Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Vergi kaçağını çocuklar önleyecek

Denizli Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Delice, öğrencilerin önce fiş almayan ve vermeyen mükellefleri uyaracağını, uyarıların ciddiye alınmaması durumunda öğrencilerin mükellefleri vergi dairesine bildireceğini söyledi.

Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı, vergi kaçağının önüne geçmek için 1000 ilköğretim öğrencisine ‘’Fahri Vergi Müfettişi’’ belgesi verecek.

Delice, toplumda vergi bilincini yerleştirmek amacıyla yeni bir proje geliştirdiklerini, bununla vergi kaçağının önüne geçmeyi amaçladıklarını bildirdi.

Proje için ilköğretim 5 ve 6’ncı sınıftan 1000 öğrenci seçtiklerini belirten Delice, ‘’Bu öğrencilere fahri müfettiş kimliği verilecek. Öğrenciler önce fiş almayan ve vermeyen mükellefleri uyaracak. Uyarılar ciddiye alınmazsa öğrenciler bu mükellefleri vergi dairesine bildirecek’’ dedi.

Delice, fahri müfettişlik uygulamasıyla, çocukların çevrelerindeki yanlışlıklara müdahale etmelerini sağlayacaklarını, onlardan gelen ihbarlar ciddiye alınarak, öncelik tanıyacaklarını belirtti. İhbar edilen vergi mükelleflerinin takip edilerek, bunlar hakkında gereken işlemlerin yapılacağını ifade eden Delice, ‘’İlköğretim öğrencilerinden oluşan fahri müfettişler, 19-23 Şubat 2007 tarihleri arasında kutlanacak Vergi Haftası’nda göreve başlayacak’’ dedi.

Delice, çocukların yaptıkları görev karşılığında hediyeler verilmesinin düşünüldüğünü sözlerine ekledi.

/ DENİZLİ

14.02.2007


 

Petrol kaçakçılığına ağır ceza

Kaçak pertrolü satışa arz eden, satan, bulunduran, bu özelliğini bilerek ticarî amaçla satın alan, taşıyan veya saklayan kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 20 bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacak.

Kaçak petrolün tanımını yeniden yaparak, petrol kaçakçılığına ağır cezalar getiren, Petrol Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre, ‘’EPDK tarafından belirlenen seviyede ulusal marker içermeyen akaryakıt, yasal yollarla Türkiye’de serbest dolaşıma girdiği belgelendirilemeyen veya menşeî belli olmayan petrolü ve petrol ürünleri kaçak petrol sayılacak.

Kaçak pertrolü satışa arz eden, satan, bulunduran, bu özelliğini bilerek ticarî amaçla satın alan, taşıyan veya saklayan kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 20 bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacak. Kaçak petrolü ihbar edenlere ve bu petrolün yakalanmasında görev alanlara, petrol bedelinin yüzde 25’ine kadar ikramiye verilecek.

/ ANKARA

14.02.2007


 

Elbistan’dan 60 milyar dolar tasarruf sağlanabilir

Maden Mühendisleri Odası (MMO), Elbistan havzasının doğru bir planlama yapılarak değerlendirilmesiyle, Türkiye’nin toplam 60 milyar dolar tasarruf sağlayacağını bildirdi.

MMO’dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye linyit rezervinin yaklaşık yüzde 46’sını oluşturan Afşin-Elbistan linyit havzasının planlamasının yeniden yapılması gerektiği bildirildi.

Açıklamada, halen işletilmekte olan Elbistan Kışlaköy Açık İşletmesi rezervleri ile birlikte, ekonomik olarak üretilebilecek yaklaşık olarak toplam 4,3 milyar tona yakın linyit bulunduğu, bu rakamın toplam 9 bin 450 megawatt gücünde termik santrale karşılık geldiği, Elbistan linyit rezervlerinin kalori olarak, 486 milyar metre küp doğal gaza karşılık geldiği ve Elbistan havzasının doğru bir planlama yapılarak değerlendirilmesiyle, Türkiye için toplam 60 milyar dolar tasarruf sağlanacağı vurgulandı.

/ ANKARA

14.02.2007


 

Sebzede ihracat arttı, fiyatlar yükseldi

AB’nin sebze üretim merkezi olan İspanya’da ürünlerde kalitenin bozulması sebebiyle, AB ülkelerinin Türk ürünlerine yoğun talep göstermesi, iç piyasada sebze fiyatlarının artmasına yol açtı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Halinden alınan bilgiye göre, mevsim şartları sebebiyle AB’nin üretim üssü İspanya’da bu kış döneminde başta domates olmak üzere sebze ürünlerinde kalitenin bozulmasının Türkiye’ye yaradığı belirtildi. AB üyesi ülkelerin sebze ihtiyacını Türkiye’den karşılaması sebebiyle ihracatın arttığını ifade eden yetkililer, iç piyasada mal bulmakta zorluk çekildiğini kaydettiler.

