Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Dış borçlar yüzde 60 arttı

Ekonomist Mustafa Sönmez, dış borç stokunun AKP döneminde azalmadığına dikkat çekerek, 2002’den 2006’ya yüzde 59’luk artış görüldüğünü ifade etti. Borcun 2006’da da azaltılamadığına, hatta yüzde 52 oranında büyültülüp çok önemli bir kırılganlığa katlanıldığına dikkat çeken Sönmez, “Şimdi hükümet bu borç yükünün baskısı altında” dedi.

2002’de 130 milyar dolar olan dış borç stokunun 2006’nın sonunda 206,5 milyar dolara ulaştığını ve hükümetin bu borç yükünün baskısı altında olduğunu belirten ekonomist Mustafa Sönmez, “Bu kırılganlığın altında düşük kur politikasından vazgeçilemiyor, sıcak paraya fahiş faizler ödenmeye devam ediliyor, ucuz döviz ülke ekonomisini içten çökertiyor, hızla uydulaştırıyor, küçük ve orta işletmeler çöküyor, tarım iyice çözülüyor, kentlerde 5 milyon işsize her gün yeni işsizler ekleniyor” dedi.

Bianet’teki yazısında Hazine Müsteşarlığı'nca yayınlanan dış borç verilerini değerlendiren Sönmez, Türkiye’nin kamu-özel dış borç yükünün azalmadığını, özellikle özel sektör ayağında ürkütücü bir artışın olduğunu söyledi. Dış borç stokunun 2005 sonunda 170,5 milyar dolarken, 2006 sonunda 206,5 milyar dolara çıktığını ve yüzde 21 artışın astronomik bir artış olduğunu ifade eden Sönmez, artışta özel sektörün yüzde 40’a varan dış borçlanmasının etkili olduğunu kaydetti. Özel sektörün 206,5 milyar dolarlık dış borç toplamındaki payının da yüzde 57,5’e ulaştığına işaret eden Sönmez açıklamasına şöyle devam etti, “Dış borç stokunun AKP döneminde azalmadığı, 2002’de 130 milyar dolarken 2006’nın sonunda 206,5 milyar dolara çıktığı görülüyor. Bu, dış borç stokunun yüzde 59 artması demektir. Kamunun ise dış borç stoku azalmamış, büyümesi yavaşlamıştır. 2006’da kamu dış borcu 64 milyar dolardan 69,6 milyar dolara çıkmıştır. Bu, azalma değil artışta yavaşlamadır ve doğaldır, çünkü bu dönemde kamu dış borç almayı gerektirecek icraatta olmamıştır, Bir kere büyümeye katkısı olmamıştır. Borcu borçla kapatmayı hedef almış, bütçede faiz dışı harcama hedeflerini gerçekleştirmek için sürekli kamuya kemer sıktırmış, borç ödemiştir.”

REEL KESİMİN KIRILGANLIĞI ARTTI

Kırılganlığını bu kez en fazla arttıranın, reel kesim olduğuna ve Türkiye’nin 2001 yılı sonunda 43,1 milyar dolar olan özel sektörün (bankalar+şirketler) toplam dış borç stokunun 2006 sonunda 121,2 milyar dolara çıktığına dikkat çeken Sönmez, “Özel sektör dış borcunun 73 milyar dolarlık kısmı şirketler kesimine, 48 milyar doları ise bankalara ait bulunuyor. Özel sektörün dış borçlanmasındaki artış yüzünden Türkiye’nin dış borçlarının GSMH’ye oranı yeniden kritik sınır olan yüzde 50’nin üzerine çıktı” dedi.

Dolayısıyla büyümenin sıcak para girişinin yanı sıra, dışarıdan sağlanan kısa ve orta-uzun vadeli kredilerle gerçekleştirildiğini belirten Sönmez, şirketlerin önemli kur risklerine rağmen borçlanmalarında “ucuz kur, yüksek faiz” politikası önemli bir rol oynadığını da dile getirdi.

