Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

ABD Sünnî cephe için bastırıyor

İngiltere’de yayınlanan The Financial Times gazetesi, Amerikalı uzmanların “Irak’taki gerginliği sadece İran değil, diğer komşuları da körüklüyor” iddiasına yer verdi.

Haberde özetle şu bilgilere yer verildi: “Amerika Irak’taki istikrarsızlığın kaynağı olarak kamuoyunun dikkatlerini İran’a yönlendirirken Amerikalı uzmanlar, diğer komşuların da mezhepler arasındaki gerginliği artıran gizli faaliyetler içinde olduğuna inanıyor. Sünnî gruplar ve El Kaide’ye hâlâ Suudi Arabistan kaynaklı para ve silâh gidiyor. Bunlar bazen Suriye üzerinden aktarılıyor. Kerkük’ün geleceğine ilişkin gerginliğin tırmanmaya başladığı bir dönemde Türkmen azınlığa yardım etmeye hazırlanan Türkiye de Kuzey Irak’taki faaliyetlerini artırdı.”

Gazete ancak Bush yönetiminin dikkatlerin bölgedeki müttefikleri değil İran’a yoğunlaşmasını istediğini belirterek şöyle devam etti: “Washington, Sünnilerin ağırlıkta olduğu Körfez ülkelerini İran karşıtı bir cephe oluşturmaya zorluyor. Amerikalı üst düzey bir yetkili, Amerika’nın yakında İran’ın Irak’taki Şiileri silâh ve patlayıcı sağladığını gösteren inkâr edilemeyecek ispatlar sunacağını söylüyor.

Amerikan Brookings Institute adlı düşünce kuruluşunun geçen ay yayımladığı rapora göre, İran’ın Irak’ta binlerce gizli ajanı bulunuyor. Suudi Arabistan, Ürdün, Kuveyt ve Türkiye İran’ın bu ülkede nüfuzunu artırmasından kaygı duyuyor ve İranlıların gerisinde kalmak istemiyor”. Gazete Irak’ta yarışı İran’ın tetiklediğini yazıyor.

İRAN’DAN BLAİR’E KÜSTAH SUÇLAMASI

Bu arada, İran, İngiltere Başbakanı Tony Blair’in kendisiyle ilgili eleştirilerine sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, “Sayın Blair’in küstah ve diplomatik olarak uygun olmayan ifadeleri etik olarak değersizdir” dedi. Blair, parlamentodaki bir komiteye yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer programını eleştirmiş, bu ülkeyi Irak’ta mezhep çatışmalarını kasıtlı olarak körüklemekle suçlamıştı.

/ LONDRA

09.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail’in sinagog planı

  ABD Sünnî cephe için bastırıyor

  Velâyeti Rusya’ya gidiyor

  İsrail-Lübnan çatışması

  İran orta menzilli füze denedi

  İran: 100 casus yakaladık

  ‘Mukteda’nın adamı’ diye bakan yardımcısını tutukladılar


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004