Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Bilişim-Teknik

Microsoft Office 2007

Microsoft, 30 Ocak’ta Windows Vista’yı piyasaya sürüyor. Üzerinde bu kadar uğraşılmış bir işletim sisteminde Office 2003 biraz eksik kalırdı. Bunu düşünen Microsoft sadece Vista’ya yoğunlaşmamış, bunun yanında Office’i de geliştirmiş. Evet, Microsoft Office yakında 2007 sürümüyle karşınızda (Bu hafta içinde Microsoft, “tester”lar için Office 2007’nin bir değerlendirme sürümünü yayınladı). Windows Vista’da ne tür yeniliklerle karşılaşacağınızı bir önceki yazımda ele almıştım. Okuyamamış olanlar Yeni Asya Gazetesi web adresinde yer alan 17.12.2006 tarihli gazete arşivinden ulaşabilirler. Office 2007’de de Windows Vista’ya paralel olarak birçok yenilik ve güzellikle karşılaşacaksınız.

Office 2007’de ilk ve en göze çarpan yenilik, kullanıcı arabirimi. Daha önceki Office sürümlerinden çok farklı bir arayüzle karşılaşacağınızı söyleyebilirim. Tabi bu arayüzün getirdiği artıların yanında muhakkak ki eksileri de olacaktır. Peki senelerdir bu şekilde alışılagelmiş kullanıcı arabirimini Microsoft neden değiştirdi? Microsoft bunu şöyle açıklıyor: “Biz, zamanla uygulamalara daha çok sayıda özellik ve işlevsellik ekledikçe, insanların ürünlerle yapmak istediklerini bulmaları güçleşmeye başladı. Meselâ, Microsoft Word 1.0’da yalnızca 100 kadar komut bulunmaktaydı ve menüleri kullanarak yapabileceğiniz her şeyi görebiliyordunuz. Bugün, Microsoft Office Word 2003’te 1.500’den fazla komut var ve bunların birçoğunu bulmak güç olabiliyor”. Ben de şöyle bir yorum yapabilirim: Belki ilk kurduğunuzda biraz zorluk çekebilirsiniz, ancak Microsoft Office 2007 zamanla çok rahatlıkla alışılabilecek bir yapıya sahip. Görsel açıdan da çok hoş. Özellikle, kullanılan efektleri çok beğeneceğinizden eminim.

İkinci bir yenilik olarak, Office ile XML teknolojisi bütünleşik hale getirilmiş. Daha açık bir ifade ile XML standartları ve ZIP teknolojisi birleştirilerek Office XML formatı oluşturulmuş. Bunun bir sonucu olarak meselâ Word’de yazdığınız bir yazıyı farklı kaydet seçeneği ile direk XML formatında kaydedebiliyorsunuz. Bu sayede özellikle programcıların işi kolaylaşmış olacak. ZIP teknolojisi ile de Office dokümanlarınızın daha az yer kaplaması sağlanmış. Yani Office dokümanlarınız artık sabit diskinizde daha az bir alan işgal edecek.

Office XML formatının bir sonucu olarak dosyaların uzantıları da değiştirilmiş. Meselâ eski Office sürümlerinde (Office 97, 2000, XP, 2003) yazılmış bir Word dokümanını kaydettiğinizde dokümanınız, uzantısı “doc” olacak şekilde kaydediliyordu. Ancak Office 2007’deki bir Word dokümanını kaydettiğinizde, varsayılan olarak “docx” uzantısıyla kaydediliyor. “docx” formatında kaydedilmiş bir Word belgesini ise eski Office sürümleriyle açamıyorsunuz. Tabi Microsoft bu noktada yeni ürünlerinin geriye dönük uyumluluğunu da düşünmüş. Herhangi bir belgeyi kaydederken “farklı kaydet” diyerek eski Office sürümleriyle uyumlu olarak kaydedebiliyorsunuz. Yani dosya uzantılarının değiştirilmiş olmasından kaynaklanan herhangi bir problemle karşılaşmayacaksınız. Ancak Office 2007 uzantılarıyla kaydedilmiş (docx, xlsx, pptx ...) herhangi bir belgeyi de eski Office sürümleriyle açamayacaksınız.

