Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ekonomide eleman sıkıntısı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, “Türk ekonomisi, yetişmiş ara eleman sıkıntısı çekiyor. Üstelik bunu, verimliliğini düşürecek, üretimi etkileyecek, işsizlik ordusuna yeni diplomalı işsizler katacak biçimde hissediyor” dedi.

İTO tarafından yaptırılan, ‘’İş Dünyasının Mesleki Eğitime Bakışı’’ başlıklı araştırmanın sonuçlarını açıklayan Yalçıntaş, araştırmanın 14 ilde, 2 bin 401 iş adamı ile yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkiye’de son 10 yılda mesleki eğitimin giderek gözden düştüğünü ve hak ettiği yeri bir türlü göremediğini ifade eden Yalçıntaş, ‘’Bugün, 2007 yılında 350 bin üyesi olan İTO’nun başkanı olarak vurgulamalıyım ki; Türk sanayisi, Türk ekonomisi, yetişmiş ara eleman sıkıntısı çekiyor. Üstelik bunu, verimliliğini düşürecek, üretimi etkileyecek, işsizlik ordusuna yeni diplomalı işsizler katacak biçimde hissediyor’’ görüşünü aktardı. Yalçıntaş, ekonomik ve ticari hayatın, sanayinin, yetişmiş ara eleman sorunu olduğuna dikkati çekerek, tedbir alınmazsa, bu sorunun giderek daha da artacağını kaydetti.

‘’İŞ DÜNYASI, NİTELİKLİ,

YETİŞMİŞ ELEMAN BULAMIYOR’’

Türkiye’de piyasanın ihtiyaçlarına uygun mesleki eğitim almadan iş gücüne dahil olan nüfusun, sadece işsizlik sorununu büyütmekle kalmadığına, ülke kalkınmasının önündeki en ciddi engellerden biri haline dönüştüğüne işaret eden Yalçıntaş, ‘’Araştırma ortaya koyuyor ki; piyasanın iş gücü ihtiyacını, mesleki eğitim kurumlarından karşılama oranı fevkalade düşük’’ dedi.

Yalçıntaş, işyeri eğitiminin, giderek mesleki eğitim kurumlarının yerine ikame edilmiş durumda olduğunu da belirterek, iş dünyası ile mesleki eğitim kurumları arasında çok ciddi bir kopukluk bulunduğunu söyledi. ‘’İş dünyası, gerekli nitelikte ve sayıda yetişmiş eleman bulamamaktadır’’ diyen Yalçıntaş, araştırmaya katılan iş adamlarının yüzde 42’sinin, verdikleri cevapta, ‘’İstedikleri sayı ve nitelikte elemanı kolayca bulabilmeleri halinde, işleri genişletmeyi veya yeni iş yeri açmayı düşündüklerini’’ belirttiklerini aktardı.

SEBEBİ ÜNİVERSİTEYE

GİRİŞTEKİ UYGULAMALAR

Murat Yalçıntaş, ‘’Sonuç olarak şu çarpıcı gerçekleri sizinle paylaşmak isterim; mesleki eğitim mezunlarının kalitesinde yaşanan gerileme, ülkemizin yetişmiş, nitelikli personel ihtiyacı sıkıntısı çekmesine yol açacak düzeye ulaşmıştır. Araştırmaya göre bunun en önemli nedeni de üniversiteye giriş başta olmak üzere mesleki eğitim alanında son 10 yılda yapılan düzenlemelerdir. Bu gerçekler, bilimsel bir yaklaşımla, her türlü ön yargıdan uzak bir şekilde, iş dünyası tarafından da tespit ve teyit edilmiştir’’ görüşünü aktardı.

Meslek sahibi olmayan işsiz gençlerin büyük artış gösteren asayiş olaylarının kahramanı haline geleceğini vurgulayan Yalçıntaş, “Siz çocuklarınızın koluna altın bilezik takmazsanız, onlar da başkalarının kolundaki altın bilezikleri gasp ederler’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

08.03.2007


 

Karayolları arazisi Zorlu’nun

Karayolları arazisinin satış ihalesini 800 milyon dolarla Zorlu Grubu kazandı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından satışa sunulan Karayolları’nın Zincirlikuyu’daki 96 bin 505 metrekarelik arsası için yapılan ihalede en yüksek teklifi 800 milyon dolarla Zorlu Gayrimenkul verdi.

İhalede ortaya çıkan bedel göz önüne alındığında, Zorlu Grubu her metrekare için 8 bin 290 dolar ödeyecek.

