Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush’a kendi partisi de karşı

ABD Başkanı George W. Bush, yeni Irak politikasını açıklamaya hazırlanırken, Bush’un Bağdat’a 30 bin Amerikan askeri daha gönderme planının kendi partisi tarafından da desteklenmediği belirtildi.

ABD’nin Irak’taki kayıplarının 3 bini bulması kamuoyunda sıkıntı oluştururken, Amerikan kongresinin her iki kanadında da Demokrat Parti’nin çoğunlukta olduğu bir durumda Bush’un 30 bin ek asker gönderme planına kuşkuyla bakılıyor. Yönetime yakınlığıyla bilinen muhafazakar gazeteci Robert Novak’ın Washington Post’ta yer alan bir yazısına göre, Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen Senatörlerinden Chuck Hagel, Bush’un Irak’a 30 bin asker gönderme planı için ‘’Alice harikalar diyarında’’ benzetmesi yaptı. Hagel, ‘’Ben Irak’a ek asker gönderilmesine kesinlikle karşıyım’’ dedi. Novak yazısında, Irak’a ek asker gönderme planının Senato’dan geçmesinin zor olduğuna işaret etti.

Cumhuriyetçi Parti içinde bir tek Senatör John McCain, ek asker planını destekleyenlerin başını çeken isim olarak ortaya çıkıyor. McCain, 24 Aralıktaki Noel tatilinden önce bir grup kongre üyesiyle birlikte Irak’a giderek ‘’keşifte’’ bulunmuştu. McCain’in, Irak’a ek asker gönderilmesi önerisine desteği, bu gezinin ardından daha da kuvvetlenmiş görünüyor.

Bu hafta kongrenin tatilden dönmesiyle birlikte McCain kendisini bu konuda, Senato’daki Cumhuriyetçi Partili azınlık içinde de azınlık olarak bulacak. Vietnam gazisi McCain, ayrıca 2008 yılında Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olarak öne çıkıyor. Gözlemcilere göre 49’u Cumhuriyetçi Partili olan 100 üyeli Senato’dan, Bush’un ek asker gönderme planına, sadece 12 Cumhuriyetçi Partili Senatör destek veriyor. McCain’in Irak’a düzenlediği keşif ziyaretinin ardından, bu ziyarete katılan Senatörler Lindsey Graham ve Senatör Joe Lieberman da ek asker projesine destek verdi.

Connecticut’ta Demokrat Parti’den Senatör adaylığını kaybedince bağımsız olarak seçime giren ve kendisini artık ‘’bağımsız demokrat’’ olarak niteleyen Lieberman, Cumhuriyetçi Partili Başkan Bush’un politikalarına paralel tutumuyla dikkat çekiyor. Senato’nun Demokrat Partili kanadına gelince, Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin Başkanı Joe Biden, Irak’a ek asker planını, partisinin sadece karşı çıkmakla kalmayıp bloke de edeceğini bildirdi.

Biden, gelecek hafta Senato’da, Irak Savaşı ile ilgili üç hafta sürecek bir oturum başlatıyor. ABD’nin şu anda Irak’ta 140 bin askeri bulunuyor.

/ WASHINGTON

03.01.2007


 

Amerikalılar 2007’de felâket bekliyor

ABD’de yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, Amerikalılar bu yıl birçok felâketle karşılaşmayı bekliyor. Yeni yıldan beklentileri sorulan Amerikalıların çoğu bu soruya, ‘’yeni bir terörist saldırı, küresel ısınmayla bunalmış bir dünya, tabiî felâketlerle gelecek ölüm ve yıkım’’ cevabını verdi.