Office 2007’deki yeni bir güzellik de herhangi bir değişikliği uygulamak zorunda kalmadan değişiklikleri gözlemleyebilmeniz. Meselâ yazı karakterini değiştirmek istiyorsanız, yazınızda bir alan seçip fontların üzerine mouse ile gelmeniz yeterli. Tıklamanıza gerek kalmadan sonuçları anında görebiliyorsunuz. Böylece işiniz daha kolaylaşmış oluyor ve zamandan da tasarruf etmiş oluyorsunuz. Çok hoş ve kullanışlı bir özellik...

Bu yenilikler tabiî ki sadece Word ile sınırlı değil. Excel ve Power Point’te de birçok yenilik göze çarpıyor. Yukarıda saydığım yenilikler tabiî olarak bu dosya türleri için de geçerli. Bunların yanında Office 2003’ten aşinâ olduğumuz Publisher ve Infopath de geliştirilmiş. Uzun lâfın kısası, Office 2007’yi kurduğunuzda birçok yenilik ve güzellikle karşılaşacaksınız.

Son olarak, yazımın başında da belirttiğim gibi, ilk kurduğunuzda biraz zorlanabilirsiniz. Ancak Office 2007, zaman içinde kolaylıkla uyum sağlanılabilecek bir yapıya sahip. Microsoft Office 2007 hakkında daha ayrıntılı bilgiye www.microsoft.com ’dan ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle, hayırlı “Pazar”lar...

[email protected]

Ahmet Sait DURAN

21.01.2007


İstanbul’un trafik sorununa çözüm: KABUS 22

Teknolojinin Türkçe’si Vestel sponsorluğunda, dünyaca ünlü programcı Mev Dinc yapımcılığında, Son Işık tarafından geliştirilen, beklenen oyun “Kabus 22”, 25 Aralık tarihinden beri Vestel bayilerinde 30 YTL’den satışa sunulmuştur. Oyun severlerin dikkatine sunarız… Bilgisayar oyunlarına o kadar düşkünlüğüm olduğunu söyleyemeyeceğim. Bir “God Father” filminin bilgisayar versiyonu çıktığında yazmaya niyetlenmiştim, bir de şimdi. Playstation furyasına global düzeyde kapılınmış gidilirken, hiç oralı olmamamın sebebi, evvela zamansızlık, sonrasında gerçekten zevk alırsam bırakamam korkusundan.

Kabus 22 uzun zamandır bekleniyordu (2002’den bu yana). Oyun, İstanbul’da geçiyor. 6 aydır daha da tıkanan İstanbul’un trafik sorununa çözüm bulamasa da, her geçen gün taraftarlarını çoğaltan şeytanî bir inanışı (türeme) yok etme dürtüsünü ziyadesiyle yaşatıyor. İyi korku, iyi müzik, az kan vadeden, yalnızca klavye yardımıyla oynanan “Kabus”umuz, üç ana karakter ve farklı düşman tipleri barındırması, mekânlarında halı, saatli maarif takvimi gibi yerelliğe değinilmesiyle beğeni topluyor. Türk patentli oyun olması hasebiyle, ülkemiz oyun sektörü için önemli bir adımdır.

Geçtiğimiz hafta ilk hedefim Mevlüt Dinç’e ulaşmaktı aslında, sitesinden ulaşamadım (başka bir sefer artık). Kesinlikle bir Mev Dinc’e (Mev Dink diye okunuyor) ulaşamamak gibi lüksüm olmadığından, hem kendisiyle ilgili, hem de Kabus 22’yle ilgili sayısız makale okudum. Bunların içinden çıkarabildiğim, Mevlüt Dinç, değerlerine bağlı ve dünyada çok meşhur biri. İlk, Spectrum’la başlamış oyunculuğa. Üniversitenin ekonomi bölümünden mezun ve matematikle arasının pek de iyi olmadığından söz eden, kendi kendine programcılık öğrenerek nerelere gelmiş, şaşırtan süper yetenek. Üstelik çok da mütevazi. Kendisinin detaylı bir röportajını ‘PC World Dergisi’nin Temmuz sayısında okumuş ve hikâyesinden çok etkilenmiştim (Internet’te de bir kopyası var. Arzu edenler okuyabilir). Mevlüt Dinç şimdilerde “Sobee Yazılım”ın başında (2001 yılında kurduğu).. Mynet’le birlikte yürüttükleri projelerle, Saygıner bilardosunun keyfini sürebiliyorsunuz. 1985’de çıkardığı Gerry the Germ ilk oyunudur.

