Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Filistin’de birlik mesajı

Filistin Başbakanı İsmail Haniye, Filistin halkının birlik içinde kalacağını ve iç mücadelelere sürüklenmeyeceğini söyledi.Haniye, “Bu halk işgale ve saldırılara karşı birlik içinde kalacak ve iç mücadelelerle yolundan çıkmayacaktır. Halkımız işleri rayına koyacak ve yeniden haklarını geri almak ve özgürlüğünü elde etmek için dâvâsına odaklanacaktır” diye konuştu.

Filistin Başbakanı İsmail Haniye, Filistin halkının birlik içinde kalacağını ve iç mücadelelere sürüklenmeyeceğini söyledi.

Haniye, televizyonda yaptığı açıklamada, "Bu halk işgale ve saldırılara karşı birlik içinde kalacak ve iç mücadelelerle yolundan çıkmayacaktır. Halkımız, işleri rayına koyacak ve yeniden haklarını geri almak ve özgürlüğünü elde etmek için davasına odaklanacaktır" diye konuştu.

Filistinlileri itidalli olmaya ve silaha başvurmamaya çağıran Haniye, "Tek bir damla Filistinli kanı bizim için değerlidir ve Filistin kanı sadece toprağımızı savunmak için dökülmelidir. Hepimiz aynı gemideyiz" dedi.

Bugünkü ölümlerle, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın erken seçim çağrısında bulunmasından sonra başlayan Filistinliler arasındaki mücadelede hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 11'e çıktı.

Bu arada, Haniye aynı açıklamasında, Abbas'ı Mart ayından beri Hamas hükümetini tecrit etmeye katkıda bulunmakla suçladı. Abbas'ın erken seçim çağrısında bulunarak ''siyasi bir bomba attığını'' ifade eden Haniye, Abbas'ın erken seçim planının, anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Haniye, "Hükümete geldiğimizden beri mali ve ekonomik abluka ve siyasi tecritle karşı karşıyayız. Abbas bu 9 ay boyunca tek bir kez bile hükümetle bir araya gelmedi. Çıktığı gezilere tek bir bakanı bile götürmedi. Bu dışlama, hükümeti siyaseten tecritin bir parçasıdır" dedi. Haniye, iktidara geldiklerinde beri 100 karar aldıklarını ancak bunlardan sadece 24'ünün Abbas tarafından onaylandığını kaydetti.

Haniye, parasız ve medya üzerinde denetimi olmayan bir hükümeti ele aldıklarını da belirterek, Hamas'ın 1967'de işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve Filistin devletinin kurulmasına izin vermesi halinde 10 hatta 20 yıllık bir yenilenebilir ateşkesi kabul etmeye hazır olduğunu da bildirdi.

Filistin Başbakanı, konuşmasında ABD'yi de Hamas yönetimindeki Filistin hükümetini devirmeye çalışmakla suçladı. Haniye, ''Bu hükümeti devirmek ve çökmesini sağlamlak için doğrudan bir hüküm vardı ve Amerikalılar bu politikanın arkasında'' dedi.

/ GAZZE

21.12.2006


 

Filistin’e İKÖ reçetesi

İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Filistin Başbakanı İsmail Haniye ile Gazze’deki Başbakanlık Ofisi nde görüştü. Haniye ve İhsanoğlu, ortak düzenledikleri basın toplantısında, ateşkesin Filistin’in geleceği için yararlı olacağını dile getirdi.

Filistin Başbakanı İsmail Haniye, toplantıda “İlk defa İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri bölgemizi ziyaret ediyor. İhsanoğlu’nun bu ziyaretinden ve İKÖ’nün Filistin sorunları ile yakından ilgilenmesinden mutluluk duyuyoruz” dedi. Filistin’de imzalanan ateşkese de değinen Haniye, İçişleri Bakanlığı’nın ateşkese uyulmasını takip edeceğini ve Filistin’in tekrar güvenliğe kavuşacağını söyledi. Haniye, “İhsanoğlu önce Cumhurbaşkanı Abbas ile görüştü şimdi de bizimle. Biz ateşkes konusunda anlaştık Kendisine de buradaki durum hakkında bilgi verdik. İKÖ ile ilişkilerimiz her zamanki gibi çok iyi” şeklinde konuştu.

İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da Filistin’1n sorunlarını beraberce hızlı bir şekilde çözmeye çalışacaklarını vurgulayarak, “Bizim Filistin ile ilgili 3 maddelik bir projemiz var. Birincisi Filistin’in güvenliğe kavuşması ve gidişatın netleşmesi. İkincisi bağımsız bir komisyon kurulması ve üçüncüsü Filistin tarafının isteklerinin tespiti ve bizim yapabileceklerimizin belirlenmesi” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

/ GAZZE

21.12.2006


 

Bush'tan ilk itiraf

ABD Başkanı Bush Washington Post’a verdiği demeçte ilk kez Amerikan askerlerinin Irak’ta kazanmadığını söyledi. Bush, gazetenin “Savaş kazanılıyor mu?” sorusunu Genelkurmay Başkanı Peter Race’in “Kazanmıyoruz, kaybetmiyoruz” cevabını tekrarlayarak cevapladı.

Amerikan yönetimi, Irak’ta asker sayısını artırmayı tasarlıyor. Washington Post gazetesinin internet sitesindeki habere göre, Başkan George Bush, yeni Savunma Bakanı Robert Gates’i konuyu inceleyerek rapor hazırlamakla görevlendirdi. Bu arada, Bush’un Washington Post’a demecinde ilk kez Amerikan askerlerinin Irak’ta kazanmadığını söylediğine dikkat çekildi. ABD’nin, 2003’te başlayan ve yaklaşık 3 bin Amerikan askerinin öldüğü bildirilen Irak savaşını kaybettiği ifadesini de kullanmayan Bush’un, gazetenin ‘’savaş kazanılıyor mu?’’ sorusuna Genelkurmay Başkanı Peter Race’in bir cümlesini yineleyerek cevap verdiği belirtildi.

/ WASHINGTON

21.12.2006


 

Musa’dan Lahud’a destek

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud’un Kasım 2007’de sona erecek görev süresinin sonuna kadar makamında kalması gerektiğini söyledi.

Lübnan’daki siyasi krize çözüm bulmak için Beyrut’ta arabuluculuk çalışmaları yürüten Musa, Lahud ile görüşmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, “Başkan Lahud, görev süresinin sonuna kadar makamında kalmalı ve bu süreye saygı duyulmalı” ifadesini kullandı. Musa, Suriye yanlısı olarak tanınan Lahud’un yerine kimin geleceğine de daha sonra uzlaşmayla karar verilmesi gerektiğini belirtti. Lahud’un görev süresi, Suriye tarafından dikte edilen anayasal bir değişiklikle, Eylül 2004’te 3 yıllığına uzatılmıştı. Lübnan’da devlet başkanları, milletvekilleri tarafından seçiliyor. Suriye karşıtı çoğunluk, 2005’ten beri Lahud’un istifa etmesini isterken, Lahud, “görevinde kalacağını” söylüyor..

/ BEYRUT

21.12.2006


 

Danimarka’da Kur’ân’a büyük ilgi

Danimarka’da Kur’ân-ı Kerim’e giderek artan ilgi olduğu ve Danimarka diline yapılan çevirilerinin en çok aranan Noel hediyelerinin başında geldiği bildirildi.

Hıristiyan Kristelig Dagbladet gazetesindeki haberde, Kur’ân’ın Danimarka diline yapılan 5 bin adet çevirisinin 1 ay içinde tükendiği ve en iyi satışlar listesinde de ikinci sıraya yerleştiği belirtildi.

İslâm dini uzmanı Jörgen Baek Simonsen, okurların Kur’ân’a ilgisinin artışını, krize yol açan karikatürlerin yayımlanmasından sonra İslâm dininin gündeme taşınmasına bağlıyor.

Danimarkalı araştırmacı, karikatür krizinden sonraki dönemde İslâm ya da Müslümanlara değinmeden ne bir haber okunabildiğini ne de dinlenebildiğini de belirterek, “Bu da Kur’ân’da ne yazdığını bilme arzusunu açıklıyor” diyor.

Danimarka gazetesi Jyllands-Posten’de Eylül 2005’te yayımlanan karikatürler daha sonra Avrupa’daki diğer gazeteler tarafından da yayımlanmıştı. Karikatürler, İslâm ülkelerinin tepkisini çekmiş, Danimarka’ya karşı protestoları ve boykotları da beraberinde getirmişti.

/ KOPENHAG

21.12.2006


 

Ek askere Amerikalı komutanlar da soğuk

ABD’nin, özellikleBağdat’ın güvenliğinin sağlanması amacıyla bir süre için Irak’a daha fazla asker göndermesi konusunda Beyaz Saray’da yapılan çalışmalar, Amerikalı komutanlarındesteğini alamadı.

