Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

‘Şii Hilâl’ yerine ‘Verimli Hilal’

Suudi Arabistan’ın eski ABD Büyükelçisi Prens Türki El Faysal, İran’ın başını çekmekle suçlandığı “Şii Hilâl” yerine, Suriye’nin öncülük edeceği bir bölgesel “Verimli Hilâl” fikrini savundu.

Prens El Faysal, “Yüksek sesle söylememe müsaade ediniz: Bir ‘Şiî Hilâl’ hayal etmek ya da bundan korkmak yerine, İran ile birlikte, Irak’tan Lübnan’a uzanan ve Suriye’nin önderlik ettiği, Filistin’in de yer bulduğu bir ‘Verimli Hilâl’i hep beraber oluşturabiliriz” dedi. “Şii Hilal”den söz eden ilk Sünni Arap lider Ürdün Kralı Abdullah’tı. Aralık 2004’te Kral Abdullah Şii İran’ı Irak’taki seçimleri etkilemeye ve nüfuzunu

Lübnan’a kadar yaymaya çalışmakla suçlamıştı. Birçok Körfez ülkesi de İran’ın Irak’taki Şiilerle Lübnan’daki Şiiler üzerindeki etkisinden endişe ediyor.

Abu Dabi’de Körfez ülkelerinin güvenliği konulu yıllık toplantının kapanışında konuşan Prens El Faysal, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Cumartesi günü Suudi Arabistan’a yaptığı ziyarette, “iki ülkenin Irak’taki mezhep çatışmalarıyla Lübnan’daki mezhep çatışmalarının alevlerini söndürmeye karar verdiğini” açıkladı ve “İşte bu yüzden İran’ı tarihi bağlar ve ekonomik çıkarlarla bağlı olduğumuz dost ve komşu bir ülke olarak kabul etmeyi tercih ediyorum” ifadesini kullandı. Büyükelçilik görevinin yanı sıra 27 yıl boyunca Suudi Arabistan istihbaratının başında kalan El Faysal, “Suudi Krallığı, İran ile Lübnan’da bir çatışmaya girmek yerine bu ülkeyle diyalog başlatmayı gerekli bulmaktadır, çünkü muhtemel çatışma her şeyden önce Lübnanlıları sonra da Suudi Arabistan ile İran’ı ve sonuç olarak da Sünnilerle Şiiler arasındaki gergin ilişkileri etkileyecektir” dedi. Prens Türki El Faysal, Lübnan’daki krizin sürdüğünü, bununla birlikte Ahmedinejad’ın Riyad’a yaptığı ziyaretten sonra biraz da olsa yoğunluğunu kaybettiğini sözlerine ekledi. El Faysal tarafından kullanılan “Verimli Hilal”, aslında Chicago Üniversitesi arkeologu James Herny Breasted’in Orta Doğu’da, İsrail, Batı Şeria, Lübnan, Ürdün’ün bir bölümü, Suriye, Irak, Mısır ve Türkiye’nin güneydoğusunu içine alan ve hilal biçimdeki bir bölgeye verdiği ad olarak biliniyor.

/ ABU DABİ

09.03.2007


 

Olmert Lübnan savaşını önceden planlamış

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Lübnan savaşının önceden planlandığını iddia etti.

İsrail Haaretz gazetesi, Olmert’in Lübnan savaşını resmen incelemek üzere kurulan ve önümüzdeki haftalarda raporunu açıklayacak komisyon önünde yaptığı konuşmada, 12 Temmuz-14 Ağustos 2006 tarihleri arasındaki savaşta uygulanan planın, birkaç ay önceden onaylandığını iddia ettiğini yazdı.

Gazete, Olmert’in, Hizbullah’ın daha önce yapmayı denediği gibi İsrail askerlerini kaçırması durumunda Lübnan’a hava saldırıları ve sınırlı kara operasyonunu öngören saldırı planına, geçen yıl Mart ayında yeşil ışık yaktığını yazdı. Haberde, Olmert’in, komisyona yaptığı açıklamalarla, kendisini savaşa girmekte aceleci davranmakla suçlayanlara cevap verdiği belirtildi.

Başbakanın açıklamalarını ne doğrulayan ne de yalanlayan Olmert’in sözcüsü, ‘’Resmen yayınlanmadan önce rapor hakkında yorum yapmaya niyetimiz yok’’ diye konuştu.

