Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Şiî ittifakında çatlak

Irak’ta küçük bir Şii parti, 15 milletvekiliyle temsil edildiği meclisteki Şii koalisyondan ayrılmaya karar verdi. Irak’ta 2005 seçimlerinden bu yana ülkenin siyasetini belirleyen, hükümette ağırlığı olan Şii partilerin oluşturduğu Birleşik Irak İttifakı içinde yer alan Fazıla Partisi, yollarına bağımsız olarak devam edeceklerini açıkladı.

Parti yetkilisi Nedim el Cebiri, düzenlediği basın toplantısında, “Irak’ı kurtarmanın ilk adımının, bu blokları tasfiye etmek ve mezhep temelli bloklar kurulmasını durdurmak olduğunu düşündüklerini” belirtti. Şii bloktaki diğer büyük 6 partiyle uzun süredir anlaşmazlıkları bulunan Fazıla Partisi, hükümette yer almamıştı. Petrol zengini Basra’da etkili olan Fazıla’nın, meclisteki önde gelen Sünni blok ve eski Başbakan İyad Allavi’nin laik cephesiyle birlikte yeni bir koalisyon içinde yer alabileceği belirtiliyor. Şii Başbakan Nuri el Maliki, geçen hafta, kısa sürede kabinede değişikliğe gidileceğini açıklamıştı.

IRAK’TA ŞİİLERE SALDIRILAR SÜRÜYOR

Bu arada, Irak’ın başşehri Bağdat’ın güneydoğusunda açılan ateş sonucu 3 Şiinin öldüğü bildirildi.

Polis, Sünnilerin çoğunlukta olduğu Dora’daki bombalı saldırıdan saatler sonra düzenlenen bu saldırıda 5 Şiinin de yaralandığını belirtti. Bağdat yakınlarında düzenlenen bu saldırıyla ölen Şiilerin sayısı 10’a yükselmiş oldu, 19 Şii yaralandı.

Bağdat’ın güneyindeki Hille şehrinde Şiilere karşı düzenlenen çifte intihar saldırısında 115 kişi ölmüştü.

/ BAĞDAT

08.03.2007


 

Ermeni lobisinde hayal kırıklığı

ABD Senatosunun Dış İlişkiler Komitesinde dün yapılması planlanan Türkiye’ye ilişkin tasarı konusundaki oylamanın ertelenmesi, ABD’deki Ermeni kuruluşlarında hayal kırıklığına yol açtı. Ancak, en büyük Ermeni kuruluşu olan Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), tasarının geçmesi için ısrarını sürdüreceğini bildirdi.

Kuruluştan yapılan yazılı açıklamaya göre, ANCA’nin İcra Direktörü Arap Hamparian, ‘’Bariz şekilde ABD yönetiminin isteği üzerine Senatör Richard Lugar’ın, Senato’nun Hrant Dink’in hayatına ve anısına saygısını sunmasını erteletmesi, bizi rahatsız etti. Komitenin, bundan sonraki ilk fırsatta, tasarıyı engelleme veya sulandırma çabalarını reddederek orijinal metni kabul etmesini bekliyoruz’’ dedi.

ANCA’ya göre tasarının destekçilerinden komite üyesi Demokrat Senatör Chris Dodd da, ‘’bu önemli tasarının oylanmasının ertelenmesi, bir talihsizlik’’ diye konuştu. Senato Dış İlişkiler Komitesinin Demokrat Başkanı Senatör Joe Biden’in sunduğu tasarı, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesini kınamasının yanı sıra Türkiye’den, TCK’nin 301’inci maddesini kaldırmasını ve Ermenistan ile diplomatik, siyasi ve ticari ilişki kurmasını istiyor. Aslında tasarının hiç geçmemesinden yana olan Türkiye, özellikle gerekçe bölümünde ‘’Ermeni soykırımı’’ ifadesine yapılan atıftan kaygılanıyor. Ankara, tasarının bu haliyle geçmesi durumunda emsal oluşturmasından endişeleniyor.

