Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Rice Türkiye’yi savundu

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ermeni lobisine karşı Türkiye’yi savundu; “tarihin araştırılması tarihçilerin çabasını gerektirir” dedi.

Temsilciler Meclisi Tahsisler Komitesi’nde konuşan Rice, Ermeni tasarısını hazırlayan Demokrat milletvekili Adam Schiff’in “dünyadaki bütün soykırımları tanıyan ABD neden ‘Ermeni soykırımını tanımıyor” şeklindeki ısrarlı sorularıyla karşılaştı. Rice, “Tarihi koşullar, tarihçilerin ayrıntılı ve aklı başında araştırmasını gerektirir. Biz, Türkleri ve Ermenileri bu yönde ortak tarih komisyonları kurmaları, geçmişlerini araştırmaları ve geçmişlerini araştırarak geçmişi aşmaları yönünde cesaretlendirdik. ABD’nin, bu düzeyde uzlaşma sürecine müdahil olması yarar sağlamaz” dedi.

Rice, tarihi tarihçilerin araştırması gerektiğini ve ABD’deki Ermeni tasarılarının sürece katkıda bulunmayacağını belirten sözleriyle, Türkiye’nın tezlerini destekledi.

Schiff, Hrant Dink’in öldürüldüğünü ve yazar Orhan Pamuk’un yargılandığını hatırlatarak, Türkiye’nin uzlaşma çabası içinde olmadığını ileri sürdü.

Rice ise Schiff’in görüşüne katılmayarak, “Bahsettiğiniz cinayetin ardından Türkler, yollara dökülerek Ermenistan’ı kucakladı ve Türklerin aslında böyle davranmadığını dile getirdi. Sanırım Türkiye’de sürmekte olan bir evrim var, Türkiye bizim gözlerimizin önünde demokratikleşiyor. Böylece Türkler, tarihleriyle daha iyi karşılaşabilecek. İnsanların, ilerleyebilmeleri için bu konularla kendilerinin uğraşmasının daha iyi olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

Türkiye, iyi bir müttefik, önemli bir ülke

Rice, amacın, Türklerin ve Ermenilerin daha ileri gidebilmesi olduğunu ifade ederek "Türkiye iyi bir müttefik ve bu önemli. Ancak daha önemlisi, bu tür tarihi trajedilerde, tarihi şartlarda olduğu gibi, insanların bununla yüz yüze gelebilmesi ve yoluna devam edebilmesi. Biz ülkemizde bunu yaptık, insanlar bunu Avrupa’da da yaptı, Asya’da da yaptı” diye konuştu.

/ WASHINGTON

23.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Direnişçilerle anlaşmaya doğru

  Tesettür yasaklanamaz

  Rice Türkiye’yi savundu

  Silliman: AB, PKK’ya artık çok daha ciddî bakıyor

  AB, Yunanistan’ı Adalet Divanı’na verdi

  John Bolton: Yetki devrinde hata yaptık

  Karaciç, Holbrooke’un dokunulmazlığında

  BM: Refik Hariri suikastında ilerleme sağlandı

  İsrail, yine Filistinli öldürdü

  Pakistan’dan füze denemesi

  Kuzey Kore, 6’lı görüşmeleri terk etti

  İslâm karşıtı müdür kovuldu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004