Kabus 22 hakkında Aykut Göker’le görüşme imkânı bulduk. Göker; “Kabus 22, şüphe yok ki, şimdiye dek yapılmış en başarılı Türk oyunu. Hatta dünyadaki rakipleriyle karşılaştırmaktan utanmayacağımız kadar başarılı. Görsel yönden tabi ki dünya düzeyinin oldukça gerisinde. Fakat sürükleyici oynanışıyla bu açığı kapatıyor. Her şeyden önce bir video oyununda, Türkçe sesler, yazılar, Türkiye’den mekânlar görmek güzel. Ayrıntılı bilgiyi dergimizin (Electronic Gaming Monthly) eğer Eylül sayısına sahipseniz, bulabilirsiniz :)” diyor.

Okumuş olduğunuz yazıyı Perşembe akşamına teslim etmem gerektiğinden, Çarşamba akşamı malzeme toplayabilmek amacıyla biraz çevreyi dolaştım. Ankara Megavizyon’da oyunlardan sorumlu olan yetkili, Kabus 22’yi oynamamış. Ama o da en fazla PC oyunları tercih ediyormuş. Şu sıralar bir gün içinde 70 adet satış rekoruyla “World of Warcraft” (kısaca wow diyebilirsiniz) türleri fazlasıyla talep görüyormuş.Wow’la ilgili en son yorum ‘Trawmatolog’dan gelmiş: ‘Akıllara zarar derecede bağımlılığa neden olabilen, gece ile gündüzü, takvimi şaşırtabilen gâvur icadı’, ekşiden... Görüştüğümüz bir Vestel Bayisi, “Kabus”umuzu grafik olarak başarılı bulurken, DNR yetkilisi de, Teknosa’da, oyunlara çocukların ilgi gösterdiğini söylediler. Şiddet içerikliler (yok etme dürtüsü) ilk sırada, ikinci sırayı strateji oyunları, üçüncülüğü (ailelerin tercihiyle) eğitim amaçlıların aldığını duyurursak, durum biraz da aileler, satıcılar, yapımcılar için iç açıcı görünmedi gözümüze. Kabus 22 hakkında daha ayrıntılı bilgiyi http://www.kabus22.com web adresinden edinebilirsiniz. Haftaya Şehir trafiğinden notlar da bulabileceğiniz yazılarda buluşmak dileğiyle...

[email protected]

Belma UĞUR

21.01.2007


Vista, Microsoft Zirvesi’nde tanıtılacak

Microsoft Türkiye ofisi, yeni kuşak işletim sistemi Window Vista’yı 24-26 Ocak tarihleri arasında düzenleyeceği Microsoft Zirvesi’nde tanıtacak.

Microsoft Zirvesi, Türkiye bilişim sektörünün en büyükten en küçüğe tüm firmalarını, KOBİ’lerini, Microsoft’un kurumsal müşterilerini, iş ortaklarını, bilgi teknolojilerinde uzman isimleri bir araya getiriyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen zirve, şirketin tüm iş ortaklarının katılımıyla 24-26 Ocak’ta Lütfi Kırdar Kongre Sarayı’nda gerçekleşecek. Microsoft Zirvesi’nde uzman yerli ve yabancı konuşmacılar, 150’den fazla sunum yapacak. Microsoft Türkiye’nin bu yılki hedefi 15.000 katılımcıya ulaşmak.