Ucuz dövizle borçlanmanın şirketlerin faiz giderini de azaltması sebebiyle özel banka ve şirketlerin dış borçlanmada paylarının kısa sürede yüzde 58’e yaklaşmasının , bu kesimin “ucuz kur” lobiciliği yapmasını da beraberinde getirdiğine işaret eden Sönmez şunları kaydetti: “Özetle, 2006’da da dış borç stoku azaltılamamış, hatta yüzde 52 oranında büyültülmüş ve çok önemli bir kırılganlığa katlanılmıştır. Şimdi bu borç yükünün baskısı altındadır hükümet. Bu kırılganlığın altında düşük kur politikasından vazgeçilemiyor, sıcak paraya fahiş faizler ödenmeye devam ediliyor, ucuz döviz ülke ekonomisini içten çökertiyor, hızla uydulaştırıyor, küçük ve orta işletmeler çöküyor, tarım iyice çözülüyor, kentlerde 5 milyon işsize her gün yeni işsizler ekleniyor. Bu durumun hesabı verilmeli.”

/ İSTANBUL

15.04.2007


 

Devlet kemer sıkacak

IMF’nin “net bir şekilde ortaya konmasını” istediği tedbir paketi şekillenmeye başladı. Seçim öncesi gelir arttırıcı tedbirlerden uzak duran Hükümet, kamu kuruluşlarının harcamalarını kısacak ve zorunlu olmayan yatırımlara bloke koyacak.

Akaryakıt gibi, cari harcamalardan kırtasiye alımına, taşeron firmalardan alınan hizmetlerden ilaç alımına kadar birçok alanda tasarrufa gidilecek.

Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve Maliye Bakanlığı ile yaptığı çalışma sonucunda 2007 tedbir paketinin alt yapısını şekillendirdi.

IMF’nin istediği 3.8 milyar YTL tutarındaki tedbir paketi 5 milyar 51 milyon YTL’ye yükseldi. KİT ve Merkezi Yönetim Bütçesi harcamalarında GSMH’nin yüzde 0.6’sı kadar öngörülen tedbir paketi yüzde 0.2 oranda arttırıldı. KİT’ler ve merkezi yönetim bütçe harcamalarında daha fazla tasarrufa gidilmesi öngörüldü. IMF’nin “net bir şekilde” ortaya konmasını istediği paket, Mayıs ayında yapılacak Uluslararası Para Fonu İcra Direktörleri Kurulu toplantısı öncesinde netleşecek.

/ ANKARA

15.04.2007


 

İnsana da yatırım şart

TESK Genel Başkan Vekili ve Türkiye Bakkallar Federasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, işsizliğe çözüm için sadece iş yeri açmanın yetmediğini, aynı zamanda insana yatırımın da gerektiğini kaydetti. Palandöken, yazılı açıklamasında, işsizliğin kaygı verici boyutlara ulaştığını, işverenlerin ise nitelikli iş gücü açığından şikayet ettiğini belirtti.

Sağlıklı çözümün insanları önce meslek sonra iş sahibi yapmak olduğunu vurgulayan Palandöken, açıklamasında şunları kaydetti: ‘’TESK Mesleki Eğitim Teknoloji Merkezlerinde (METEM) aşçılık, kaynakçılık, WEB tasarımı gibi 13 dalda, 4, 5, 6 ve 9 aylık süreler içerisinde kursiyer yetiştirerek katkı sağlıyoruz. 13 ildeki eğitim merkezlerinde çok sayıda meslek alanı ve dalında yaygın eğitim veriyoruz. İşsizliğe çözüm için sadece iş yeri açmak yetmiyor, aynı zamanda insana yatırım da gerekiyor.’’ Palandöken, uygulamalı meslek eğitimi yoluyla yetiştirilen nitelikli ara eleman sayısının 25 binleri geçtiğini de belirtti.

/ ANKARA

15.04.2007


 

Türk TIR’larına taşıma engeli

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Avrupa Birliği’nin Gümrük Birliği Anlaşması ve uluslar arası hukuku çiğneyerek, Türk plakalı TIR’lara vize kısıtlaması ve kota uyguladığını ileri sürdü.

Aygün yaptığı yazılı açıklamada, Türk TIR’larına yönelik engellemelerin karayolu ile eşya taşımacılığına ve ihracata büyük darbe indirdiğini, uygulamanın malların transit geçişine serbestlik getiren Gümrük Birliği’ne de aykırı olduğunu ifade etti. Hukukun ve özgürlüklerin savunucusu olduğunu iddia eden AB’nin, bu şekilde hukuku ayaklar altına aldığını ve ticaret özgürlüğünü kısıtladığını kaydeden Aygün, Türk plakalı TIR’lara konulan kota ile serbest dolaşımın da engellendiğini vurguladı.

