Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Akşemseddin’in mekânı Göynük

Bolu’nun şirin ilçesi Göynük, Selçuklu-Osmanlı mimarî tarzındaki evleriyle dikkat çekiyor. Hititler, Trak-Frikler, Frigler’in yaşadığı Göynük, Roma döneminde Bursa tekfurlarına bağlı olarak Aleksandros Kalesi adını alarak bir beylik olmuş. Osman Gazi’nin oğlu Süleyman Bey tarafından 1331’de Osmanlı’ya katılan Göynük ilk Osmanlı yerleşimlerinden biri olarak tarihte yerini almış.

Göynük’ten geçen önemli yollar

Yakın zamanlara kadar kervanların konakladıkları hanların bulunduğu Göynük, Osmanlı İmparatorluğu zamanında İstanbul-Bağdat kervan yolunun üzerinde bulunuyormuş. Gazi Süleyman Paşa’nın yaptırdığı bir cami bulunan Göynük’te yine aynı günlerde yapılan bir hamam günümüzde halen hizmet veriyor. Osmanlı’nın doğu ve güneydoğuya yaptığı seferlerde ikmal ve konaklama merkezi olarak kullanılan Göynük bu özellikleri yüzünden gelişmiş. İlçeden geçen ve 1960’lı yıllara kadar Ankara-İstanbul yolu olarak hizmet veren, ilk Bağdat yolu zaman içinde gelişimin en önemli elementlerinden bir tanesi olmuş.

Cumhuriyet döneminde Göynük

1830’lu yıllarda nüfusu 30 bin civarında olan Göynük 1865’de ilçe haline getirilmiş. Cumhuriyet dönemindeki idari yapılanmada, Gerede, Düzce, Mudurnu ile 1923 yılında Bolu’nun ilk ilçelerinde bir tanesi olmuş. İş imkânlarının kısıtlılığı yüzünden büyük şehirlere büyük göç veren Göynük’ün günümüzdeki nüfusu 5 bin.

Özel mimarî

Göynük , Selçuklu-Osmanlı mimari tarzında inşa edilmiş ve günümüzden 150 yıl öncesinin yapı özelliklerini taşıyan evlerle dolu. Konut olarak ahşaptan tasarlanan ve genelde iki katlı olan evler. Mimarî tarzları ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Sit alanı olan Göynük’te 160’a yakın ev korumaya alınmış.

Turizm değerleri

Göynük’te günümüzde dört adet eski ev sahiplerince onarılarak konaklama hizmeti verecek durumda yenilenmiş durumda. İlçede bulunan iki otel ile birlikte yatak kapasitesi üçyüz civarında. Eski evlerin onarımı özendirilerek hizmete açılma çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda tescilli evlerin projelendirilmesi kısmen tamamlanmış.

Göynük’ün diğer turizm değerleri arasında; Mayıs 2006’da restorasyonu bitirilerek açılacak olan Gazi Süleyman Paşa’nın yaptırdığı tarihi hamam, Hz. Akşemseddin, Hz. Ömer Sikkin ve Debbağ Dede Hz. türbeleri, Sakarya Zaferi’nin hatırasına zamanın kaymakamı Hurşit Bey tarafından yaptırılan Zafer Kulesi bulunuyor.

Göynük’te bulunan, Sünnet Gölü, Çubuk Gölü, Çayköy Göleti ve eşsiz güzellikteki orman ve yaylar tabiat meraklılarının ilgisini çekiyor.

Ahşap oymacılığı, tokalı örtü, yöresel peşkir imalatı, folklorik yöresel oyunlar ve yöresel yemekler ilçenin kültürel zenginliklerinden bazıları.

Fatih’in hocası Akşemseddin

Fatih Sultan Mehmed’in akıl hocası Şeyh Akşemseddin Hazretleri, İstanbul kuşatmasına katıldıktan sonra Göynük’e taşınmış. Hayatının geri kalanını burada geçiren ünlü düşünür, 1459 yılında hayatını kaybetmiş. Türbesi Süleyman Paşa’nın yaptırdığı caminin yanında bulunan Akşemseddin Hazretleri’ni anma günü her yıl Mayıs ayının sonunda Göynük’te halen düzenleniyor.

(TÜRSAB dergisinden alınmıştır)

03.01.2007


 

“Eski Adana” canlanıyor

Adana’da Tarihi Tepebağ Evleri ve Taşköprü’nün bulunduğu bölgede yürütülen çok sayıda restorasyon çalışmasının, yok olmaya yüz tutan tarihi değerlerin kurtarılması ve turizme kazandırılması için umut verdiği bildirildi.

Tarihi evlerden birinin restorasyonunu gerçekleştiren eski Adana Ticaret Odası (ATO) Başkan Vekili, işadamı Halil Avcı, Tepebağ Mahallesi’ndeki tarihi evler ve bölgedeki diğer yapılar ile tarihi Taşköprü’ye karşı son yıllarda artan duyarlılığın sevindirici olduğunu kaydetti.

