Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Musevi lobisi renk vermedi

ABD Temsilciler Meclisi’ne sunulan Ermeni tasarısına ilişkin Türk halkının hassasiyetini iletmek üzere Washington’da bulunan TBMM heyeti üyelerinden AKP Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, Musevi lobisinin, Ermeni tasarısı konusunda ağırlığını koyup koymayacağı konusunda “Ne tür harekette bulunacaklarını beyan etmek istemediler’’ dedi

Dişli, TBMM heyetinde yer alan AKP Edirne Milletvekili Necdet Budak, Erzurum Milletvekili Muzaffer Gülyurt ve CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç ile Denizli Milletvekili Mehmet Nessar ile birlikte Washington’da düzenledikleri basın toplantısında soruları cevapladı. Heyette yer alan AKP Eskişehir Milletvekili Murat Mercan’ın, kayınvalidesinin vefatı sebebiyle Türkiye’ye erken döndüğü belirtildi. Geçen hafta içinde TBMM heyeti, ABD Temsilciler Meclisi’nden 9 milletvekiliyle bir araya geldi, Musevi lobisi ve düşünce kuruluşlarının temsilcileriyle görüştü ve ayrıca ABD Savunma Bakan yardımcısı Eric Edelman, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya ile ilişkilerden sorumlu dairenin üst düzey yetkililerinden Matt Bryza ile temasta bulundu. Temasların tamamlanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Dişli, “ABD başka ülkelerden daha farklı, dünyanın merkezi. Buradaki sıkıntı bizi üzer. Tabii tehdit söz konusu değil. Biz düşüncelerimizi ifade ettik’’ diye konuştu.

“TOPYEKûN MÜCADELE ŞART”

Topyekûn bir mücadelenin gerektiğini vurgulayan Dişli, ‘’bu çok ciddî bir konu. Tarihimize sürülmeye çalışılan bir leke’’ dedi ve bu ay içinde Washington’a gelecek iki ayrı TBMM heyetinin de topyekûn mücadelenin parçası olarak, Türk halkının görüşlerini Amerikalı milletvekillerine ileteceğini kaydetti.

Dişli, ABD kongresinde bu tasarının kabul edilmesi durumunda Türkiye’nin nasıl bir önlem alacağı, TBMM’nin de ‘’Kızılderili soykırımını’’ kınayan bir tasarıyı kabul etmeyi düşünmesinin söz konusu olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine ‘’Geçerseyi, akla getirmek istemiyoruz. Kalıcı çözüme çalışıyoruz’’ dedi. Tasarının geçmesi ihtimalinin yüksek olduğunun işaret edilmesi üzerine Dişli, ‘’Durum tabiî ki kötü’’Allah korusun, böyle bir tasarının geçmesi durumunda neler olabileceğini muhataplarımıza anlatmaya çalıştık’’ cevabını verdi.

Musevi lobisinin, Ermeni tasarısı konusunda ağırlığını koyup koymayacağı yönündeki soru üzerine Şaban Dişli, ‘’Bize konuyu yakından takip ettiklerini söylediler. Türkiye’deki Yahudi cemaatinin kendilerini bilgilendirdiğini söylediler. Ne tür harekette bulunacaklarını beyan etmek istemediler’’ ifadesini kullandı.

Dişli, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Türkiye’ye ziyaretinin çok başarılı geçtiğine işaret etti ve Musevi lobisiyle temaslarında, ortak menfaat ve projelerin devamı için, bu tür bir tasarının geçmesinin iyi olmayacağı, geçerse ‘’herkesin etkileneceği’’ mesajını verdiklerini söyledi.

Şaban Dişli, Washington temaslarında, PKK terör örgütüyle ilgili ‘’Türkiye’ye verilmiş ama yerine getirilmemiş sözlere ilişkin’’ vatandaşın durumunu da anlattıklarını belirtti.

/ WASHINGTON

04.03.2007


 

Filistinli vekillere özgürlük verilsin

İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan Filistinli 45 milletvekilinin serbest bırakılması amacıyla İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde imza kampanyası başlatıldı. Vakıf Başkanı Bülent Yıldırım, “Hedefimiz, 1 milyon imza toplamak” dedi.

Kampanya dolayısıyla Feshane Kültür Merkezinde düzenlenen basın toplantısında bilgi veren İHH Başkanı Bülent Yıldırım, Kurban Bayramında bir grup Türk milletvekilinin Filistin’e gittiğini belirterek, Filistin halkının Türk milletvekillerinden, İsrail’in elinde tutuklu bulunan milletvekillerinin serbest bırakılması talebinde bulunduklarını anlattı.

