Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sosyal güvenlikte 2. erteleme

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformuna ilişkin yasanın yürürlük tarihinin 2008 yılı başına erteleneceğini söyledi. Başesgioğlu, konuya ilişkin yasa tasarısının TBMM Başkanlığına sunulacağını, yeni düzenlemenin de seçim sonrasında oluşacak parlamentoda görüşüleceğini kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformuna ilişkin yasanın yürürlük tarihinin 2008 yılı başına erteleneceğini söyledi. Başesgioğlu, Türk-İş’e bağlı Koop-İş sendikasının genel kuruluna gelişinde basın mensuplarının Sosyal Güvenlik Reformu’na ilişkin sorularını cevapladı.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararıyla birlikte Sosyal Güvenlik Reformu üzerinde bazı değişikliklerin yapılmasının ‘’kaçınılmaz hale geldiğini’’ belirten Başesgioğlu, bu nedenle Sosyal Güvenlik Reformu’nun yürürlük tarihini 6 ay ertelemek durumunda kaldıklarını hatırlattı.

Başesgioğlu, yaptıkları değerlendirmeler neticesinde parlamentonun yasama ‘’takviminin çok sıkışık olması nedeniyle kapsamlı bir değişikliği yasalaştırma imkanının görülmediğini’’ belirterek, şunları söyledi: “Dolayısıyla revize sosyal güvenlik yasamızın 2008 yılında yürürlüğe girmesi daha makul bir alternatif olarak karşımıza çıktı. Bu sebeple yeni parlamentonun ilk açılışıyla birlikte değiştirilmiş yasa tasarımızı parlamentoya sunmayı hedefliyoruz. Ancak bu zamana kadar reform üzerindeki çalışmalar yapılacak.

Anayasa Mahkememizin iptal gerekçeleri dikkate alınarak mümkün olan en geniş uzlaşmayla bu yeni parametreleri tekrar hayata geçirmek istiyoruz. Biz Bakanlık olarak çalışacağız, bürokratlarımız çalışacak. Bu arada, sosyal taraflarla yasa tasarısının yeni halini tartışacağız. Yeni parlamentonun açılışıyla beraber değişiklik yapılan tasarıyı parlamentoya sunacağız. Bu takvim, haliyle bir ertelemeyi beraberinde getiriyor. 2008 yılı başına bu yürürlük tarihi ertelenecek.’’

Başesgioğlu, bu görüşlerini Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu’na getirip kurul üyeleriyle paylaşacaklarını ifade ederek, bu konudaki mutabakatın sağlanmasıyla 1 maddelik erteleme yasasıyla Sosyal Güvenlik Reformu’nun yürürlük tarihini 2008 yılı başına erteleyeceklerini kaydetti.

/ ANKARA

25.03.2007


 

Faizler düşmeden ‘Tutsat’ gerçekleşmez

Denizbank Baş Ekonomisti Saruhan Özel, tutsat (mortgage) ile ilgili yakın zamanda düşünülenler olmayacağını söyledi.

Çok sayıda kişinin hayalini kurduğu tutsat ile ev sahibi olma sisteminin şu an için çok zor olduğunu vurgulayan Özel, ‘’mortgage (tutsat), ücretli bir kişinin maaşının yüzde 30-40’ına en fazla aylık bazda tekabül edecek şekilde 30-40 yıl vadeli gayrimenkul kredisi kullandırabilmektir’’ dedi.

Özel, Türkiye’de vatandaşların mevduatlarını bankalarda üç veya beş gece ile en fazla bir ay süreyle tuttukları sürece bankaların 30-40 yıl vadeli kredi veremeyeceklerini belirterek, şunları kaydetti: ‘’Bu kadar uzun vadeli krediler verilmezse de bu mortgage (tutsat) olmaz.

Yüzde 22 faizlerle de aylık ödemeler yüzde 30-40 civarında olmaz. Yakın zamanda mortgage (tutsat) ile ilgili düşünülenlerin olmayacağı görülebilecek. Türkiye’de vadeler ne zaman 30-40 yıla çıkar, vatandaşlar bankalarda 5-10 yıl veya en azından 1-2 yıl mevduat tutmaya başlar, faizlerde yüzde 10 veya 7’lere düşerse mortgage (tutsat) o zaman çalışır. Bunlar gerçekleşmezse sistem çalışmaz. Aynı hamam aynı tas gider.’’

