Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Türkiye’ye Türkçe “evet”

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Arap Birliğinin Türkiye'nin Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığına destek kararı aldığını belirterek, Birlik Genel Sekreteri Amr Musa'ya teşekkür ederken, Musa, Irak konusunda uluslararası bir toplantı düzenlenmesinin gündemde olduğu hatırlatılarak bu toplantının İstanbul’da yapılmasına destek verip vermediğinin sorulması üzerine, Türkçe “Evet” cevabı verdi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile gerçekleştirmesi planlanan toplantı iptal edildi. Irak konusunda çeşitli temaslarda bulunmak üzere Mısır’da bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün programı değişti. Gül, sabah saatlerinde Irak Komitesi’nde yeralan Arap ülkelerinin Dışişleri Bakanları ile Kahire’deki Kraliyet Sarayı’nda biraraya geldi.

Bu arada, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Arap Birliği toplantısına davet edilmesinin kendisi için çok büyük bir onur olduğunu söyledi. Toplantı için dün geldiği Mısır’ın başşehri Kahire’de önemli temaslarda bulunan Gül, Mısır televizyonu muhabirinin sorularını cevapladı. Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısının açılış oturumunda yapacağı konuşmanın içeriğinin sorulması üzerine Gül, bölgenin ortak sorunları üzerine duracağını kaydetti. Gül, ‘’Arap Birliği toplantısına davet edilmekbenim için çok büyük bir onur. Bu çok nadir olan olaylardan biri’’ dedi.

Öte yandan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, “Kerkük’te yaşanacak olumsuz gelişmeler sadece Irak’ı değil tüm bölgeyi olumsuz etkiler” dedi. Kahire’de yapılan Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Gül, toplantıda yaptığı konuşmada bölge meselelerini değerlendirdi. Ortadoğu’nun tarihin en kritik dönemlerden birini yaşadığına işaret eden Gül, bölgedeki sorunların birbiriyle irtibatlı olduğunu söyledi. Irak’taki durumun kaygı verici boyutta olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, şöyle konuştu: “Irak’ta yaşanan bu kargaşa ve fitne artık son bulmalı. Irak’ın siyasi birliğin ve toprak bütünlüğünün korunması zorunludur. Bölünmüş bir Irak, tüm bölge için sorundur. Tüm Iraklıları kucaklayan güçlü bir merkezi hükümet Irak’ta istikrarın olmazsa olmazıdır.”

Kerkük’e ilişkin kaygıları da dile getiren Gül, Kerkük’te yaşanacak olumsuz gelişmelerin sadece Irak’ı değil bölgede genel gidişatı olumsuz etkileyeceğini söyledi.

TÜRKİYE’YE, TÜRKÇE “EVET’’

Gül ile görüşmesinin ardından, Arap Birliği toplantıları için gözlemci ülkeler fikrinin gündemde olduğunu kaydeden Genel Sekreter Amr Musa, Türkiye’nin bu konuda öncelikli olduğunu ifade etti. Musa, Irak konusunda uluslar arası bir toplantı düzenlenmesinin gündemde olduğunun hatırlatılması ve bu toplantının İstanbul’da yapılmasına destek verip vermediğinin sorulması üzerine, Türkçe ‘’Evet’’ cevabını verdi.

Dışişleri Bakanı Gül, ‘’İran’a bir saldırı düzenlenmesi durumunda Türkiye’nin topraklarını saldırı için kullandırıp kullandırılmayacağı’’nın sorulması üzerine, İran’ın nükleer meselesinin barışçıl yollardan çözümünden yana olduklarını belirterek, ‘’Türkiye’den komşularına hiçbir zaman saldırı söz konusu değildir, bu olmamıştır da...’’ dedi.

Gül’e ‘’Irak’ın kuzeyinde bağımsız bir Kürt devleti kurulması durumunda Türkiye’nin tutumunun ne olacağı’’ da soruldu. Irak’ın parçalanmasını hiçbir zaman alternatif olarak görmediklerini kaydeden Gül, ‘’Buna bir zamanlar sempatiyle bakanlar da, bunun bir alternatif olmadığını görmeye başladı’’ diyerek, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasının Iraklıların, komşularının ve Arap Birliği’nin görevi olduğuna işaret etti.

Gül, Haremüşşerif’teki kazı çalışmalarına ilişkin bir soruya karşılık da, bunun sadece Filistinlilerin, Arapların meselesi olmadığını, Müslüman bir ülke olarak Türkiye’nin de bu konuyla yakından ilgilendiğini kaydetti.

/ KAHİRE

05.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye’ye Türkçe “evet”

  İran: ABD ile doğrudan müzakere yok

  Irak’ta yine cami baskını

  Afganistan’da da sivilleri katlettiler

  Blair: Partim için iktidarım feda olsun

  Çin, askerî bütçesini arttırıyor

  Basra’da muhafızlar İstihbarat Servisini bastı

  Tuna nehrinde aşûre ikramı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004