Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

‘Lübnan meseleleri sokakta halledilemez’

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, Lübnan’daki sorunların sokakta halledilemeyeceğini söyledi. Fransız haber kanalı LCI’e demeç veren Douste-Blazy, diğer ülkeler gibi Suriye’yi de Lübnan’ın iç işlerine müdahale etmeyen bir rol üstlenmeye çağırdı ve “Lübnan’daki herkes siyasi bir süreç bulma noktasına gelmelidir. Sokakta ya da iç savaşta Lübnan’ın sorunları halledilmez” ifadesini kullandı.

Douste-Blazy, “Suriye de diğer ülkeler gibi, Lübnan’ın iç işlerine karışmayan bir rol oynamalı” dedi ve Fransa’nın, eski başbakanlardan Refik Hariri’nin öldürülmesinin ardından cinayeti soruşturmakla görevlendirilen uluslararası soruşturma komisyonunun çalışmaları çerçevesinde Suriyeli yetkililere güven duymadığını kaydetti. Fransız bakan, Paris’te yapılması beklenen ve “Paris III” olarak adlandırılan Lübnan’a yardım konferansının da istisnasız bütün Lübnanlılar için bir şans olduğunu belirtti ve bu konferansın siyasi ve ekonomik açıdan başarılı olmasını beklediklerini söyledi.

Lübnan’da tarihin en ciddi siyasi krizlerinden biri yaşanıyor. Hizbullah önderliğindeki muhalefet, hükümetin düşmesini istiyor ve Başbakan Fuad Sinyora’nın Paris’te yapılacak konferansta sunması beklenen ekonomik reformları reddediyor. Ülkenin kurumlarını felç eden bu kriz, kasım ayında, Suriye karşıtı çoğunluğu, iktidar paylaşımını reddetmekle suçlayan Suriye yanlısı 5 bakanın istifasıyla patlak vermişti.

Sinyora’dan İran ve Suriye’ye suçlama

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, dün 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan hükümet karşıtı protesto gösterileriyle ilgili olarak İran ve Suriye’yi suçladı. Japon Kyodo Haber Ajansı’na konuşan Sinyora, “Lübnan, İran ve Suriye gibi dış ülkelerden dayatılan kararların bedelini ödüyor. Lübnan’daki muhalefet tarafından verilen kararlar İran ve Suriye gibi dış ülkelerden geliyor” dedi. Sinyora, Beyrut’ta dönceki gün yaptığı bir açıklamada ise Hizbullah’ın geçen yaz İsrail ile girdiği savaşı eleştirerek, “Hizbullah, İsrail’le savaşa girerken bizim fikrimizi sormadı” demişti.

/ PARİS

25.01.2007


 

Faysal: İran, Irak’a karışmasın

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal, Fransa’da yayımlanan Le Figaro gazetesine bugün Paris’te yapılacak Lübnan konferansı sebebiyle verdiği demeçte, Irak’ın parçalanmasının kendileri için akıl almaz bir durum olduğunu belirterek, İran’ın Arap ülkelerinin işlerine karışmaması gerektiğini söyledi.

Bağdat’ın merkezinde önceki gece yarısı Amerikan askerlerinin desteğindeki Irak güvenlik güçleri ve direnişçiler arasında başlayan şiddetli çatışmalar, sabah saatlerine dek sürdü.

Güvenlik güçleri, Amerikan askerlerinin desteğindeki bir Irak askeri birliğinin Fadıl ve Hayfa semtlerinde direnişçilerle çatışmaya girdiğini belirterek, otomatik silahlar ve tanksavarların kullanıldığı şiddetli çatışmaların sabah saatlerine kadar sürdüğünü kaydettiler.

Çatışma bölgesi üzerinde uçan Amerikan helikopterlerinin de direnişçilere ateş açtığı belirtildi.

Öte yandan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal, Fransa’da yayımlanan Le Figaro gazetesine bugün Paris’te yapılacak Lübnan konferansı sebebiyle verdiği demeçte, Irak’ın parçalanmasının kendileri için akıl almaz bir durum olduğunu belirterek, İran’ın Arap ülkelerinin işlerine karışmaması gerektiğini söyledi. “Suudi Arabistan için Irak’ın parçalanması akıl almaz bir durum. Önemli olan bunu engellemek. Bu parçalanma öncelikle Iraklılara zarar verir” diyen El Faysal, İran’ı da Arap ülkelerinin işlerine karışmaması yönünde uyardı. El Faysal, “Bizim işlerimize karışmanın tehlikeli olduğunu düşünüyoruz, İranlılara Arap dünyasındaki etkileri konusundaki endişelerimizi dile getirdik. İran’ın iyi bir komşu olacağını umuyoruz” diye konuştu.

/ BAĞDAT/PARİS

25.01.2007


 

Bush Kongre’ye yalvardı

Son dönemde Irak Savaşı’ndaki kötü gidişat sebebiyle ülkesinde de popülaritesi en alt düzeye inen ABD Başkanı George W. Bush, ABD Kongresi üyelerinden, Irak’a ek asker gönderme projesine destek istedi.

