Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

ABD, İranlıları bırakmayacak

ABD’nin, Irak’ta gözaltında tutulan 5 İranlıyı serbest bırakmama kararı aldığı ileri sürüldü. Washington Post gazetesi, 5 İranlının durumunu görüşen Amerikan yönetiminin, Irak’taki Amerikalı askerlere yönelik saldırılarda kullanılması amacıyla patlayıcı tedarik etmekle suçlanan İranlıların gözaltında tutulması kararı aldığını yazdı.

Gazete, İranlıların, Irak’ta gözaltında tutulan diğer 250 yabancı uyrukluya uygulanan kuralların geçerli olacağını da belirtti.

Washington Post, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, İranlıların serbest bırakılması gerektiği görüşünü savunduğunu, ancak Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin şiddetle destek verdiği gözaltı sürecinin uzatılması kararına razı olduğunu yazdı. İranlılar, 11 Ocakta Erbil’de düzenlenen bir baskın sırasında yakalanmışlardı. Tahran yönetimi, ısrarla serbest bırakılmalarını talep ettiği vatandaşlarının diplomat olduklarını açıklamıştı.

/ WASHINGTON

15.04.2007


 

Kerbelâ’da düzinelerce ölü

Irak’ın güneyindeki Kerbelâ şehrinde bir otobüs durağında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı 56’ye yükseldi. Polis, saldırıda yaralananların sayısını da onlarca olarak açıkladı.

Can kaybı ve yaralananlar konusunda sürekli yeni bilgilerin geldiği Kerbelâ’daki saldırının, Şiiler için kutsal olan şehirdekiİmam Hüseyin türbesinin yaklaşık 200 metre uzağında düzenlendiği bildirilmişti.

Bu arada, bazı kaynaklar, saldırının intihar komandosu tarafından düzenlendiğini kaydediyor.

Öte yandan, Bağdat’ın merkezindeki bir köprüde bomba yüklü araçla saldırı düzenlendiği, 10 kişinin öldüğü bildirildi. Polis, Dicle nehrinin üzerindeki Cedriye köprüsünde düzenlenen eylemin intihar saldırısı olduğunu, 15 kişinin de yaralandığını söyledi. Köprünün zarar görüp görmediğine dair bilgi verilmedi. Bağdat’taki bir diğer büyük köprü olan El Sarafiye’de Perşembe günü düzenlenen saldırıda 11 kişi ölmüş, hasar gören köprünün üzerindeki birçok araç nehre yuvarlanmıştı.

/ BAĞDAT

15.04.2007


 

ABD’nin tavrı yine aynı

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, Kuzey Irak’a operasyon yapılması gerektiği yönündeki sözleriyle ilgili olarak, “Oldukça önemli sayıda Türk öldürüldü, dolayısıyla Türk hükümetinin kaygısı anlaşılabilir. Ancak aynı şekilde Türkiye’nin, bu soruna karşı tek taraflı bir eyleme girişmesi de muhtemelen çözüm olmaz” dedi.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, kuzey Irak’ta yuvalanan PKK teröristlerinin Türkiye’de çok sayıda kişiyi öldürmesinden dolayı Türkiye’nin kaygı duymasının anlaşılır olduğunu, ancak kuzey Irak’a tek yanlı bir Türk operasyonunun, muhtemelen sorunu çözmeyeceğini söyledi.

Gates, bir ziyaret için bulunduğu Kanada’dan Washington’a dönerken uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, kuzey Irak’a operasyon yapılması gerektiğini dile getirdiğinin söylenmesi üzerine Gates, terörörgütü PKK’nın kuzey Irak’taki varlığının, Türkiye’nin yanı sıra ABD’yi de kaygılandırdığını ifade etti.

Gates, “Durum kaygı verici, çünkü kuzey Irak’tan gelen bazı Kürtler, Türkleri öldürüyor. Oldukça önemli sayıda Türk öldürüldü, dolayısıyla Türk hükümetinin kaygısı anlaşılabilir. Ancak aynı şekilde Türkiye’nin, bu soruna karşı tek taraflı bir eyleme girişmesi de muhtemelen çözüm olmaz” dedi.

