Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ekonomilerin yeni problemi ‘etanol’

ABD’nin fosil yakıtlara alternatif ‘’temiz yakıt’’ olarak nitelenen etanol üretimine ağırlık vermesi, dünya çapında tahıl ve buna bağlı besin maddesi fiyatlarını yükseltiyor.

ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Earth Policy Institute (EPI), ABD’nin tahıllardan etanol üretimini sınırlandırmadığı takdirde ‘’içerde tüketicilerin isyanı, dışarıda ise özellikle orta ve düşük gelirli ülkelerde küresel ekonomik kalkınmaya zarar verecek siyasal istikrarsızlık ile karşılaşacağı’’ uyarısında bulundu.

EPI’nın açıklamasında, ABD’de üretilen (mısır, buğday, pirinç gibi) tahılların giderek artan miktarının etanol üretimine ayrıldığı hatırlatarak, bunun daha şimdiden dünya çapında besin maddelerinin fiyatlarını yükseltmeye başladığı vurgulandı.

Açıklamada, Meksika, Hindistan ve Çin gibi ülkelerde besin maddelerinin fiyatlarının artışından kaynaklanan toplumsal huzursuzluk işaretlerinin görülmeye başlandığı belirtildi. EPI verilerine göre, ABD tahılının etanol üretimine yönlendirilmesi sonucunda, mısırın dünya fiyatı geçen yıl bir yıl öncesine göre iki katına çıkarken, buğday fiyatları da son 10 yılın en yüksek düzeyine ulaştı.

EPI, bir sınırlama getirilmediği takdirde, 2008 yılında ABD’nin toplam tahıl hasadının yaklaşık üçte birinin etanol üretimine gideceğini, bunun da besin maddelerinin fiyatlarındaki artışı daha da şiddetlendireceği uyarısında bulunuyor.

/ ANKARA/WASHINGTON

23.03.2007


 

İstihdam paketi yakında açıklanacak

Kızılcahamam ‘’Akaryakıt, LPG ve Piyasa Denetimi İstişare’’ toplantısında konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, bakanlığı tarafından hazırlanan ve özel sektörü de rahatlatması beklenen ‘’istihdam paketinin’’ Bakanlar Kurulu tarafından kabul gördüğünü belirterek, ‘’İstihdam paketi tamamlanmak üzere, Çalışma Bakanlığı 2 haftalık bir ek süre istedi, bu çalışmanın da tamamlanmasının ardından en kısa zamanda açıklanacak’’ dedi.

TOBB’un istihdam önerisine karşı kendilerinin yeni bir teklif getirdiklerini anlatan Coşkun, şöyle konuştu: “En az 10 işçi çalıştıran işletmeler işe aldıkları her yeni çalışanın vergi ve primlerini yüzde 40 indirimli ödesin. O zaman hem Sosyal Güvenlik Kurumu hem de Hazine hiç hesapta olmayan yüzde 60 gibi bir gelir sağlayacak. Bu önerimizi de Bakanlar Kuruluna sunduk. Kabul edilirse işsiz iş bulacak işletme indirim kazanacak.’’

Coşkun, 2007 yılının ‘seçim yılı’ olacağı kaanatinin Türkiye’de konuşulduğunu ancak yurt dışındaki yatırımcıların böyle bir kaygılarının olmadığını belirterek, “Orada kimse seçimden bahsetmiyor. Baktığınızda Ocak ayında 6,1 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye geldi. 2007’de doğrudan yabancı yatırım 30 milyar doları geçeceğini tahmin ediyorum” dedi. Bakan Coşkun, büyüme için önemli bir unsur olan enerji yatırımları ile ilgili olarak “Enerji fevkalâde önemli bir husus. Bu darboğazın halledilmesi lâzım. Aksi halde 2 yıla kadar kesinti kısıntı karanlıklar dönemi başlar. Onun için bir an önce gelişmiş ülkelerdeki gibi Nükleer başta olmak üzere yeşil enerji (rüzgâr) konusunda çok hızlı hareket etmemiz lâzım. Maalesef 2 yılda Rüzgâr enerjisiyle ilgili Kanunu çıkaramadık” diye konuştu.

/ KIZILCAHAMAM

23.03.2007


 

En kırılgan yükselen piyasayız

Koç Üniversitesi Ekonomi Direktörü Faik Öztrak, “Türkiye ekonomisi küresel piyasalara aşırı bağımlı hale getirildi. Ve en kırılgan yükselen piyasa oldu” dedi.

