Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

İstanbul’da Şam geçidi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Şam Valiliği’nin ortaklaşa düzenlediği “Şam Kültür Günleri” İstanbul’da başladı. Büyükşehir Belediyesi ve Şam Valiliği’nin destek verdiği faaliyetlerin, ortak tarihi ve kültürel geçmişi bulunan iki ülke kültürlerinin birbirini daha yakından tanımaları ve yakınlaşmalarını amaçladığı bildirildi.

“Şam Kültür Günleri”, İBB Başkanlık makamında Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Şam Valisi Bişr El Sabban’ın “Kardeş Şehir Protokolü”nü imzalaması ile başladı. Ardından Cemal Reşit Rey Konser Salonunda resepsiyon verildi. Şam Fotoğraf Sergisi, Şam Sokağı, Modern Resim ve Heykel Sergisi açılışları da yine dün gerçekleştirildi.

Taksim Meydanı’nda kurulan “Şam Çadırı”nda da geleneksel Şam sokağında yer alan tüm etnik ögelere yer verilecek. Suriyeli ünlü ressam Ahmad Moualla’ nın resim sergisi ise Kültür Günleri kapsamında Artist San’at Galerisi’nde san’atseverlerin ilgisine sunulacak. Ünlü san’atçıların konserlerinin yanı sıra konferanslar, fotoğraf ve resim sergileri, film gösterimleri ve Şam mutfağından örneklerin yer aldığı Kültür Günleri, ücretsiz gerçekleştirilecek.

“Şam’da İstanbul Kültür Günleri” özellikle tarihî, coğrafî ve jeopolitik konumu, farklı din ve kültürleri bünyesinde barındırabilme özellikleri ile birbiriyle büyük benzerlikler gösteren İstanbul ve Şam arasındaki dostluğun, kültürel, ticari işbirliğinin ve turizmin gelişmesi yolunda büyük bir adım olmuştu. İstanbul ve Şam’ın Kardeş Şehir olması gündeme gelmiş ve hazırlıklara başlanılmıştı.

Bu arada birçok faaliyetin gerçekleşeceği Geleneksel Şam Sokağı’nın kurulum çalışmaları Taksim Gezi Parkı’nda sürüyor. Geleneksel Şam Sokağı Proje Koordinatörü Fıraras Dehnı, bu proje ile Türkiye ile Şam arasındaki ilişkileri daha da geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Dehnı, tarihi Şam Mahallesi’ni temsil eden bu yapının Şam’ın çeşitli kültürel dokularını Türk halkına sunacağını ifade etti.

19.12.2006


 

Osmanlı’nın son mührü Topkapı Sarayı’na

Sultan Vahdettin’in altın ‘Saltanat Mührü’ açık arttırmadan çekildi. 140 bin YTL’den açılışı yapılacak olan mührün Topkapı Sarayı’na verilmesi istendi.

Portakal San’at ve Kültür Evi’nin düzenlediği yeni yıl müzayedesinde Osmanlı Devleti’nin son padişahı Vahdettin’in Sultan Mührü (Mühr-i Hümayun) açık arttırmadan çekildi. İstanbul Conrad Otel’de düzenlenen müzayedenin açılış konuşmasını yapan Raffi Portakal, mührün mukayese edilecek bir örneği olmadığından müzayededen çekilmesini istedi. Portakal, “Bu mührü satın alan Topkapı Sarayı’na hediye etsin diye düşünüyordum. Diğer sultan mühürleri müzelerde yer alıyor. Vahdettin giderken mührünü de yanında götürdüğü için daha sonra akrabalarına kalmış. Bu mührü Topkapı Sarayı’na kazandırmak için çalışmalarımız sürüyor. Onun için müzayededen çekiyoruz” dedi.