Adana’da tarihe karşı bir duyarlılığın başladığını ve son yıllarda çok sayıda kurum ve kuruluşun bölgedeki bina ve evlerde restorasyon çalışmaları yürüttüğünü vurgulayan Avcı, şöyle devam etti:

“Öncelikle tarihi Taşköprü’nün restorasyon çalışmalarına başlandı. Ardından tarihi Kız Lisesi valilik tarafından restore edilerek kültür merkezi haline getirildi. Eski valilik binası da onarılarak Seyhan Kaymakamlığı hizmet binası olarak kullanılmaya başlandı. Atatürk Evi daha önce yapılmış ve hasar görmüştü, tekrar onarımdan geçirildi. Ayrıca Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) de aldığı tarihi bir binayı restore ederek bölge müdürlüğü olarak kullanmaya başladı. Onun yanında Seyhan Kültür Derneği’nin restore ettirdiği bina var. Ayrıca Adana Sanat Konseyi Başkanı Haluk Uygur ile ATO’nun aldığı binaların restorasyon çalışmalarına başlanması için de Anıtlar Kurulundan izin bekleniyor.”

03.01.2007


 

Mevlânâ’ya rekor ilgi

Türkiye’de Topkapı Müzesinden sonra en fazla ziyaretçi alan Konya’daki Mevlânâ Müzesinin 2006 yılında geliri, 2005 yılına göre 3’te bir oranında arttı. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Mevlânâ Müzesini 2005 yılında 84 bin 972’si yerli, 3 bin 736’sı yabancı, 2006 yılında ise 83 bin 925’i yerli, 13 bini yabancı turist ziyaret etti.

Ziyaretçi sayısı açısından geçtiğimiz yıllara göre Mevlânâ Müzesini ziyaret edenlerin sayısında bir kaybın söz konusu olmadığını belirten yetkililer, şunları kaydetti:

“Türkiye’de Topkapı Müzesinden sonra en fazla ziyaretçi alan Konya’daki Mevlânâ Müzesinin 2006 yılında geliri, 2005 yılına göre 3’te bir oranında arttı. Müzenin 2005 yılındaki 1 milyon 938 bin YTL’lik geliri, 2006 yılında 3 milyon 150 bin YTL’ye yükseldi. Ziyaretçi sayısında belirgin farklılık olmamasına karşın, gelirin yaklaşık 3’te 1 oranında artması, müzenin bilet fiyatlarının 2006 Ocak ayı başında 2 YTL’den 5 YTL’ye yükseltilmesiyle ilgili...” Öte yandan 5 YTL bilet ücretinin bazı kesimlerce yüksek bulunduğunu anlatan yetkililer, bu talepler doğrultusunda, Kültür ve Turizm Bakanlığının Mevlânâ Müzesi giriş ücretini kısa süre içinde en az yarıya indireceğini vurguladı.

03.01.2007


 

Lübnanlı çocuklara yardım sergisi

İzmir’de Lübnanlı çocuklara destek amacıyla Konak Belediyesi ile Fotokritik üyesi fotoğraf sanatçılarının ortaklaşa düzenlediği “Bir Damla da Siz Olur musunuz?” isimli fotoğraf sergisi açıldı.

Konak Belediyesi Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi Sanat Galerisi’ndeki sergi, 23 Ocak 2007 tarihine kadar gezilebilecek. Sergiden elde edilecek gelir, Kızılay aracılığıyla Lübnanlı çocuklara aktarılacak.

Fotokritik üyesi 100 fotoğraf sanatçısının 100 çocuk fotoğrafından oluşan serginin açılışına Kültür eski Bakanı Suat Çağlayan, Devlet eski Bakanı Işılay Saygın, Konak Belediye Başkanı Ali Muzaffer Tunçağ, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve sanatseverler katıldı.

03.01.2007


 

Çankırı tarihi aydınlanıyor

Çankırı Belediyesi bünyesinde kurulan ve şu ana kadar Çankırı’nın yerel tarihi konusunda ciddi çalışmalar yapan Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi, aynı ciddiyet ve kararlılıkla çalışmalarına devam ediyor.

Çankırı yerel tarih ve kültürü üzerine yayınlar ve çalışmalar yapan araştırma merkezi, yerel yönetimler bağlamında ilk defa çıkarılan akademik derginin yanı sıra çok önemli bir arşivi de beraberinde oluşturdu.

Araştırma Merkezi bünyesinde oluşturulan bu arşivde Çankırı ilintili sekiz yüzyıl öncesine dayalı orijinal belgeler bulunuyor. Oluşturulan arşiv zaman içerisinde bilimsel makale ve çalışmalara dönüştürüldüğünde Çankırı tarihinin birçok bilinmeyen yönleri ortaya çıkacak.

03.01.2007


 

Köy muhtarları Bursa’nın tarihî mekânlarını gezdi

Bursa Köylerini Kalkındırma Derneği (Köy-Der), köylerdeki tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için verdiği mücadeleye ek olarak, köy muhtarlarını Bursa’ya getirerek tarihi ve kültürel mekanları gezdirdi.

Köy - Der Başkanı Mustafa Çetinkaya, köyler arasında oluşmasını istedikleri birlik ve beraberlik için tanışıp kaynaşma adına böyle bir organizasyon gerçekleştiriklerini söyledi. Muhtarlarla fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Çetinkaya, köylerde tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi, eğitim ve sağlık alanlarında yapılabilecekleri konuştuklarını kaydetti. Çetinkaya, köy muhtarlarının köylerindeki bir çok sorunu kısıtlı imkanlarla aşmaya çalıştığını, kendilerinin de onlara her alanda yardımcı olduklarını dile getirdi. Köylerde ziraatçiliğin geliştirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Çetinkaya, köylülülerin temel sorunları olan sağlık ve eğitim alanında desteklenmesi için çaba sarfedeceklerini sözlerine ekledi.

03.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004