Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Güler: Doğalgaza zam yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ‘’Doğalgaza zam yok, elektrik olayını ise çok yakından takip ediyoruz’’ dedi. Bakan Güler, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü sosyal tesislerinde kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.

Güler, bir gazetecinin “Elektrik ve doğalgaza zam olacak mı?’’ sorusuna, “Dolar düşüşte, dolayısıyla doğalgaza zam yok. Elektrik olayını ise çok yakından takip ediyoruz. Değişen ortamda bütün şartları takip ediyoruz. Çünkü çok dinamik bir ortam’’ cevabını verdi.Türkiye’nin elektriği en ucuz kullanan ülkelerden biri olduğunu söyleyen Bakan Güler, Avrupa’da konutlarda elektrik fiyatı ortalamasının euroo üzerinden kilovat saatte 23.6 cent iken, Türkiye’de 8 cent civarında olduğunu, Avrupa’da 8.6 olan sanayi elektriği ortalamasının ise Türkiye’de 5.5 cent olduğunu söyledi. Bakan Güler, göreve geldiklerinden bugüne kadar elektrik üretiminde yüzde 35 artış sağladıklarını, elektrikte ithalatını sona erdirdiklerine ve elektrik satmaya başladıklarını belirtti. Yaklaşık 4 yıldır elektriğe zam yapmadıklarını, bunun da enflasyon üzerinde çok olumlu bir etkisinin bulunduğunu belirten Güler, ‘’Enerji fiyatlarını düşük tutarak sanayi sektörüne 10 milyar YTL, konuta da 5 milyar YTL civarında katkıda bulunduk’’ dedi.

/ ANKARA

19.12.2006


 

İslâmî Bankalara gayrimüslim ilgisi

İngiliz yayın kuruluşu BBC, İngiltere’de pek çok gayri müslimin, ahlâkî gerekçelerle İslâmî bankalarda hesap açtırdıklarını öne sürdü.

Haberde, bu tür bir bankada hesap açtıran 25 yaşındaki Ammei Dellaway ile yapılmış bir röportaja da yer verildi. Dellaway, hesap açtırmak için bir İslâmî bankayı tercih etme sebebini; ‘’Bankada yatan parasının zararlı işlerde kullanılmadığını bilmenin rahatlığı’’ olarak açıkladı.

‘’Kariyerimin başında olduğum için henüz çok fazla param yok’’ diyen Dellaway, ‘’Ama olduğu kadarının ahlâkî yollarda kullanıldığını bilmek istiyorum. Hesabımdaki paranın dolaylı yollardan da olsa, bir Afrika ülkesine giden silâhları finanse ettiğini düşünmekten nefret ediyorum’’ diye konuştu.

Dellaway’ın yalnız olmadığını, son günlerde faizsiz hesaplara ilginin giderek arttığını duyuran BBC, Lloyds TSB bankasının İslami Finans bölümü başkanı Paul Sherrin’in da bu durumu doğruladığına dikkat çekti. Sherrin’in şunları kaydetti: ‘’İslâmî banka hesaplarına ilgi dünyanın her yerinde giderek artıyor. Örneğin Malezya’da da İslâmî bankalarda hesap açtıranların yüzde 25’i gayri müslim. İngiltere’de bu tür hesaplara ilginin bu düzeyde olduğunu söyleyemeyiz, ama giderek büyüdüğünü söyleyebiliriz. İnsanlar paralarının faiz getirmeyeceğini ve gayri ahlâkî bir yolda kullanılmadığını bilmek istiyor.’’

Bu tür bankacılık kuralları arasında, paranın ahlâkî yatırımlara yönlendirilmesine çalışılması da bulunuyor. Para; alkol, tütün ürünleri, silâh, kumar ve pornografi endüstrisi gibi alanlara yatırılamıyor.

/ LONDRA

19.12.2006


 

Akaryakıt sektörü büyüteç altında

Maliye Bakanlığı denetim birimlerinin TBMM Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu Raporunda adı geçen firmalarda başlattığı kaçakçılık incelemesi, vergi incelemesine dönüştürüldü.

TBMM Araştırma Komisyonunun hazırladığı raporda kaçakçılık yaptığı iddia edilen ya da konuyla ilişkilendirilen 70 firma için, Maliye Bakanlığından inceleme talebinde bulunuldu.