Başkan George W. Bush yönetiminin de, Türkiye’nin bu kaygısını paylaştığı bildirildi. Komitenin oturumunda tasarının oylanmasının sırası geldiğinde, komitedeki kıdemli Cumhuriyetçi üye Senatör Richard Lugar, ‘’Ermeni soykırımı’’ terimine atıfta bulunan ifadenin tasarıdan çıkarılmasını isteyerek mevcut metne itiraz etmişti. Bunun üzerine oylama, komitenin bir sonraki ‘’iş toplantısına’’ ertelenmişti. Bu toplantının, iki ya da üç hafta sonra yapılması bekleniyor.

Senatör Lugar ve Senatör Biden, bu toplantı öncesinde bir araya gelerek ortak bir metin oluşturmaya çalışacak.

/ WASHINGTON

08.03.2007


 

Depremden sonra uçak kazası

Endonezya’da dün sabah meydana gelen uçak kazasıyla ilgili çelişkili bilgiler veriliyor. Endonezyalı yetkililerin 49 kişinin öldüğünü belirtmesinin ardından, Garuda hava yolları toplam can kaybını 22 olarak açıkladı.

Garuda Hava Yollarının yazılı açıklamasında, “112 yolcunun kurtulduğu, 21 yolcunun öldüğü”, mürettebattan ise “bir kabin görevlisinin öldüğü, 6 kişinin kurtulduğu” bildirildi. Uçakta 8 Avustralyalı, 2 Japon, 2 Bruneili ve 7 başka uyruklu yabancı yolcu olduğu belirtildi.

Hava yolu sözcüsü Pujobroto, Cakarta’dan havalanan GA200 sefer sayılı Boeing 737-400 tipi uçakta 133 yolcu ve 7 kişilik mürettebat olduğunu, kazanın, yerel saatle 07.00 (TSİ 02.00) civarında meydana geldiğini söyledi.

Endonezya ulusal sağlık kriz merkezi başkanı Rüstem Pakaya da Garuda Hava Yolları’nın açıkladığı verileri doğruladı.

Yogyakarta havaalanına yaptığı aşırı sert inişin ardından yanan yolcu uçağında, Avustralyalı diplomat ve gazeteciler de bulunuyordu.

Avustralya makamları, diplomat ve gazetecilerin Avustralya Dışişleri Bakanı Alexander Downer’ın Yogyakarta ziyaretini izlemek üzere yolculuk yaptıklarını, uçakta bulunan Avustralyalılardan 5’inin yaralı kurtulduğunu, 4’ünün kaybolduğunu açıklamışlardı.

/ YOGYAKARTA

08.03.2007


 

Askari iltica mı etti?

İsrailli eski ajan Danny Yatom, Türkiye ziyareti sırasında ortadan kaybolan eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Askari’nin Batılı bir ülkeye iltica etmiş olabileceğini ileri sürdü.

1996-1998 arası Mossad başkanlığını yürüten ve şu an merkez solda İşçi Partisi’nden milletvekili olan Yatom, “Ali Rıza Askari, muhtemelen Batı’ya iltica etti. Eğer ABD’ye ulaşırsa er ya da geç bu bilgi İsrail’e ulaşacaktır.

Askari, Devrim Muhafızları kumandanı olarak Lübnan’da uzun yıllar önemli bir rol oynadı ve Ron Arad hakkında da çok şey biliyor” dedi. İsrail hava kuvvetlerinde pilot olan Arad, 1986’da uçağının Lübnan’da düşmesinden bu yana kayıp. Tahran, Askari’nin ortadan kaybolmasıyla ilgili olarak Batılı istihbarat servislerini suçluyor.