Müzayedede en yüksek fiyat, İbrahim Çallı’nın “Maşlahlı Kadınların Büyükada Sefası” isimli tablosuna verildi. Tabloyu 500 bin YTL ile Nuri Özaltın satın aldı. Merhum Başbakan Adnan Menderes ve eşi Berin Menderes’e ait aile mücevheratı, Menderes’in çocuklarının da onayı ile açık arttırma ile satışa çıkarıldı. Skyblue Topaz ve Pırlantalı Yüzük 4 bin 500 YTL, safir ve pırlanta bir çift kol düğmesi ile frak yaka düğmesi 900 bin YTL, altın gerdanlık takımı 9 bin 500 YTL, pırlantalı ve mineli broş 13 bin YTL, altın tabaka 7 bin 500 YTL, altın tabaka 8 bin YTL, başka bir altın tabaka 8 bin YTL, tek taş yüzük 11 bin YTL, çift pırlanta küpe 12 bin 500 YTL, bir çift pırlantalı iğne 7 bin YTL, altın kıravat iğnesi 4 bin 500 YTL, bir çift zümrüt ve elmaslı küpe ise 9 bin 500 YTL’ye alıcı buldu. Bir çoğunu Mustafa Özkan’ın satın aldığı Menderes’e ait eşyaların tamamı toplam 62 bin YTL’ye satıldı. Müzayede ayrıca 2 adet Kâbe örtüsü fragmanı 75 bin YTL, işleme kabe anahtarı muhafazası ise 100 bin YTL’ye satıldı.

Müzayedede ayrıca Halife Abdülmecid imzalı Yavuz Sultan Selim portresi, son Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa için özel yapılmış işlemeli levhalar, saray ressamı Fausto Zonaro’nun “İstanbullu Hanım” portresi yer aldı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinden ise 1950-1960 yılları arasında başbakanlık yapan Adnan Menderes ve eşi Berin Menderes’e ait aile mücevherlerinin yanı sıra klasik ve modern Türk resminin önemli ressamlarının tabloları açık artırmaya çıktı. Türk hat san’atının ustaları Hafız Osman, Kazasker, Mustafa İzzet, Hasan Rıza, Bakkal Arif ketebeli levhalar, Kanuni Sultan Süleyman tuğralı secere, Sultan I. Abdülhamid’e ait tuğralı berat-ı hümayunlar, tombak ve tuğralı gümüş eserler müzayedenin eserleri içinde yer aldı.

Müzayedenin devam ettiği öğrenildi.

19.12.2006


 

“İpek Yolu”nda final

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl ilk kez düzenlediği Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, Tayyare Kültür Merkezi’nde (TKM) düzenlenen ödül töreniyle sona erdi.

. Dalibor Mataniç’in yönetmenliğini yaptığı Hırvatistan yapımı ‘’Seni Seviyorum (Volim Te)’’, ‘’Halk Jürisi Ödülü’’ne, Deepa Mehta’nın yönetmenliğini yaptığı Hindistan-Kanada ortak yapımı ‘’Su (Water)’’ ise ‘’Sinema Yazarları Ödülü’’ne lâyık görüldü.

Festival başkanı Burçak Evren, törende yaptığı konuşmada, 20 ülkeden 40 filmin gösterildiği festivalin diğer şehirlere öncü olması dileğinde bulunarak, festivalin başarısını, san’atçılar ve Bursalılar’ın takdir edeceğini söyledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Festival Onursal Başkanı Hikmet Şahin ise festivalin başarılı geçtiğine inandığını belirterek, festivalin her geçen yıl daha da iyi olacağını bildirdi. Festivalle değişik medeniyetlerin buluştuğunu belirten Şahin, festivalin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

19.12.2006


 

Sinema tarihle “İmparatorluklar”da buluştu

Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfının (TÜRSAK) düzenlediği ‘’9. İstanbul Uluslararası Sinema-Tarih Buluşması’’ başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde, ‘’İmparatorluklar’’ ana temasıyla gerçekleştirilen festival kapsamında, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda ödül töreni düzenlendi. Törende, sinema san’atçısı Hülya Koçyiğit, tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık ve Macar yönetmen Marta Meszaros’a onur ödülü verildi. Festivalin, hafta boyunca sinema salonlarında izleyicilerle buluşacak 51 filmlik bir gösterim programı bulunuyor.

19.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004