Bir grup Amerikalı ise ülkelerinin İran ve Kuzey Kore ile bu ülkelerin nükleer silâh elde etme çabaları sebebiyle savaşa gireceğini söyledi. Ankete katılanların büyük çoğunluğu ABD Kongresinin federal asgarî ücreti artıracağına inandığını, üçte biri ise kansere çare bulunacağı umudu taşıdığını belirtti. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı ve AOL News tarafından ortak yapılan bir ankete göre, her 10 Amerikalıdan 6’sı, ABD’nin bu yıl bir terörist saldırının hedefi olmasını ve dünyanın herhangi bir yerinde biyolojik veya nükleer silâhlarla bir saldırı beklediğini söyledi.

Ankete katılanların yüzde 70’i, ABD’nin büyük bir tabiî felâketle karşılaşacağını ve küresel ısınmanın daha da kötüleşeceğini söyledi. Katılımcıların sadece yüzde 29’u, ABD’nin Irak’tan askerlerini çekeceğine inandığını kaydetti. Ankete göre Amerikan halkının yüzde 40’ı, nükleer silâh elde etme çabaları sebebiyle İran ile, yüzde 26’sı ise aynı sebeple Kuzey Kore ile savaşa girileceğine inanıyor. İlginç cevaplardan birini de İsa Mesih’in geleceğine inananlar verdi. Ankete katılanların yüzde 25’i 2007’de İsa Mesih’in yeniden dirileceğine inandığını belirtti.

/ WASHINGTON

03.01.2007


 

Endonezya’da uçak düştü: 90 ölü

Kaybolduğu bildirilen Endonezya yolcu uçağının düştüğü, uçaktaki 12 kişinin kurtulduğu, 90 kişinin öldüğü bildirildi. Sulavesi Adası polis yetkilisi Albay Genot Hariyanto, yerel Adam Air Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının dün Sulavesi Adası’nın dağlık bir bölgesine düştüğünü söyledi.

Uçaktakilerden 12’sinin kurtulduğunu, 90’ının öldüğünü bildiren Adam Air sözcüsü ise kurtulanların ne durumda olduklarının bilinmediğini söyledi.

Yetkililer, kaza yerine giden kurtarma ekiplerinin kurtulanlara ulaşmaya çalıştığını belirtti. 17 yaşındaki uçakta 6 kişilik mürettebat ve 11’i çocuk 96 yolcu bulunuyordu. ABD Büyükelçiliği yetkilileri, uçaktakilerden 3’ünün ABD vatandaşı olduğunu bildirdi.

/ CAKARTA

03.01.2007


 

Küba: Saddam’ın idamı meşrû değil

Küba, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in idamını meşrû bulmadığını bildirdi.

Küba Resmî Ulusal Enformasyon Ajansı tarafından yayınlanan Kübü Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Saddam Hüseyin’in idam edilmesinin, milyonlarca kişinin sürgüne gönderildiği ya da hayatı kaybettiği, iç kaosa sürüklenen bir ülkede gayrimeşru bir hareket olduğu ifade edildi.

Küba’nın, ABD tarafından sürdürülen sert savaş sebebiyle ölüm cezasını henüz yürürlükten kaldırmadığı bilgisinin de yer aldığı açıklamada, ‘’Bununla beraber, işgalci güç tarafından işlenen bu suikastle ilgili görüş bildirmek ahlâkî görevimizdir’’ denildi.

/ HAVANA

03.01.2007


 

Bolivya’dan ABD’ye vize

Bolivya hükümeti, ülkeye girecek ABD vatandaşlarına vize alma zorunluluğu getirdi.

Hükümetin önceki gün aldığı karara göre, ABD’nin yanı sıra Sırbistan, Karadağ ve Kıbrıs Rum Kesimi’ne de vize zorunluluğu getirildi.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, kararla ilgili yaptığı açıklamada, ‘’Küçük bir ülkeyiz ama bizim de başkaları kadar gururumuz var. Bu, bir onur meselesi olarak, karşılıklılık ilkesine göre alınması gereken bir karardır’’ dedi. Şubat 2006’da Morales’in Sosyalizme Doğru Hareket Partisi’nden Bolivya Kongre üyesi bayan Senatör Leonilda Zurita’nın ABD vizesi iptal edilmişti. Zurita, ABD’nin vizesinin iptaline gerekçe olarak, terörist faaliyetlerle ilişkisini gösterdiğini belirtmiş ve böyle bir ilişkisi olduğunu reddetmişti.