İkinci Microsoft Zirvesi’nin en önemli faaliyeti, şimdiye dek en gelişmiş işletim sistemi olan Windows Vista ve Office 2007 ürünlerinin lansmanı. Microsoft ayrıca Forefront, Microsoft System Center 2007 ve Microsoft Dynamics AX’in lansmanları da yine bu Zirve’de yapacak. Garanti Bankası ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek ve Coca Cola, Datamarket, Intel, Probil, Turkcell ve Vestel gibi Türkiye’nin en önemli firmaları tarafından da desteklenen Microsoft Zirvesi’nin açılış konuşmasını TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı yapacak.

[email protected]

Yavuz BAŞOL

21.01.2007


LG ile iPhone’un telefon kavgası

Dünyaca ünlü modaevi Prada ile ortak tasarlanan ve İngiltere, İtalya, Almanya ile Fransa’daki Prada mağazalarında Şubat ayından itibaren 775 dolardan satılmaya başlanacak ürün cep telefonu piyasasını da karıştırdı. LG yetkilileri, bu telefonu yıllar süren bir çalışma sonucunda hayata geçirdiklerini, bundan birkaç ay önce de ilk fotoğraflarını basına verdiklerini belirterek, iPhone’un kendi ürünlerini taklit etmiş olabileceğini ileri sürdü. Teknoloji uzmanları da iki telefon arasında 12 milimetrelik kalınlık ölçüsüne kadar hemen hemen tüm özelliklerinin ortak olduğuna dikkat çekti. LG, iPhone ile ilgili araştırma yapacaklarını ve ortada bir ihlâl olması durumunda Apple’ı dâvâ edebileceklerini ifade etti. iPhone hakkında daha önce de Cisco şirketi tarafından “isim hakkı” dâvâsı açılmıştı. Apple’ın LG Prada karşısında tek avantajı fiyatı. iPhone’un ABD’de 499 ve 599 dolardan piyasaya sürüleceği açıklanmıştı.

IPhone ile cep telefonu pazarına adım atmaya hazırlanan Apple, Noel satışlarının da etkisi ile 3 ayda 1 milyar dolar kâr açıkladı. iPod satışlarının etkisiyle son üç ayda 21 milyon satış rakamına ulaşan Apple, geçtiğimiz yıl aynı dönemde 565 milyon dolar kâr etmişti. Açıklamanın ardından şirket hisseleri kısa sürede yüzde 5 prim yaptı. 30 Aralık’ta son bulan ilk çeyrek finansal raporlarını yorumlayan Apple CFO’su Peter Oppenheimer, “Bu, rekor kitapları içindi” dedi. Oppenheimer, şirketin son bir yılda elde ettiği cironun bir önceki döneme kıyasla 5.8 milyar dolardan 7.1 milyar dolara yükseldiğini açıkladı.

21.01.2007


İTÜ, Robot Olimpiyatları düzenliyor

İstanbul Teknik Üniversitesi 24-26 Nisan 2007’de İTÜ Robot Olimpiyatları’na evsahipliği yapacak.

İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü (OTOKON) Türkiye genelinde herkesin katılabileceği bir robot şenliği gerçekleştiriyor. İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi ile işbirliği içinde üniversite ve lise öğrencilerine destek olan OTOKON, tüm Türkiye’den robot meraklılarını İstanbul’da konuk edecek.

İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek organizasyonda 7 kategoride yarışmalar yapılacak.

İTÜ Robot Olimpiyatları’nda konunun uzmanları çeşitli seminerler ve konferanslar verecek. Profesörler ve robot çalışmalarında öne çıkan isimler, Türkiye’nin bilim ve teknolojideki durumunu tartışacak, robot bilim konusunda neler yapılması gerektiğini masaya yatıracak.

İTÜ Robot Olimpiyatları, Türkiye’de gerçekleştirilen robot projelerinin endüstri ve kamusal alanda daha çok ilgi çekmesi ve katma değeri yüksek projelere yatırım yapılması için kamuoyunun bilinçlendirilmesini hedefliyor.

21.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004