/ KUDÜS

09.03.2007


 

Olmert’e halk desteği yüzde 2

İsrail’de yapılan son kamuoyu araştırması, İsraillilerin sadece yüzde 2’sinin Başbakan Ehud Olmert’e güvendiğini ortaya koydu

En çok satılan gazete Yediot Aharonot tarafından yapılan araştırmada, en çok hangi politikacıya güvendikleri sorusuna katılımcılardan sadece yüzde 2’si Olmert diye cevap verdi. Olmert’e halk desteği, yazın Lübnan’da Hizbullah’a karşı elde edilen başarısızlık ve hükümet üyelerinin bir dizi skandalı dolayısıyla taban yapmış vaziyette.

Ankette Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’ye yüzde 22, İşçi Partisi milletvekili Ami Ayalon’a yüzde 18, milliyetçi olan Stratejik İşler Bakanı Avigdor Lieberman’a yüzde 11 ve muhalefet partisi lideri Binyamin Netanyahu’ya yüzde 10 oy çıktı.

/ KUDÜS

09.03.2007


 

İnsan haklarında mahcup rapor

ABD Dışişleri Bakanlığının yıllık insan hakları raporu yayımlandı. Raporda yer alan, “Bu raporu, kendi insan hakları sicilimiz ve terörist saldırılar karşısındaki adımlarımızın sorgulandığı bir dönemde kaleme aldığımızı kabul ediyoruz.

Taraf olduğumuz insan hakları sözleşmeleri çerçevesinde başkalarının iyi niyetli kaygılarına cevap vermeye çalışacağız” şeklindeki ifadeler dikkat çekti.

09.03.2007


 

İngiltere’de köle ticareti

İngiltere’ye yurt dışından getirilen kadınların, daha ülkeye ayak basar basmaz, havalimanlarında açık artırma yöntemiyle köle gibi satıldığı ortaya çıktı.

Daily Mail’in haberine göre polis yetkilileri, dünyanın çeşitli yerlerinden genç kadınların barlarda ve kafelerde iyi ücretlerle çalacakları vaadiyle kandırılarak İngiltere’ye getirildiğini, ancak daha ülkeye ayak bastıkları ilk birkaç saat içinde satıldığını anlattı.

Bazen bunun alenen yapıldığını anlatan yetkililer, bir keresinde Gatwick havalimanındaki bir kafenin önünde kadınların satıldığını bildirdi. Yetkililer, havalimanına yakın yerlerde yapılan bu satışlarda kadınların en çok para verene satıldığını, bir kadının 6000 ila 8000 sterline alıcı bulabildiğini belirtti.

/ ANKARA

09.03.2007


 

‘Asgeri Amerikalılara konuştu’

Türkiye’de geçen ay sonunda kaybolan ve kaçırıldığı iddia edilen İran Savunma Bakanlığı’nın eski çalışanı emekli General Ali Rıza Asgeri’nin ülkesini terk ettiği ve Batılı istihbarat servisleriyle işbirliği yaptığı ileri sürüldü.

Washington Post gazetesi, adının açıklanmasını istemeyen Amerikalı bir yetkiliye dayanarak verdiği haberde, Asgeri’nin Lübnan’daki Hizbullah örgütü ve bu örgütün İran ile bağlantıları konusunda bilgi sağladığını iddia etti. Amerikalı yetkilinin Asgeri’nin isteyerek işbirliği yaptığı ve verdiği bilgilerin gizli olduğu sözlerine yer veren gazetenin internet sitesindeki haberinde, yetkilinin şu an Asgeeri’nin nerede bulunduğuna ilişkin bilgi vermediği de belirtildi. Asgeri’nin Şam’dan Türkiye’ye geçtikten sonra İstanbul’da ortadan kaybolmasının ardından çeşitli iddialar ortaya atılmıştı. İran, eski İran Savunma Bakan Yardımcısı ve Devrim Muhafızları komutanlarından Asgeri’nin bazı Batılı ülkelerin istihbarat servislerince kaçırıldığını iddia ederken, İsrailli eski bir istihbaratçı, Asgeri’yi, Lübnan’daki Hizbullah’ın kurucusu olarak tanıdıklarını söylemişti.Amerikan ABC News televizyonu ise bir analiz uzmanına dayanarak, Asgeri’nin, ailesiyle bir Batı ülkesine sığındığını ve ABD ile işbirliği yaptığını ileri sürmüştü.

/ WASHİNGTON

09.03.2007


 

Chavez de Bush aleyhinde gösteri yapacak

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, sık sık “şeytan” dediği ABD Başkanı George Bush’un Latin Amerika ülkelerini ziyaret ettiği sırada Arjantin ve Bolivya’yı ziyaret edecek ve düzenlenecek Amerikan karşıtı gösterilere katılacak.

