Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Kaynak zengini, yatırım fakiriyiz

Türkiye’nin enerji üretiminde kullanılabilecek toryum, bor, rüzgar, güneş gibi yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip olduğu, etkin kullanımla dışa bağımlılıktan kurtulunabileceği bildirildi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Mahmut Kılıç anlaşmalar çerçevesinde Rusya’dan 2035’e kadar toplam 67.8 milyar metre küp doğal gaz alınacağını belirterek, diğer enerji kaynaklarında yeterli altyapı bulunmayan Türkiye’nin doğal gaza mahkum hale geldiğini ifade etti.

Türkiye’nin elektrik enerjisinin yüzde 22-23’ünü hidro elektrikten, yüzde 50’ye yakınını da doğal gazdan ürettiğini hatırlatan Kılıç, şöyle konuştu:

‘’Geçtiğimiz günlerde iki kriz oldu, İran doğal gaz vanasını kapattı, Ukrayna krizi vardı. Biz bu doğal gazı 25-30 yıl almaya mecburuz. Aksi takdirde cezai müeyyideleri var. Bu da tamamen, zamanın hükümetleri döneminde yapılan yanlış politikalardan kaynaklanıyor. Türkiye’nin enerji üretimi neredeyse taşıma suyla değirmen döndürmeye benziyor. Dışa bağımlı durumdayız, oysa inanılmaz zenginlikte yer altı kaynaklarımız var. Bunun yanı sıra güneş ve rüzgâr gücünü de etkin şekilde kullanabiliriz. Ancak yatırım yapan yok.’’

Türkiye’nin hidrojen enerjisinde kullanılan bor madenleri bakımından çok zengin olduğunu hatırlatan Kılıç, ‘’Dünya bor üretiminin yüzde 75’ini ülkemiz karşılıyor. En fazla üreten biziz, ancak en çok kazanan ise ABD. Bu da yatırım eksikliğinden kaynaklanıyor’’ dedi.

Nükleer enerji santrallerinde uranyumun yerine kullanılabilecek olan toryumun, 21. yüzyılın en stratejik maddesi olacağını belirten Kılıç, Türkiye’nin yapılan araştırmalara göre, kesin olarak 380 bin ton, tahminen 800 bin ton civarındaki rezervle dünyada ikinci sırada olduğunu kaydetti. Türkiye’nin uranyum bakımından zengin olmadığını ancak toryumu zenginleştirebileceğini ifade eden Kılıç, ‘’Uranyuma karşı alternatif olan toryum, toprak altında kullanılmayı bekliyor’’ diye konuştu. Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle rüzgâr ve güneş enerjisi açısından da zengin olduğunu vurgulayan Kılıç, bu kaynakların etkin şekilde kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

/ ADANA

31.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kaynak zengini, yatırım fakiriyiz

  IMF’den Türkiye’ye övgü

  İthalat istihdamı daraltıyor

  Düşük kur, geliri yükseltecek

  Aylık ortalama ücret brüt 1376 YTL oldu

  Belediyeler konut alanı istiyor

  Petrol, 70 dolara doğru

  Otoyol 330 işçi çıkardı

  ‘Akredite’ KOBİ’lere destek

  Yurt dışına çıkış harcı 15 YTL


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004