Yıldırım, ‘’Bizler, sivil toplum örgütleri olarak milletvekillerimizin de desteğiyle İsrail tarafından 1 yıla yakın süredir tutuklu bulunan milletvekillerinin serbest bırakılması için imza kampanyasını bugün başlatıyoruz. Hedefimiz, 1 milyon imza toplamak’’ dedi.

Yıldırım, dileyenlerin, ‘’www.tutsakvekiller.com’’ adlı internet sitesine girerek, atacakları sanal imzayla kampanyaya destek verebileceklerini kaydetti. Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Başkanı Necmi Sadıkoğlu da 2006’da Hamas’ın halkın oylarının büyük çoğunluğunu alarak, 132 sandalyeli parlamentoda 70 vekillik elde ettiğini ve böylece hükümeti kurma hakkını aldığını hatırlattı.

Ancak İsrail’in, 1’i meclis başkanı olmak üzere, 27 milletvekili ile 8 bakanı tutukladığını dile getiren Sadıkoğlu, hapiste milletvekili seçilen 10 siyasetçiyle birlikte hapisteki toplam politikacı sayısının 45 olduğuna işaret etti.

Sadıkoğlu, ‘’Filistin Parlamentosunun üçte biri, Bakanlar Kurulunun dörtte biri tutuklu’’ dedi.

İsrail’de halen toplam 9 bin 400 Filistinli siyasî mahkûm bulunduğuna dikkati çeken Sadıkoğlu, tutuklamaların üzerinden yaklaşık 1 yıl geçmesine rağmen BM, dünya kamuoyu ve diğer ülkelerin milletvekilleri nezdinde en ufak bir tepki görülmediğini belirtti.

FİLİSTİNLİ MİLLETVEKİLİ TELEFONLA KATILDI

Toplantıya canlı telefon bağlantısıyla katılan Hamaslı milletvekili Salim Selamet de toplantıya katılmayı çok istemesine rağmen İsrail Devleti izin vermediği için İstanbul’a gelemediğini söyledi.

Selamet, Filistin’de yapılan demokratik seçimlerin üzerinden 1 yıl geçtiğini anımsatarak, şunları kaydetti: ‘’Dünyada hiçbir devlet, kendi milletvekillerinin başka bir ülkenin hapishanelerinde dokunulmazlıklarına rağmen tutulmasını kabullenemez. Üstelik Filistin’deki seçimler demokratik çerçevede gerçekleşmiştir. Buna rağmen İsrail, tüm Filistin halkını, özgür iradeleriyle seçtikleri, oy verdikleri ve bir partiyi destekledikleri için cezalandırmayı seçmiştir.’’

Toplantıdan sonra İHH Başkanı Yıldırım ile toplantıya katılan milletvekilleri imza atarak, kampanyayı başlattı.

Bülent Yıldırım, toplanan imzalar 1 milyon adeti bulunca TBMM’ye gönderileceğini ve ardından da bir grup Türk parlamenter tarafından İsrail Hükümetine ulaştırılacağını bildirdi.

/ İSTANBUL

04.03.2007


 

Kosova, bayrağını arıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Kosova özel temsilcisi Martti Ahtisaari’nin, 2 Şubat’ta sunduğu Kosova nihaî statüsüne ilişkin raporun görüşmeleri Viyana’da sürerken Kosovalılar bayrak arayışına girdi.

Ahtisaari’nin sunduğu BM planı, Kosova için bağımsızlık getirmese de, ayrı bayrak, millî marş, ordu, anayasa ve uluslar arası kuruluşlara üyelik hakkı öngörüyor. Viyana’da Belgrat ile Kosovalı yetkililer Ahtisaari’nin sunduğu öneri paketini görüşürken Kosova’nın başşehri Priştine’de Kosova bayrağı ve sembollerini belirlemek amacıyla sergi açıldı. Kosova Sanat Galerisi’nin açtığı sergiye 300 eser için başvuru yapıldı. Galeri Müdürü Luan Mulliçi, bu girişimin devlet sembollerini belirlemek amaçlı yapıldığını, Kosova Meclisi tarafından en yakın zamanda açılması beklenen uluslar arası sergiye ön hazırlık niteliğini taşıdığını belirtti. Mulliçi, seçim esnasında üyelerin çok zorlandığını, hatta geleneksel millî sembollere önem verme eksikliği yüzünden serginin 3 defa tekrarlandığını bildirdi. Mulliçi, her şeye rağmen sonunda Arnavut millî değerlerini ön planda tutan yapıtların var oluşundan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, yazarlar, devlet bayrağının çok etnikliliği ifade etmesi gerektiğini savundu.