Morales ayrıca ABD vatandaşlarına vize konmasına güvenlik kaygılarını da gerekçe gösterdi. Mart 2006’da bir Amerikalı hakkında, başkent La Paz’da iki küçük otele bomba konması ve 7 kişinin yaralanması ile ilgili olarak dava açılmıştı. Bolivya ile ABD arasındaki ilişkiler, Morales’in ABD karşıtı Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ve Küba Devlet Başkanı Fidel Castro ile yakın ilişkileri sebebiyle de gergin durumda.

/ LA PAZ

03.01.2007


 

Kuyruklu yalan: ABD, idamı ertelemeye çalışmış!

ABD’nin, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in idam cezasının infazını ertelemeye çalıştığı öne sürüldü.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Iraklı yetkili, Reuters’a yaptığı açıklamada, ‘’ABD’lilerin, Saddam’ın hemen idam edilmesini istemediğini ve cezasının infazının 2 hafta ertelenmesini istediklerini’’ söyledi.

ABD Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın, geçen Cuma günü Irak Başbakanı Nuri El Maliki’ye, aralarında Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin imzasını taşıyan kararname ve başbakanın imzasını taşıyan idam müzekkeresinin bulunduğu kilit öneme sahip belgeler hazırlanmadığı sürece Saddam’ı teslim etmeyeceğini söylediğini belirten yetkili, ‘’Ancak ABD’lilerin, başbakanlık makamının istenilen tüm belgeleri hazırlaması ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin çok ısrarlı olduğunu görmeleri üzerine fikir değiştirdiğini’’ ileri sürdü.

Iraklı hükümet kaynakları, ABD birliklerinin Saddam’ı, idam edilmeden önce son anda teslim ettiklerini bildirmişlerdi.

/ BAĞDAT

03.01.2007


 

Gazze’de 1 haftalık sessizlik bozuldu

Gazze Şeridi’nde, rakip Filistinli gruplar arasında çatışmaların yeniden başladığı bildirildi.

Gazze şehri yakınlarındaki Cebaliye mülteci kampındaki çatışmalar, Hamas ile El Fetih arasındaki 1 haftalık sessizliği bozdu. Güvenlik yetkilileri, çatışmalarda en 2 kişinin yaralandığını ve bu arada bazı Hamas ve El Fetih eylemcilerinin de kaçırıldığını bildirdiler.

/ GAZZE

03.01.2007


 

Irak’ta savaşın bedelini siviller ödüyor

Irak’ta geçen yıl silâhlı çatışma ve saldırılarda toplam 16 bin 273 asker, polis ve sivilin öldüğü bildirildi.

Irak Savunma, İçişleri ve Sağlık Bakanlıklarının kayıtlarına göre, geçen yıl 14 bin 298 sivil, bin 348 polis ve 627 asker halyatını yitirdi. Birleşmiş Milletler ise, geçen yıl her gün 100 kadar Iraklı’nın öldüğünü bildirmişti.

/ BAĞDAT

03.01.2007


 

Ahmedinejad: İran, nükleer planlarına devam edecek

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin nükleer planlarına devam edeceğini belirterek, İran’a yaptırım uygulamayı öngören BM kararının “geçersiz’’ olduğunu söyledi.

Ahmedinejad, Ahvaz şehrindeki bir mitingde yaptığı ve televizyondan yayımlanan konuşmasında, “İran ulusu akıllıdır ve nükleer planlarına sadık kalacaktır, bunu tam anlamıyla savunmaya hazırdır’’ dedi.

Ahmedinejad, “İran’ın nükleer faaliyetine karşı olan BM kararının İranlılar için geçerliliği olmadığını’’ da belirtti.

