Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

TRT’den “Mevlânâ” belgeseli

TRT, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (UNESCO) kararı gereği 2007 yılında kutlanacak olan Mevlânâ’nın 800. Doğum Yıldönümü faaliyetleri için çekimleri yaklaşık bir yıl süren “Mevlânâ Celaleddini Rumi” adlı belgesel hazırladı.

“Mevlânâ Celaleddin Rumi” belgeselinin yönetmeni Tülay Akça, 2007’nin, Mevlânâ’nın 800. doğum yıldönümü olarak üye ülkeler tarafından kutlanması için UNESCO’nun tavsiye kararı aldığını hatırlattı.

2007 Mevlânâ Yılı için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli kuruluşların çok ciddi hazırlıkları olduğunu ifade eden Akça, “TRT de bu hazırlıklara bir prestij projesiyle katkıda bulunmayı amaçladı” dedi.

Bu projenin, Mevlânâ Celaleddini Rumi adlı belgesel olduğunu belirten Akça, belgesel için Başbakanlık Tanıtma Fonu’ndan da destek aldıklarını, yaklaşık bir yıl önce başlanan belgeselin çekimlerinin tamamlandığını bildirdi.

Belgesel filmde, Mevlânâ’nın hayatı ve felsefesinin anlatıldığını vurgulayan Akça, şunları kaydetti:

“Yurt içi ve dışına yönelik bir belgesel oldu. Belgeselimiz Mevlânâ’nın hayatı ve felsefesini anlatıyor. Ayrıca film, Mevlânâ’nın günümüz dünyasındaki etkilerini de konu alıyor. Almanya ve Afganistan’ın da aralarında bulunduğu,

Türkiye ile birlikte toplam 5 ülkede çekimler, röportajlar yaptık. Son olarak 17 Aralıktaki Şeb-i Arus törenlerinde yaptığımız çekimlerle, çekim işi bütünüyle tamamlandı.”

Akça, bu belgeselde, “Asırlar öncesinden gelen çağrı, günümüz modern insanının hangi ihtiyacına karşılık geliyor, hangi sorularına cevap veriyor, bu kadar farklı ülkelerden, farklı kültürlerden insanları cezbetmesinin altında yatan nedir?” sorularının peşine düştüklerini, bu soruların cevabını aradıklarını ifade etti.

BELGESEL İLK KEZ PARİS’TE GÖSTERİLECEK

Bu soruların cevabının aslında, Mevlânâ’nın en temel eseri olarak bilinen Mesnevi’de gizli olduğu kanaatine vardıklarını belirten Akça, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabii bu belgeselden çıkan Mevlânâ ile ilgili ana fikir, belki birkaç cümlede özetlenebilir, ancak bu, belgeselin izlenmesiyle daha güzel öğrenilebilecek. Montaj aşamasının ardından filmimiz vizyona hazır hale gelecek. Halen üzerinde çalışıyoruz. 2007 Nisan ayında, İran ve Afganistan ile birlikte Dışişleri Bakanlığımız, Paris’te UNESCO genel merkezinde tam gün süren ortak bir açılış programı yapmak için çalışmalarını sürdürüyor. Belgesel, ilk olarak Paris’teki UNESCO’nun genel merkezinde yapılacak bu törende gösterilecek.”Belgeselin 52 dakikadan oluştuğunu dile getiren Akça, aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığının yurt dışında gerçekleştireceği tanıtım faaliyetlerinin açılışlarında da gösterileceğini sözlerine ekledi.

21.12.2006


 

14 eser, 2007 sonunda bitiyor

Gaziantep’te, vakıflara ait 14 eserin restorasyonunun 2007 yılı sonunda bitirilmesi ve turizme kazandırılması planlanıyor. Gaziantep’te mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait 600 tane yapı bulunuyor.

Hüseyin Paşa, Boyacı, Ali Nacar, Hacı Veli, Nuri Mehmet Paşa, Ömeriye, Tahtani, Kozluca camileri ile Pişirici Mescidi, Tahmis Kahvesi yanındaki tarihi Mevlevihane, Et Hali, Buğday Hanı, Nizip ilçesi Çarşı Camii ve Oğuzeli ilçesi Çaybaşı Camii ile mülkiyeti vakıflara ait olmayan ancak tarihi niteliği bulunan Bekirbey Camii ise restorasyonu devam eden tarihi yapılar. Çalışmalarla tarihi yapıların bakım ve onarımlarının yapılarak gelecek kuşaklara taşınması ve turizme kazandırılması amaçlanıyor.

