetti.

/ EDİRNE

14.12.2006


 

Misstanbul Evleri’ne büyük ilgi

Tüketiciye sunduğu imkânlar sebebiyle diğer konut projelerinden farklı bir yere sahip olan Misstanbul Evleri’ne olan büyük ilgi sürüyor.

İstanbul’un hızla gelişmekte olan yeni çekim merkezi İkitelli – Başakşehir bölgesinde yer alan Misstanbul Evleri, Atatürk Havaalanı’na 20 dakika, çevreyoluna ise 10 dakika mesafede bulunuyor. Araç ve yaya yolları dahil toplam alanın yüzde 87’sinin sosyal donatı ve yeşil alanların oluşturduğu Misstanbul Evleri projesi 24 blokta 936 daireden oluşmakta; 2+1, 3+1, 4+1 ve çatı dubleksler olmak üzere, farklı metrekarelerde (122 m2’den 236 m2’ ye kadar) dört tip konut bulunuyor.

Projenin en dikkat çeken özelliklerinden biri geçmişle modern teknolojiyi ustaca harmanlamış olması. Dış dizaynda geleneksel bir perspektif dikkat çekerken iç dekorasyonda ise modern çağın tüm imkânları en kaliteli biçimde sunuluyor. Misstanbul Evleri, cumbaları ve dış kaplamada kullanılan küfeki taşı nedeniyle Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyor. İstanbul ve yakın çevresindeki ocaklardan elde edilen bu malzeme Mimar Sinan ve diğer Osmanlı mimarlarının eserlerinde daima ana yapı malzemesi olmuş. Daire içlerindeki malzemeler ise piyasanın kendi alanındaki en önemli markalarından yapılmış.

TOKİ iştiraki olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile gelir paylaşımı esasına göre projelendirilen ve Tek Çelik A.Ş. tarafından inşa edilen Misstanbul Evleri’nin resmi teslim tarihi 01 Ocak 2008. Bilgi için Tel: 0 212 671 76 80-81-82

Yeni Asya / İSTANBUL

14.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004