ZORLU: PEŞİN ÖDEMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ

Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, ödemeyi peşin yapmayı düşündüklerini söyledi. Yeni bir sektöre adım attıklarını belirten Zorlu, yatırım tutarının 350-400 milyon dolar civarında olabileceğini kaydetti. Karayolları arazisi, konut, ticari alan veya turizm alanı olarak değerlendirilebilecek. Burada en fazla 28 katlı bina yapılabilecek.

/ ANKARA

08.03.2007


 

İthal otomobiller Karadeniz limanlarından giriş yapsın

Limanların canlandırılması amacıyla Uzak Doğu ülkelerinden getirilen ürünler ile otomobil ve yedek parçaların ülkeye girişinin, Doğu Karadeniz’deki limanlardan yapılması isteniyor.

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yamak, Giresun, Trabzon, Rize ve Hopa limanlarının işlem hacminin istenilen seviyede olmadığını söyledi. Limanlardaki işlem hacminin 2001’de yaşanan ekonomik krizle düştüğünü ve bugüne kadar normale dönmediğini ifade eden Yamak, ‘’Yörede ekonomiyi canlandırmak ve istihdamı sağlanmak için potansiyelleri iyi değerlendirmeliyiz. Bunun için de Doğu Karadeniz’deki limanlar, mutlaka yeniden canlandırılmalıdır’’ dedi.

Yamak, bir süre önce yörede faaliyet gösteren ticaret ve sanayi odası yönetim kurulu başkanlarının katılımıyla ‘’Bölgesel ve Sektörel Teşvik’’ konulu toplantı düzenlendiğini hatırlatarak, şunları kaydetti: ‘’Limanların canlandırılması amacıyla Uzak Doğu ülkelerinden getirilen ürünler ile otomobil ve yedek parçaların ülkeye girişinin, Doğu Karadeniz’deki limanlardan yapılmasını istiyoruz.’’

Yamak, ayrıca yörede deniz ulaşımına önem verilerek, düzenli gemi seferlerinin yeniden başlatılması gerektiğini kaydetti.

/ GİRESUN

08.03.2007


 

Özince: Faiz riskinden çok korkuyorum

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Ersin Özince, ‘’(Bir bankacı olarak bugün en çok neden korkuyorsunuz) derseniz, konut kredileriyle ilgili mevzuatta ve faiz uygulamalarında olabilecek risklerden korkuyorum’’ dedi.

Özince, Active Academy tarafından düzenlenen ‘’Risk Yönetimi Zirvesi’’nin açılışında yaptığı konuşmada, risk dendiği zaman Türkiye’de ilk başta siyasi risk, ondan sonra da finansal risklerin akla geldiğini söyledi. Riskin, globalleşen dünyada sadece Türkiye’ye ait bir olgu olmadığını ifade eden Özince, “(Bir bankacı olarak

bugün en çok neden korkuyorsunuz) derseniz, konut kredileriyle çok uzun mevzuat, çok uzun yıllara dayalı riskleri alacağız, konut kredileriyle ilgili mevzuatta ve faiz uygulamalarında olabilecek risklerden korkuyorum’ derim.

/ İSTANBUL

08.03.2007


 

TMSF’den Hazine’ye 4,1 milyar dolar

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF), Hazine’ye ödeme 4 milyar 105 milyon dolara ulaştı.

TMSF’den yapılan yazılı açıklamada, Hazine alacakları kapsamında, dün 100 milyon dolar tutarında ödeme yapıldığı bildirildi.

Açıklamaya göre, 2004 ve 2005 yılı içinde imzalanan protokoller, daha önceki dönemde imzalanan protokollerin revizyonu ve artan tahsilat performansı sayesinde TMSF tarafından Hazine’ye aktarılan kaynak miktarı 2005 ve 2006 yılı içinde nakit ve DİBS olmak üzere 5 milyar 628 milyon YTL (yaklaşık 4 milyar 105 milyon dolar) seviyesine ulaştı.

/ İSTANBUL

08.03.2007


 

KOBİ’ler makina çöplüğüne dönmesin

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), işletmelerdeki atıl makinaların ve kullanılamayan kapasitenin ekonomiye geri kazandırılması ve reel sektörün daha fazla gereksiz yatırım çöplüğüne dönüşmemesi için yeni bir proje çalışması başlattı.

MÜSİAD Sektör Kurulları Başkanı Mehmet Akif Özyurt, ‘’Atıl Kapasite ve Makina Envanteri Projesi’’yle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, projenin yurt çapındaki üye işletmelerin tam kapasite ile kullanamadıkları makina parkurunun, belirli şartlar altında, diğer işletmelerin kullanımına açılması esasına dayandığını kaydetti.

