Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak'tan seneye çekilelim

ABD’de Temsilciler Meclisi, ilk kez, Irak’taki Amerikan askerlerinin gelecek yıl çekilmesini öngören bir yasa tasarısını kabul etti. Yasa, Irak ve Afganistan’daki savaşlara bu yıl 124 milyar dolar harcanmasını, ancak Irak’taki muharip askerlerin 2008 yılının Eylül ayına kadar ya da Irak hükümetinin belli şartları yerine getirmekte başarısız olması durumunda daha erken evlerine dönmesini öngörüyor.

Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada tasarıya 212 üye hayır derken 218 üye ise evet oyu kullandı. Tasarı, Irak ve Afganistan’daki savaşlara bu yıl 124 milyar dolar harcanmasını, ancak Irak’taki muharip askerlerin 2008 yılının Eylül ayına kadar ya da Irak hükümetinin belli şartları yerine getirmekte başarısız olması durumunda daha erken evlerine dönmesini öngörüyor.

Az bir oy farkıyla kabul edilen yasa tasarısının, Demokratların hakimiyetindeki Amerikan Kongresinin Senota kanadında da 60 kabul oyu alması gerekiyor. Demokratların yasa tasarısını Senatodan da geçirmesi için 10 kadar Cumhuriyetçi senatörün desteğine ihtiyaçları var.

ABD Başkanı George Bush’un önüne gitse bile imzalaması beklenmeyen yasa tasarısının veto edilmesi durumunda her iki mecliste de üçte iki çoğunlukla kabul edilmesi gerekiyor, ancak bu da mümkün görünmüyor. Demokratların bu son girişimini “siyasi tiyatro” olarak niteleyen Bush, yasa tasarısı masasına geldiğinde veto edeceğini söylemişti. Demokratlar, kasım ayında yapılan kısmi seçimlerde kazandıkları zaferin ardından, Irak’tan çekilme takviminin belirlenmesi için artık zamanın geldiğini söylemeye başlamıştı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, Amerikan halkının Bush’un başlattığı Irak savaşına inancını kaybettiğini, savaş gerçeğini gördüğünü, ancak Başkanın görmediğini söylemişti.

Haşimi: Erken çekilme, kaos ve içsavaş getirir

Bu arada, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi, Irak ordusunun yeterince güçlenmeden, yabancı askerlerin ülkeden çekilmesinin Washington’un çıkarına olmayacağını söyledi.

Haşimi, koalisyon askerlerinin kademeli olarak geri çekilmesi için, Irak silahlı kuvvetlerinin 1.5 yıldan daha fazla süreye ihtiyaç duyacağını kaydetti. Çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Tokyo’da bir basın toplantısı düzenleyen Haşimi, Demokratların Irak’tan çekilme konusunda Beyaz Saray’a baskı yaptığını işaret ederek, “Bu Irak’ın menfaatlerine ters düştüğü gibi Amerika veya Batı’nın çıkarlarına da olmayacaktır” dedi.

Koalisyon güçlerinin vakitsiz olarak ülkeden çıkması halinde bir güvenlik boşluğunun ortaya çıkacağını vurgulayan Haşimi, “Irak silahlı kuvvetleri, yetersiz eğitim ve ordu ve polis teşkilatına sızan direnişçiler nedeniyle henüz ülkede istikrarı korumaya hazır değildir” dedi.

Bir gazetecinin Irak güçlerinin ne kadar sürede hazır hale geleceğini sorması üzerine, “Bir yıl, bir buçuk yıl fakat daha fazla değil” diye konuştu. Haşimi, Irak’ta kamu güvenliğinin sağlanması konusunda hayli yol alındığını düşündüğünü, ancak mezhep çatışmalarının sona erip ermeyeceğini bilmek için zamana ihtiyaç olduğunu belirtti.

/ WASHİNGTON

25.03.2007


 

Gergin atmosferde İran oylaması

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İran’a nükleer programı nedeniyle uygulanan yaptırımların artırılmasını oylamak üzere dün Tbiraraya geldi. Oylama, önceki gün İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın ABD’nin vizeyi geç vermesi nedeniyle toplantıya katılmama kararı alması ve 15 İngiliz askerinin İran karasularında yakalanmasıyla gergin bir atmosferde yapıldı.