Talep üzerine Şubat ayında söz konusu firmalar nezdinde incelemeler başlatan, maliye müfettişleri, hesap uzmanları ve gelirler kontrolörleri, kaçakçılık incelemelerinde mal hareketlerinde takip sorunu ile karşı karşıya kaldı.

Denetim birimlerinin başvurusunda, akaryakıt kaçakçılığı raporunda konu edilen mal hareketlerinin tesbitinin Gümrük İdaresince yapılarak, Maliye Bakanlığına iletilmesi talep edildi. Gümrüklerden gelen cevapta ise, kaçakçılık iddialarına konu mal hareketlerinin 3. ülkelerden teyit edilmesi gerektiği, bunun ise zaman aldığı bildirildi. Gümrüklerin, mal hareketleri konusunda istenen bilgiyi verememesi üzerine Maliye Bakanlığı denetim birimleri, yaklaşık 70 firmada başlattıkları kaçakçılık araştırmasını, yoğunlaştırılmış sektörel vergi incelemesine dönüştürdü.

Yetkililer, ‘’Vergi incelemeleri tamamlandığında, raporları hemen yazmayıp, 1 yıl kadar bir süre Gümrüklerden mal hareketi bilgilerini bekleyeceğiz. Bu süreçte bilgiler gelirse, kaçakçılık incelemesine dönüş yapacağız’’ dediler.

TBMM Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu Başkanı Vahit Kiler, son 2 yılda sadece evraka dayalı olarak, devletin 10 katrilyon liranın (10 milyar YTL) üzerinde vergi kaybı bulunduğunu söylemişti.

/ ANKARA

19.12.2006


 

Asgarî ücret 2 yılda yüzde 14 eridi

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmada, asgari ücretin, ‘’asgari geçim haddi karşısında yüzde 14 eridiği savunuldu.

Birleşik Metal-İş Araştırma Dairesi tarafından, asgarî ücretin ‘’asgari geçim haddi’’ karşısındaki durumu karşılaştırıldı.

Araştırmaya göre, 2002 yılının Aralık ayında TÜİK Asgari Geçim Haddi’nin yüzde 56’sı olarak belirlenen asgari ücret, 2003 yılının Aralık ayında yüzde 57, 2004 yılı Aralık ayında yüzde 75 düzeyine çıktı. Son 2 yıldaki kayıplarla bu oranın yüzde 65 düzeyine çekildi.

Asgari ücret 2005 yılı Aralık ayında bir önceki yıla göre yüzde 10,03 oranında artarken, aynı dönemde asgari geçim haddinin yüzde 20,41 oranında arttığı belirtilen araştırmada, bu kayba, 2006 yılı verilerinin eklenmesi ile kayıp oranının yüzde 14’e ulaştığı dile getirildi.

Değerlendirmede, Türkiye’de kayıtlı çalışan ücretlilerin yüzde 44’ünün asgari ücretli göründüğü ve belirlenecek rakamın yoksullukla mücadele açısından kritik bir öneme sahip olacağı belirtildi.

/ ANKARA

19.12.2006


 

“Daha fazla yatırım yapın”

Uluslararası Para Fonu (IMF), Körfez ülkelerinin rekor seviyelerdeki petrol gelirlerinden yatırıma daha fazla pay ayırmasını istedi.

IMF Başkan Vekili Takatoshi Kato, yaptığı açıklamada, Körfez ülkelerinin artan petrol gelirlerinden daha fazla miktarı altyapı, eğitim ve sağlık yatırımlarına ayırmasını gerektiğini belirtti. Kato, bu ülkelerin yatırımlara daha fazla kaynak aktarmasının küresel ticaret dengesizliklerini azaltabileceğini vurguladı.

IMF, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Umman’ın 2006 yılı toplam cari işlemler fazlasının 239 milyar dolar olacağını, bunun Çin’in 184 milyar dolar olması beklenen cari işlemler fazlasını dahi aşacağını hesaplıyor.

/ DUBAI

19.12.2006


 

Sektörlerin yatırım politikaları araştırılacak

TÜBİTAK tarafından sektörlere özel platform oluşturulması ile önümüzdeki yıldan itibaren hayata geçecek ‘’Teknoloji Platformları’’ projesi ile sektörlerin yatırım politikalarının araştırılacağı bildirildi.

