Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Bursa’da Bediüzzaman buluşması

Bediüzzaman Haftası münasebetiyle Yeni Asya Bursa Temsilciliği bu akşam bir anma toplantısına imza atıyor.

Vefatının 47. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen “Bediüzzaman Haftası” bütün hızıyla devam ediyor. Hafta kapsamında bu akşam Bursa’da bir program var. Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek olan “Mevlânâ’dan Günümüze İslâm Düşünürleri ve Bediüzzaman” konulu toplantı saat 20.00’de başlıyor.

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın açılış konuşması yapacağı toplantıda Edebiyatçı Yazar İslâm Yaşar “Mevlânâ ve Bediüzzaman’ın Misyonu”, Senai Demirci ise “Asrın Reçetesi” başlıklı birer konuşma yapacak. Programda ayrıca, Bediüzzaman’ın talebeleri Mehmet Fırıncı, Mustafa Sungur ve Ali Çakmak hatıralarını aktaracaklar.

Panel panel canlı yayında

Geçtiğimiz Pazar günü İstanbul’da düzenlenen “Bediüzzaman Paneli”ni canlı yayınlayan Bizim Radyo, Bursa’da düzenlenen “Mevlânâ’dan Günümüze, İslâm Düşünürleri ve Bediüzzaman” konulu paneli de canlı yayınlayacak. İstanbul’da 104.4 frekansında yayın yapan Bizim Radyo’nun panel yayını, www.bizimradyo.com ve www.yeniasya.com.tr internet sitelerinden de canlı dinlenebilecek.

23.03.2007


 

Bir "garib" belgesel

Irak’ta ABD askerlerince gözaltına alınıp Ebu Garib cezaevine konulan Iraklı gazeteci, yaşadıklarını bir belgeselle beyaz perdeye taşıdı. Yunus Abbas’ın özgürlüğe yolculuğunu anlatan “Mahkûm” adlı belgesel, önümüzdeki hafta ABD’de gösterime giriyor.

Iraklı gazeteci Yunus Abbas, Eylül 2003’te ülkesinde yaşananları görüntülemeye çalışırken gözaltına alındı. ABD güçleri, Yunus’un İngiltere Başbakanı Tony Blair’i öldürmek için kurulan bir komplonun parçası olduğunu savunuyordu. Yunus, doğru düzgün sorgulanmadan adını bütün dünyaya işkence skandalıyla duyuran Ebu Garib cezaevine gönderildi. Esaretinin 9’uncu ayında, Irak’ta film çeken yapımcı Michael Tucker ile tanışması Yunus için dönüm noktası oldu. İkili ortak bir belgesel çekmeye karar verdi ve ortaya Yunus’un içeride geçirdiği yaklaşık 3 yılı anlatan “Mahkûm” adlı film çıktı. Yapımcı Tucker’a göre, belgesel aslında ABD’lilerle Iraklıların arzularının birbirine ne kadar benzediğini gösteriyor. Tucker, “Sanırım duyarsızlaştık. Aynı şeyi, yani güvende olmayı istediğimizin farkında değiliz. Çocuklarımızın güvenli yaşamasını, eğitim almalarını istiyoruz. Iraklılar da sağlık hizmeti istiyor. En temel sağlık hizmetlerinden bile mahrumlar” diyor.

Yunus Abbas ise, beklentisini tek bir cümlede ifade ediyor; “Irak’ta barışa, özgürlüğe, sevgiye ve yaşamaya ihtiyacımız var. Bu savaştan hepimiz nefret ediyoruz.”

“Mahkûm” ya da diğer adıyla “Tony Blair’i Öldürmeyi Nasıl Planladım?”, gelecek hafta ABD’de seyirciyle buluşacak.

23.03.2007


 

600 yıllık cami restore edilecek

Aydın’ın Didim ilçesinde, Türk sanat eserleri arasında orijinal ve nadide bir örnek olarak göze çarpan İlyas Bey Camii’nin restorasyon çalışmalarının başlaması için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan izin bekleniyor.

Didim’in Ak Yeniköy beldesine bağlı Balat köyü sınırları içinde yer alan ve 1404 yılında Menteşoğulları Beyliği döneminde yaptırılan İlyas Bey Camisinin restorasyonu için özel bir firmayla protokol imzalandı. Ak Yeniköy Belediye Başkanı Yılmaz Öz, caminin yıkılmak üzere olduğunu, caminin kubbesinden çıkan 2 metre boyundaki ağacın, caminin çatısını tehdit ettiğini, söyledi. Şimdiye kadar hiç bir yetkilinin caminin durumuyla yakından ilgilenmediğini belirten Öz, CHP Aydın milletvekili Özlem Çerçioğlu’nun caminin restorasyonuyla ilgili TBMM’ye soru önergesi verdiğini ifade etti.

23.03.2007


 

Louvre-Sa

Sakıp Sabancı Müzesi, mevcut bilgi birikimini dünyaya açmak ve uluslar arası alandaki müzeler arası ilişkilerini geliştirmek düşüncesiyle, Fransa’nın tarihi müzesi Louvre ile 5 yıllık “Kültürel ve Bilimsel İşbirliği” protokolü imzaladı.

Sakıp Sabancı Müzesi ve Louvre Müzesi arasında varılan Kültürel ve Bilimsel İşbirliği Protokolü, Fransa’nın başşehri Paris’teki Louvre Müzesi’nde düzenlenen törenle imzalandı. Protokol, Sakıp Sabancı Müzesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ile Louvre Müzesi Genel Müdürü Henri Loyrestte arasında imzalandı. İmzalanan protokol gereği 2008 yılı içinde, Louvre Müzesi İslâmî San’at Eserleri bölümünden belirli bir koleksiyon Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilenecek. Öte yandan, Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki bazı koleksiyonların da Louvre Müzesi’nde sergilenmesi düşünülüyor. Bununla birlikte, iki müzede çalışan araştırmacı ve uzmanların, yine aynı protokol gereğince karşılıklı olarak İstanbul ve Paris’te gerekli inceleme ve araştırmalarda bulunmalarına imkan sağlanmış oluyor. İşbirliği Protokolü’nün imzalandığı törene Güler Sabancı ve Loyrestte ile birlikte, Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Osman Korutürk, Sabancı Üniversitesi Başkan Yardımcısı Prof. Ahmet Aykaç, Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Büyükelçilik Başkatibesi Ela Görkem, Louvre Müzesi Genel Müdür Yardımcısı ve Kültürel Yapılaşma Bölümü Sorumlusu Madam Aline Sylla Walbaum, Louvre Müzesi Kültür İşleri Sorumlusu Christophe Monin ve Louvre Müzesi İslam Eserlerini Koruma Bölümü Şefi Sophie Makariou katıldı.

Hatırlanacağı üzere, daha evvel 17 Mart-29 Mayıs 2000 tarihleri arasında Louvre Müzesi’nde sergilenen İslâmî San’at Eserleri koleksiyonu beklenilenin üzerinde büyük ilgi görmüştü.

23.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004