Özel, son günlerde dalgalı bir seyir izleyen döviz kurları ile ilgili olarak da faizlerin yüksek olduğu ve bunun ödenebilir gözüktüğü sürece döviz kurlarının yükselmeyeceğini ifade etti.

/ ADANA

25.03.2007


 

IMF’nin tehditleri kabul edilemez

Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, IMF’nin Türkiye’ye tehditvari bir şekilde yeni zamlar ve tedbirlerin alınmasını istemesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

IMF heyetinin, 6. gözden geçirme çalışmalarıyla ilgili yazılı açıklama yapan Aksu, IMF’nin, 60’a yakın ülkelerdeki değişik zamanlarda yapmış olduğu politikaların hiçbirinde başaralı olmadığını IMF eski başkan yardımcısının söylediğini hatırlatarak, IMF politikalarının Türkiye’nin yararına olmadığının artık görülmesi gerektiğini vurguladı.

“IMF Türkiye ile yapmış olduğu stand by anlaşmalarında; harcamalar konusunda ek tedbir alınması, sağlık harcamalarının kısılması, Sosyal Güvenlik Reformu’nun devreye alınması, KİT’lerin malî dengesi için zam yapılması, istihdamın daraltılması, sağlık ve sosyal yardım harcamalarının azaltılması Türkiye’nin lehine değil aleyhine olduğunun bir göstergesidir” diyen Aksu, “Bütçe açığının giderilmesi için sağlık ve sosyal yardım harcamalarını kısması yerine, enerji açığının giderilmesi, Çin mallarının Türkiye’ye girişinin önlenmesi, Uzakdoğu mallarının gümrüklerden geçişinin önlenmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Recep GÖREN / ANKARA

25.03.2007


 

Ali Coşkun: Bir çek yazar, IMF ile işimizi bitiririz

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, ‘’İstesek bu akşam bir çek yazar, IMF ile işimizi bitiririz’’ dedi.

Açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere Malatya’ya gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz’ü makamında ziyaret etti.

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Coşkun, IMF’ye olan borçların düşüşe geçtiğini belirterek, şöyle konuştu: ‘’Biz geldiğimizde 24,7 milyar dolar borcumuz vardı IMF’ye. Şu anda 8 milyar dolar, belki 7 küsurdur. Şu anda Merkez Bankasında 64 milyar dolar dövizimiz var, rezerv olarak, altın rezervi hariç. 20 milyar doların üzerinde ticari bankalarda var. Türkiye’nin bir borç ödemede sıkıntısı yok. Döviz sıkıntısı yok. İstesek bu akşam bir çek yazar, IMF ile işi bitiririz. Ama şu anda IMF ile bir sıkıntımız yok. Biz Stand By anlaşması da yenilemek istemiyoruz.’’

/ MALATYA

25.03.2007


 

Su pahalanabilir

Uluslararası Su Enerji Birliği Başkanı (IHA) Doğan Altınbilek, küresel ısınmayla su savaşlarının çıkacağına inanmadığını, ancak belki biraz pahalanabileceğini söyledi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantılara katılan Altınbilek, Türkiye’nin su tüketiminin dünya su ortalamasının üstünde olduğunu belirterek, ‘’Türkiye’nin su konusunda ciddi birikimi var. Afrika’da günde 30 litre su tüketilirken, Türkiye’nin köylerin de bile 60 litre su tüketiliyor’’ dedi.

Türkiye’nin su konusunda orta halli bir ülke olduğunu ifade eden Altınbilek, güney komşularının su fakiri ülke olmasından dolayı Türkiye’nin su zengini ülke gibi göründüğünü vurguladı. Türkiye’nin Güney komşularına göre 10 kat zengin, Batı Avrupa’ya göre ise 5 kat daha fakir olduğuna dikkat çekti. ‘’Fakir mahallelere komşuyuz’’ diyen Altınbilek, Türkiye’ye yetecek kadar su olduğunu dile getirdi.

‘’Küresel ısınmayla su savaşlarının çıkacağına inanmıyorum’’ diyen Altınbilek, uzun mesafelerle su aktarımının gelecekteki su maliyetlerini artırabileceğini, ancak hali hazırda zaten en ucuz tüketim maddesinin su olduğu için buna alışılabileceğini kaydetti.

/ ANTALYA/BELEK

25.03.2007


 

İhracatta 100 milyar doları yakalayacağız

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM)İhracat Genel Müdürü Ali Boğa, Türkiye’nin ihracatta 2007 yılı hedefinin 100 milyar dolar olduğunu ve hedefe doğru emin adımlarla ilerlediklerini söyledi.