ABD başkanlarının geleneksel olarak her yıl Kongreye hitabı çerçevesinde ‘’Birliğin Durumu’’ adı verilen bir konuşmayı, Demokrat Partinin devraldığı ABD Kongresinde yapan Bush, ‘’Irak’ta başarısız olamayız. Siz başarısızlığa oy vermediniz’’ dedi. Bush, ‘’Birliğin Durumu’’ konuşmasını, ABD Temsilciler Meclisinin ilk kadın başkanı olan Demokrat Partili Nancy Pelosi ve Senatonun başkanı sıfatıyla ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin önünde gerçekleştirdi. Pelosi ile arasının iyi olmadığı bilinen Bush, konuşmasının başında ‘’Bayan Başkan, bugün sizin huzurunuzda bu konuşmayı gerçekleştirmek büyük bir onur’’ dedi.

/ WASHINGTON

25.01.2007


 

Katsav istifa baskısı altında

İsrail medyası, halk ve siyasiler, tecavüz suçlamasıyla itham edilen Cumhurbaşkanı Moşe Katsav’ın istifasını istiyor. Başsavcı Menahem Mazuz’un Katsav’ın, cinsel taciz suçlamalarının yanı sıra tecavüz suçuyla itham edilmesine karar vermesinin ardından Cumhurbaşkanı’nın istifa etmesi yönündeki çağrılar doruk noktasına ulaştı.

Ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi olan Yediot Aharonot, “İstifa et” başlığıyla verdiği haberde, siyasilerin Katsav’ın istifası yönünde ciddi baskı yaptığını yazdı. İsrail’in ikinci büyük gazetesi Maariv ise, “Birileri, Sayın Cumhurbaşkanı’na evine dönmesi gerektiğini açıklamalı” başlığını kullandı. Gazete, Katsav’ın hakkındaki suçlamaların ardından “mümkün olan en kısa sürede, çantasını toplayarak Kudüs’teki Cumhurbaşkanlığı Konutu’ndan ayrılması” gerektiğini yazdı. Sol Meretz Partisi lider Yossi Beilin ise, Katsav’ın yüz kızartıcı suçlamaların ardından görevini bırakması gerektiğini söyledi. Beilin, “Bizi bu durumda bırakmaya hakkı yok. İstifa etmeli. Toplum olarak, artık Cumhurbaşkanı olmadığını, portrelerinin okullarda asılamayacağını kendisine söylemeliyiz” dedi.

/ JERUSALEM

25.01.2007


 

Malezya’nın Müslüman filozofu vefat etti

Malezyalı ünlü alimlerden Prof. Seyit Hüseyin Alatas önceki gece evinde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Önceki gece 21.30 sularında fenalaşan Prof. Alatas, yapılan ilk müdahaleye rağmen kurtulamadı.

Yolsuzluk ve sömürgecilik üzerine pek çok makale ve kitap yayınlayan Prof. Alatas, bir donem politikaya da atılmıştı. Kurduğu Gerakan Rakyat Malaysia (GEREKAN) adlı parti ile 1969 Malezya’da genel seçimlerinde sürpriz bir başarı elde etmişti. 1977 yılında yayınlanan “The Myth of The Lazy Native” kitabı Avrupa sömürgeciliğinin Malezya, Endonezya ve Filipinler’deki tarihini irdeleyen en kapsamlı çalışma olarak görülüyor. University of Malaya ile National University of Singapore ‘da çeşitli akademik görevlerde bulunan 77 yaşındaki Prof. Hüseyin Alatas 3 çocuk babasıydı.

/ SİNGAPURCİTY

25.01.2007


 

Sudanlı hava korsanı teslim oldu

Sudan’ın başşehri Hartum’dan havalanan bir yolcu uçağını kaçıran hava korsanının teslim olduğu bildirildi.

Sabah saat 08.30 sıralarında kaçırılan West Air’e ait uçakta, 95 yolcu ve 8 mürettebatın bulunduğu açıklanmıştı. Çad’ın başşehri N’Djamena’ya indirilen uçakta bulunan hava korsanı Çad polisi tarafından gözaltına alındı. Uçakta bulunanların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Sudan sivil havacılık örgütünden yapılan açıklamada, uçağı kaçıran kişinin Fransa’ya politik iltica talebinde bulunduğu ifade edildi.

/ HARTUM

25.01.2007


 

Somali’ye ikinci hava akını

WASHINGTON - Washington Post gazetesi, ABD’nin aranan El Kaide militanlarının bulunduğu tahmin edilen Somali’nin güneyine ikinci hava akınını düzenlediğini yazdı.

Post, kimliğini açıklamadığı Amerikalı yetkililere dayanarak yayımladığı haberde, Amerikan Hava Kuvvetlerine ait bir AC-130 uçağının, önceki gün Somali’nin güneyindeki bazı hedefleri vurduğunu belirtti. Gazete, bu hedeflerin neler olduğu ve can kaybı konusunda bilgi edinilemediğini kaydetti. ABD, 1994’teki barış gücü görevini tamamladıktan sonra çekildiği Somali’de iki hafta önce İslami milisler ve aranan El Kaide militanlarının bulunduğu iddiasıyla bazı hedeflere hava akını düzenlemişti.

