Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Rusya’da Müslüman toplum biraraya geldi

Rusya Müftüler Konseyi ve Nadejda (Ümit) Eğitim ve Kültür Vakfının organizasyonu ile düzenlenen bayramlaşma töreni yardımlaşmanın umudu oldu. Çoğunluğunu Tatarların oluşturduğu Türki halklar ve Kafkas halklarının katıldığı program bayramın ehemmiyetini anlatan konuşmalar ve ilahiler ile renklendi.

Çoğunluğunu Tatarların oluşturduğu Türki halklar ve Kafkas halklarının katıldığı program bayramın ehemmiyetini anlatan konuşmalar ve ilahiler ile renklendi. Programın sonunda da ihtiyaç sahibi ailelere kurban etleri ulaştırıldı.

Nadejda Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Ferid Asadüllin Rusya’da yaşayan tüm Müslüman halkların geçmiş Kurban Bayramını tebrik ederek, kardeşliğin ve sevginin önemine değindi. Birbirine kenetlenerek ihtiyaç sahiplerine ulaşılmasını isteyen Asadüllin, “Programın düzenlenmesinde ve ihtiyaç sahiplerine ulaşılmasında emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Desteklerini esirgemeyen yardımseverlere de minnettarız.” dedi.

Farklı milletlerden Müslüman halkların katıldığı programda Tatarların ünlü san’atçısı Roza Habibulina ilahileri ile katılımcılara zevkli anlar yaşattı. Habibulina ‘Ya Rabbi’ ve ‘Medine’nin Yolları’ adlı ilahilerle aynı inanç dünyasında yaşayan farklı kültürlerin zenginliğini dinleyenlere sundu.

KURBAN ETİNDEN DÖNER

Programın sonunda 300 ihtiyaç sahibi aileye Kurban etlerini ulaştıran Vakıf, Moskova’da bulunan dört cami ve çevresinde yaşayan ihtiyaç sahibi 500 aileye de kurban etlerini ulaştırarak bayram sevinci yaşamalarını sağlamış. Vakıf yöneticisi ve Rusya Müftüler Konseyi Başkan Yardımcısı Mustafa Kütükçü, “Kurban Bayramı vesilesi ile bir çok ihtiyaç sahibi aileye ulaştık. Özellikle anlaştığımız restoranlarla tüm Rus halkına açık ücretsiz döner dağıttık. Kurbanın önemini anlatan bir broşürle birlikte sunduğumuz hediyeleşme Rus halkı tarafından da çok takdirle karşılanıyor.” dedi.

RUS HAPİSHANELERİNDE YENİDEN DOĞMAK

Hapishane ve yetimhanelere yönelik hediye çalışmalarının da olduğunu kaydeden Kütükçü, “200’e yakın mahkûma bayramlarını tebrik eden mektuplar, kitaplar ve farklı hediyeler gönderdik. Oradan bizim mektuplarımıza çok güzel cevaplar geldi” ifadelerini kullandı. Bir mahkûmun gönderilen hediyeden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden cevabı mektubunda ‘Allah Rahman ve Rahimdir. Sizin yapmış olduğunuz yardımlardan dolayı O’nun sizi bereketlendireceğine inanıyorum’ dediğini kaydetti.

Rus hapishanelerinde ilgi bekleyen ve düştükleri hatalardan kurtulmak isteyenler için de vakıf bir ümit kapısı olmuş. Cevabı mektubunda mahkûm da, “Sizden bu mektubun gelmesini ne kadar beklediğimi bilemezsiniz, çok duâ ettim Yüce Allah’a ve istediğim oldu. Kendimi yeni doğan bir bebek gibi hissediyorum” ifadelerini kullanmış.

TV’DEN İMAMA UYARAK BAYRAM NAMAZI

Rusya’da bulunan toplam 20 milyon Müslümanın 2 milyona yakını Moskova’da yaşıyor. Müslümanlar dinî hayatlarını din ve ibadet özgürlüğü içinde serbestçe yaşayabiliyorlar. Bayram namazları televizyonlardan canlı olarak yayınlanıyor. On binlerce Müslüman bayram namazı kılmak için camilere koşuyor. Tüm Rus halkının ilgiyle izlediği bayram namazlarına, yakınında cami olmayan halktan evlerinden uyarak namaz kılmaya çalışanlar bile var.

Dinî hayatın canlı tutulmasında önemli bir katkı sağlayan Müftülük doğum, ölüm ve evlilik törenlerinde ayrı bir anlam ifade ediyor. Çocuğu doğanın isim vermek için yakınlarıyla birlikte müftülüğe gelerek kulağına ezan ve kamet okunması ve sonrasında isim verilmesi önemli dinî gelenekler arasında yer alıyor.

DİNÎ NİKÂH BELGESİ

Müftülüğün kiliseler gibi dinî nikâh kıyma hakkı bulunuyor. Şahitlerin ve müftülüğün imzasının bulunduğu dinî nikâh kıyıldığına dair verilen belgeye mehir miktarı da not düşülüyor. Verilen belgelerin bir nüshası da müftülüğün arşivinde saklanıyor. Cenaze törenleri de dinî hayatın hassasiyetle yaşandığı önemli ritüellerden. Mevtanın ölüm yıldönümü sürekli duâlarla, hatimlerle hatırlanıyor.

Müftülük ve Nadejda vakfının önemli görevlerinden biri de ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmaya çalışmak. Başvuran hiç kimsenin kapıdan çevrilmediği kurumlar, inananların bağışları ve devlet desteği ile ayakta duruyor.

/ MOSKOVA

09.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush'a ilk fren

  Fetih-HAMAS çatışması Batı Şeria’ya sıçradı

  Saddam klibine bir kurban daha

  Kıbrıs’ta gündem Lokmacı köprüsü

  Din adamları görüşmesi iptal edildi

  El Pais: AB’nin Kıbrıs bahanesi utanç verici

  Müzakereler, tam üyelikle bitsin

  İngiltere’de ezan sesleri

  Kimsesizlere kurban eti ikramı

  Rusya’da Müslüman toplum biraraya geldi

  Hekim idamların hızlandırılmasını istedi

  Yüksek Mahkeme Diana dâvâsını inceleyecek

  İsrail’den devasa pilotsuz uçak

  CIA’dan Plame’e kitap izni yok


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004