Yaklaşık 13 milyon YTL bütçe ayrılan restorasyon çalışmalarında, 2007 önemli bir yıl olacak. Tarihi Pişirici Mescidi’nin bakım ve onarımı bitme noktasına gelirken, restorasyonu Mart 2007’de tamamlanacak tarihi Mevlevihane’nin Anadolu İslam Eserleri Müzesi olarak faaliyete geçirilmesi düşünülüyor.

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, kurulacak müzede Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait tescilli tarihi eserler sergilenecek.

Nisan ya da Mayıs ayı sonunda açılması planlanan müzede ayrıca, her ilden tarihi ve kültürel özelliği bulunan bir halı ve kilimde bu müzede teşhir edilecek.

21.12.2006


 

İstanbul’da Şam Sokağı

Taksim Meydanına kurulan Şam Sokağında Şam’ın meşhur yemekleri sergilendi ve misafirlere yemeklerden tatma imkânı sağlandı.

Birçok çeşidinin bulunduğu yemekler meze çeşitleri ve kebaplar ağırlıklıydı. Ayrıca Şam tatlıları da Şam mutfağının en önde gelen bölümüydü. Ziyaretçileri Arap müzikleri eşliğinde karşılayan Şam Sokağında ayrıca halı dokuma tezgâhları, camilerde kullanılan kapı minyatürleri ve cam işlemeciliğiyle ilgili yerler de vardı. Şam Sokağına İstanbul’da yaşayan Araplar ve İstanbullulardan ilgi büyüktü. Ayrıca Arapça bilenlere daha bir ilgi gösteriliyordu.

Naciye KAYNAK

21.12.2006


 

“Çöp Kutusu”ndan birincilik çıktı

Tekofaks Panasonic tarafından Türkiye Bilim Merkezi Vakfı işbirliğiyle bu yıl ilk kez düzenlenen “Çocuk Gözüyle Yaşam” kısa film yarışmasında FMV Özel Işık İlköğretim Okulu, “Çöp Kutusu” adlı filmle birinci oldu.

İstanbul ve Kocaeli illerinden 49 ilköğretim okulunun toplam 81 projeyle katıldığı “Çocuk Gözüyle Yaşam” kısa film yarışmasında dereceye girenlere ödülleri, Şişli Belediyesi Bilim Merkezinde düzenlenen törenle verildi.

Törende konuşan Tekofaks Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bermek, eğitim, sanat ve kültürel faaliyetlerinin toplumların kalkınmasında ekonomik kalkınma kadar önem taşıdığını belirterek, toplumların dünyadaki saygınlığının bunlarla ölçüldüğünü kaydetti.

Bermek, dünyadaki çevre sorunlarına da dikkati çekerek, herkesin çevreye duyarlılık göstermesi gerektiğini belirtti.

Tekofaks Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Karagülle de şirket olarak kısa film yarışmasını, bu konuya ilgi gösteren gençleri teşvik etmek amacıyla düzenlediklerini söyledi.

Bunun bir yarışma olduğunu, ancak asıl amaçlarının, çocukların yaptıkları bu işten mutluluk duymaları olduğunu vurgulayan Karagülle, şirket olarak bu tür faaliyetleri desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.

Yarışma jüri üyesi san’atçı Ayla Algan da yarışmaya katılan eserlerin arasından seçme yapmanın kendileri için çok zor olduğunu belirterek, “Dereceye girmek kadar, yarışmaya katılıp bir şeyler yapmak ve yaptığından mutlu olmak da çok önemli. Yarışmaya katılanları kutluyorum. Her oluşumda onların yanında olduğumu duyuruyorum” dedi. Törende daha sonra, ilköğretim okulu 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin kendi ekipleriyle hazırladıkları 81 projeden dereceye girenlere ödül ve sertifikaları verildi.

Kısa film yarışmasında “Çöp Kutusu” adlı filmle birinci olan FMV Özel Işık İlköğretim Okulu öğrencilerine ödülü Ayhan Bermek, “Güneşten Önce Uyanmak” adlı filmle ikinci olan Ulaşlı Nuri Bermek İlköğretim Okulu öğrencilerine ödüllerini

Sinan Karagülle, “Irmak Ağacı” adlı filmle üçüncü olan Irmak Okulları öğrencilerine ise ödüllerini İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin verdi.

Yarışmada birinci seçilen “Çöp Kutusu” filminin, “New Vision” Avrupa film yarışmasında Türkiye’yi temsil edeceği de bildirildi

21.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004