Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Anayasa Mahkemesi âdil davranmadı

İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği (İSMMMD) Meslekte Birlik Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Abdülaziz Ural, Anayasa Mahkemesinin 5510 sayılı ‘’Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun bazı maddelerini iptal ederek, Anayasanın eşitlik ilkesini göz ardı ettiğini ve memurlar lehine düzenleme istediğini öne sürdü.

Ural yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin kararın hukuki dayanağı olmadığını savunarak, iptal kararının geri çekilerek yeniden bir düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti.

Yasa ile prime tabi her türlü kazançtan ödeme alınması öngörülürken memurların böyle bir yükümlülükten çıkarılmasının, kararın Anayasaya aykırılığını ortaya koyduğunu ifade eden Ural, serbest çalışanlarla ilgili Sosyal Güvenlik Destekleme Priminin iptal kararına katılmakla birlikte, bağımlı çalışan emeklilerle serbest çalışanlar arasında da bir ayrımcılık oluşturulduğunu öne sürdü.

SSK ve Bağ-Kur’lular için ağız ve diş tedavisi masrafının yarısının ödeneceğine dair 63. maddenin (d) bendinin kamu görevlileri yönünden yürürlüğünü durduran Anayasa Mahkemesinin, aynı hükmü işçi ve esnaf yönünden uygun bulmasının hukuki açıdan tartışılır olduğuna dikkat çeken Ural, diğer taraftan mahkemenin serbest çalışanlar yönünden iş göremezlik ödeneği ödeme şartlarını düzenleyen hükmünü de iptal etmesini anlayamadıklarını kaydetti. Ural, Anayasa Mahkemesinin 5510 sayılı ‘’Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun bazı maddelerini iptal ederek, Anayasanın eşitlik ilkesini göz ardı ettiğini ve memurlar lehine düzenleme istediğini belirtti.

23.12.2006


 

Sosyal güvenlik yasası ertelenmeli

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bazı maddeleri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Sosyal Güvenlik reformu yasasının makul bir süre ertelenmesi gerektiğini vurguladı.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’ı Hazine Müsteşarlığındaki makamında ziyaret eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bazı maddeleri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Sosyal Güvenlik reformu yasasının makul bir süre ertelenmesi gerektiğini vurgularken, bu konuda, çalışanlar arasında ( Emekli sandığı, Bağ-Kur ve SSK çalışanları) birlik ve beraberliği bozmayacak, onları aynı standarda geçirecek bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

/ ANKARA

23.12.2006


 

“Eşitliği göz önüne aldık”

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, bazı hükümleri iptal edilen Sosyal Güvenlik Yasası ile ilgili olarak, “Anayasa Mahkemesi eşitliği göz önüne almıştır” dedi.

Tuğcu, TÜSİAD kokteylinde gazetecilerin Sosyal Güvenlik Yasası’nın Anayasa Mahkemesi tarafından bazı maddelerinin iptal edilmesine yönelik soruları üzerine, “Gerekçeli kararda söyleyeceğiz söyleyeceğimizi... Anayasa Mahkemesi, her zaman eşitliği göz önüne almıştır. Gerekçeli kararı bekleyin” dedi.

/ ANKARA

23.12.2006


 

Tarımda kaygı verici durum yok

Mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen hava sıcaklıkları, tarım ve hayvancılık sektöründe değişik yorumlara sebep oluyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği konunun, ‘’abartıldığını’’ belirtirken, bazı sanayiciler ‘’kaygı verici’’ bulduklarını söylediler.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar bu konuda abartılı yorumların yapıldığını kaydetti. Son günlerde değişik kesimlerden temsilcilerin doğru olmayan rakamlar üzerinde değerlendirmeler yaptığını savunan Bayraktar, anormal iklim şartlarının tarıma etkisiyle ilgili bir araştırma yaptırdıklarını ifade ederek, şöyle dedi: ‘’Tarımsal üretimde, kısa vadede kaygı verici bir durum görmüyorum. Önümüzdeki yıl; buğday, ekmek, süt fiyatları artacak iddiaları inandırıcı değil. Bunlar üzerinde çok fazla konuşmak istemiyorum. Bu konuda yapılan yorumları abartılı buluyorum. Spekülasyona neden olacak, bilimsel verilere dayanmayan açıklamalardan kaçınmalıyız. Üzerinden yorum yapılan bir çok rakamın yanlış olduğunu görüyoruz. Sağlam verilere dayanmayan açıklamaları kabul etmiyoruz. Yapılan açıklama topluma zarar veriyorsa, bunun vicdani sorumluluğu da vardır. Enine boyuna araştırmadan açıklama yapmamalıyız.’’