/ PRİŞTİNE

04.03.2007


 

Rusya, İsrail’i suçladı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail Ordusu’nun Batı Şeria ve Gazze’deki operasyonlarının bölgedeki anlaşmazlığı ‘kötüleştirdiği’ açıklamasında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mihail Kamynin, bugün yazılı olarak yaptığı açıklamada, İsrail Ordusu’nun Gazze ve Batı Şeria’daki operasyonlarının Ortadoğu’daki anlaşmazlıkları kötüleştirdiğini ifade etti. Kamynin, “İsrail Ordusu’nun Filistin topraklarındaki geniş çaplı operasyonları, Filistin ve bölgedeki durumu kötüleştirmekte. Ayrıca bölgede İsrail ile Filistin arasında siyasi bir çözüm bulunması için çalışan Filistinliler ile uluslar arası güçlerin çalışmalarını zorlaştırmakta” dedi. İsrail topraklarına yönelik saldırıların da bitmesi gerektiğini belirten Kamynin, “İsrail topraklarına yapılan roket saldırıları da dahil şiddetin her türlüsü ve terörizme karşı mücadele edilmesinin gerekliliğine dair herhangi bir kuşku yok. Bu konuda, son zamanlarda görüştüğümüz Hamas lideri Halid Meşal’den de söz aldık” dedi. Her iki tarafı da kendilerine hakim olmaya çağıran Kamynin, “Filistinli örgütlerin şiddet hareketi de, Filistinliler’in acılarını azaltmayı sağlamıyor. Bu nedenle şiddet hareketini kabul etmenin de gereği yok” açıklamasında bulundu.

/ MOSKOVA

04.03.2007


 

‘Irak’a savaşçı gönderiyoruz’

Afganistan’da, ABD müdahalesiyle iktidardan düşürülen Taliban örgütü, Irak’a savaşçı gönderdiklerini açıkladı.

Taliban’ın üst düzey komutanlarından Mola Dadullah, El Cezire Televizyonu’nda yayınlanan açıklamasında, ‘’Mümkün olan her anda, mücahitler Irak’a gidiyorlar. Irak’taki mücahitlerle güçlü ilişkilerimiz var. Mücahitler, Irak’ta diyelim 1 ay kalıyorlar, sonra buraya geri dönüyorlar. Ayrıca istihbarat da paylaşıyoruz’’ dedi.

Molla Dadullah, ‘’Irak’a yolculuk şu sıralar zirve noktasında. Eğer herhangi bir mücahit Irak’ta bir operasyon yapmak isterse, oraya gidebilir’’ diye konuştu.

El Kaide liderlerinin nerede olduğu sorulan Dadullah, ‘’Nerede olduklarını bilmiyorum. Osama bin Ladin yaşıyor ve mücahitlere emirlerini ve zafer haberlerini gönderiyor’’ dedi.

Dadullah, baharda Afganistan’daki yabancı askerlere karşı operasyonları en az 6 bin savaşçıyla artırmayı planladıklarını ve çatışmalar yoğunlaştığında savaşçı sayılarının 20 bine çıkabileceğini savundu.

Yeni silâhlar aldıklarını belirten ama bunları nereden bulduklarını söylemeyen Dadullah, gerektiğinde kendi silâhlarını da yaptıklarını söyledi. Dadullah, ‘’Bugünkü Taliban, 5 yıl önceki Taliban ile aynı değil’’ diye konuştu.

/ DUBAİ

04.03.2007


 

Talat: Rumların petrol çıkışı ekonomik değil

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum tarafının petrol konusunu gündeme getirmesinin, petrol zenginliğinden yararlanmak için olmadığına inandığını belirterek, “Birincisi Kıbrıs’ta ‘Ben egemenim, ben söz sahibiyim’ demek istiyor. İkincisi gelecek yıl güneyde seçim var, petrol vaat ederek oy alma politikası bu uğraşın bir parçası” dedi.

Talat, Girne’de İstanbul’dan gelen gazetecilerle bir araya geldi. Geçtiğimiz günlerde Brüksel’de iki önemli görüşme yaptığını hatırlatan Talat, bunlardan ilkini AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ile gerçekleştirdiğini söyledi.