/ TAHRAN

03.01.2007


 

Saddam’ın idamı tehlikeli dönemeç

Financial Times gazetesi başyazısında, “Saddam Hüseyin’in asılması Irak’ta mezhep savaşının tehlikeli bir dönemeci” görüşünü dile getirerek, “Nuri el Maliki li-derliğindeki görünüşte demokrat yeni hükümet, bir aşamada rejim değişikliğini ölü ve yenik liderlerin görüntüleriyle sergileme ihtiyacı konusunda; kendisinden önceki kana susamış Baas Partisi hükümetlerinden farkı olmadığını gösterdi.

Ayrıca bu, intikam amacıyla tasarlanmış, Şiîlerin hegemonyasını açıkça ortaya koymayı amaçlayan bir hareket” yorumunu yaptı.

03.01.2007


 

BM zemininde görüşme olabilir

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, 2007’deki öncelikli hedeflerinin, izolasyonların kaldırılması için gerekli siyasi girişimleri yapmak ve BM çözüm sürecini güçlü bir şekilde gündeme getirmek olduğunu söyledi.

Başbakan Ferdi Sabit Soyer, yaptığı açıklamada, 2006’nın Kıbrıs sorunu açısından kaybettikleri zeminin siyaseten tekrar kazanılmasında önemli bir yıl olduğunu kaydetti. Soyer, 2006’da Kıbrıs Rum tarafının, tek yanlı Avrupa Birliği (AB) üyesi olduktan sonra, Kıbrıs sorununu AB’ye taşıma politikasının büyük yaralar aldığını ve Kıbrıs sorununun çözüm yerinin, BM zemini olduğunun yeniden teyit edildiğini vurguladı. 2006’nın Kıbrıs Türklerine uygulanan izolasyonların haksızlığının dünya gündemine güçlü bir şekilde taşındığı bir yıl olduğuna işaret eden Soyer, AB ile Kıbrıs Türk halkının doğrudan teması bakımından da son derece önemli gelişmelere yol açtığını anlattı. ‘’Kıbrıs sorununda Türkiye’nin limanlarını Güney Kıbrıs’a açması ve buna bağlı olarak sorunun Türkiye ile Güney Kıbrıs arasında görüşülmesi gerektiği tezinin de çok gerçekçi olmadığının’’ görüldüğünü ifade eden Soyer, 2006’daki birikimlerin, 2007’de BM zemininde görüşmelerin başlamasını gündeme getireceğini söyledi.

/ LEFKOŞA

03.01.2007


 

İnternet bağımlılığının adı, hastalık

Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayımlanan ve “DSM-IV” kısaltmasıyla isimlendirilen, “Mental Bozuklukların Tanımsal ve Sayısal Elkitabı”nda internet bağımlılığı bir hastalık olarak nitelendiriliyor.

Kitapta, Dr. Ben Blakley’e göre, televizyonun uyutucu özelliğine karşın internetin uyarıcı, uykuyu kaçırıcı bir aktivite olma özelliği bulunuyor. Dr. Blakley, kitapta internet bağımlıları için şu değerlendirmeye yer veriyor:

“Bir kişi işindeyken kendini işine veremiyor, internetle ilgili hayaller kuruyorsa, evine gelince ilk işi yakınlarıyla ilişki kurmak, zorunlu ev işlerini yapmak yerine bilgisayarı açmak oluyorsa; gerçek ilişkiler yerine sanal dünyayı tercih ediyor, gece geç saatlere kadar bilgisayar başında kalıyor, çevreden bu konuda eleştiriler alıyor, defalarca azaltmak, sınırlamak istediği halde bilgisayar-internete ilgisini artırarak sürdürüyorsa; aşırı internet ilgisinden dolayı işi, evi ve gerçek dünya ile olan ilişkileri aksıyorsa, o kişide internet bağımlılığından bahsedilebiliyor.”

03.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004