Antalya Toptancı Halinde biber fiyatları 10-80 Ykr, taze fasulye 50, patlıcan 60, domates 30, patlıcan 60, salatalık ise 90 Ykr arttı. Sebze fiyatları arasında en yüksek artış salatalıkta yaşandı.

/ ANTALYA

14.02.2007


 

ABD’liler kâğıt 1doları bırakmıyor

Amerikalıların büyük bölümü 1 dolarlık kâğıt banknotların 1 dolarlık yeni madeni parayla değiştirilmesine karşı çıkıyor. Özel olarak dizayn edilmiş yeni 1 dolarlık madeni paralar, önümüzdeki Perşembe günü tedavüle girecek.

AP-Ipsos ortaklığında yapılan ankete katılan Amerikalıların yüzde 74’ü, üzerinde George Washington’ın resmi bulunan 1 Dolarlık banknotların tedavülden kaldırılmasına karşı çıktı. Bazı ekonomi uzmanları, kâğıt 1 dolarlıkların tedavülden kalkmasının, yıllık yüzlerce milyon doları bulan baskı masrafından tasarrufa imkân vereceğine dikkat çekiyorlar.

/ WASHINGTON

14.02.2007


 

Yeraltı kaynaklarımıza sahip çıkılmalı

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Cumhurbaşkanı tarafından bazı maddeleri yeniden görüşülmek üzere TBMM’ye iade edilen Türk Petrol Kanunu’nun Türkiye için bir fırsat olduğunu söyledi.

Başoğlu, yasa yeniden düzenlenirken Bor madenleri de dahil ülkenin yeraltı kaynaklarının bütününe sahip çıkılacak yeni düzenlemeler yapılmasını istedi.

Yaptığı yazılı açıklamada, Irak’ta başlatılan petrol arama, işletme ve satma girişimlerinin şimdi Kıbrıs’a sıçratıldığına dikkat çeken Başoğlu, bu durumda Türkiye’nin yabancılara ruhsat verirken daha dikkatli davranması, milletin hakkını koruyacak politika izlemesi zorunluluğunu ortaya çıktığını vurguladı.

Başoğlu şöyle dedi: “Türkiye kendi sorunlarını kendisi çözecek ise, başkalarına muhtaç olmadan ayakta duracaksa, elindeki bor ve petrol yatakları da dahil bütün yeraltı servetlerini çok iyi değerlendirmeli, yabancıların ruhsat almakta iyi niyetli davranmadıkları görülmelidir. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin bahçesinde bulunan gaz kuyusunun Türkiye tarafından işletilemeyeceğine ilişkin olarak ABD’li şirketin müdahalesi de göstermektedir ki, kendi topraklarımıza ait değerleri gereği gibi kullanmakta büyük zorluklar ile karşı karşıyayız. Bu yabancı şirketlere önünü arkasını hesaplamadan verilen ruhsatlardan kaynaklanmaktadır. Türk Petrol Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi sırasında, diğer yeraltı servetlerimizde dikkate alınarak yeni bir düzenleme yapılmalı, kendi malımıza sahip çıkmayı başarabilmeliyiz.”

Ahmet TERZİ / ANKARA

14.02.2007


 

Partiler çay-simit hesabı yapmasın

Türkiye Kamu-Sen Nevşehir İl Temsilciliği’ne bağlı memurlar sendika binalarında simit-çay yiyerek hükümeti protesto ettiler.

Kamu-Sen İl Temsilcisi Mustafa Uğur, yaptığı açıklamada, siyasî iradelerin sürekli dile getirdiği ‘Memurumuzu enflasyona ezdirmeyeceğiz, memurumuzu hak ettiği noktaya getireceğiz’ sözlerinin her zamanki gibi bu siyasî irade döneminde de sadece lâfta kaldığını söyledi.

“Meydanlarda oy toplamak uğruna ‘çay-simit hesabı’ yapan siyasilerin AK mı, KARA mı olduğu gün yüzüne çıkmıştır” diyen memurlar daha sonra Kamu - Sen Nevşehir İl Temsilciliği’nin sendika binasında simit-çay ile karınlarını doyurmaya çalışarak hükümeti protesto ettiler.

Yaklaşan seçimler öncesi hiçbir siyasî partini çay-simit hesabı yapmasını istemediklerini belirten Uğur, “Kamu çalışanları yaşadıkları bütün olumsuzluklarının cevabını seçim günü sandık başında verecektir” dedi.