/ WASHINGTON

15.04.2007


 

Taliban rehinelerin görüntülerini yayınladı

Taliban gerillaları ellerinde tuttukları iki Fransız ve 3 Afgan rehinenin görüntülerini internetten yayınladı.

Gerillalar, görüntülerin yayınlandığı internet sitesine gönderdikleri bildiride, Fransız hükümetine çağrıda bulunarak ellerinde tuttukları iki Fransız yardım görevlisinin serbest bırakılması için taleplerinin yerine getirilmesini istediler. Taliban’ın Arapça yayınladığı bildiride, ‘’Bu filmdeki iki Fransız rehine Fransız hükümetinden ve parlamentosundan serbest bırakılabilmeleri için mücahitlerin taleplerini kabul etmelerini istediler’’ ifadeleri yer aldı.

/ DUBAİ

15.04.2007


 

İngiltere Rus casusu kaynıyor

İngiltere’de faaliyet gösteren Rus ajan sayısının tekrar soğuk savaş dönemindeki seviyesine ulaştığı öne sürüldü.

Guardian gazetesinin haberinde, ajan sayısının artmasında Kremlin’in Londra’da yaşayan rejim muhaliflerine yönelik “korku” ve “ilgisinin” etkili olduğu iddia edildi. Gazetenin İngiliz istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberde, karşı istihbarat kaynaklarının Rus Büyükelçiliği ve Ticaret Müşavirliği dışında faaliyet gösteren ajanların sayısının 30 civarında olduğu ifade edildi. Resmî birimlerin dışında Londra’da çeşitli kimlikler altında faaliyet gösteren daha çok sayıda gizli ajanın olduğunun tahmin edildiği belirtildi. İstihbarat kaynaklarına göre, Rus ajanlar öncelikle İngiltere’deki teknolojik ilerlemeler ve Londra’daki Rus rejim muhaliflerinin arasında bulunan önemli kişilerin faaliyetlerini izliyor.

Bu sebeble İnglitere’deki Rusların her an izlendikleri korkusu içinde yaşadıklarını da öne süren Guardian, Londra’daki Rus toplumunun ileri gelenlerinden önemli bir ismin, “1990’larda Rus Büyükelçiliğine gidip herhangi bir yetkiliyle sohbet edebiliyorduk. Şimdiyse Sovyetler Birliği dönemine döndük adeta. Hiçbir şekilde kimseyle konuşamıyoruz, zira biliyoruz ki KGB her yerde. Mecbur olmadıkça Büyükelçiliğimize gitmiyoruz’’ dediğine dikkat çekti.

Eski Rus ajanı Alexander Litvinenko’nun Londra’da bir restoranda radyoaktif maddeyle zehirlenerek öldürülmesinden sonra Rus gizli servisinin faaliyetleriyle ilgili tartışmalar artmış, cinayetten Rus ajanlarını sorumlu tutulmuştu.

/ LONDRA

15.04.2007


 

‘İran-ABD ilişkilerinde yumuşama Irak’a yarar’

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin danışmanı ve hükümet sözcüsü Ali El Dabbagh, ABD ile İran arasında daha iyi ilişkiler kurulmasının Irak’a yardımcı olacağını söyledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla ABD’yi ziyaret eden Ali El Dabbagh, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, ‘’Irak’taki olaylara İranlılar’dan gelen bir müdahale var, bunu reddedemeyiz. ABD ve İran arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve bu ilişkilerin daha iyi duruma getirilmesinin, İranlılar’ın Irak’a yönelik müdahelelerini azaltabileceği kanısındayız’’ diye konuştu. Basın toplantısında Irak’taki ABD varlığına da değinen Dabbagh, ABD güçlerinin Irak’tan erken çekilmelerinin Irak’taki direnişçiler için bir zafer olacağını ve Irak Parlamentosu’na yapılan son saldırının bu görüşünü desteklediğini savundu. Dabbagh, ‘’Erken geri çekilmenin Irak Parlamentosu’na karşı saldırı düzenleyenler için büyük bir ödül olacağı ve bunun Irak’ta, hiç kimsenin istemediği bir iktidar boşluğu oluşturacağı kanısındayız’’ dedi.