Başkan George Bush’un, Irak’a ilave birlikler gönderilmesi seçeneği üzerinde durduğu, Beyaz Saray tarafından resmen doğrulandı. Ancak medyada verilen haberlerde, silâhlı kuvvetler üst kademesinin, asker artırımı konusundaki kaygı ve çekincelerini yönetime ilettiği bildirildi. Buna göre en üst düzey komutanlar, başarı şansı olan bir hedefin açıkça ortaya konulmadığı bir ortamda Irak’a dahafazla asker gönderilmesinin, yarardan fazla zarar getirebileceği görüşünü taşıyor. Medyadaki haberlere göre ordu, Irak’ta asker artırımının, ABD birliklerine yöneltilen saldırıları daha da yoğunlaştırmasından endişe duyuyor. ABD, bu yaz da Bağdat’a binlerce ilave asker göndermiş, ancak hem düzenlenen saldırılarda, hem de mezhepler arası çatışmalarda artış gözlenmişti. Ayrıca Irak’ta esas yükü çeken Kara Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri’nin, bu ülkeye gönderecek ilave birlik bulmakta büyük sıkıntı çekeceği kaydedildi. Bush yönetimi içindeki muhafazakar çevreler ise Irak’a 20-30 bin ilave asker gönderilerek, direnisçilere karşı büyük bir operasyon düzenlenmesini savunuyor. ABD’nin Irak’ta halen yaklaşık 140 bin askeri bulunuyor.

Başkan Bush, yeni Irak politikasını yıl başından sonra açıklayacak.

/ WASHINGTON

21.12.2006


 

Gates ayağının tozuyla Irak’ta

ABD’nin yeni Savunma Bakanı Robert Gates, yemin ederek göreve başladıktan 2 gün sonra Irak’ı ziyaret ediyor. Başşehir Bağdat’a gelen Gates, ziyareti sırasında Amerikalı komutanlarla bir araya gelecek ve “ABD ne kazanıyor ne kaybediyor” dediği savaşı yerinde görecek.

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) eski başkanı Robert Gates’in (63) ziyaretinin, Irak’ta şiddetin rekor düzeyde arttığını bildiren yeni Pentagon raporunun ardından yapıldığına dikkat çekildi. ABD Başkanı George Bush’un da yeni yılın başında ABD’nin yeni Irak stratejisini açıklaması bekleniyor.

Amerikan askerleri arasında intihar salgını

Bu arada, Irak’taki Amerikan askerleri arasında intihar oranının 2005’te, bir yıl öncesine göre iki kat arttığı ve savaşın başladığı yıldaki oranı geçtiği bildirildi. Amerikan askeri tıp uzmanlarının açıklamalarına göre, Irak’ta geçen yıl 22 Amerikan askeri kendi canına kıydı. Irak’ta geçen yıl Amerikan askerleri arasındaki intihar oranının yüz binde 19.9, 2004’te yüz binde 10.5 ve ABD’nin Irak’ı işgal ettiği 2003’te ise yüz binde 18.8 olduğu belirtildi.

Öte yandan açıklanan bu rakamların sadece Amerikan ordusunun kara birliklerindeki askerleri kapsadığı ve deniz piyadeleri gibi diğer birimlerdeki askerleri içermediği kaydedildi. Irak’taki Amerikan askerlerinin ruhsal sağlığıyla ilgili çalışmaya ilişkin basın toplantısı düzenleyen Amerikalı Yarbay Kevin Kiley, intihar oranının yıldan yıla değiştiğini ve rakamları yorumlamak için erken olduğunu söyledi.Yarbay Kiley, elde edilen rakamlarla askerlerin durumuna ilişkin bir bağlantı da kurmadıklarını belirtirken, askerler arasındaki intihar oranının aynı yaş ve cinsiyetteki siviller arasındaki orandan daha az olduğu ifadesini de kullandı.

/ BAĞDAT

21.12.2006


 

Zevahiri Filistin seçimlerine karşı çıktı

Terör örgütü El Kaide’nin lideri Usame Bin Ladin’in yardımcısı Eyman el Zevahiri, Filistin’de kurtuluşun yolunun “seçim değil, cihat olduğunu” ileri sürdü.

Zevahiri, El Cezire televizyonunun dün yayımladığı bir video kasetinde, Filistin’de seçimlerin “kurtuluşu” sağlamayacağını öne sürerek, “Cihattan başka her yol bizi sadece kayıp ve yenilgiye götürür” dedi. Zehaviri, “Laik anayasaya ya da Filistin’i Yahudilere verme kararlarına dayalı seçimlerle İslâm topraklarını kurtarmaya çalışanlar, bir avuç bile Filistin toprağını kurtaramayacaklardır” diye konuştu. El Cezire televizyonu, daha sonra kasetten daha uzun bölümler yayımlayacağını bildirdi. Riyad, Sünnileri destekleyeceğini yalanladı.

/ KAHİRE

21.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004