Ege İhracatçılar Birliği tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Ali Boğa, Türkiye ihracatının son dört yılda yüzde 100’ün üzeride artış kaydettiğini söyledi.

Geriye dönük 12 aya bakıldığında ihracatın 90 milyar doları geçtiğini belirten Ali Boğa, ‘’İhracatta 2007 yılı hedefimiz 100 milyar dolar. Hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Geçen sene gerçekleştirdiğimiz 85,7 milyar dolarlık ihracatımızın 2 milyar dolarlık bölümünü madencilik sektörü gerçekleştirdi. Bu ihracatında yüzde 55’den fazlası doğal taş sektörü tarafından yapıldı’’ dedi.

/ BODRUM

25.03.2007


 

Merkez, kartta faiz oranını düşürdü

Merkez Bankası, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranları ile aylık azami gecikme faiz oranlarında indirime gitti.

Merkez Bankası’nın Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ değişikliğine göre, kredi kartı işlemlerinde aylık azami akdi faiz oranı, YTL için yüzde 5,57, dolar için yüzde 2,44, avro için ise yüzde 2,30 olarak uygulanacak. Aylık azami gecikme faiz oranı ise, YTL için yüzde 6,21, dolar için yüzde 2,99, avro için ise yüzde 2,86 olacak.

/ ANKARA

25.03.2007


 

11 yılda 280 milyar dolar dış ticaret açık

Türkiye, Gümrük Birliği Anlaşmasının yürürlüğe girdiği 1 Ocak 1996’dan bu yana toplam 279,8 milyar dolar dış ticaret açığı verdi

Ankara Ticaret Odası (ATO), Gümrük Birliği’nin Türkiye’ye etkilerini inceledi ve ‘’Gümrük Kamburu’’ isimli raporu hazırladı.

Rapora göre, Türkiye Gümrük Birliği Anlaşmasının yürürlüğe girdiği Ocak 1996’dan bu yana toplam 279,8 milyar dolar dış ticaret açığı verdi. Bu rakam Türkiye Cumhuriyeti tarihinde verilen toplam dış ticaret açığının yüzde 70,1’ini oluşturdu. Söz konusu 11 yıllık dönemde Türkiye’nin AB ülkeleriyle yaptığı ticarette verdiği açık da 99,8 milyar dolara ulaştı.

/ ANKARA

25.03.2007


 

Kiler’den eğitime destek

Okul yaptırma kampanyasına destek veren Kiler Holding, Bitlis’te yaptıracağı “Hikmet Kiler Fen Lisesi” için Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzaladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Tevfik İleri Konferans Salonu’nda Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in katılımıyla gerçekleştirilen imza töreninde Kiler ailesini Bitlis Milletvekili Vahit Kiler temsil etti.

16 derslikli ve 300 öğrencinin okuyacağı Hikmet Kiler Fen Lisesi’nin 2008-2009 eğitim ve öğretim yılında hizmete girmesi hedefleniyor. Lisenin açılışını, 8 Ağustos 2008 tarihine yetiştireceklerini ifade eden Kiler, Bitlis’in kurtuluş günü olan 8 Ağustos’ta çifte bayram yapmayı hedeflediklerini kaydetti.

Yeni Asya / İSTANBUL

25.03.2007


 

Kaçak petrol piyasaya markerle dönecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) kaçak petrolün tespit ve tasfiyesine dair usul ve esasları kapsayan taslak yönetmeliği, kurumun internet sitesinde yayınlanarak, görüşe açıldı.

Buna göre, ihbarlar sonucu ele geçirilen kaçak akaryakıta ilişkin ilk tesbit seyyar kontrol cihazı ile ulusal marker kontrolü yapılarak gerçekleştirilecek. Akaryakıt teknik şartlara uygun çıkarsa, bunun tasfiyesi ihalesi, il özel idaresince 2886 sayılı devlet ihale kanununun açık teklif ve pazarlık usulüne göre yapılacak. Tasiş, devraldığı akaryakıtı yalnızca, rafinerici lisansı sahiplerine satılabilecek.

Kaçak petrol ihbarlarının yazılı olması halinde, ihbarcının ‘’adı-soyadı, imzası, T.C. kimlik numarası ile iş ve açık adresinin’’ ihbarda belirtilmesi gerekecek.

/ ANKARA

25.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004