Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak’ta iç savaş var

ABD eski Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak’ta yaşanan çatışmalar için “iç savaş” nitelemesini kullanarak Amerikan ordusunun Irak’taki savaşı kaybetmekte olduğunu söyledi. Irak’taki Amerikan askerlerinin önümüzdeki yıl çekilmesini öneren Powell, Başkan George Bush’un üzerinde durduğu Irak’taki askerlerin sayısını artırma planının da “işe yaramayacağını” kaydetti.

Amerikan CBS televizyonunda katıldığı bir programda soruları cevaplayan eski Dışişleri Bakanı Powell, Irak’taki asker sayısını arttırmanın “vahim ve giderek kötüleşmekte olan durumu” tersine çevirmeye yetmeyeceğini dile getirdi. Özellikle yaz aylarında güvenliğin sağlanması için Irak’a daha fazla asker gönderildiğini kaydeden Powell, Bağdat’a ve ülke geneline yeni askerler gönderilmesinin fayda getirmeyeceğini belirtti.

Daha fazla asker göndermenin, Bağdat’ta “iç savaşı” önlemede yeterli olacağını sanmadığını belirten Powell, aşırı yük altındaki Amerikan ordusunun Irak’a ek asker sevk edebilecek durumda olmadığını söyledi. Kanala açıklamasında “Daha savaşı kaybetmedik; ama kaybediyoruz” ifadesini kullanan Powell, durumu tersine çevirmek için belirlenen stratejileri hayata geçirmek gerektiğini söyledi. Irak stratejisinde değişiklik amaçlayan Başkan George Bush’a sunulan öneriler arasında Irak’taki asker sayısının arttırılması da bulunuyordu.

Donald Rumsfeld’in istifasıyla boşalan Savunma Bakanlığı koltuğuna geçerek bugün göreve başlayacak olana Robert Gates de, Kongre’den onay alabilmek için senatörlerin karşısına çıktığında Irak’ta savaşı kazanmakta olduklarına inanmadığını söylemişti.

Amerika’nın şu anda Irak’ta 140 bin kadar askeri bulunuyor.

/ WASHINGTON

19.12.2006


 

Bush, Irak’a daha fazla asker gönderecek

ABD Başkanı George W. Bush’un, başta başşehir Bağdat olmak üzere Irak’ta güvenliğin artırılması için kısa dönemde bu ülkeye daha fazla asker göndermeyi düşündüğü bildirildi.

ABD medyasındaki haberlerde, Irak politikasındaki değişiklikler üzerinde çalışmayı sürdüren George W. Bush’un, kısa dönemde Irak’a yaklaşık 20-30 bin ABD askeri daha gönderme düşüncesine sıcak baktığı belirtildi. Bush’un, yeni Irak stratejisini yılbaşından sonra açıklaması bekleniyor. ABD’nin Irak’ta halen 140 bine yakın askeri bulunuyor. Irak Çalışma Grubu’nun raporunda ise, Irak’taki ABD muharip güçlerinin 2008 yılı başlarına dek geri çekilmesi tavsiye edilmişti. Bush ise, Irak’tan erken çekilmenin, terör örgütü El Kaide’nin işine yarayacağını düşünüyor. ABD’de kongre seçimini kazanan muhalefetteki Demokrat Parti’den yeni dönemde senato çoğunluk başkanı olarak görev yapması kesinleşen Harry Reid, Irak’taki ABD askeri sayısındaki artışın geçici olması durumunda, bu yöndeki bir karara karşı çıkmayacaklarını söyledi. Bush’un askerî danışmanlarından emekli general Jack Keane ise, Irak’ta güvenlik durumunda ilerleme sağlanması için en az 1.5 yıllık yoğun bir çabaya gerek olduğu görüşünü savundu.

ABD halkının çoğunluğu, ABD askerlerinin aşamalı olarak Irak’tan geri çekilmesini istiyor.

/ WASHINGTON

19.12.2006


 

Filistinli gruplar ateşkeste anlaştı

Filistinli silahlı gruplar, Gazze şeridinde 2 gündür süren çatışmalara ve gerilime son vermek için anlaştı. Filistinli grupların oluşturduğu yüksek konseyin başkanı İbrahim Ebu Naci, AFP muhabirine, ‘’Şiddete son vermek ve ateşkes sağlamak için tüm gruplar anlaştı’’ dedi.