/ ANKARA

15.04.2007


 

Maliye’den, ‘işlettiğiniz otelleri alın’ çağrısı

Maliye Bakanlığı, Antalya’da 49 yıllığına tahsis edilen tatil köyleri ile otelleri işletenlere mektup göndererek, bu işletmeleri satın almaları çağrısında bulundu.

Antalya Defterdarı Hidayet Mat imzasıyla, bakanlık tarafından 49 yıllığına tahsis edilen tatil köyü ve otel işletmecilerine, ‘’Gelin Otelinizin Gerçek Sahibi Siz olun’’ başlıklı mektup gönderildi. Mektupta, ülkenin kalkınmasının sağlanmasında yatırımcıların oluşturduğu turizm sektörünün öneminin her geçen gün arttığı belirtilerek, sektörün, istihdamı artırma ve ülkeye döviz girdisi sağlamanın yanı sıra, Türkiye’nin dünya üzerinde tanıtımına da önemli katkı sağladığı vurgulandı.

/ ANTALYA

15.04.2007


 

ASKON’a, yılın meslek örgütü ödülü

First Business Dergisi ve Kanal 7 İş’te Hayat programının “Zirvedekiler 2006” ödül töreninde “Yılın Meslek Örgütü” ödülü Anadolu Aslanları ve İşadamları Derneği’ne (ASKON) verildi.

‘Zirvedekiler 2006’ gibi uluslararası bir organizasyonun içinde yer almanın ve titiz bir değerlendirme sonrasında bu ödüle layık görülmenin gururunu yaşadıklarını dile getiren ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca: “İş dünyası ve sivil toplum kuruluşları arasında saygın bir yere sahip olan ASKON’un, toplam kalite anlayışıyla hayata geçirdiği ve geçirmeyi planladığı çalışmaları ile bundan sonra da takdirlere layık olmaya çalışacak ve aynı görev bilinci ile nice başarılara imza atacaktır” dedi.

Ekonomi Servisi

15.04.2007


 

Ocaklar kredi kartıyla yanıyor

Kredi kartıyla tüpgaz satışlarının her geçen gün arttığı belirtilerek, yapılan her 100 satışın 35’inin kredi kartıyla gerçekleştirildiği ifade edildi.

Milangaz Ticaret ve Sanayi A.Ş. Güneydoğu Anadolu Bölge Koordinatörü Celil Mavi, 22 kentteki bin 100 bayinin günde 22 bin tüpgaz satışı yaptığını söyledi. Bayilerinin eve teslimlerde seyyar pos cihazı kullanmaya başladıklarını anlatan Mavi, kredi kartının son yıllarda hayatın her alanında yer almaya başladığına işaret ederek, ‘’Vatandaşlar, son olarak ocaklarını da kredi kartıyla tüttürmeye başladı. Bölgedeki bayilerimizin sattığı her 100 tüpgazdan 35’inin satışı kredi kartıyla gerçekleştiriliyor’’ dedi.

/ ADANA -

15.04.2007


 

Doğu Akdeniz’de petrol umudu

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından İskenderun Körfezinde bir süre önce günlerde başlatılan sismik çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

Özel bir şirkete ait Pehlivan-2 adlı 51 metre uzunluğundaki sismik araştırma gemisiyle ilk olarak körfezin doğu kıyısında çalışma gerçekleştirildi. Denizin derinliklerine gönderilen sinyaller ve alınan su örneklerinin tahlili ile bölgede petrol ya da doğal gaz olma ihtimalinin incelendiği belirtildi. Yapılacak çalışmalar sonunda elde edilecek bilgilerde, bölgede verimli petrol yataklarının belirlenmesi halinde sondaj çalışmalarının yapılıp yapılmayacağı konusunda karar verileceği öğrenildi.

/ İSKENDERUN

15.04.2007


 

En çok şikâyet cep telefonu servislerinden

Erzurum’da, Tüketici Hakları Mahkemesi’ne taşınan şikâyetlerin büyük bölümünü, cep telefonlarının servis hizmetlerinden kaynaklanan şikâyetler oluşturuyor.

