Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Küresel işsizlik ürkütüyor

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre, geçen yıl dünya genelindeki işsiz sayısı bir önceki yıla göre 3.4 milyon artarak 195.2 milyona ulaştı. ILO’nun her yıl açıkladığı ‘’Küresel İstihdam Eğilimleri’’ raporuna göre, güçlü ekonomik büyümeye karşın küresel işsizlik geçen yıl da yüksek düzeyini sürdürdü.

Çalışanların yoksulluğunun azaltılmasında ise pek az ilerleme kaydedildi. Rapora göre, dünya genelinde çalışan insan sayısının artmasına karşın, işsiz sayısı geçen yıl 195.2 milyon gibi ‘’rekor düzeye’’ çıkarken, küresel işsizlik oranı yüzde 6.3 oldu.

Dünyadaki bir milyar 370 milyon ‘’çalışan yoksulun’’ durumunda pek az iyileşme sağlanabildiği ifade edilen raporda, işsizlik oranının düşürülmesi veya daha fazla yükselmemesi için ekonomik büyümeyle iş oluşturma arasındaki bağlantının pekiştirilmesi gerektiği belirtildi.

Dünyanın birçok bölgesinde, işsizlik oranlarının 2005-2006 yıllarında kayda değer bir farklılık göstermediği belirtilen raporda, en büyük azalmanın gelişmiş ekonomiler ile AB ülkelerini oluşturan bölgelerde görüldüğüne işaret edildi.

Buralarda işsizlik oranının geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 0.6’lık bir azalmayla yüzde 6.2’ye indiği bildirilen raporda, en düşük işsizlik oranına sahip bölgenin ise yüzde 3.6 oranıyla Doğu Asya olduğu belirtildi.

İşsizlik oranının Güney Asya’da yüzde 5.2, Güneydoğu Asya ve Pasifik’te ise yüzde 6.6 olduğu kaydedilen raporda, işsizliğin en yüksek olduğu bölgelerin ise yüzde 12.2 oranıyla Orta Doğu ve Kuzey Afrika, yüzde 9.8 oranıyla da Sahra Güneyi Afrika olduğu ifade edildi. Sahra Güneyi Afrika’nın aynı zamanda çalışan yoksulluğunun en yaygın görüldüğü bölge olduğuna dikkat çekilen raporda, ‘’Her 10 kişiden 8’i, günde 2 dolardan az kazanarak aileleriyle yaşamaktadır. Bu da insana yakışır iş açığını gidermenin, bölgesel ve küresel bir öncelik olduğunu ortaya koymaktadır’’ denildi.

Günde 1 dolar kazanarak çalışan yoksulların toplam sayısının bu bölge dışında bütün dünyada 2001-2006 yılları arasında azaldığı belirtilen raporda, aynı dönem içinde günde 2 dolardan az kazanarak çalışan yoksulların sayısının AB dışındaki Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ile Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde azaldığı, en büyük azalmanın ise 65 milyon kişi ile Doğu Asya’da görüldüğü bildirildi. Raporda, gençlerin yetişkinlere göre iş gücü piyasasında daha fazla güçlükle karşılaştığı, kadınların erkeklerle eşit fırsatlara sahip olmadığı ve insana yakışır işin hâlâ kıt olduğu belirtilerek, hükümetlerin ve uluslar arası topluluğun, dünyanın birçok bölgesinde görülen olumlu ekonomik koşulları istihdamın genişlemesine dönüştürecek çabalara girişmeleri gerektiği ifade edildi.

“İstihdam, artmıyor”

Raporda yer verilen diğer eğilimler şöyle:’’-Son on yıl içinde dünyada verimlilik yüzde 26 artarken, istihdam kapsamındaki nüfus ancak yüzde 16.6 olarak gerçekleşti.

*İşsizliğin en ağır etkilediği kesim gençler (15-24 yaş grubu) oldu. Toplam 86.3 milyona ulaşan genç işsizler, geçen yıl toplam işsizlerin yüzde 44’ünü oluşturdu.

