Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Gül: ABD bize karşı mahçup

Washington’daki temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ABD’nin neden PKK’ya karşı harekete geçmediği yönündeki bir soruyu, “Onu bilemem. Bize söyledikleri ‘size karşı mahcubuz, üstümüze düşeni yapacağız’. Ben de ‘bunu artık gözle görülür, elle tutulur yapın, hepimizin beklentisi bu’ diyorum” diye cevaplandırdı.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, terör örgütü PKK konusunda ABD’den, ‘’gözle görülür, elle tutulur’’ bir adım atmasını istediklerini söyledi.

Abdullah Gül, Washington’daki temaslarının ardından bir basın toplantısı düzenledi. ABD’nin neden PKK’ya karşı harekete geçmediği yönündeki bir soru üzerine Gül, ‘’Onu bilemem. Bize söyledikleri (size karşı mahcubuz, üstümüze düşeni yapacağız). Ben de (bunu artık gözle görülür, elle tutulur yapın, hepimizin beklentisi bu) diyorum’’ yanıtını verdi.

Gül, eskiden PKK liderlerinin dost olmayan rejimlerde barındığını, şimdi ise dost bir ülkede PKK liderlerinin televizyona çıkıp röportaj verdiğini kaydetti. ABD’nin daha önce dile getirdiği, ‘’Irak’ta elimiz dolu, kuvvetlerimizi bölemeyiz’’ yaklaşımını artık sergilemediğini belirten Gül, kısa sürede adım atılmazsa Türkiye’nin askeri önlem alıp almayacağı konusuna ilişkin bir soru üzerine, ‘’Yapılmaması yönünde ABD’den bir telkin sözkonusu değil’’ dedi. Gül, ‘’Bizim her zaman uluslararası hukuktan doğan haklarımız var. Biz ne zaman netice alacak şeyi görürüz, gerektiğinde bunu yapmaktan geri kalmayız’’ ifadesini kullandı. ABD’li yetkililere, kUzey Irak’ta yapılması gerekenlerin geciktiğini ve Türk halkının bir eylem görmek istediğini ifade ettiklerini belirten Gül, ‘’Görüştüğümüz bütün yetkililer, birşey yapmak zorunda olduklarının farkındalar. Daha fazla konuşmanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Ama bu konuda bir kararlılığı görmedim dersem doğru olmaz’’ diye konuştu. Mahmur kampındakilerin Türkiye’ye dönüşü için Türkiye’nin bir mekanizma geliştirmesi yönünde ABD’nin beklentisinin bulunduğu sorusu üzerine Gül, zaman zaman vatandaşların gruplar halinde Türkiye’ye geldiklerini anlattı.

Gül, bu vatandaşların köylere yerleştirildiğini, konuyla ilgili sürecin sürdüğünü bildirdi. Gül, Mahmur kampında kadınlar ve çocukların da bulunduğunu ifade ederek, ‘’Tabii önemli olan, burası boşaldığında başkasının eline geçmeyeceğinden emin olmamız’’ dedi.

KERKÜK

Gül, Kerkük sorununda yalnızca Türkiye’nin değil, bölgedeki diğer ülkelerin de hassasiyet gösterdiklerini belirterek, bu sorunun büyümesinin bölgede herkesi endişelendirdiğini kaydetti. Gül, Washington’da bulunan Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebulgeyd ile biraraya geldiğini ve onun da konuya hassasiyet gösterdiğini dile getirdi. Kerkük’te referandumdan önce nüfus sayımı yapılması ve kimin oy kullanabileceğinin belirlenmesi gerektiğini belirten Gül, bu konuların, sonuca yardımcı olacak biçimde ele alınması gerektiğini söyledi.

ERMENİ TASARISI

Gül, ABD Kongresi’ne sunulan Ermeni tasarısı için, ‘’tüm ilişkilerimizi zehirleyecek büyük bir tehdit’’ değerlendirmesini yaparken, ABD’de görüştüğü resmi veya resmi olmayan herkesin, bunun bir ABD sorunu olmadığını dile getirdiğini, ancak parlamenter sistemlerin zayıflıklarından biri olarak nitelediklerini söyledi.

Gül, ‘’Bir taraftan Afganistan’da omuz omuza çalışırken, kimsenin yapmadığı kadar istikrara katkı yaparken, Irak’ın istikrarına destek verirken, birden bire Türkiye’nin aleyhinde bir tasarı, herşeyi berbat edecek birşey. İçtenlikle konuştum ve bunun etkisinin geçici olmayacağını söyledim’’ dedi. Kimi çevrelerin, sanki Türkiye’nin, bu tasarının geçeceğini kabul ettiği yönünde yaklaşım sergilediğini belirten Gül, ‘’Hükümetimiz böyle bir kabulle karşı karşıya değil. Muhakkak burada önlenmesi gerektiği kanaatindeyiz. Hem Türkiye hem ABD için kötü. Birbirimize ihtiyaç duyduğumuz bir önemde böyle bir zehiri ilişkilere atmaya kimsenin hakkı yok. Yönetimin bu konuda da çok duyarlı olduğuna ve herşeyi yapacağına inanıyorum. Şüphesiz bunu sadece yönetime yapamayız. Bizlerin de milletvekilleri, senatörler ve halkı aydınlatmamız gerekiyor’’ diye konuştu.

/ WASHINGTON

08.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gül: ABD bize karşı mahçup

  Bush’un Irak politikası iflas etti

  Irak’ta kan durmuyor: 28 ölü

  ABD çekilmeyi düşünmüyor

  Bakoyanni, söz verdi

  Abbas ve Meşal bir araya geldi

  Filistin için üçlü görüşme

  Yabancı askerler Irak’tan çekilsin

  Bağdat’ta güvenlik tartışması

  Hariri suikasti için uluslar arası mahkeme

  Ateist Çin'de dine yöneliş artıyor

  Alman TV'sinde Cuma yayını


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004