Yeni Asya / NEVŞEHİR

14.02.2007


 

“TMO inşaallah 2007’de fındık almaz”

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, “İnşallah 2007 fındığı alım sezonunda TMO olmaz, olmaması için de FİSKOBİRLİK’i güçlü, ayakları üzerinde duran kurum haline getirmeye çalışıyoruz” dedi.

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Ziyarette Türk fındığının alternatifi olmadığını belirten Pamuk, fındığa katkı veren herkese ve her kuruma teşekkür etti. ‘’TMO’nun Karadeniz’e fındık anlamında girmesini hazmetmemiz mümkün değil, ama geldi’’ diyen Pamuk, şöyle konuştu: ‘’TMO şu anda Karadeniz’in bir gerçeği. Aldığı fındık piyasanın regüle edilmesi anlamında piyasaya katkıda bulunmuştur. Stratejik bir anlaşma yaparak, depolarımızı ücretsiz verdik, onun karşılığında da TMO bize makbuz senedi karşılığında kredi verdi. Bu krediden bir miktar borcumuzu ödedik. İnşallah 2007 fındığı alım sezonunda TMO olmaz, olmaması için de FİSKOBİRLİK’i güçlü, ayakları üzerinde duran kurum haline getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Kahraman ALPAK / TRABZON

14.02.2007


 

Para Kurulu Perşembe günü toplanıyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2007 yılının ikinci toplantısını 15 Şubat Perşembe günü gerçekleştirecek.

Toplantı, saat 13.00-17.00 arasında iki aşamalı olarak yapılacak. İlk aşamaya, Merkez Bankası yetkilileri ve uzmanları ile Hazine Müsteşarlığı yetkilileri katılacak.

Aynı gün gerçekleşecek ikinci aşamada ise sadece Para Politikası Kurulu üyeleri toplanacak ve görünüme ilişkin son değerlendirmeler yapıldıktan sonra oylamaya geçilecek. Bu arada piyasalardaki beklenti, kısa vadeli faiz oranlarının bu ay da değişmeyeceği yönünde.

/ ANKARA

14.02.2007


 

Demiryolu ile Kars cazibe merkezi olacak

Kars Ticaret Borsası (KTB) Başkanı İsmet Çelik, Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesinin tamamlanmasıyla Kars’ın cazibe merkezi haline geleceğini kaydetti.

Yaptığı yazılı açıklamada, Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesinin, iki yıl içerisinde tamamlanmasıyla Kars ekonomisini şahlandıracağını vurgulayan Çelik, Kars’ın eskiden olduğu gibi Doğu’nun ticaret merkezi olacağını ve komuşu ülkelerden gelecek ziyaretçilerin esnafın yüzünü güldüreceğini söyledi.

/ KARS

14.02.2007


 

Sürmene, AB hibe fonlarına başvurdu

AB hibe fonlarına 5 projeyle başvuran Trabzon’un Sürmene ilçesi, projelerle kalkınacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sürmene Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal, fonlarla ilçenin ekonomik ve sosyal yönden kalkınacağını söyledi. Kartal projelerle ilgili olarak şunları söyledi: “AB hibe fonlarına 5 proje ile başvurduk. Bu projeler Sürmene’ye hayat verecek. Gençlere, ev hanımlarına, özürlülere, orta yaşlılara ekonomik refah sağlayacak. Trabzon’da bu hibelere başvuran ilk ilçeyiz. İlçemizde kültürel ve ekonomik devrim olacak.”

Yeni Asya / SÜRMENE

14.02.2007


 

TÜİK, nüfus sayımı için anketör arıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir, adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde çalıştırmak üzere özellikle İstanbul’da elemana ihtiyaçları olduğunu belirterek, vatandaşları göreve çağırdı.

TÜİK Başkanı Demir, nüfus sayımında çalıştırmak üzere geçici eleman istihdam ettiklerini belirterek, ancak bazı illerde başvuru eksikliği olduğunu anlattı. ‘’Özellikle İstanbul’da başvurular çok düşük kaldı. İşe ihtiyacı olanlara 1 ay sigortalı iş imkanı sağlıyoruz. Sayın halkımızın müracaatlarını bekliyoruz’’ diyen Demir, başvuruların kaymakamlıklara ya da TÜİK’in bölge müdürlüğüne yapılabileceğini söyledi. Sigortalı olarak çalıştırılacak anketörlere lise ya da üniversite mezunu olmalarına göre 510-550 YTL arasında ücret veriliyor.

/ ANKARA

14.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004