“Kıbrıs sorununu çok iyi biliyor” diye nitelediği Rehn ile Doğrudan Ticaret Tüzüğü meselesini konuştuklarını aktaran Talat, tüzüğün ilk etapta KKTC açısından çok büyük bir getirisi olmayacak gibi, “ne üretiyor, ne satacak” gibi göründüğünü, ancak çok önemli bir adım olacağını dile getirdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Belçika Dışişleri Bakanı ile de görüştüğünü hatırlatarak, Kıbrıs Rum tarafının yıllardır çok başarılı kampanya sürdürdüğünü söyledi.

“İnsanların elindeki bilgi notları tamamen Rumların hazırlayıp verdiği bilgi notları ve Kıbrıs’ın gerçekleriyle ilgili hiçbir şey bilmiyorlar” diyen Talat, KKTC’nin temsili konusunun gündeme girdiğini, kendi temsilcileri olmasının çok büyük bir avantaj getireceğini, bunu Avrupa Parlamentosuna da taşıyabilirlerse çok olumlu olduğunu dile getirdi.

Talat, alınacak çok mesafe bulunduğunu, izolasyonların kaldırılmasında kritik eşiğin doğrudan uçuşlar olduğunu vurgulayarak, “Bunu aştığımız takdirde gerisi çorap söküğü gibi gelir. Aşmak kolay değil, olmazsa da çalışmalarımız adım adım devam edecek” dedi.

Rum tarafının petrol çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine Talat, şu cevbı verdi: ‘’Rum tarafı petrol konusunu niye gündeme getirdi? Kişisel olarak petrol zenginliğinden yararlanmak için olduğuna inanmıyorum. Birincisi Kıbrıs’ta ‘Ben egemenim, ben söz sahibiyim’ demek istiyor. İkincisi gelecek yıl güneyde seçim var, petrol vaat ederek oy alma politikası bu uğraşın bir parçası. Bilim kurgu diye niteliyorum. Zaten rezerv tahmini yok, iş araştırma işidir.’’

/ GİRNE

04.03.2007


 

ABD, İran heyetine vize vermedi

ABD, BM’deki uluslar arası bir toplantıya katılmak isteyen İran heyetine vize vermedi.

İran devlet televizyonunun haberine göre, BM’deki “kadının konumu komisyonu’’ toplantısına katılmak isteyen 9 kişilik İran heyeti, bir hafta önce İsviçre’ye gitti. Tamamı kadınlardan oluşan heyet, bir hafta İsviçre’de beklemesine rağmen vize alamayınca bugün Tahran’a döndü. İranlı yetkililer, gerekli bütün prosedürün yerine getirildiğini ifade ederek, heyete vize verilmemesine sert tepki gösterdi ve olayı kınadı.

ABD’nin vize vermeme yetkisi olmadığını savunan yetkililer, Washington’un BM evsahipliği sorumluluğunu yerine getirmediğini ve uluslar arası kurumları kendi çıkarları için kullandığını kaydetti.

İran ve ABD arasında, 1979 İslâm devriminden sonra büyükelçilik baskınından bu yana diplomatik ilişki bulunmuyor. ABD, geçen yıl da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’la BM Genel Kuruluna katılmak isteyen iki bakan ve beraberindeki gazeteci gurubunu ülkeye sokmamıştı.

/ TAHRAN

04.03.2007


 

ABD Kara Kuvvetleri Komutanı istifa etti

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Kara Kuvvetleri Komutanı Francis Harvey’nin istifa ettiğini açıkladı.

Francis Harvey’in, Irak ve Afganistan’da yaralanan ABD askerlerinin, Kara Kuvvetleri’nin en iyi hastanesinde standartların altında tedavi gördüğü haberleri üzerine çıkan skandal sebebiyle istifa ettiği belirtiliyor. Harvey, Kara Kuvvetleri’nin Washington’daki Walter Reed Tıp Merkezi’nin komutanını, bu yöndeki haberler üzerine görevden almış, yerine geçici olarak, Kara Kuvvetleri Başcerrahı ve tıp merkezinin eski komutanı Korgeneral Kevin Kiley’i atamıştı.

/ WASHINGTON

04.03.2007


 

250 bin Afgan ülkesine dönecek

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), İran ve Pakistan’daki Afgan mültecilerin kimilerinin bu yıl ülkelerine dönebileceklerini bildirdi.