Konseyin veto hakkına sahip daimi beş üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin ile Almanya; önceki gün İran aleyhine bir taslak metin üzerinde anlaşmıştı. ABD, kararın oybirliğiyle alınması için konseyin geçici üyelerinden Endonezya’yı ikna etmek için yoğun çaba harcıyor. İran’a 23 Aralık’ta uygulanmaya başlanan yaptırımlar, hassas nükleer malzemelerin ve balistik füzelerin bu ülkeye satışının engellenmesi ve nükleer programla ilgili bazı kişilerin hesaplarının dondurulmasını kapsıyordu. Dün oylanan tasarıda ise İran’a konvansiyonel silah ambargosu ile devlet bankası Sepah’ın tüm hesaplarının dondurulması öngörülüyordu. Tasarıda ayrıca, uluslarası finans kuruluşlarına İran’a birçok alanda kredi vermemesi için çağrı yapılıyor.

Güvenlik Konseyi’ndeki oylama öncesinde İran’la ABD arasında vize krizi yaşandı. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, kendisinin ve beraberindeki heyetin vize başvurusunun önceki güne kadar onaylanmaması üzerine ülkesinin nükleer programını savunmak için New York’a yapacağı ziyareti iptal etti. İran, Ahmedinejad’ın yanında gidecek diplomat heyetine ABD tarafından vize verilmesinde bilerek yaşanan gecikmenin ABD’nin bir planı olduğunu iddia ettti. ABD Dışişleri Bakanlığı, Pazartesi günü İran tarafının vize taleplerini kabul ettiklerini duyurmuş, fakat gerekli belgeler ancak önceki gün hazırlanabilmişti. İran’ı Güvenlik Konseyi’nde Ahmedinejad yerine daha önce vize alan Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki temsil ediyor. Mutteki’nin toplantıda bazı öneriler yapması beklenirken, Tahran’ın barışçıl olarak nitelediği nükleer faaliyetlerinden taviz vermeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Batılı ülkeler, daha önce İran’ın önerilerini reddederek, Tahran’ın atom bombası yapabilecek bir nükleer teknoloji elde etmesi ihtimalini kabul edemeyeceklerini vurgulamıştı.

Bu arada, ABD’nin BM Daimi Temsilci Vekili Alejandro Daniel Wolff, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın dün BM Güvenlik Konseyi’nde yapılacak İran karar tasarısı oylaması öncesinde New York’a gelerek konuşmasını yapabileceğini söyledi.

/ NEW YORK

25.03.2007


 

Pazarlık için mi kaçırıldılar?

Basra Körfezinde önceki gün esir alınan 15 İngiliz deniz piyadesinin başkent Tahran’a nakledildiği bildirildi. Yarı resmi Fars haber ajansı, “ Önceki günİran karasularına giren ve gözaltına alınan 15 İngiliz deniz piyadesinin, olayın açıklığa kavuşturulması için başkent Tahran’a gönderildiğini” duyurdu.

İngiliz askerlerinin Tahran’a nasıl getirileceğine ilişkin bilgi verilmedi.

İngiltere Savunma Bakanlığı dün, 15 İngiliz deniz piyadesinin Basra Körfezinde Irak karasularında rutin denetleme görevi yaparken esir alındığını bildirmişti. İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, bakanlığa çağrılan İran’ın Londra Büyükelçisi ile görüştükten sonra, Tahran yönetiminden açıklama beklediklerini kaydetmişti.

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da olay teyit edilmiş, deniz piyadelerinin İran karasularını ihlal ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtilmişti. “İngiliz askerlerinin sınır ihlalini bir kez değil defalarca yaptığını” öne süren Tahran yönetimi, olayı kınamış ve İngiltere’nin Tahran Büyükelçiliği müsteşarını da bakanlığa çağırmıştı.

AB İngiliz askerlerine sahip çıktı

Bu arada, İran’ın karasularına girdikleri iddiasıyla 15 İngiliz askerini gözaltına alması olayına Avrupa Birliği müdahil oluyor. AB Dönem Başkanı Almanya, askerlerin derhal serbest bırakılmasını isteyeceklerini açıkladı. Başkent Berlin’de gazetecilere açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İngiliz askerlerinin sınır ihlali nedeniyle alıkonduğu haberlerinin resmen teyid edildiğini söyledi. Steinmeier, Almanya’nın AB dönem başkanı sıfatıyla askerlerin derhal serbest bırakılmasını talep eden bir bildiri yayınlayacağını bildirdi.

/ TAHRAN

25.03.2007


 

Amerikalı generalden Ermeni tasarısı uyarısı

ABD Ulaştırma Komutanı Orgeneral Norton Schwartz, sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasını öngören bir yasa teklifinin Fransız Meclisinde kabul edilmesinin ardından, Fransız askeri uçaklarının Türk hava sahasını serbestçe kullanma izninin iptal edildiğini belirterek, ABD Kongresi’ndeki Ermeni tasarısının kabulünün de Amerikan silahlı kuvvetlerine büyük zarar vereceğini vurguladı.