Irak’ta eğitilen güvenlik güçlerinin 2007 yılı sonuna dek ülkede güvenliğin sağlanması konusunda daha fazla sorumluluk alacak duruma geleceklerini umduklarını belirten Dabbagh, Amerikalılar’ın ne zaman çekilecekleri konusundaki görüşmelerin de o zaman başlamasını istediklerini sözlerine ekledi.

/ WASHINGTON

15.04.2007


 

Chavez: ABD ile uzlaşma yok

CARACAS - Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD ile uzlaşmaları imkanı olmadığını söyledi.

Chavez, kendisine yönelik darbe girişiminin ardından göreve dönmesinin 5. yıldönümünde düzenlediği basın toplantısında, ABD’yi, Venezuela’da rejim değişikliği arama çabalarına son vermesi konusunda uyardı ve aksi takdirde petrol sevkiyatını durdurmakla tehdit etti. ABD’nin petrole olan açlığının, 2002 yılında Venezuela’daki başarısız darbe girişimine ve Irak’ın işgaline meyil verdiğini ileri süren Chavez, “Devrimimizle ABD hükümeti ve Amerikan emperyalizmi arasında bir uzlaşı olma ihtimali yok” dedi. Chavez, 11 Eylül 2001’de düzenlenen terör saldırılarının, savaş yolunu açtığı gerekçesiyle ABD Başkanı George Bush için bir hediye anlamı taşıdığını belirtti.

/ CARACAS

15.04.2007


 

Somali’ Etiyopya’ya savaş açtı

İç savaşın 16 yıldır devam ettiği Somali’de ülkenin en büyük kabilesi Haviye, yılbaşından itibaren ülke topraklarında kontrolü elinde bulunduran işgalci Etiyopya güçlerine savaş ilân etti.

Önceki gün bir araya gelen kabilenin önde gelen isimleri tüm Somalilileri kendileriyle birlik olmaya çağırdı. Son günlerde Etiyopya destekli Geçici Somali Hükümeti birlikleriyle kabileler arasında çıkan çatışmalarda binden fazla kişi hayatını kaybederken, başşehir Mogadişu’dan da on binlerce kişi başka şehirlere kaçmıştı. Etiyopya sürekli olarak çatışmaların El Kaide kontrolündeki güçlerle yapıldığını öne sürerken, Somalili kabileler ise bu iddiaları reddediyordu. 16 yıldır merkezi otoriteden yoksun olan Somali’de birkaç kez hükümet teşebbüsünde bulunulmuş ancak hepsinde de başarısız olunmuştu. Son olarak yaklaşık 3 yıl önce Kenya’nın başşehri Nairobi’de kurulan Somali Geçici Hükümeti geçtiğimiz yıl Somali’nin Etiyopya sınırındaki Baidoa şehrine taşınmıştı. Ancak İslâmî Mahkemeler Birliği’ne karşı bir varlık gösteremeyen Geçici Hükümet, yıl başından itibaren Etiyopya işgal güçlerinin düzenlediği saldırılarla İMB’yi iktidardan uzaklaştırmış ancak kendisi de bir türlü ülkedeki durumu kontrol altına alamamıştı.

Tüm kabileleri temsil edecek şekilde oluşturulan Geçici Hükümette eski bir savaş ağası olan Cumhurbaşkanı Abdullahi Yusuf, ülkenin ikinci büyük kabilesi Darotlardan, başbakan Muhammed Gedi ise en büyük kabile Haviye’den. Ülkenin diğer kabilelerine de güçleri ölçüsünde hükümette temsil yetkisi verilmiş.

/ KAHİRE

15.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004