BMMYK’dan yayımlanan bildiride, ‘’Pakistan ve İran’dan Afganistan’a dönecek mültecilerin sayısının 250 bin olarak tahmin edildiği’’ belirtildi. 2002’den bu yana BMMYK’nın İran ve Pakistan’daki 3.7 milyon Afgan mültecinin ülkesine dönmesine yardım ettiğini belirten BMMYK Sözcüsü Astrid Van Genderen Stort, bunlardan 2.87’sinin Pakistan, 873 bin 800’ünün ise İran’dan geldiğini söyledi. BMMYK’nın verilerine göre yaklaşık 2.1 milyon Afgan mülteci halen Pakistan’da, 915’i ise İran’da bulunuyor.

/ CENEVRE

04.03.2007


 

Finlandiyalılar daha fazla göçmen istiyor

Finlandiya’da yapılan bir araştırmaya göre halkın büyük bir çoğunluğu ülkeye daha fazla göçmen gelmesinden yana.

Finlandiya’nın günlük Helsingin Sanomat gazetesinin NYT adlı ekinde çıkan araştırmaya katılanların yüzde 56’si, daha fazla göçmene evet dedi. Araştırmaya katılanların yüzde 36’sı, ülkeye daha fazla göçmen gelmesine karşı çıktı. Araştırmaya katılan yaşlı ve düşük maaşlı kişilerin, göçmenlerin gelmesine daha çok karşı çıktığı da belirlendi. Araştırmaya katılanlardan başşehirde yaşayanlar, göçmenlere karşı daha sıcak bakıyor.

/ HELSİNKİ

04.03.2007


 

Japonya’da Kuzey Korelilerin gösterisi

Japonya’da yaşayan Kuzey Koreliler, ayrımcılığa uğradıkları gerekçesiyle Tokyo’nun merkezinde protesto gösterisi düzenledi.

Bölgedeki AFP muhabiri, başşehrin merkezinde toplanan binlerce Kuzey Korelinin, Japon yetkililer tarafından aşağılayıcı muamelelere maruz kaldıkları gerekçesiyle protesto gösterisi düzenlediklerini bildirdi.

Ülkedeki önemli bir Kuzey Kore örgütüne mensup olan protestocuların “sevgili lider” Kim Jong-il portreleri taşıdıkları, daha sonra da polis eşliğinde yürüyüş yaptıkları belirtildi.

/ TOKYO

04.03.2007


 

Ahmedinejad, Suud turunda

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Kral Abdullah ile Irak’taki ayrılıkçı şiddeti, Lübnan krizini ve Tahran’ın nükleer programını görüşmek üzere Suudi Arabistan’ı ziyaret etti.

İran Cumhurbaşkanı, dün Riyad’da en son 2005 yılı Aralık ayında Mekke zirvesinde görüştüğü Kral Abdullah ile bir araya geldi. Ahmedinejad’ın Suudi Arabistan’da ne kadar kalacağı resmî olarak açıklanmadı. Bölgenin iki etkin gücü olan İran ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler, Arap olmayan İran’ın Irak’taki etkisinin artmasıyla ve Tahran yönetiminin, bir zamanlar Sünnilerin yönettiği Irak’ta Şiî grupları desteklemesiyle olumsuz etkilenmişti.

/ RİYAD

04.03.2007


 

Türkiye ABD’de lobi şirketini değiştiriyor

Türkiye’nin, ABD Temsilciler Meclisi’ne sunulan sözde Ermeni soykırımı tasarısıyla daha etkili bir mücadele amacıyla, son 7 yıldır Washington’da lobi faaliyetini üstlenen Livingston lobi şirketini bırakmaya hazırlanırken, DLA Piper adlı Demokrat Parti ağırlıklı yeni bir şirketle anlaşmaya varmak üzere olduğu bildirildi.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, 1 Mart itibariyle, Livingston grubuyla sözleşmenin sona erdiğini ancak geçiş döneminde bir boşluk yaşanmaması için 6 ay daha Livingston lobi şirketiyle çalışılacağını kaydetti. Şensoy, ‘’7 Kasım kongre seçimlerinden sonra Demokrat Parti’nin kongrede ağırlık kazandığı gerçeğini de dikkate aldık ve yeni bir şirketle anlaşmak üzereyiz. Ancak henüz son anlaşma imzalanmadı’’ dedi. Lobi grubunu değiştirirken, bir boşluk bırakmamaya gayret ettikleri için 6 ay kadar daha Livingston grubuyla çalışmaya devam edeceklerini belirten Şensoy, duruma göre 6 ay sonra Türkiye’nin, ya tek bir lobi şirketiyle veya her iki lobi şirketiyle beraber çalışmayı sürdüreceğini kaydetti.

/ WASHINGTON

04.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004