Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İsrail’in sinagog planı

Suudi Arabistan’ın evsahipliğinde yapılan görüşmelerin, dün yine Kâbe’ye bakan sarayda öğleye doğru başladı. Bu arada, İsrail’de cezaevinde bulunan intifada lideri ve El Fetih’in etkili isimlerinden Mervan Barguti, cezaevinden gönderdiği bir e-postayla görüşmelerin başarısız olmaması için uyarıda bulundu. Barguti, “Görüşmeler başarısız olursa, tarih ve halk affetmez” dedi.

Öte yandan, İsrail’in Yahudilerce kutsal sayılan Ağlama Duvarına en yakın kapı olan Magrib Kapısı (Faslılar Yolu) yakınında başlattığı hafriyat çalışmaları, yüzlerce İsrailli Arap’ın katıldığı bir gösteriyle protesto edildi. İsrail’in her bölgesinden gelen Müslüman Arap vatandaşlar, öğle saatlerinde Magrib Kapısı etrafında toplandı. Göstericilerden biri, El Aksa Camii’nin tahrip edilmesine karşı olduğunu, bunun İsrail içinde ve dışında Müslümanları incittiğini söyledi. Protesto eylemine katılanlar, bu çalışmaların tüm bölgede durumun kötüleşmesine sebep olacağı görüşünü dile getirdiler.

İsrail’deki İslâmî Hareket’in sözcüsü Zahi Nucidat da, kazı çalışmalarını protesto için toplandıklarını belirtti ve “Magrib Kapısı yolu yaklaşık 800 yıllık. Ve burası Müslümanların, Yahudilerin değil” diye konuştu.

Nucidat, İsrail’in başlattığı çalışmaların amacının El Aksa’nın sinagoga dönüştürülmesi olduğu yolunda kuşkularını dile getirdi.

İsrail’in kuzeyinde Arap nüfusunun yaşadığı köylerden Umm El Fahm’dan Akberiye Muhammed de, El Aksa’nın tüm dünyadaki Araplara ait olduğunu vurguladı ve El Aksa’ya gereken saygının gösterilmesini istedi.

İslâmî Hareket, yarın da Nasıra’da büyük bir protesto gösterisi planlıyor. Hareketin sözcüsü, tüm dünyadaki Müslümanları ortak tavır almaya da çağırdı.

Bu arada, İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Müslümanlar arasında tepkiye yol açan El Aksa Camii yakınlarındaki kazı çalışmalarına son verilmesi talebiyle Ehud Olmert’e bir mektup gönderdi. Amir Peretz, El Aksa Camii ile Kubbetus Sahra’nın içinde yer aldığı Haremüşşerif civarındaki kazıların acele olarak durdurulması gerektiğini belirterek, aksi takdirde güvenlik durumunun kötüleşeceği uyarısında bulundu.

Savunma Bakanlığı üst düzey yetkililerinden General Amos Gilad da, Haaretz gazetesinde yayınlanan açıklamasında, kazı çalışmalarının Arap dünyasında İsrail’e yönelik öfke ve kızgınlığı körükleyeceğini söyledi.

Bu arada İsrail, tüm tepkilere karşın İslâm âleminin en kutsal üçüncü mekânını barındıran bölgede Salı günü başlayan kazılara devam ediyor.

Yahudiler, El Aksa Camii ile Kubbetus-Sahra’nın yer aldığı Haremüşşerif’in yıkılan Süleyman Tapınağı üzerine inşa edildiğine inanıyor. Söz konusu arkeolojik kazılar da bu sebeple yapılıyor.

/ MEKKE

09.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail’in sinagog planı

  ABD Sünnî cephe için bastırıyor

  Velâyeti Rusya’ya gidiyor

  İsrail-Lübnan çatışması

  İran orta menzilli füze denedi

  İran: 100 casus yakaladık

  ‘Mukteda’nın adamı’ diye bakan yardımcısını tutukladılar


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004