Projeyle üye işletmeler, sahip oldukları makina ya da tesisleri, kullanılmayan dönemlerde, aynı özelliklerde makina ya da tesise ihtiyacı olabilecek üreticilerin hizmetine açarak, ek bir yatırım yükü getirmeksizin, ekstra bir gelir kaynağı oluşturabilecek. Hizmeti alan firmalar ise ciddi bir yatırım yükünden kurtulmuş olacak.

Yeni Asya / İSTANBUL

08.03.2007


 

Küresel çalkantı bitti

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, küresel ekonominin güçlü durumda, enflasyon düzeyinin de düşük olduğunu söyledi.

Güney Kore Maliye Bakanı Kwon O-kyu ile görüşen Paulson, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, küresel ekonomideki gelişmelerden memnun olduğunu belirterek, likidite düzeyinin de yüksek olduğunu kaydetti. Paulson, menkul kıymetler piyasalarındaki satış dalgasına sebeb olan küresel çalkantının bittiğini de vurguladı.

/ SEUL

08.03.2007


 

Petrol fiyatı yükseldi

Uluslararası ham petrol fiyatları yükseldi. ABD’deki benzin stoklarının azalmasının da etkisiyle, ABD Ham Petrolünün varil fiyatı, 16 sentlik artışla 60,85 dolara çıktı.

Brent türü Kuzey Denizi ham petrolünün varil fiyatı da 30 sentlik yükselişle 61,69 dolara çıktı. Öte yandan dünyanın en büyük ikinci enerji tüketici ülkesi Çin, enerji kaynakları açısından, küresel enerji güvenliğini bozmadığını bildirdi. Çinli yetkililer, enerji ihtiyacının önemli bir bölümünün milli kaynaklarla sağlandığını vurguladılar.

/ LONDRA

08.03.2007


 

TOBB, konseyi Trabzon’da toplanacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Borsaları Konseyi’nin istişare toplantısı, 9 Mart Cuma günü Trabzon’da yapılacak.

Trabzon Ticaret Borsası Salonunda Ticaret Borsaları Konsey Başkanı Nejat Basmacı başkanlığında yapılacak toplantıda, borsaların yanı sıra bölgelerin sorunları ele alınacak. Toplantıya, konseye üye 30 ticaret borsasının başkanı katılacak.

/ TRABZON

08.03.2007


 

Teşvikten bütün firmalar yararlanacak

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Karaman, 5084 ve 5350 Sayılı Yatırım Teşvik Kanununda yapılan düzenleme ile ‘’yatırım yeni olmasa bile en az 10 işçi çalıştıran işyerlerine teşvik imkanı sağlanacağını’’ bildirdi.

Karaman, yaptığı yazılı açıklamada, Teşvik Kanununda gerçekleştirilen düzenleme ile eski işletmelerin de kanun kapsamına alındığını belirtti.

Enerji, SSK işveren payı ve Gelir Vergisi stopajında sağlanan indirimlerin tüm üreticileri kapsayacağını kaydeden Karaman, bu müjdeli haberi Ankara’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaretleri sırasında aldıklarını bildirdi. Karaman, yoğun uğraş ve girişimleri sonucu eski yatırımcıların da kanundan faydalanmasını sağladıklarını ifade etti.

/ UŞAK

08.03.2007


 

ADSL’de yüzde 55'e varan indirim

Türk Telekom, ADSL tarifelerinde yeni düzenlemelere giderek yüzde 55’e varan indirim yaptı. Yeni tarifelerin duyurulması amacıyla düzenlenen basın toplantısında, tarifelerde yüzde 55’e varan indirimler olacağı duyuruldu.

Buna göre, yeni müşteriler için bağlantı ücretlerinde yüzde 51, kotasız paketlerin toptan tarifesinde yüzde 44, kotalı tarifelerin toptan tarifesinde yüzde 35 ve veri akış erişimi tarifelerinde ise yüzde 55’e varan indirimler yapıldı. Kota aşım ücretlerinde de indirime gidilirken, 1.024 Kbps 3 GB kotalı paketin kullanım kotası 4 GB’ye çıkarıldı.

/ İSTANBUL

08.03.2007


 

Albaraka Türk’e mükemmellik ödülü

Dünyanın en büyük uluslararası bankalarından Londra merkezli Standard Chartered Bank, 2006 yılında New York aracılığı ile SWIFT üzerinden gerçekleştirilen USD bazında para transferlerindeki hatasız işlemleri sebebiyle, Albaraka Türk Katılım Bankası’na STP Mükemmellik Ödülü verdi.

Para transferi işlemlerindeki hatasızlık oranı temel alınarak verilen STP Mükemmellik Ödülü’nde hatasızlık yüzdeleri ülkelere göre değişiyor. Bahse konu ödül, Türkiye’de sadece yüzde 95 üzeri hatasız işlem gerçekleştiren bankalara veriliyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

08.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004