İsrail medyası ise Mossad’ın Askari’nin kaybolmasıyla ilgisi olabileceğini belirtiyor. İsrail medyası ayrıca, Askari’nin, Devrim Muhafızları kumandanıyken İran’ın Hizbullah ile bağlantısını sağladığını bildiriyor. Özel bir ziyaret için İstanbul’a gelen Ali Rıza Askari’nin bir otele giriş yaptıktan sonra Şubat ayında kaybolduğu bildirilmişti.

/ KUDÜS

08.03.2007


 

Bush ve Cheney için hesap verme zamanı

ABD’de bir CIA ajanının kimliğinin basına sızdırılmasıyla ilgili davada yargılanan eski Beyaz Saray Danışmanı Lewis Libby suçlu bulundu. Jüri, Libby’yi, 2003 yılındaki olayla ilgili soruşturmanın işleyişini engellemeye çalışmaktan cezaya çarptırdı.

Libby’nin cezası henüz açıklanmadı ancak bunun uzun bir hapis cezası olacağı tahmin ediliyor. Libby, duruşma salonunda kararın açıklanmasının ardından sonuca tepki göstermedi. Libby’nin avukatı ise kararı temyiz edeceklerini açıkladı. ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin başdanışmanı Libby, yalan ifade vermek ve adaleti engellemekten suçlu bulundu. Başkan Yardımcısı Dick Cheney, duruşmanın ardından karardan büyük üzüntü duyduğunu açıkladı ve Libby’in ülkesi için yorulmadan çalışan bir kişi olduğunu söyledi.

/ WASHINGTON

08.03.2007


 

İran: Saldırı, hedefimizden saptıramaz

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Gulamrıza Agazade, uranyum zenginleştirme sürecinde kullanmak üzere 270 ton heksaflorid (UF6) gazı ürettiklerini söyledi.

İran Öğrenci Haber Ajansının (İSNA) haberine göre Agazade, “Geçen 1-1,5 yıl içinde 270 ton kadar UF6 ürettik” dedi. İran yetkilileri, daha önce yaptıkları açıklamalarda 250 ton UF6 gazı ürettiklerini iddia etmişti. Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, 250 ton gazın zenginleştirilmesi durumunda 30 ile 50 arasında nükleer silah üretimine yeteceğini belirtiyor.

/ TAHRAN

08.03.2007


 

İran, Irak konferansına katılıyor

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Irak konusunda Bağdat’ta düzenlenecek uluslar arası konferansa katılacaklarını açıkladı. Mutteki, düzenlediği basın toplantısında, “Umarız konferans bölge ülkelerinin Irak hükümeti ve halkının yanında olduğu mesajını açıkça verecektir” dedi.

Mutteki, konferansa katılacak İran heyetine, Dışişleri Bakanının hukuk ve uluslar arası ilişkilerden sorumlu yardımcısı Abbas Arakçi’nin başkanlık edeceğini söyledi. 10 Mart’ta düzenlenmesi beklenen konferansa, Irak’a komşu ülkelerin yanı sıra BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinin temsilcilerinin katılması bekleniyor.

/ TAHRAN

08.03.2007


 

İsrail Filistin istihbaratını bastı

İsrail askerlerinin, Batı Şeria’daki şehirlerden Ramallah’taki Filistin devletine ait bir askeri istihbarat tesisine girerek 12 Filistinliyi tutukladığı bildirildi.

Filistinli güvenlik yetkilileri, İsrail askerlerinin şafak sökmeden önce başlattığı operasyona 30 kadar İsrail askeri aracının katıldığını belirttiler. İsrail askeri yetkilileri de Ramallah’ın güneyindeki bir semtte bulunan Filistin askeri istihbarat karargahına giren İsrail askerlerinin ‘’bir düzine kadar Filistinli kaçağı’’ tutukladığını kaydetti. Yetkili, operasyon sırasında İsrail askerlerinin ayrıca silahlar ve boru biçiminde bombalar ele geçirdiğini söyledi.

/ RAMALLAH

08.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004