Irak savaşındaki kayıplar yüzünden ABD’yi düzenli olarak soykırımla da suçlayan Chavez, Bush ile ziyaretlerinin çakışmasını, alaycı bir biçimde “kader” olarak nitelendirdi. Bu ziyaretlerin tesadüf olduğuna Caracas’ta kimse inanmıyor, ama resmi olarak Chavez, Arjantin’e zirai anlaşmalar imzalamaya, Bolivya’ya da arkadaşı Devlet Başkanı Evo Morales’e sel felaketi sonrasında destek olmaya gidiyor. Chavez, Cuma günü Bush Uruguay’a geldiğinde Buenos Aires’te olacak ve başta Mayıs Meydanı Anneleri olmak üzere, diğer sol örgütlerin düzenleyeceği büyük gösteriye tek konuşmacı olarak katılacak.

Chavez, Cumartesi günü, yani Bush’un sadık müttefiki Alvaro Uribe ile görüşmek üzere Kolombiya’da olacağı gün de Bolivya’ya gidecek.

Bu arada önceki akşam Bush’un Kolombiya ziyareti, liseli ve üniversiteli gençler tarafından protesto edildi ve ülkenin çeşitli şehirlerindeki gösteriler sırasında olaylar çıktı. Bush’un ziyaretine ilişkin ilk protesto olan dün akşamki gösterilerde Amerikan bayrakları da yakıldı.

/ CARACAS/BOGOTA

09.03.2007


 

Direnişin yoğunluğu arttı

Irak’taki Amerikan güçlerinin yeni komutanı General David Petraeus, Irak ve Amerikan güçlerinin Bağdat’ta üç hafta önce başlattığı büyük operasyondan bu yana direnişçilerin de saldırılarını yoğunlaştırma arayışına girdiğini söyledi.

Petraeus, geçen ay komutayı devralmasından bu yana düzenlediği ilk basın toplantısında, Bağdat’taki operasyona başlamalarının ardından tepkinin geldiğini belirtti ve militan grupların yeniden toplandığı Bağdat dışına takviye Amerikan askeri gönderileceğini kaydetti. Amerikan ve Irak askerlerinin Bağdat’taki güvenlik operasyonlarının aylarca süreceğini ifade eden Petraeus, bu arada direnişçilerin “sansasyonel” saldırılarının kaçınılmaz olarak devam edeceğini, ancak bu arada cesaret verici işaretlerin de bulunduğunu söyledi. Petraeus, mezhep ayrılığına dayalı cinayetlerin ve yerlerinden olanların son haftalarda azaldığını ileri sürdü. Bağdat dışındaki askeri yığınağın, operasyondan kaçan Sünnilerin barınağı olan şehrin kuzeybatısındaki Diyala bölgesinde yoğunlaşacağını anlatan Petraeus, ancak Irak’ta şiddetin sona erdirilmesi için askeri gücün tek başına yeterli olmadığı ifadesini de kullandı. Siyasî görüşmelere nihayetinde, şu an ABD destekli hükümete karşı olan bazı militan grupların da dahil edilmesi gerektiğini ifade eden Petraeus, “Bu çok önemli” dedi. Petraeus, bu tür siyasî görüşmelerin uzun dönemde çabalarının başarıya ulaşmasını sağlayacağını söyledi. Petraeus, Irak’ta son haftalarda önemli siyasî sürece girildiğini, ancak ülkedeki ayrılıkların giderilmesi için daha fazla şey yapılması gerektiğini kaydetti. “Güvenliği artırmaya destek için askeri hareket gerekli, ancak yeterli değil” diyen Petraeus, siyasî sürecin, görüşmeyi ve “yeni Irak’ta kendileri için yer olmadığı düşüncesine kapılanların bazılarıyla” uzlaşıyı gerektirdiğini söyledi. Amerikalı komutan, Pentagon’un Bağdat’a 17 bin 500 asker gönderilmesi Hararıyla ilgili olarak da askerlerin tamamının haziran ayı başından önce konuşlanmayacağını kaydetti. Petraeus, Diyala’ya ne kadar Amerikan askeri gönderileceği konusunda bilgi vermedi.

/ BAĞDAT

09.03.2007


 

Sünnî milletvekiline tutuklama kararı

Irak hükümeti, parlamentodaki Sünnî partilerden Irak Uzlaşma Cephesi’nin bir üyesine tutuklama emri çıkardı.

Siyasî makamlardan alınan bilgiye göre, Başbakan Nuri El Maliki’nin emri ile liderliğini Adnan El Duleymi’nin yaptığı parlamentodaki en büyük Sünni partisi olarak gösterilen Irak Uzlaşma Cephesi’nin Milletvekili Abdül Nasır El Cenabi hakkında tutuklama emri çıkarıldı. Tutuklama kararının hangi gerekçeyle alındığı henüz belirtilmedi.

