Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Mevlânâ’nın mesajı Kur’ân’dan

Pakistan’da görev yapan Türk eğitim gönüllüleri tarafından, Mevlânâ’nın düşüncelerini Pakistan halkına tanıtmak maksadıyla kurulan Rumi Forum’un, başşehir İslamabad’taki açılış töreninde konuşan Forum Başkanı Harun Köken, “Mevlânâ dünyaya mal olmuş bir düşünce adamıdır, mesajı evrenseldir. Mesajının kaynağı ise, bitmez tükenmez kaynak olan Kur’ân ve Sünnet’ten damıttıklarıdır” dedi.

Rumi Forum Başkanı Harun Köken, “Mevlânâ dünyaya mal olmuş bir düşünce adamıdır, mesajı evrenseldir. Mesajının kaynağı ise bitmez tükenmez kaynak olan Kur’ân ve Sünnet’ten damıttıklarıdır” dedi.

Pakistan’da görev yapan Türk eğitim gönüllüleri tarafından, düşünceleriyle çağları etkileyen Türk ve İslâm düşünürü Mevlânâ Celâlettin Rumî’nin barış, karderşlik ve hoşgörü gibi evrensel düşüncelerini Pakistan halkına tanıtılması amacıyla kurulan Rumi Forum Pakistan’ın başşehri İslamabad’da açıldı. Açılışı iktidar partisi Müslim Lig’in Genel Sekreteri Senatör Müşahit Hüseyin Seyid ve Türkiye Cumhuriyeti İslamabad Büyükelçisi Hasan Kemal Gür yaptı. Rumi Forum’un açılışına siyaset ve akademi dünyasının önemli isimlerinin yanında; Türkiye’den gelen de çok sayıda iş adamı da hazır bulundu.

Açılış töreni Pakistanlı ünlü karii Hıdır Abdurrahman’ın Kur’ân-ı Kerim tilaveti ve duâlarla başladı.

Törende ilk konuşmayı yapan Rumi Forum Başkanı Harun Köken, Rumi Forum’un Mevlânâ’nın evrensel düşünceleri ve Türk tasavvuf anlayışını Pakistan’a yansıtmak amacıyla kurulduğunu ifade etti. Pakistan’ın millî şairi Muhammed İkbal’in ‘Dostumun dili Türkçe lâkin ben bu dili bilmiyorum’ sözüyle konuşmasına başlayan Köken, söyle devam etti; “Rumi Forum Mevlânâ - İkbal buluşmasının somutlaşmış şeklidir. Muhammed İkbal Mevlânâ’yı Pir-i Rumi olarak; kendisinede mürşid-i rumî olarak tanımlıyor. Bizler Rumi Forum ile iki ülke, iki kültür arasında olması gereken bağlantıyı gerçekleştiriyoruz. Rumi Forum’un amacı evrensel değerler ışığı altında toplumsal birliğe katkı sağlamaktır. Mevlânâ dünyaya mal olmuş bir düşünce adamıdır, mesajı evrenseldir. Mesajının kaynağı ise bitmez tükenmez kaynak olan Kur’ân ve Sünnet’ten damıttıklarıdır.”

Mevlânâ’nın hem doğu hem de Batı medeniyetinin kalplerinin anahtarını açmayı başardığını ve bütün dünyanın ortak değeri haline geldiğini ifade eden Köken, “O’na Anadolu ev sahipliği yapmaktadır. Bu Türk milleti için büyük bir onurdur” şeklinde konuştu.

MESAJ İSLÂMIN MESAJIDIR

Pakistan hükümetini temsilen açılışa katılan Müşahit Hüseyin ise Mevlânâ’nın doğu ile batı arasında bir köprü olduğuna değindi. Hüseyin, “Öncelikle Mevlânâ bu topraklarda domuştur. Bu nedenle doğuludur, ancak o aynı zamanda batılıdır da. Evrensel düşüncesiyle doğu ile batıyı bütünleştirmiştir” dedi. Müşahit Hüseyin, İkbal’in Mevlânâ’dan etkilendiğini ve Güney Asya’da İslâmın kılıçla değil, sufilerin çalışmalarıyla yayıldığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Bu nedenlerden dolayı Mevlânâ aynı zamanda bizimdir de. Rumi’nin mesajı sevgi, barış, hoşgörü ve birlikteliktir. Onun mesajı evrenseldir. Bu mesaj kıtaların, kültürlerin ve inançların ötesinde çağları aşan bir düşüncedir. Bu aynı zamanda sevgi ve şefkat dini İslâmın mesajıdır.

Bu arada, Mevlânâ Celâlettin Rumî’nin doğumunun 800. yılı olması sebebiyle UNESCO 2007’yi Rumi yılı ilân etti.

/ İSLAMABAD

17.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mevlânâ’nın mesajı Kur’ân’dan

  Türk-İş: Ayrımcılık yapılıyor

  Blair: KKTC’ye doğrudan uçuş başlatabiliriz

  Erdoğan: Ziyaret bizi memnun etti

  Marjinal ittifak destek bulamadı

  Kutan: Cumhurbaşkanını halk seçsin

  Komisyon, Çelik’i dinleyecek

  CHP önünde ‘başörtüsüne özgürlük’ eylemi

  Hoş görüsü, insanlığın barış anahtarı

  Aksu’dan şehit yakınları ve gazilere yardım talimatı

  AP’li Davies: İzolasyonların kaldırılması gecikti

  DYP’li gençler siyasete hazır

  İstanbul’da “kardeş buluşması”

  Unakıtan: Gelir dağılımında açık bir iyileşme var

  Taarruz uçağı ilk denemede tam not aldı

  Doğuda kış, batıda bahar

  Köprüde onarım çalışması

  Türkiye'deki anne ölümlerinin sebepleri

  Solunum yolları enfeksiyonlarını ciddiye alın


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004