TÜBİTAK Bilim Teknoloji Politikaları Dairesi Başkanı Serhat Çakır, ‘’Teknoloji Platformları’’ projesi ile sektör temsilcilerinden oluşturulan platformlarla, sektörlerin neye yatırım yapılması gerektiği ve hangi konularda rekabet gücünün artırılması için yatırıma dayalı politikaları geliştirici araştırmalar yapılacağını belirtti.

/ MERSİN

19.12.2006


 

TMO fındık fiyatını yükseltemedi

Fındık Üreticileri Sendikası (FINDIK-SEN) Genel Başkanı Kutsi Yaşar, fındık alımlarında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) görevlendirilmesine rağmen serbest piyasada fındık fiyatlarında üretici lehine artış olmadığını savundu.

Yaşar, 2006 ürünü fındık alım kampanyasında TMO’nun bugüne kadar yaklaşık 150 bin ton, FİSKOBİRLİK’in ise 50 bin ton ürün aldığını, piyasadan 200 bin ton dolayında bir ürünün çekildiğini belirtti. TMO yetkililerinin, bir miktar daha alım yapacakları yönünde açıklama da yaptığını ifade eden Yaşar, “İktidarın, fındık alımlarında TMO’yu görevlendirmesine rağmen serbest piyasada fındık fiyatlarında üretici lehine artış olmamıştır. Ürününü düşük fiyattan satan üretici mağdur olmuştur’’ dedi.

/ GİRESUN

19.12.2006


 

Türkiye'de 43 kişiye 1 memur düşüyor

Türkiye’de 43 kişiye, 1 memur düşüyor. Devlet Bakanı Ali Babacan, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan’ın soru önergesine verdiği yazılı cevapta Türkiye’deki memur sayısının, mezkûr kurumlar bazında, mahallî idareler hariç, Temmuz 2006 itibariyle 1 milyon 687 bin 759 olduğunu bildirdi. Babacan, yaklaşık 43 kişiye 1 memur düştüğünü ifade etti.

Ali Babacan’ın verdiği bilgiye göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinde 1 milyon 865 bin 118, özel bütçeli idarelerde 109 bin 673, özel bütçeli diğer idarelerde 30 bin 423, düzenleyici ve denetleyici kurumlarda 3 bin 737 ve sosyal güvenlik kurumlarında 39 bin 202 olmak üzere toplam 2 milyon 48 bin 153 memur kadrosu bulunuyor.

Genel ve özel bütçe kapsamında yer alan kurumlardaki memurların, aile yardımı ödeneği dahil, kişisel ve fiili çalışmaya bağlı ödemeleri hariç ortalama net maaşı Kasım 2006 itibariyle 995 YTL.

/ ANKARA

19.12.2006


 

MNG: Mekke’ye kargo hizmetimiz yok

MNG Kargo, bazı kişilerin MNG Kargo adına hacı adaylarından kargo kabul ettiklerini bildiren el ilanları dağıttıklarını, ancak Mekke ve Medine’ye kargo ulaştırma hizmetlerinin bulunmadığını açıkladı.

MNG Kargo, vatandaşları konuyla ilgili olarak gazete ilanıyla uyardı. İlanda, şunlar kaydedildi: ‘’Bazı kötü niyetli kişilerin MNG Kargo adına hacı adaylarımızdan kargo kabul ettiklerine dair el ilanları dağıttıkları belirlenmiştir. MNG Kargo olarak Mekke ve Medine’den doğrudan ya da dolaylı olarak Türkiye’ye kargo ulaştırma hizmetimiz yoktur.’’

/ İSTANBUL

19.12.2006


 

İhlâs, Türkiye’de Zahav üretecek

İhlas Motor ile Zahav Automobile International Limited unvanlı firmayla, Zahav marka motorlu araçların Türkiye’de üretilip pazarlanması konusunda ön anlaşma imzalandı.

İhlas Holding’den borsaya yapılan açıklamada, bağlı ortaklarından yüzde 61.95 hissesine sahip oldukları İhlas Motor AŞ’nin, İngiliz Virgin adalarında tescilli, Zahav Automobile International Limited unvanlı firma ile Çin’de de aynı marka ile üretimi yapılan Zahav marka motorlu araçların Türkiye’de üretilip pazarlanması konusunda bir ön anlaşma imzaladığı bildirildi.

Şirketin 6 ay içinde kurulması hedeflenirken, yatırım tutarının 55 milyon dolar olması tahmin ediliyor.

/ İSTANBUL

19.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004