Erzurum Sanayi ve Ticaret Müdürü Hikmet Ağ, 2007 yılı Ocak ayından itibaren 122 şikâyetinin Tüketici hakem Heyeti’ne taşındığını söyledi. Ağ, yapılan şikâyetlerin büyük bölümünün cep telefonlarının servis hizmetlerinden kaynaklanan şikâyetler olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Vatandaşlarımız, cep telefonu alırken tüm özellikleri ve şartları detaylıca konuşmalıdır. Tüketici Mahkeme Heyeti’ne taşınan şikâyetlerin büyük bölümünü cep telefonları oluşturmakta. Söz konusu şikâyetlerin yüzde 30-40’ı özellikle cep telefonlarının servis hizmetleri ağırlıklı. Vatandaşlarımız bu konuda daha duyarlı davranmalıdır. Bilirkişi raporu doğrultusunda yapılan şikâyetler, 5 kişilik Tüketici Hakem Heyeti tarafından özenle değerlendiriliyor.’’

/ ERZURUM

15.04.2007


 

Albaraka sermaye arttırdı

Albaraka Türk, 22’inci genel kurul toplantısında kurum ödenmiş sermayesini 160 milyon YTL’den, 215 milyon YTL’ye yükseltilmesini kararlaştırdı.

2006 yılı sonu itibariyle aktif büyüklüğü 2.492 milyon YTL’ye yükselen Albaraka Türk, 2.154 milyon YTL fon toplarken, kurumsal ve bireysel müşterilere ise 1.983 milyon YTL fon kullandırdı. Albaraka Türk’ün vergi sonrası net dönem kârı 70 Milyon YTL olarak gerçekleşirken, kârın 10 milyon YTL’nın ortaklara nakden temettü olarak dağıtılırken, 55 milyon YTL’lik kısmı ise sermayeye ilâve edilerek, karşılığında ortaklara bedelsiz hisse senedi verilecek. 2006 yılında, 7 tanesi İstanbul’da ve 13 tanesi de Anadolu’da olmak üzere toplam 20 yeni şube açtıklarını ifade eden Albaraka Türk Genel Müdürü Dr. Adnan Büyükdeniz, yüzde 26.51 oranında aktif büyüme elde ettiklerini belirterek, yüzde 39.3 özkaynak kârlılığı ve yüzde 2,78 aktif kârlılığı ile iyi bir kâr performansı görterdiklerini söyledi. 2007 yılı hedeflerinin de özkaynaklarını daha da güçlendirme ve büyüme kârlılığı olduğunu söyleyen Büyükdeniz, ilk üç aylık sonuçların bu hedeflere ulaşılabileceği konusunda iyimserlik oluşturduğunu kaydetti.

/ Ekonomi Servisi

15.04.2007


 

Baykur Gıda, ‘Exper’i piyasaya sundu

Baykur Gıda, temizlik ürünleri grubunda ‘Exper’ markası ile 60’ın üzerindeki ürünü piyasaya sundu.

400 ‘ün üzerindeki ürün çeşidi bulunan Baykur Gıda’nın ürün portfyünde ayrıca, Golda ve Melda markalı makarna, un, irmik, bakliyat, pirinç, bisküvi, gofret, marsmallovv, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, siyah çay çeşitleri bulunuyor. Baykur A.Ş şimdi de; temizlik ürünlerinde de tuvalet kağıdından deterjana kadar Exper markası ile 60’ ın üzerindeki çeşiti tüketicilerin kullanımına sundu.

Bu ürün çeşidinin yanında Türkiye genelinde oluşturduğu satış pazarlama ağı ile tüketiciye ulaşan Baykur Gıda, Scala, Harley, Green Iceland, Vera, Harmony ürünlerinin Türkiye Genel Distribütörlüğünü de yapıyor.

Exper’e, ‘Private Label 2007’ ödülü

Exper markası pazara ödülle girdi. Kağıt ürünleri ve hijyenik ürünler kategorisinde Exper, kalite ve tasarımı ile ‘2007 Private Label Ödülünü’ aldı. Düzenlenen törende, Baykur Gıda A.Ş. Genel Müdürü Oğuz Kaan Ekici, ödülü Perakendeciler Federasyon Başkanı Şeref Songör’ün elinden aldı.

Yeni Asya / İSTANBUL

15.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004