*Erkeklerle kadınlar arasındaki istihdam açığı 2006’da da devam etti. Geçen yıl 15 ve daha yukarı yaşlardaki kadınların yüzde 48.9’u istihdam edilirken, bu oran 10 yıl önce yüzde 49.6 idi. Geçen yıl erkeklerin yüzde 74’ü, 1996’da ise yüzde 75.7’si istihdam ediliyordu.

*Küresel istihdam içinde hizmet sektörünün payı, geçen yıl yüzde 39.5’ten yüzde 40’a çıktı. Böylece hizmet sektörünün küresel istihdam içindeki payı ilk kez yüzde 39.7’den yüzde 38.7’ye inen tarımı geçti. Sanayi sektörünün toplam istihdam içindeki payı ise yüzde 21.3 olarak gerçekleşti.’’

/ ANKARA

07.02.2007


 

TUBİDER: Kredi kartı ücretleri yasaya aykırı

Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER) Genel Başkanı Fuat Engin, banka ve kredi kartlarından alınan ücretlerin yasaya aykırı olarak talep edildiğini belirtti.

Engin yaptığı yazılı açıklamada, 5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunun 24’üncü Maddesi hükümlerine göre, sözleşmede yer almayan ve kart kullanıcısı bilgilendirilmeden faiz, komisyon veya masraf adı altında hiçbir talepte bulunulmayacağının, tüketicinin hesabından kesinti yapılamayacağının hükme bağlandığını ifade etti.

Engin, şunları kaydetti: “Bankalar, banka ve kredi kartı sözleşmelerini 4077 Sayılı Yasa ile, 5464 Sayılı Yasanın ilgili hükümlerine uygun hale getirerek, bir örneğini tüketici yurttaşa veriyorlar mı? Hayır, yasaya aykırı davranıyorlar. Sorunlar da bu noktada başlıyor. Tüm bu nedenlerle, tüketicilere karşı haksız uygulama yapmaya devam eden bankaları sorumlu ve yasaya uygun davranmaya çağırıyoruz. Banka ve kredi kartlarından talep/tahsil ettiğiniz kart tutarlarını iptal/iade ediniz.’’

Engin, aksi durumda milyonlarca kart kullanıcısı tüketicinin hukuksal mücadelesinin devam edeceğini belirtti.

/ İSTANBUL

07.02.2007


 

Tüketicinin geleceği ipotek altında

Kurban Bayramı ve yeni yılda yeterince satış yapamadıkları için hayal kırıklığı yaşadıklarını kaydeden esnaf, piyasaları, ‘’Sevgililer Günü’’nün de kurtaramayacağını belirtiyorlar.

Başta konfeksiyon olmak üzere, çok sayıda firma, sevgililer gününe özel konseptler oluşturmasına, fiyatları yükseltmenin aksine indirim kampanyaları düzenlemesine rağmen piyasada beklenen hareketliliğin yaşanmadığı bildirildi. Adana Giyim Markaları Derneği (AGİMAD) Başkanı Hasan Ayyıldız, yaptığı açıklamada, piyasalarda, Kurban Bayramı ve yeni yılda yaşadıkları hayal kırıklığını Sevgililer Günü ile aşmayı planladıklarını ancak, sayılı günler kalmasına karşın aldıkları siparişin neredeyse yok düzeyinde olduğunu söyledi. İç çamaşırından çoraba kadar birçok üründe 14 Şubat Sevgililer Gününe özel üretim yaptıklarını ancak, bekledikleri ilginin olmadığını ifade eden Ayyıldız, tüm bunların, konfeksiyonda uzun süredir yaşanan sıkıntıyı daha da belirginleştirdiğini kaydetti.

/ ADANA

07.02.2007


 

İranlı iş adamları MÜSİAD’ı ziyaret edecek

İran Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası Başkanı S. Ali Nahhi Khamoushi ve beraberindeki 32 kişilik İranlı İşadamları Heyeti MÜSİAD’ı ziyaret edecek.