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneğinin düzenlediği toplantısına katılan Öztrak, ‘’İki seçim öncesi Türk ekonomisinin görünümü ve seçim sonrası senaryolar’’ konulu sunum yaptı. Seçime gidilen dönemde Türkiye ekonomisinin bütçe açıklarını arttırdığını, faiz dışı fazlasını azalttığını ve ekonomide yavaşlama ve enflasyon baskısında artış gözlendiğini dile getiren Öztrak, bütçede sıkıntılar yaşandığını söyledi. Ülkeye giren yabancı sermayenin döviz kazandırıcı ve istihdam oluşturucu olamadığı görüşünü belirten Öztrak, şunları kaydetti: ‘’Türkiye ekonomisi küresel piyasalara aşırı bağımlı hale getirildi. Ve en kırılgan yükselen piyasa oldu. Sanayi ve istihdamı tasfiye eden makro ekonomik bir ortam var. Yeni bir ekonomik programa ihtiyacımız var. TL’nin değer kazanmasının önlenmesi için belli politikalara ihtiyaç var. Ancak buna tüm ekonomi yönetiminin inanması gerekiyor. Fakat kimse bu işi bozmak istemiyor. Küresel piyasalar AK Partinin tekrar iktidar olmasını istiyor. Diğer partilerin ekonomi politikasındaki belirsizlikler küresel sermayeyi endişelendiriyor. İktidara gelme ihtimali bulunan tüm partiler, ekonomi politikalarını şimdiden anlatmaya başlamalı.’’

/ İZMİR

23.03.2007


 

Öğrenciler vergi denetçisi oldu

Konya Vergi Dairesi, Konya’daki bütün ilköğretim okullarındaki öğrencilere dağıtılmak üzere, üstlerine öğrencilerin kendi resimlerini de yapıştırabilecekleri 300 bin adet gönüllü vergi denetçisi kartı bastırdı.

Konya Vergi Dairesi Başkanı Harun Kaynak, ilköğretim okulu öğrencilerini birer gönüllü vergi denetçisi yapmaya karar verdiklerini bildirdi.

Bu çalışmayla vergi bilincini genç nesillere aşılamayı ve onlar aracılığıyla en fazla sayıda kişiye verginin önemini anlatmayı amaçladıklarını vurgulayan Kaynak, açıklamasına şöyle devam etti, “Konya’da 295 bin ilköğretim öğrencisine Gönüllü Vergi Denetçisi kartlarını dağıtacağız. Özel olarak dizayn ettirdiğimiz kredi kartı büyüklüğündeki 300 bin kartı dün teslim aldık. Bu kartların üstlerine öğrenciler kendi resimlerini de yapıştırabilecek. Daha da önemlisi, kartın kimlik bilgilerinin bulunduğu ön yüzünde, ‘Konya Vergi Dairesi’ ibaresinin yanı sıra ‘Bu kartı gösteren şahıs, düzenlenmemiş olan satış belgesini düzenlettirmeye yetkilidir’ yazıyor.’’

/ KONYA

23.03.2007


 

Irak’ta çok fazla yatırıma ihtiyaç var

Irak Planlama Bakanlığı Başmüşaviri Dr. Faik Abdul Rasool, yeni yatırım yasası sonrasında Irak’a gelen bütün yatırımcıların, yerel çalışanlar içermelerine ve yerel hissedarları bulunmasına bağlı olarak, 10 ya da 15 yıl boyunca bütün vergi ve gümrüklerden muaf tutulduklarını söyledi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Irak İş Konseyi tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Rasool, Irak’ta yatırımları artırmak için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Rasool, petrol, bankacılık ve sigortacılık dışındaki tüm sektörlerde yatırımcılara bazı ayrıcalıklar tanındığını kaydederek, ‘’Tüm yatırımcılar, yerel çalışanlar içermelerine ve yerel hissedarları bulunmasına bağlı olarak, 10 ya da 15 yıl boyunca tüm vergi ve gümrüklerden muaf tutuluyorlar’’ bilgisini aktardı. Rasool, şunları kaydetti: ‘’Olumlu özellikler bir yanda duruyor, ama altyapı anlamında Irak’ta çok fazla yatırıma ihtiyaç var. Gelecek 5 yıl içinde sırf altyapı için 18 milyar dolar yatırıma ihtiyacımız var. Irak’ta 1,5 milyon ev yapılması gerekiyor, bu alanda büyük yatırıma ihtiyaç var.’’

Yeni Asya / İSTANBUL

23.03.2007


 

19 bin meyve fidanı bir saatte satıldı

Erzincan Tarım Müdürlüğü tarafından satışa çıkarılan 19 bin meyve fidanları, 1 saatte satıldı.

İl Tarım Müdürü Abdülbaki Şahin, fidan satış noktasında gazetecilere yaptığı açıklamada, satışa sunulan 13 bin kiraz, 5 bin elma ve bin ceviz fidanın bir saatte tükendiğini belirtti.

Fidan paralarının yarısının İl Özel İdaresi tarafından karşıladığını kaydeden Şahin, ‘’Her yıl Erzincan’a yaklaşık 100 bin meyve fidanı dikiliyor. Bu sektör açısından son derece sevindirici bir durum’’ diye konuştu.