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi’nin 2008 bütçesini ele alan oturumunda konuşan Orgeneral Schwartz, Ermeni tasarısının yakında TemsilcilerMeclisi’nin gündemine gelebileceği yönünde duyum aldığını belirterek, buna ilişkin kaygılarını dile getirdi. ABD’den Irak’a giden kargonun yaklaşık yüzde 75’inin İncirlik Hava Üssü’nden geçtiğini ve geçen yıl için bu rakamın 55 bin ton olduğunu belirten Schwartz,“Temsilciler Meclisi üyelerini uyarmak isterim ki, bu tasarı, Türk hükümetinin İncirlik üssünü kullanmamıza kısıtlama getirmesine yol açabilir, hesapta olmamasına karşın askerlerimizi desteklememizi çok zorlaştırabilir” dedi. Komitenin Demokrat Partili başkanı İke Skelton’ın Fransa örneğini sorması üzerine Orgeneral Schwartz, bildiği kadarıyla Türkiye ile Fransa arasında savunmailişkilerinin sadece NATO bünyesinde devam ettiğini, diğer her türlü askeri işbirliğinin kesildiğini belirtti.

Orgeneral Schwartz, “Savunma nitelikli her türlü ticari ilişki kesildi. Anladığım kadarıyla Fransa’nın Ankara’daki savunma işbirliği bürosu kapatıldı. Ayrıca Fransa’nın askeri uçaklarına verilmiş Türk hava sahasını serbestçe kullanma izni sona erdirildi” dedi.

/ WASHINGTON

25.03.2007


 

Mao’nun oğlu öldü

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao Zedung’un hayatta olduğu bilinen tek oğlu Mao Anqing 84 yaşında öldü. Resmi Çin Haber Servisi, cuma günü ölen Mao Anqing’in ölüm nedeni konusunda bilgi vermedi.

Herhangi bir resmi görevi bulunmayan Mao Anqing’in psikiyatrik sorunları olduğu ve yetişkin yaşamının büyük kısmını akıl hastanesinde geçirdiği belirtiliyor. 1923’de doğan Mao Anqing, Mao Zedung ve o zamanki eşi Yang Kaihui’nin ikinci oğlu idi. Mao’nun eşi Yang, 1930’da milliyetçi Çan Kay Şek hükümeti tarafından idam edildi. Mao Anqing ve ağabeyi Anying, önce Paris’e oradan da Moskova’ya gönderildi.

İki kardeş, 1949’da komünistlerin milliyetçi hükümeti devirip Çin Halk Cumhuriyeti’ni kurmasından önce, 1947’de Çin’e döndü.

/ PEKİN

25.03.2007


 

Hasan Bulgar kralının yeni torunu

Bulgaristan’da iktidardaki koalisyon hükümetinin ortağı İkinci Simeon Ulusal Hareketi Partisi’nin (NDSV) Genel Başkanı ve eski Bulgar kralı Simeon Sakskoburgotski, torununa merhum Fas Kralı Hasan’ın adını koydu.

Ülkede komünizmin yıkılmasının ardından, yıllarca sürgünde olarak yaşadıktan sonra Bulgaristan’a dönen son kral Sakskoburgotski, bir önceki hükümetin başbakanıydı. Sakskoburgotski, kızı Kalina ve İspanyol eşi Kitin Munoz’dan olan 11. torununa yakın arkadaşı ve aile dostu Fas Kralı anısına “Hasan” adını verdi. Basına tanıtılan küçük Hasan, ülkede bir anda medya yıldızı oldu.

/ SOFYA

25.03.2007


 

Bağdat’ta karakola kanlı saldırı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir polis karakoluna düzenlenen intihar saldırısında ölenlerin sayısının 11’e yükseldi.

Polis, kentin güneyindeki Dora bölgesinde karakola düzenlenen intihar saldırısında yaralananların sayısının da 23’e çıktığını açıkladı. Ölenlerden 4’ünün, yaralananlardan da 15’inin polis olduğu bildirildi.

Bu arada Bağdat’ın güneyinde bir Amerikan askerinin, yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu öldüğü belirtildi. Öte yandan, Irak Başbakan Yardımcısı Selam El Zubayi’ye yapılan çifte bombalı saldırıyı El Kaide’nin Irak kolu üstlendi. Irak İslam Emirliği isimli örgüt, internetten yaptığı açıklamada, örgüt militanlarının Allah’ın yardımıyla Zubayi’yi vurduğunu bildirdi.

/ BAĞDAT

25.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004