Sünni milletvekili Nasır El Cenabi, eski başbakan İyad Allavi’nin geçici hükümetinde de görev yapmıştı.

/ BAĞDAT

09.03.2007


 

Gates: Petraeus daha fazla asker istedi

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Irak’taki Amerikan askerlerinin komutasını devir alan General David Petraeus’un daha fazla asker talebinde bulunduğunu söyledi.

Gates, Pentagon’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Petraeus’un, Bağdat’ta güvenliği sağlamaya yönelik operasyonlarda yakalananlarla birlikte gözaltına alınanların sayısının artması üzerine, 2200 askeri polis gönderilmesini istediğini ve Savunma Bakanlığının, Petraeus’un bu talebine onay verdiğini belirtti. “Yeni komutanın, yeni ihtiyacı” diyen Gates, Sünnî direnişçilerin son günlerde artan saldırılarının şaşırtıcı olmadığını da kaydetti. Gates, Bağdat güvenlik planının işlediğine dair ilk işaretleri aldıklarını da ifade etti.

/ WASHINGTON

09.03.2007


 

Stres, çocuk beyninde hasara yol açıyor

Travmatik strese maruz kalan çocukların beyinlerinde hasar oluşabileceği bildirildi.

Bilimsel araştırmalarda, stresin beyinde bulunan iki beyaz çıkıntının birinde küçülmeye yol açabileceği ifade edildi. Beynin stresten hasar görmesi mümkün olan bölümünün hafıza ve hislerle ilgili bölüm olduğu kaydedildi. Bilim adamları, travmatik stres sonrasında çocuklarda hayatları boyunca depresyon ve anksiyeteye meyyal hale gelecekleri belirtildi.

Stanford Üniversitesi araştırmacılarından Dr. Victor G. Carrion, fizikî veya cinsel açıdan başından kötü olaylar, travmalar gören ve şiddete maruz kalan çocuklar üzerinde incelemeler yaptıklarını ve bunlarda hafıza kayıpları, kabus görmeler, hissizlik gibi semptomlar gördüklerini ifade etti.

09.03.2007


 

Obezite ergenliğe geçişi tetikliyor

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, çocuklukta yaşanan obezite kızlarda ergenliğe erken geçişe sebep olabiliyor.

ABD’deki 10 farklı bölgeden toplam 354 kızla gerçekleştirilen çalışmanın sonucunda, 3 yaşında ve 3 yaşından okul çağına kadarki kız çocuklarının vücut kilosunda yaşanan büyük artışın, erken ergenliği tetikleyebildiği görüldü. Araştırmayı yürüten Doktor Joyce Lee, “Çalışmamız, bu ülkedeki çocuklar arasında obezite oranlarında görülen artışın, kızlarda erken olgunlaşma eğilimine katkıda bulunabileceği konusunda yeni deliller sağlıyor” dedi.

Lee, “Önceki çalışmalar ergenliğe erken giren kızların daha fazla vücut kitle indeksine sahip olmaya eğilimli olduğunu gösteriyordu. Ancak, ergenliğin mi kilo almaya sebep olduğu yoksa kilo almanın mı ergenliğe erken geçişe sebep olduğu netlik kazanmamıştı. Bizim çalışmamız, ikincisinin doğru olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Lee ayrıca, genç kızların kilo kontrolü için erken yaşta giriştikleri müdahalelerin ergenliğin ilerleyişini yavaşlatma potansiyeli olup olmadığının da araştırılması gerektiğini söyledi.

/ NEW YORK

09.03.2007


 

Anne eğitimi kursları büyük ilgi görüyor

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde kaymakamlık tarafından başlatılan 4x4 modeli ismi verilen çalışmalar meyvesini vermeye başladı.

İlçe merkezi ve çevre köylerde başlatılan araştırmalar neticesinde toplam 2 bin 980 anneye ulaşıldı. Köy ve mezralarda köy okullarında şehir merkezinde halk eğitim merkezi bünyesinde düzenlenen seminerlerde aile planlaması, çocuk eğitimi, okuma yazmanın önemi, anne sütünün çocuk gelişimindeki önemi hakkında bilgiler veriliyor.

Kaymakam Tuncay Sonel konuya ilişkin yaptığı açılamada, Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi, doktorlar ve köy muhtarlarıyla başlatılan projenin 10 bin anneye ulaşmayı hedeflediğini ve şu an 1 ay gibi bir zamanda 2 bin 980 anneye ulaştıklarını belirtti.

/ ŞANLIURFA

09.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004