İran’ın İstanbul Başkonsolosluğu koordinasyonunda, 6 - 8 Şubat 2007 tarihleri arasında bir dizi etkinliklere katılmak ve iş görüşmeleri yapmak üzere Türkiye’ye gelen İran İş Adamları Heyeti, MÜSİAD Genel Merkez’inde MÜSİAD’lı işadamları ile buluşacak. Sanayi ürünleri, tekstil, otomobil yedek parçaları, halı ve el sanatları, petrol-doğal gaz ve petrokimya ürünleri sektörlerinde faaliyet gösteren işadamlarının bulunduğu heyet ile MÜSİAD üyeleri ikili iş görüşmeleri yapacak. İran ekonomisinde büyük paya sahip firma sahiplerinden oluşan heyet ile görüşmeler, bugün saat 10:00’da MÜSİAD Genel Merkezinde gerçekleşecek.

Ekonomi Servisi

07.02.2007


 

Kozaklı’da zengin buhar kaynağı umut veriyor

Türkiye’nin önemli jeotermal merkezlerden biri olan Nevşehir’in Kozaklı ilçesinde MTA tarafından jeotermal sahasında sürdürülen gözlemleme çalışmalarından umut verici sonuçların alındığı bildirildi.

Kozaklı’nın Kaplıcalar mevkiinde 800 metre derinlikte 126-140 derece arasında değişen sıcaklıkta buhar kaynağına rastlandığı belirtildi. Kozaklı Belediye Başkanı Erdoğan Çelik yaptığı açıklamada, MTA tarafından 1965 yılından beri jeotermal su kaynağının bulunduğu Kozaklı’nın Kaplıcalar Mevkiindeki gözlemleme çalışmalarından Kozaklı ilçesinin geleceği açısından oldukça umut verici sonuçların elde edildiğini ve bu alandaki gözlemleme çalışmaları ile jeotermal alanın 800 metre altında 126-140 derece arasında değişen zengin buhar kaynağına rastlanıldığını kaydetti.

Çelik,”MTA 2007 yılı yatırımına bu alanı da ilave ederek bölgede sondaj çalışmalarına başlayacak. Elde edilecek buhar ile bölgede elektrik enerjisi üretimi planlanıyor. Bu çerçevede Kozaklı belediyesi olarak bu çalışmaları daha üst noktalara taşımak amacıyla Avrupa Yatırım Bankası’na bir proje hazırlığına başladık. Kozaklı ilçesinin elektrik ihtiyacını da buhar enerjisinden yararlanarak elde edeceğimize inanıyoruz”diye konuştu.

Cemil YÜZER / NEVŞEHİR

07.02.2007


 

Özdilek Gemlikte mağaza açtı

Tekstil ve perakende sektörünün tanınan firmalarından olan Özdilek Grubu, 13. satış noktasını Gemlik’te hizmete açtı.

Gemlik-Yalova Yolu Çevre Yolu girişi, Endüstri Meslek Lisesi arkasında toplam 18 bin 700 metrekarelik bir alan üzerine kurulan Özdilek Alışveriş Merkezi’nin açılışına Bursa Valisi Nihat Canpolat, Gemlik Kaymakamı Mehmet Baygül, siyasiler ve çok sayıda davetli katıldı.

Özdilek Alışveriş Merkezleri ve Tekstil Sanayi Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek’te, 1967 yılında 20 metrekarelik bir dükkânda havlu satışı ile başladıkları ticari yaşamlarını şu anda 10 bin ton havlu üreterek, dünyada ilk 10 kuruluş arasına girerek devam ettirdiklerini vurgulayarak, “Türkiye’ye yılda 40 milyon dolar döviz getiriyoruz. Toplam 4 bin 253 kişiye istihdam sağlıyoruz” dedi.

Hurşit TOPAL - Serdar SERDAROĞ / GEMLİK

07.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004