Bayraktar, gerçek rakamları ortaya koymak amacıyla yaptırdıkları araştırmayı kısa sürede kamuoyuna açıklayacaklarını da sözlerine ekledi.

/ İZMİR

23.12.2006


 

Esnafa 5 milyar YTL’lik kredi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, AKP döneminde esnafa kullandırılan kredi miktarının “5 milyar 292 milyon YTL” olduğunu söyledi.

Genel Kurulda bakanlığının bütçesi üzerinde konuşan Ali Coşkun, 2002 yılında 4 bin olan KOBİ sayısını 57 bine çıkardıklarını, hedeflerinin bu sayıyı 200 bine çıkarmak olduğunu söyledi. Büyümenin itici gücünün sanayi olduğunu ifade eden Ali Coşkun, işsizlikle mücadelede önemli adımlar attıklarını da dile getirdi. Coşkun “Bizim dönemimizde 2.9 milyon kişi resmen kayıtlı olarak işe döndü. Kayıtdışı çalışanlarla birlikte 4 milyona yakın kişi doğrudan işe başladı bu bir rekordur” dedi.

Hükümetin esnaf ve sanatkârlara önem verdiğini söyleyen Coşkun, önceki iktidar döneminde esnafa 159 trilyon lira kredi ayrıldığını, bunun 90 trilyon lirasını kullandırdığını kaydetti. Coşkun, “Hükümetimiz döneminde kullanılan kredi miktarı 5 milyar 292 milyon YTL’dir. Hala esnaf gerekli desteği almadı derseniz yanlış olur” ifadesini kullandı.

/ ANKARA

23.12.2006


 

Maliyeden san’atçılara sıkı takip

Maliye Bakanlığı, Kurban Bayramı ve yılbaşı gecesi Antalya’da sahneye çıkacak san’atçılar ile ligin ikinci yarısına hazırlanan futbol takımlarının konakladığı otel, tatil köyleri ve diğer tesisleri takibe aldı.

Antalya Vergi Dairesi Başkanı Mahmut Sütçü, gazete, dergi ve çeşitli internet siteleri ile turistik tesislerin internet sitelerinden elde ettikleri bilgiler doğrultusunda, Kurban Bayramı ve yılbaşında Antalya’da 40’dan fazla sanatçının sahneye çıkacağını tesbit ettiklerini söyledi.

Sütçü, san’atçıların beyan ettikleri sahne ücretleri ile otel ve tatil köylerinde vergi denetim elemanları tarafından hasılat tespiti yapılacağını kaydetti.

Sütçü, Ramazan Bayramında yaptıkları denetimlerde, san’atçı ve menajerlerinin 1 milyon 635 bin 214 YTL beyanda bulunduklarını, otel ve tatil köylerinde ise 10 milyon 499 bin 923 YTL hasılat tesbiti gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Bu arada yerli ve yabancı futbol kulüplerinin, kamp yapmak için Antalya’ya gelmeye başladıklarını anlatan Sütçü, amaçlarının futbol takımlarının otel ve tesislere ne kadar hasılat bıraktıklarını belirlemek olduğunu söyledi.

/ ANTALYA

23.12.2006


 

Deprem, sanayiyi de vuracak

Marmara Denizindeki muhtemel en az 7 büyüklüğündeki depremden etkilenmesi beklenen ve sanayinin kalbinin attığı İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Sakarya, devlet kasasına giren her 100 YTL’nin 57,3 YTL’sini karşılarken, ilk 100 büyük sanayi kuruluşundan 67’sine de ev sahipliği yapıyor.

Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Celal Şengör, Prof. Dr. Okan Tüysüz ve Prof. Dr. Haluk Eyidoğan’dan oluşan İstanbul Teknik Üniversitesi Deprem Bilgilendirme Grubu, Marmara Denizi’ndeki olası en az 7 büyüklüğündeki depremden etkilenmesi beklenen ve sanayinin kalbinin attığı İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Sakarya’da, ciddi ve güvenilir envanter bulunmaması nedeniyle sanayinin ne kadarının depremden hangi oranda etkilenebileceğinin saptanamadığını bildirdi. ‘’Ülke sanayi tesislerinin yarısına yakınının bulunduğu Marmara Bölgesinde, ekonomik kaybın çok büyük olacağı açıktır” denilen açıklamada, nüfus yoğunluklarıyla da dikkati çeken illerin, devlet kasasına giren her 100 YTL’nin 57,3 YTL’sini karşıladığı kaydedilirken, ilk 100 büyük sanayi kuruluşundan 67’sine de ev sahipliği yaptığıda belirtildi.

/ BURSA

23.12.2006


 

Tüketici hâlâ kötümser

Yıla yüzde 101.74 gibi yüksek bir seviyeden başlayan ve temmuz ayında yüzde 88.6’yla dibe vuran tüketici güveni, kasımda yüzde 1.95 oranında artarak 93.35’e çıktı.

Ancak yine de tüketici kötümserlikten kurtulamadı. Merkez Bankası ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ortaklaşa yaptığı Aylık Tüketici Eğilim Anketi’nin Kasım ayı sonuçları açıklandı. Buna göre 100’ün üzerindeyken tüketici güvenindeki iyimserliği, 100’ün altındayken kötümserliği 100’deyken ise ne iyimser ne de kötümser duruma işaret eden güven endeksi kasımda 93.35 olarak hesaplandı.

Tüketici güveninin Kasım’da yüzde 1.95 oranında artmasında, tüketicilerin mevcut ve gelecek dönem satın alma güçlerine, gelecek dönem genel ekonomik duruma ve iş bulma imkânlarıyla mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğuna dair değerlendirmelerinin iyileşmesinden kaynaklandığı belirlendi.

/ ANKARA

23.12.2006


 

Yılın ticarî araç ödülü Ford’a

Ford Otosan Kocaeli Fabrikasında üretilen ve ‘’2007 Yılının Uluslararası Ticari Aracı’’ seçilen 6. nesil Ford Transit’in ödülü, çalışanlar adına Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’a verildi.

Ford Otosan’dan yapılan açıklamaya göre, ödül Ford Otosan’ın olağan yönetim kurulu toplantısı sonrası düzenlenen törenle, Ford Avrupa Başkanı John Fleming tarafından, Ford Otosan çalışanlarını temsilen Koç Holding Şeref Başkanı Ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Rahmi Koç’a sunuldu.

Koç, burada yaptığı konuşmada, Ford Transit’in yılın ticari aracı seçilmesindeki en önemli etkenlerden birinin, onun üretiminde payı bulunan çalışanları olduğunu belirterek, ‘’Onlar adına bu ödülü almaktan mutluluk ve gurur duyuyorum’’ dedi.

Yeni Asya / İSTANBUL

23.12.2006


 

Meslekî eğitime önem vermeliyiz

Rumelili İş Adamları ve Yöneticileri Derneği (RUMELİSİAD)Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, son yıllarda Türk işadamlarının Balkan ülkelerine yatırımlarını kaydırmasının Türkiye açısından kayıp gibi görünse de, uluslararası rekabet şartları için aslında olumlu olduğunu söyledi.

Varlık, artık yatırımların yerel değil global olarak düşünülmesinin de gayet normal olduğunu, çünkü oralardaki maliyet ve yatırım avantajları nedeniyle dünya ile rekabete devam edilebildiğini belirtti.

“Nitelikli ve meslek bilgisi olan eleman açığımız çok fazla” diyen Varlık, “Meslek sahibi teknik eleman konusu Türkiye de bir problem. Okullarımız artık eskisi gibi değil. Bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Mutlaka insana yatırım yapılmalı” şeklinde konuştu.

Hüseyin HİÇDURMAZ / BURSA

23.12.2006


 

Turkcell, Arabistan’a teklif verecek

Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ, Suudi Arabistan’da üçüncü mobil iletişim ihalesine teklif verilmesini kararlaştırdı.

Turkcell’den İMKB’ye yapılan açıklamada, şirket Yönetim Kurulu’nun önceki günkü toplantısında, Suudi Arabistan’da gerçekleştirilecek olan üçüncü mobil iletişim ihalesine katılmak amacıyla gerekli çalışmaların yapılarak teklif verilmesine karar verildiği belirtildi.

/ İSTANBUL

23.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004