Hamas Sözcüsü İsmail Rıdvan da anlaşmayı doğruladı ve ‘’Çatışmaları durdurmak için anlaşma sağlandı. Anlaşma uyarınca, silâhlı kimseler sokaklarda dolaşmayacak’’ diye konuştu. Adı açıklanmayan bir Hamas yetkilisi de Reuters’a yaptığı açıklamada, tarafların bir ulusal birlik hükümeti oluşturmak için görüşmeler yapılması, silâhlı gösterilere son verilmesi, güvenlik güçlerinin kışlalarına dönmesi, her iki tarafın kaçırdığı kişilerin serbest bırakılması ve bakanlıkların kuşatılmasına son verilmesi konusunda anlaştıklarını söyledi. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın, dün erken seçim kararını açıklaması üzerine rakip gruplar arasında silâhlar konuşmaya başlamıştı.

/ GAZZE

19.12.2006


 

Blair-Abbas görüştü

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin topraklarındaki durumun tehlikeli olduğunu bildirdi. Abbas, İngiltere Başbakanı Tony Blair ile Batı Şeria’nın Ramallah şehrindeki görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Filistin-İsrail anlaşmazlığında bir çözüme ulaşmak için uluslar arası çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile görüşmeye hazır olduğunu belirten Abbas, Blair’e erken seçim planlarını gerçekleştireceğini söylediğini bildirdi. Blair de yaptığı açıklamada, Abbas’ın tarihî olarak nitelendirdiği konuşmasında erken seçim çağrısında bulunmasından dolayı tebrik etti. Uluslar arası toplumun erken seçim çağrısından dolayı Abbas’ın arkasında seferber olması gerektiğini belirten Blair, gelecek haftaların Ortadoğu için kritik olacağını ifade etti.

/ RAMALLAH

19.12.2006


 

Guantanamo’dan 18 tutsak salındı

ABD’nin, Küba’daki Guantanamo Üssü’ndeki tutsaklardan 18’ini ülkelerine iade ettiği bildirildi.

Pentagon Sözcüsü Chito Pepler, bu kişilerin Cuma günü Afganistan, Yemen, Kazakistan, Libya ve Bangladeş’e gönderildiklerini söyledi. Bunların arasında 1 Yemenli’nin şartsız serbest bırakıldığı, diğerlerinin ise ülkelerinin yetkililerine teslim edildiği belirtildi. Guantonamo Üssü’nden, açıldığı 2002’den bu yana 380 tutsak salıverildi. Üsteki cezaevinde hâlâ El Kaide ve Taliban ile bağlantılsı olduğu iddiasıyla 395 kişinin tutulduğu belirtiliyor.

/ SAN JUAN

19.12.2006


 

Endonezya’da deprem: 4 ölü

Endonezya’nın Sumatra Adası’nı vuran Richter ölçeğiyle 5.7 şiddetindeki depremde 4 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce ev zarar gördü.

Yerel saatle 04.39’da yerin 17.7 kilometre altında meydana gelen depremin merkez üssünün, Sibolga’nın 150 kilometre güneydoğusu olduğu belirtildi. Güney ve Batı Sumatra sınırındaki Panyabungan’da bir köyde evleri yıkılan 4 kişilik bir ailenin hayatını kaybettiği bildirildi. Yerel emniyet müdürü Rudi Sumarardiyanto yaptığı açıklamada, depremde çok sayıda evin zarar gördüğünü ve depremin ardından toprak kaymalarının yaşandığı karayollarının da kullanılamadığını kaydetti.

/ CAKARTA

19.12.2006


 

Independent, Bush ve Blair’i eleştirdi

İngiliz Independent gazetesi başyazısında halen Ortadoğu turundaki Blair’i, dış politikası yüzünden eleştirdi.

“Bay Blair bize sürekli Irak’ın demokratik şekilde seçilmiş hükümetine saygının görevimiz olduğuna ilişkin dersler veriyor. Bay Blair ve müttefiki Başkan Bush’un dış politikası, Ortadoğu’da bir yangın başlattı. Bu yangın, iki lider görevden ayrıldıktan sonra da uzun süre devam edecek.”

19.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004