/ WASHINGTON

25.01.2007


 

Cidde radyosunun Türkçe yayınları durduruldu

Suudi Arabistan hükümeti, Cidde radyosunda 35 yıldır yapılan Türkçe yayınlarını durdurdu. Suudi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Cidde radyosundaki son Türkçe yayını, geçen cuma günü yapıldı.

Radyo, kısa dalgadan her gün 2 saat Türkçe yayını yapan yayıyordu. Yayınlar, özellikle Medine, Dammam gibi Suudi kentleri ile Orta Asya Türk cumhuriyetlerinde yaşayan binlerce Türk tarafından dinleniyordu. Yayınların durdurulduğu, Cumartesi günü radyo çalışanlarına bildirildi. Suudi yetkililer, Türkçe yayınların yanı sıra Peştuca (Afganistan), Bambaraca (Batı Afrika), Uygurca, Sevahilice (Doğu Afrika) ve Somalice yapılan yayınların durdurulduğunu belirtti, ancak yayınların durdurulma gerekçesini açıklamadı. Bengalce, Farsça, Urduca ve Endonezyaca yayınlarının 3’er saat süreyle devam edeceği kaydedildi. Bu kararın gerekçesinde ise, “dört dilin yaşayan diller olduğundan ve Suudi Arabistan’da bu dilleri konuşan çok sayıda yabancı işçi bulunduğundan” söz edildiği öğrenildi.

Türkçe yayınlarının durdurulması üzerine Türkiye Büyükelçiliği yetkililerinin de yayınların yeniden başlaması için Suudi Arabistan hükümeti nezdinde girişimlerde bulunduğu öğrenildi.

/ BEYRUT

25.01.2007


 

Bisikletiyle hacca gitti

Çeçen Muhammed Ali 63 yaşında bisikletiyle 12 bin km kat ederek hac ibadetini tamamladı.

Çeçenistan’ın Urus-Martan kasabasından yola çıkan Hacı Muhammed Ali ihtiyar olmasına rağmen kıtalar aşan yolculuğunu 10 haftada tamamlayarak evine döndü. Yer yer çatışmaların yaşandığı Çeçenistan’dan yola çıkan Muhammed Ali, İran ve savaşın devam ettiği Irak topraklarını da bisikleti ile geçmiş. Yolculuğu ile ilgili Reuters’e değerlendirmede bulunan Muhammed Ali, “Zorlu bir yolculuktu” açıklamasında bulundu.

Yolculuğun Irak bölümünün en zor kısmı olduğuna değinen Muhammed Ali, “Irak vizesi almam mümkün olmadı. Nereye başvuracağımı da bilmiyordum. Bisikletimle maceraya atıldığımı söyleyerek Amerikalı askerlerden izin aldım” diye konuştu.

Annesinin rüyası ile yola çıktığını ifade eden mukaddes belde sevdalısı, “Annem beni rüyasında Mekke’de hac ibadeti yaparken görmüş. Sonrasında rüyasını bana anlattı. Ben de kendisine bunu yapabilmek için maddî imkânımın olmadığını söyledim. O da sen bisiklet kullanıyorsun onunla gidebilirsin diyerek beni teşvik etti” dedi.

/ MOSKOVA

25.01.2007


 

Sıcaklar, kelebekleri Alplere taşıdı

Kış ortasındaki olağanüstü sıcaklık Afrika ve Akdeniz kelebeklerini Avusturya Alplerine taşıdı.

Badem ağaçları ve çuha çiçekleri açarken, normalde kışı ılıman Akdeniz bölgesinde geçiren ‘’Admiral’’ gibi göçmen kelebekler, Batı Avrupa’nın en soğuk bölgelerinden sayılan Alplerde görülmeye başlandı.

Yaklaşık 4 bin kelebek türünün yaşadığı Avusturya’da son zamanlarda görülmeye başlanan değişik türler arasında, geçen yaz sonunda Tyrolean dağında rastlanan Afrika pervanesi de bulunuyor.

Tyrolean Devlet Müzesi’nden biyolog Peter Huemer, ‘’Bazı görülmedik türlerle karşılaşıyoruz. Kışın burada yaşayamayacak olan, bizi şaşırtan türlerle...’’ dedi.

/ VİYANA

25.01.2007


 

New York Times: Hrant Dink ölümüyle uzlaştırıyor

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, Hrant Dink’in öldürülmesinin Türkiye’de yol açtığı üzüntünün, Türkiye ve Ermenistan arasında nadir görülen uzlaşmacı davranışlara sebep olduğu yorumunda bulundu.

Gazetenin ana sayfasında yer alan Suzanne Fowles ve Şebnem Arsu imzalı haber-yorumda suikastın, “tarihî düşman” olarak tanımlanan iki ülke arasındaki bu gelişmeye ek olarak, Türk kimliğini korumaya yönelik yasaların değiştirilmesi çağrısını da beraberinde getirdiği kaydedildi.

25.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004