Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Bilişim-Teknik

Cep telefonu sır tutamıyor

Size özel bütün bilgiler cep telefonlarınızın içinde saklı ve o bilgileri silmek sanıldığından daha zor.

İkinci el telefon satıcıların en çok kullandığı metodlardan biri de telefonları satmadan önce sıfırlayarak size özel bilgilerin yayılmasını önlemek.

Fakat bu teknolojik bilgiler, internette gayet ucuza bulunabilen bilgisayar yazılımlarıyla tekrar ele geçirilebiliyor.

ABD’de ‘Trust Digital’ adlı bir şirket sattığı telefon güvenlik malzemelerini test etmek için yaptığı araştırmada, telefondaki komutları izleyerek silinen bilgilerin tekrar elde edilebileceğini ortaya çıkardı.

Şirketin yaptığı araştırmada 10 farklı telefondan ele geçirilen bilgiler arasında, bir şirketin milyon dolarlık federal ulaşım sözleşme planı, ticarî e-mailler, yasak aşklar, banka hesapları ve şifreler bulunuyor.

Uzmanlar, tüketiciler arasında eski telefon satışının yaygın olduğunu ve telefonların modelini yükseltmek için tüketicilerin bu işlemi yaklaşık her 18 ayda bir yaptıklarını belirtiyor.

‘Trust Digital’in araştırmasında kullandığı 10 telefonun en çok tercih edilen modeller olduğu ve bütün modellerde bilgilerin, dijital fotoğraf makinesi ve müzik çalarlarda da bulunan, ‘flash’ hafıza çiplerinde saklandığı belirtildi.

Ucuz ve dayanıklı olduğu vurgulanan çiplerden, bilgilerin bir daha ulaşılamayacak şekilde silinmesi ise zaman alıyor.

‘Treo’ model telefonların üreticisi olan Palm Inc., internet sitesine koyduğu ‘zero out reset’ yöntemiyle telefonlarındaki bilgilerin tekrar elde edilemeyecek şekilde silinmesini sağlıyor.

Şirketin ‘zero out reset’ yöntemini uygulamak için kapama tuşuyla beraber aynı anda üç tuşa daha basılması gerekiyor. Bu yöntem için bir kişinin daha yardımına ihtiyaç duyulduğunu belirten şirket yöneticileri, bunun bilerek kazayla oluşabilecek silmeleri önlemek için yapıldığını açıkladı.

‘Trust Digital’ teknoloji uzmanı Norm Laudermilch da hırsızlar ve hackerlar için gerekli aletlerin her yerde olduğunu ve bilgileri geri getirmek için profesör olmaya gerek olmadığını söyledi.

‘Treo’ model telefonunu Palm’ın uyardığı yöntemle silmeden satan Dean Olmstead, endişeli olduğunu ve telefonunun iyi bir insana gitmiş olmasını umduğunu belirtti.

Telefonundaki bilgileri tamamen silmeden satan Martin Albuquerque ise “insanların dörtte üçünün bu gibi şeyleri hiç düşünmediğine inanıyorum” dedi.

Bugüne kadar kolektif bir ajanlık veya hırsızlık olayıyla karşılaşmadıklarını belirten Trust Digital yetkilileri, tüketicileri uyarırken, ele geçirdikleri kişisel bilgileri de şirketin iletişim ağına bağlı olmayan bir bilgisayarda saklı tutma niyetinde olduklarını belirtti.

Neslihan ÖZGÜL

18.03.2007


İletişimde devrim getirecek keşif

Japonlar, TV seyircisinin ekran karşısında duyduğu heyecanı ölçebilen bir yöntem geliştirdi. Japon iletişim devlerinden birinin geliştirdiği sistem, TV yayını ya da reklâmının veya bir internet sitesinin uyandırdığı heyecanı, ekran karşısındaki göz hareketlerini analiz ederek ölçüyor.

Bir şirket yetkilisi, dünyada ilk kez geliştirilen sistemin, göz hareketlerini davranışsal ve psikolojik bakımdan tahlil ederek, “TV seyircisi ya da tüketicinin ekrandaki görüntüye gösterdiği gerçek ilgiyi ölçebildiğini” söyledi.

Küçük bir kamera kullanan sistem; göz kapağı hareketleri ve gözdeki kırpıştırmalar gibi parametreleri kullanarak sonuca varıyor.

Şirket, reklâmcılara, TV yapımcılarına, tasarımcılara veya web sitesi hazırlayanlara, ürünlerinin güçlü ve zayıf taraflarını bilimsel olarak belirleme imkânı verecek kapsamlı hizmet sunacağını da bildirdi.

18.03.2007


Haber sitesine süper fiyat

Dünyanın ilk global haber sitelerinden biri olan Sharpenews’u 5 yıl önce kuran Nick Coates (17), 8.5 milyon sterlinlik teklifi geri çevirdiğini açıkladı.

Son 18 ayda 89 milyon kez tıklanan sitenin sahibi Coates, “Parayı alıp devredebilirdim ama sitemi satmak gibi bir niyetim yok” dedi.

Yılın sitesi seçilen Sharpenews, reklâm verenlerden ayda 2 bin 500 sterlin alıyor ve dünya genelinde 70 personeli bulunuyor. İngiltere Cheltanham’da ailesiyle birlikte yaşayan Coates, sitesini daha da genişletmek istediğini söylüyor.

18.03.2007


Şarjı bitmeyen telefon!

Philips’in Xenium adını verdiği yeni seri cep telefonlarıyla şarj aletinizin yerini unutabilirsiniz!

Her ne kadar “insanlar istediği zaman ulaşsın” düşüncesiyle edinilen cep telefonları şarj sıkıntısı sebebiyle bizleri yarı yolda bırakabilir.

Teknoloji sektörünün önde gelen ismi Philips, Xenium adını verdiği 3 telefonla size tam 2-4 hafta şarj süresi vaad ediyor.

Serinin tek eksiği ise rakiplerinden geri kalan kamerası.. 9@9d ve 9@9s modellerinde 1,3 MP kamera buluyor. Ayrınytılı bilgi için www.philips.com.tr adresini inceleyebilirsiniz.

18.03.2007


YouTube’de Yunan-Makedon savaşı

Makedonya Dışişleri Bakanı İgor İlievski, Yunanistan’ın Üsküp Büyükelçisi’ne ilettiği protesto mektubunda, Youtube’de yayımlanan ve Yunanlı askerlerin eğitim sırasında Makedonya aleyhinde şarkı söylediklerini gösteren video görüntünün, iki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerine zarar verdiğini belirtti ve duyulan rahatsızlığı vurguladı.

Makedonya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Atina’daki yetkililerden olayı kınamaları talep edildi. Arnavutluk hükümeti de geçen hafta, yine aynı internet sitesinde yayımlanan benzeri görüntüler sebebiyle Yunanistan’a rahatsızlığını iletmişti.

18.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004