/ ERZİNCAN

23.03.2007


 

Turist sayısı Şubat’ta yüzde 26 arttı

Türkiye’yi ziyaret eden yabancıların sayısı, Şubat ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,6 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yıl Şubat ayına ilişkin ‘’Giriş-Çıkış Yapan Ziyaretçileri’’ açıkladı. Buna göre Şubat’ta, geçen yılın aynı ayına göre giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 25,6 oranında artarak 787 bin 48 kişi olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen yıl Şubat’ta 626 bin 565 kişi olmuştu. Şubat’ta, çıkış yapan yabancı ziyaretçi sayısı da 738 bin 497 kişi olarak belirlendi.

/ ANKARA

23.03.2007


 

İstanbul, ekonomide 127 ülkeyi geçti

Dünyanın en büyük ekonomiye sahip 100 şehri içine giren İstanbul ve Ankara, ekonomik büyüklükte çok sayıda ülkeyi de geride bıraktı.

Uluslararası danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers’ın (PwC) raporuna göre, Türkiye’nin 19’uncu sırada bulunduğu ekonomik büyüklükte, 54 ülke İstanbul’u geride bırakırken, 127 ülke İstanbul’u geçemedi. Ankara ise 84 ülkeye geçilirken, 97 ülkeyi geride bırakıyor. İlk 100 şehir içine giremeyen İzmir de 91 ülkeden daha büyük bir ekonomiye sahip bulunuyor.

/ ANKARA

23.03.2007


 

İnşaat sektörüne çapraz inceleme

Maliye Bakanlığı, turizm bölgelerinde rantı çok yüksek bölgeler başta olmak üzere, inşaat sektörünü çapraz inceleme ve sorgulama yöntemiyle mercek altına aldı.

Antalya Vergi Dairesi Başkanı Mahmut Sütçü, başta Antalya olmak üzere turistik bölgeler ve rantı yüksek yerlerde, inşaat sektörüne dönük çalışmalara başladıklarını, öncelikle inşaat yapılan arsayı satan kişi, müteahhit ve taşeron firmaların çapraz bilgilerine başvurulacağını kaydetti. Sütçü, arsa sahibi, taşeron ve müteahhitlere 59 sorunun yer aldığı bilgi formu verileceğini kaydetti.

/ ANTALYA

23.03.2007


 

‘Promosyon paraları’ için dâvâ

Türk Sağlık-Sen, kamu kurumlarının, sağlık çalışanlarının maaşlarının ödenmesi için yapılan anlaşmalar karşılığında, bankalardan aldığı ‘’promosyon paralarının’’ çalışanlara ödenmesi için dâvâ açtı.

Banka promosyonlarının çalışanlara ödenmesi konusunda bir süredir girişimlerde bulunan memur sendikaları, konuyu yargıya taşıdı. Türk Sağlık-Sen, Sağlık ve Maliye bakanlıklarına yapılan müracaatlar sonucunda bazı illerde promosyon paralarının çalışanlara ödenmesinin ardından, promosyonların bütün kurumlarda çalışanlara ödenebilmesi için Kocaeli Nöbetçi İdare Mahkemesinde dâvâ açtı.

/ ANKARA

23.03.2007


 

Tüketicinin güveni Şubat’ta arttı

Tüketici güven endeksi, bu yılın Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,02 oranında (0,94 puan) artarak 92,74’e çıktı.

TÜİK ile Merkez Bankası’nın ortaklaşa düzenlediği endeks, Ocak ayında 91,80 düzeyindeydi. Güven endeksindeki artış, ‘’tüketicilerin mevcut ve gelecek dönem satın alma güçlerine, gelecek dönem genel ekonomik duruma ve iş bulma imkânlarına dair değerlendirmelerinin iyileşmesinden’’ kaynaklandı.

/ ANKARA

23.03.2007


 

Baykan Kombi’ye kalite ödülü

Baykan Kombi, “2007 Tüketici Kalite Ödülü”ne layık görüldü. Çırağan Sarayı’nda, Tüketici Zirvesi ve Konferansları düzenlendi

“Marka ve Sosyal Sorumluluk” konulu oturumda Baykan Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kan yaptığı konuşmada; “Marka ancak sosyal sorumluluk projelerine destekle büyüyebilir” diyerek, Baykan Grup’un da bu yönde çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi.

“Markaların Tüketici Üzerindeki Etkileri” konulu araştırma sonuçlarına göre, kalitesine en çok güvenilen kurumlar ve markalarla birlikte yılın san'atçılarına ödül verildi. Baykan Kombi’de Kalite ödülü alan 45 kurum ve marka içerisinde yer alarak “2007 Tüketici Kalite Ödülü” ne lâyık görüldü. Baykan Kombi adına ödülü Baykan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kan, AKP Karaman Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu’ndan aldı.

/ İSTANBUL

23.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004