Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Parayı verene değil, tarihi bilene

“Tarihe Saygı Projesi” adı altında Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı’na 5 milyon dolar harcayan OPET’in restore ettiği eski jandarma karakolunun işletme hakkı, bölgeyi canlandırması amacıyla Alan Klavuzları Derneği’ne verildi.

Adını Kilitbahir Kalesi’nden alan Kilitbahir Köyünde restore edilerek Kültür ve San’at Evi’ne dönüştürülen eski jandarma karakolunun içi, Çanakkale Savaşı’nı anlatan resimleriyle donatıldı. Geçen yıl görkemli bir törenle ziyarete açılan Kültür ve San’at Evi. yenilenmesine rağmen beklenen ilgiyi görmedi. Yılda ortalama yüz binlerce ziyaretçinin içerisinden araçlar ile geçtiği Kilitbahir Köyü, Alan Klavuzları Derneği’nin Kültür ve San’at Evi ile çevresindeki yapıların işletim hakkını alması ve tur güzergâhları içine dahil edilmesiyle köyün canlandırılacağı belirtildi. Gelibolu’da OPET tarafından yapılan eserlerin korunarak gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılması konusunda çözüm yollarının arandığı bu günlerde Kültür ve San’at Evi’nin Alan Kılavuzlarına emanet edilmesi köylüleri ve ziyaretçileri sevindirdi.

Kilitbahir Köyünün en iyi şekilde tanıtılması, daha fazla gelişmesi ve hak ettiği konuma daha çabuk gelmesi için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini belirten Çanakkale Turizm Tanıtma ve Alan Kılavuzları Derneği Başkanı Ahmet Kaşıkçı, OPET ve Kilitbahir Köyü muhtarlığının restore edilen yerin Kültür ve San’at Evi olarak kalmasını arzu ettiklerini, bu sebeple 2 bin YTL’ye kiralamak isteyenler varken kendilerinin 350 YTL’ye kiraladıklarını söyledi. Ahmet Kaşıkçı konuşmasına şöyle devam etti:

“Kilitbahir Köyünde bulunan eski Jandarma karakolu olarak bilinen tarihî bina OPET tarafından otantik hale getirildi. Yeniden yapılarak çok güzel bir kültür san’at evi haline çevrildi. Bizde buraya talip çıktık. Burayı Alan Kılavuzlarının ikinci bir tanıtım yeri veya irtibat merkezi olarak kullanmayı planlıyoruz. Ancak içinde bulunan dört odanın hiç biri bizim alan kılavuzlarımız tarafından kullanılmayacak. İki odası sadece sergi odası olarak kullanılacak. Bir odası sadece Çanakkale Savaşlarının karakalem çalışmaları ile yapılmış, güzel bir sergi salonu halinde. Diğer salona da bizim derneğimizde bulunan 60 kadar gravürü orada sergileyeceğiz.”

04.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ayasofya'nın restorasyonunda sona doğru

  Parayı verene değil, tarihi bilene


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004